Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025 - 10:39
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Επιστήμη Υγεία

Μακροζωία: Τι μυστικά αποκαλύπτουν οι αιματολογικές όσων πιάνουν τα 100

Το να φτάσει κανείς τα 100 χρόνια ζωής κάποτε θεωρείτο σπάνιο. Πλέον, όμως, είναι κάτι πολύ πιο συνηθισμένο.

Money & Life by Money & Life
30 Νοεμβρίου 2024
in Υγεία
0 0
0
Μακροζωία: Τι μυστικά αποκαλύπτουν οι αιματολογικές όσων πιάνουν τα 100
Share on FacebookShare on Twitter

Στην πραγματικότητα, αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη δημογραφική ομάδα του παγκόσμιου πληθυσμού, με τον αριθμό τους να διπλασιάζεται περίπου κάθε δέκα χρόνια από τη δεκαετία του 1970 και μετά

Το πόσο μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι και τι καθορίζει μια μακρά και υγιή ζωή, αυτό που αποκαλούμε μακροζωία, είναι δύο θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης συζητούσαν και έγραφαν για τη διαδικασία της γήρανσης πριν από 2.300 χρόνια.

Ωστόσο, η κατανόηση των μυστικών της μακροζωίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Περιλαμβάνει την κατανόηση της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικής προδιάθεσης και τρόπου ζωής και του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι σύνθετοι αυτοί παράγοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Τώρα πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο GeroScience, αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι που ζουν μετά τα 90 έχουν ορισμένους κοινούς βιοδείκτες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης.

Υπερήλικες και αιωνόβιοι κεντρίζουν εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, καθώς μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς να ζήσουμε περισσότερο και, ενδεχομένως, πώς να γεράσουμε με καλύτερη υγεία. Μέχρι στιγμής, οι μελέτες για τους αιωνόβιους ήταν συχνά μικρής κλίμακας και επικεντρώνονταν σε μια επιλεγμένη ομάδα, αποκλείοντας, για παράδειγμα, εκείνους που ζουν σε οίκους ευγηρίας.

Η τελευταία, όμως, μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που συγκρίνει προφίλ βιοδεικτών που μετρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μεταξύ εξαιρετικά μακρόβιων ανθρώπων και συνομηλίκων τους με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα προφίλ των βιοδεικτών των ανθρώπων που έζησαν μετά τα 100 και των συνομηλίκων τους που είχαν με μικρότερη διάρκεια ζωής και διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων προφίλ και της πιθανότητας να πιάσει κάποιος τα 100.

Η έρευνα περιλάμβανε δεδομένα από 44.000 Σουηδούς ηλικίας 64-99 ετών που υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις υγείας. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέσω των δεδομένων των σουηδικών μητρώων για διάστημα έως και 35 ετών. Από αυτά τα άτομα, 1.224, ή το 2,7%, έζησαν μέχρι τα 100. Η συντριπτική πλειονότητα (85%) ήταν γυναίκες.

Συμπεριλήφθηκαν δώδεκα βιοδείκτες με βάση το αίμα που σχετίζονται με τη φλεγμονή, τον μεταβολισμό, τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, καθώς και με πιθανό υποσιτισμό και αναιμία. Όλοι αυτοί είχαν συσχετιστεί σε προηγούμενες μελέτες με τη γήρανση ή τη θνησιμότητα.

Ο βιοδείκτης που σχετιζόταν με τη φλεγμονή ήταν το ουρικό οξύ – ένα προϊόν που προκαλείται από την πέψη ορισμένων τροφών.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης δείκτες που σχετίζονται με την κατάσταση και τη λειτουργία του μεταβολισμού, συμπεριλαμβανομένης της ολικής χοληστερόλης και της γλυκόζης, καθώς και δείκτες που σχετίζονται με τη λειτουργία του ήπατος, όπως η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (Alat), η ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (Asat), η λευκωματίνη, η γ-γλουταμυλοτρανσφεράση (GGT), η αλκαλική φωσφατάση (Alp) και η γαλακτική αφυδρογονάση (LD).

Εξέτασαν επίσης την κρεατινίνη, η οποία συνδέεται με τη νεφρική λειτουργία, και τον σίδηρο και την ολική σιδηροδεσμευτική ικανότητα (TIBC), η οποία συνδέεται με την αναιμία. Τέλος, ερεύνησαν τη λευκωματίνη, έναν βιοδείκτη που σχετίζεται με τη διατροφή.

