Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025 - 09:16
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Focacceria Napul’è: σάντουιτς με χειροποίητη φοκάτσια και αραντσίνι από έναν Ναπολιτάνο

Στην οδό Πετράκη, στο Σύνταγμα, ο Francesco Granata φρεσκοψήνει φοκάτσια, φτιάχνει τη δική του πορκέτα και βγάζει, καυτά από το τηγάνι, λαχταριστά αραντσίνι που τρώγονται στο χέρι.

Money & Life by Money & Life
1 Οκτωβρίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας

Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας

Share on FacebookShare on Twitter

Σε ένα μικρό μαγαζάκι στο Σύνταγμα, στην παράλληλη της Ερμού οδό Πετράκη, εδώ και λίγες μέρες μπορεί κανείς να βρει σάντουιτς με χειροποίητη φοκάτσια παραγεμισμένη με καλοδιαλεγμένα ιταλικά αλλαντικά και τυριά ή να πάρει στο χέρι, τυλιγμένα σε χαρτάκι, ζεστά-ζεστά αραντσίνι, εκείνες τις λαχταριστές τηγανητές κροκέτες που φτιάχνονται από ριζότο που έχει κρυώσει. Υπεύθυνος και για τα δύο είναι ο Francesco Granata, pizzaiolo (και συνιδιοκτήτης) του γνωστού ιταλικού εστιατορίου Napul’è της Βάρης.

Ο Francesco μεγάλωσε μέσα στον κόσμο του φαγητού. Και όχι απλά λόγω της καταγωγής του. Η οικογενειακή επιχείρηση στη Νάπολη ήταν ένα χασάπικο-μίνι μάρκετ. Ο πατέρας του ασχολούνταν με τα κρέατα ενώ η μητέρα του, στον φούρνο που είχαν στη πίσω αυλή, έψηνε καθημερινά το ψωμί που ζύμωνε η ίδια, το οποίο το πουλούσαν έπειτα στο μαγαζί. Όταν η δουλειά του ψωμιού τελείωνε, στον ακόμη ζεστό φούρνο, έψηνε και πίτσα. Δίπλα στους γονείς του ο Francesco έμαθε πολλά για το κρέας και το ζυμάρι αλλά δεν θα ασχολούνταν επαγγελματικά με αυτά παρά πολλά χρόνια αργότερα.

Όσοι έχουν φάει στο Napul’è της Βάρης, εκτός από την πολύ ωραία πίτσα, ίσως να θυμούνται τη φοκάτσια του Francesco με τη χαρακτηριστικά μεστή γεύση, που έρχεται στο τραπέζι με το καλάθι των ψωμιών. Πρόκειται για συνταγή που ανέπτυξε ο ίδιος, η οποία βασίζεται σε τρία διαφορετικά είδη αλεύρων, έχει πολύ χαμηλό ποσοστό μαγιάς (0,8 γρ. στο κιλό, ενώ η τυπική συνταγή θέλει 1,5 γρ, όπως μας εξήγησε) και παίρνει συνολικά 72 ώρες για να ολοκληρωθεί. Αυτή την ίδια, τραγανή και πολύ γευστική φοκάτσια φρεσκοψήνει καθημερινά στο στριτφουντάδικο που άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας. Τη βιτρίνα με τα αλλαντικά και τα αλλαντικά την έχει γεμίσει με προϊόντα ως επί το πλείστον μικρών Ιταλών παραγωγών από την περιοχή γύρω από τη Νάπολη, με κάποιους από τους οποίους γνωρίζεται προσωπικά ενώ όλες οι υπόλοιπες παρασκευές (σάλτσες, πέστο κ.ο.κ.) είναι και αυτές χειροποίητες. Ο ίδιος ετοιμάζει και τη δική του πορκέτα από την αρχή. Η τελευταία, αφού αργοψηθεί για περίπου 5 ώρες και αποκτήσει μια υπερ-τραγανή κρούστα, κόβεται σε λεπτά λεπτά κομμάτια και μπαίνει στο πληθωρικό και φουλ στις εντάσεις σάντουιτς «Del capo» μαζί με ψητή μελιτζάνα, πάστα από ελιές Καλαμών, ρόκα και καυτερή σάλτσα με ‘nduja. Ο κατάλογος έχει συνολικά μια ντουζίνα διαφορετικά σάντουιτς στα οποία μπαίνουν υλικά όπως μορταδέλα από την Μπολόνια, προσούτο San Daniele, αυθεντικό capocollo από χοιρινό λαιμό, finocchiona (σαλάμι με μάραθο, από την Τοσκάνη), stracchino, παρμεζάνα που ωριμάζει απαραιτήτως τουλάχιστον 30 μήνες και πολλά ακόμη.

Διαβάστε Περισσότερα

Tags: Focacceria Napul’è
Previous Post

Θ. Λιβάνιος: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σύνολο των αιτημάτων των δήμων για προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες

Next Post

Wall Street: Τα σενάρια για την οικονομία

Related Posts

Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού
Γαστρονομία

Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού με νέους οινοποιούς

21 Ιουλίου 2025
Τις φωγραφίες παραχώρησε η «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»
Gala

Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»

12 Ιουλίου 2025
Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
Gala

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη
Γαστρονομία

Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη

31 Μαΐου 2025
Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη
Γαστρονομία

Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη

27 Μαΐου 2025
Next Post
Wall Street: Τα σενάρια για την οικονομία

Wall Street: Τα σενάρια για την οικονομία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

στεγαστικά δάνεια

Σχέδιο επιδότησης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια

3 ώρες ago
Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

1 έτος ago
O John Taramas  στο Money & Life

O John Taramas στο Money & Life

2 έτη ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′ : Μια Χρυσή Εποχή

1 έτος ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

στεγαστικά δάνεια

Σχέδιο επιδότησης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια

20 Αυγούστου 2025
Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»

Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»

19 Αυγούστου 2025
Φωτογραφία: Zagori Mountain Running

Zagori Mountain Running: Ενας αγώνας ορεινής εξερεύνησης

30 Ιουλίου 2025
Ενίσχυση έως 200.000 ευρώ σε εξαγωγικές ΜμΕ μέσω νέου προγράμματος ΕΣΠΑ

Ενίσχυση έως 200.000 ευρώ σε εξαγωγικές ΜμΕ μέσω νέου προγράμματος ΕΣΠΑ

30 Ιουλίου 2025
e-ΕΦΚΑ: Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών

Νέα ψηφιακή υπηρεσία για συνταξιούχους που εργάζονται

30 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Σχέδιο επιδότησης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια
  • Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»
  • Zagori Mountain Running: Ενας αγώνας ορεινής εξερεύνησης
  • Ενίσχυση έως 200.000 ευρώ σε εξαγωγικές ΜμΕ μέσω νέου προγράμματος ΕΣΠΑ

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.