Το πορτοκάλι και η μαύρη σοκολάτα είναι από τους πιο κλασικούς, ακαταμάχητους συνδυασμούς. Σε αυτή τη συνταγή, οι ροδέλες πορτοκαλιού γλασάρονται σε αρωματικό σιρόπι βανίλιας και στη συνέχεια βυθίζονται σε λιωμένη σοκολάτα, δημιουργώντας ένα γλυκό που στέκεται μόνο του, συνοδεύει ιδανικά τον καφέ ή το τσάι, αλλά λειτουργεί και ως εντυπωσιακή γαρνιτούρα σε κέικ, τάρτες ή panna cotta.
Υλικά
-
15 ροδέλες πορτοκαλιού, με τη φλούδα τους
-
250 γρ. μαύρη σοκολάτα
-
1 λοβό βανίλιας
-
1 λίτρο νερό
-
500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
Εκτέλεση
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και το εσωτερικό από τον λοβό της βανίλιας (μαζί και τον λοβό για περισσότερο άρωμα). Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
Βήμα 2
Προσθέτετε τις ροδέλες πορτοκαλιού στην κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 15–20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει ελαφρά το σιρόπι.
Βήμα 3
Μεταφέρετε πορτοκάλια και σιρόπι σε γυάλινο σκεύος. Σκεπάζετε την επιφάνεια με μεμβράνη που να εφάπτεται στο γλυκό, ώστε να μην κρυσταλλώσει η ζάχαρη, και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία ημέρα να «ωριμάσει».
Βήμα 4
Την επόμενη μέρα, στραγγίζετε τις ροδέλες και τις τοποθετείτε σε σχάρα να στεγνώσουν. Αν κρατούν ακόμη υγρασία, τις βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 70°C για περίπου 5 λεπτά.
Βήμα 5
Λιώνετε τη μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων (σε χαμηλή ένταση), μέχρι να φτάσει περίπου τους 30°C και να γίνει λεία και γυαλιστερή. Βυθίζετε τη μισή επιφάνεια από κάθε ροδέλα μέσα στη σοκολάτα, τις ξανατοποθετείτε στη σχάρα και τις αφήνετε να στεγνώσουν πλήρως.
Σερβίρετε τις σοκολατένιες ροδέλες πορτοκαλιού με ένα ζεστό ρόφημα ή χρησιμοποιήστε τες για να αναβαθμίσετε την εμφάνιση και τη γεύση των γλυκών σας.