Τι έδειξε η μελέτη
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, στο σύνολό τους, όσοι έφτασαν μέχρι τα 100 είχαν την τάση να έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης και ουρικού οξέος από τα 60 τους και μετά. Αν και οι διάμεσες τιμές δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των εκατοντάχρονων και των μη εκατοντάχρονων για τους περισσότερους βιοδείκτες, οι αιωνόβιοι σπάνια εμφάνιζαν εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές τιμές.

Για παράδειγμα, πολύ λίγοι από τους αιωνόβιους είχαν νωρίτερα στη ζωή τους επίπεδα γλυκόζης πάνω από 6,5 ή επίπεδα κρεατινίνης πάνω από 125.

Σε πολλούς βιοδείκτες, τόσο οι αιωνόβιοι όσο και οι μη αιωνόβιοι είχαν τιμές εκτός του εύρους που θεωρείται φυσιολογικό σύμφωνα με τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές έχουν καθοριστεί με βάση έναν νεότερο και υγιέστερο πληθυσμό.

Όταν οι επιστήμονες διερεύνησαν ποιοι βιοδείκτες, από τους 12 που μελέτησαν, συνδέονταν με την πιθανότητα να φτάσει κανείς τα 100, διαπίστωσαν ότι ότι έπαιζαν ρόλο όλοι, εκτός από δύο: την αλάτη και την αλβουμίνη. Αυτό ίσχυε και μετά τη συνεκτίμηση της ηλικίας, του φύλου και της επιβάρυνσης από ασθένειες.

Τα άτομα που ήταν στη χαμηλότερη ομάδα, από τις πέντε ομάδες συνολικά, με βάση τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και του σιδήρου είχαν μικρότερη πιθανότητα να φτάσουν τα 100 έτη σε σύγκριση με εκείνα που βρίσκονταν με υψηλότερα επίπεδα. Στο μεταξύ, τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης, ουρικού οξέος και δεικτών ηπατικής λειτουργίας είχαν επίσης μικρότερες πιθανότητες να πιάσουν τα 100.

Συνοπτικά:

Τα υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και σιδήρου και τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης, ουρικού οξέος, ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης, γ-γλουταμυλοτρανσφεράσης, αλκαλικής φωσφατάσης, γαλακτικής αφυδρογονάσης και ολικής σιδηροδεσμευτικής ικανότητας συσχετίστηκαν θετικά με την επίτευξη 100 χρόνων ζωής. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι αιωνόβιοι εμφάνιζαν συνολικά παρόμοια προφίλ βιοδεικτών. Ήδη από την ηλικία των 65 ετών και μετά, οι αιωνόβιοι εμφάνιζαν καλύτερες τιμές βιοδεικτών από τα άτομα που πέθαιναν πριν από την ηλικία των 100 ετών. Οι διαφορές στις τιμές των βιοδεικτών μεταξύ των αιωνόβιων και των μη αιωνόβιων περισσότερο από μία δεκαετία πριν από τον θάνατο υποδηλώνουν ότι γενετικοί ή/και ενδεχομένως τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής που αντικατοπτρίζονται σε αυτά τα επίπεδα βιοδεικτών μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την εξαιρετική μακροζωία.

Μικρές διαφορές με μεγάλη σημασία
Σε απόλυτες τιμές, οι διαφορές ήταν μάλλον μικρές για ορισμένους από τους βιοδείκτες, ενώ για άλλους οι διαφορές ήταν κάπως πιο σημαντικές.

Για το ουρικό οξύ, για παράδειγμα, η απόλυτη διαφορά ήταν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος είχαν 4% πιθανότητα να γίνουν 100 ετών, ενώ στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος μόνο το 1,5% έφτασε στην ηλικία των 100 ετών.

Έστω κι αν οι διαφορές που διαπίστωσαν ήταν συνολικά μάλλον μικρές, δεν παύουν να υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της μεταβολικής υγείας, της διατροφής και της εξαιρετικής μακροζωίας.

Η μελέτη, ωστόσο, δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής ή το ποια γονίδια ευθύνονται για τις τιμές των βιοδεικτών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι παράγοντες όπως η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ παίζουν ρόλο. Το να παρακολουθεί κανείς τις τιμές των δεικτών για τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, καθώς και της γλυκόζης και του ουρικού οξέος καθώς μεγαλώνει, μάλλον δεν είναι κακή ιδέα, επισημαίνουν.

Τούτου λεχθέντος, η τύχη παίζει κι αυτή κάποιο ρόλο στη μακροζωία. Αλλά το γεγονός ότι οι διαφορές στους βιοδείκτες μπορούν να παρατηρηθούν πολύ καιρό πριν από το θάνατο δείχνει ότι τα γονίδια και ο τρόπος ζωής μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

πηγή: iatropedia.gr

Tags: Μακροζωία
Previous Post

Η τριπλή σύνταξη που θα πάρουν οι συνταξιούχοι μέχρι το τέλος του 2024

Next Post

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την Κυριακή

Related Posts

Ήλιος με μέτρο: Τα βασικά για σωστή αντηλιακή προστασία
Επιστήμη

Ήλιος με μέτρο: Τα βασικά για σωστή αντηλιακή προστασία

13 Ιουλίου 2025
Life: Τα μυστικά για νόημα, χαρά και μακροζωία
Επιστήμη

Life: Τα μυστικά για νόημα, χαρά και μακροζωία

12 Ιουλίου 2025
Agape Zoe Corfu Summer Festival
Gala

Agape Zoe Corfu Summer Festival 2025: Η Κέρκυρα φοράει τα ακουστικά της

9 Ιουλίου 2025
Αναπνοή και ψυχική υγεία
Επιστήμη

Αναπνοή και ψυχική υγεία: Μπορεί η σωστή αναπνοή να λειτουργήσει σαν θεραπεία;

7 Ιουλίου 2025
Καλοκαιρινά σπορ: Γιατί το σώμα και το μυαλό σας τα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ
Αθλητικά

Καλοκαιρινά σπορ: Γιατί το σώμα και το μυαλό σας τα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ

23 Ιουνίου 2025
Δίαιτες express: Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις “γρήγορες λύσεις”
Επιστήμη

Δίαιτες express: Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις “γρήγορες λύσεις”

21 Ιουνίου 2025
Next Post
Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την Κυριακή

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την Κυριακή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Δημογραφικό: Κίνητρα έως 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στον Έβρο

Δημογραφικό: Κίνητρα έως 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στον Έβρο

5 μήνες ago
Τις φωγραφίες παραχώρησε η «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»

Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»

22 ώρες ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

2 μήνες ago
Δημήτρης Βουρλιωτάκης: «Θεομπαῖχτες καί χαμαίζηλοι»

Δημήτρης Βουρλιωτάκης: «Θεομπαῖχτες καί χαμαίζηλοι»

3 ημέρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυξήσεις μισθών και νέες συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα

Αυξήσεις μισθών και 4ήμερη εργασία: Τι φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

13 Ιουλίου 2025
Διαγραφή χρεών στην Εφορία χωρίς αίτηση: Τι ισχύει για υπερχρεωμένους και πτωχεύσεις

Διαγραφή χρεών στην Εφορία χωρίς αίτηση: Τι ισχύει για υπερχρεωμένους και πτωχεύσεις

13 Ιουλίου 2025
Ήλιος με μέτρο: Τα βασικά για σωστή αντηλιακή προστασία

Ήλιος με μέτρο: Τα βασικά για σωστή αντηλιακή προστασία

13 Ιουλίου 2025
Οι 6 αλλαγές στο εργασιακό που θα εφαρμοστούν φέτος

Έρχεται το Ενιαίο Μητρώο Παροχών: Νέα εποχή για τα επιδόματα από το Φθινόπωρο

13 Ιουλίου 2025
Εμπορική καταιγίδα στον Ατλαντικό: Οι δασμοί Τραμπ, η απάντηση της Ε.Ε. και το ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία

Ο Τραμπ αυξάνει στο 30% τους δασμούς σε εισαγωγές από ΕΕ και Μεξικό από 1η Αυγούστου

12 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Αυξήσεις μισθών και 4ήμερη εργασία: Τι φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
  • Διαγραφή χρεών στην Εφορία χωρίς αίτηση: Τι ισχύει για υπερχρεωμένους και πτωχεύσεις
  • Ήλιος με μέτρο: Τα βασικά για σωστή αντηλιακή προστασία
  • Έρχεται το Ενιαίο Μητρώο Παροχών: Νέα εποχή για τα επιδόματα από το Φθινόπωρο

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.