Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025 - 07:52
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Μαγειρευτά και λευκά τραπεζομάντηλα: Μεσημέρι στα αστικά μαγειρεία της Αθήνας

Φαγητά σπιτικά, της θαλπωρής, και παλιά, αστική ευγένεια πάνε χέρι χέρι σε αυτά τα εστιατόρια-θεσμούς της πόλης.

Money & Life by Money & Life
30 Νοεμβρίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Μαγειρευτά και λευκά τραπεζομάντηλα: Μεσημέρι στα αστικά μαγειρεία της Αθήνας
Share on FacebookShare on Twitter

Φαγητά απλά, κλασικά, της θαλπωρής. Μοσχαράκι κοκκινιστό, λαχανοντολμάδες, όσπρια, σούπες, λαδερά. Τέτοια φαγητά έχουμε συνηθίσει να τρώμε ή στο σπίτι ή σε μαγαζιά πιο αφτιασίδωτα – κάποιες ταβέρνες και μαγειρεία ταπεινά, που δεν συνιστούν ακριβώς έξοδο, αλλά περισσότερο έχουν ως αποστολή να καλύψουν την ανάγκη της μεσημεριανής διατροφής. Υπάρχει όμως και μια άλλη, μικρή ομολογουμένως, κατηγορία, τα «αστικά μαγειρεία» που απέμειναν στην Αθήνα, όπου τα φαγητά σερβίρονται πάνω σε λευκά τραπεζομάντηλα και τα κρασιά σε ψηλά ποτήρια. Και όλα αυτά με την έξτρα φροντίδα που σε κάνει να θυμάσαι την πρώτη σημασία του «ρεστοράν» που αποκαθιστά και θεραπεύει.

Φιλίππου

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

«Το μαγαζί γεννήθηκε από τη φακή και τη φασολάδα και η φακή και η φασολάδα παραμένουν τα πιο δυνατά του πιάτα» λέει η Πατρίσια Φιλίππου, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού που κρατάει από το 1923. Οι γεύσεις είναι απλές, καθαρές και η φροντίδα έκδηλη σε κάθε πιάτο, από τα λαδερά και τις σούπες μέχρι το παστίτσιο και τον μουσακά. Για πολλούς από τους θαμώνες εδώ είναι το σπίτι τους και δεν είναι καθόλου σπάνιο, δίπλα στις παρέες που απολαμβάνουν την κοτόσουπά τους, την κότα μιλανέζα, την ψαρόσουπα ή το κοκκινιστό μοσχαράκι, άλλοι να πιάνουν μονά τραπέζια και να απλώνουν την εφημερίδα τους στα λευκά, κολλαριστά τραπεζομάντιλα. Φέτος κλείνει ένας αιώνας από τότε που ο Κωνσταντίνος Φιλίππου, από το Διχώρι στα Βαρδούσια, άνοιξε ένα παγοπωλείο-καρβουνιάρικο στις πλαγιές του Λυκαβηττού. Αργότερα το μαγαζί μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση λειτουργώντας, αρχικά, ως κρασοπουλειό με κεφτεδάκια και μεζέδες και έπειτα, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60, με τη σημερινή του μορφή, σερβίροντας φαγητά της κατσαρόλας, λαδερά, αυγολεμονάτα. Η ατμόσφαιρα παραμένει πάντα ζεστή, φιλική, περιποιητική.

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.16.390

Fatsio

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Καθησυχαστικά ίδιο, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση από τότε που ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης και ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος της πρωτεύουσας το είχε για στέκι του παραμένει το Fatsio. Η ιστορία του ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη. «Ο προπάππους μου είχε εκεί ένα ουζερί. Όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, το ανέλαβε ο παππούς μου, ο Κωνσταντίνος, και το μετέτρεψε σε εστιατόριο πολυτελείας, δυτικού τύπου» λέει ο σημερινός ιδιοκτήτης, Κώστας Φάτσιο. Το ’63 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα και τρία χρόνια αργότερα έστησε το εστιατόριό της στο Παγκράτι. Η διακόσμηση μένει ίδια από τότε –από τα ζωγραφισμένα ταβάνια και τα πορτατίφ στα τραπέζια μέχρι τις απλίκες και τα ξύλινα τρόλεϊ– ενώ στη βιτρίνα που θαμπώνει από τους υδρατμούς θα βρεις ιμάμ μπαϊλντί, κοτόπουλο φούρνου με πατάτες, λαχανοντολμάδες με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα, μουσακά κ.α. Για το τέλος, ρυζόγαλο φούρνου, κρέμα αμυγδάλου, σεκέρ παρέ.

Ευφρονίου 5, Παγκράτι, Τ/ 210-72.17.421

Βλάσσης

Βασίλης Παπαγιαννόπουλος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Βασίλης Παπαγιαννόπουλος

Ένα εστιατόριο όπου ο κόσμος μπορεί και ευχαριστιέται καλό, σπιτικό, ελληνικό φαγητό. Αυτό έψαχνε ο Βλάσσης Παπαγιαννόπουλος και, αφού είδε και απόειδε, αποφάσισε να το φτιάξει μόνος του. Στα σαράντα χρόνια που ακολούθησαν ο «Βλάσσης» άλλαξε πολλές διευθύνσεις πριν καταλήξει στο σημερινό του πόστο στα Ιλίσια, με το ψηλοτάβανο καθιστικό και τους πίνακες που καλύπτουν τους τοίχους μέχρι πάνω. Οικογένειες, ζευγάρια, εργένηδες βρίσκουν εδώ καταφύγιο. Καλοφτιαγμένο, ειλικρινές φαγητό και σέρβις έμπειρο, ευγενικό – όλο το πακέτο που χρειάζεσαι για να στυλωθείς και να ανασυγκροτηθείς. Το μενού έχει ποικιλία: από σοφρίτο και παστιτσάδα μέχρι φρυγαδέλια, φανταστικούς λαχανοντολμάδες και επικά λαδερά που ακολουθούν τις εποχές, από σελινόριζα ή αγκινάρες αλά πολίτα μέχρι κουνουπίδι γιαχνί, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο, αρακά, ακόμα και κολοκυθοκορφάδες.

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, Τ/210-72.56.335

gastronomos.gr
Tags: ΑθήναΓαστρονομία
Previous Post

Πώς ένα αυτοάνοσο νόσημα στέρησε τη ζωή του Βλάσση Μπονάτσου

Next Post

Ο Τεντ Λεόνσις μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη βράβευσή του από την THI

Related Posts

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
Gala

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη
Γαστρονομία

Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη

31 Μαΐου 2025
Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη
Γαστρονομία

Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη

27 Μαΐου 2025
Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη
Gala

Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη

23 Μαΐου 2025
Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική
Γαστρονομία

Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική

21 Μαΐου 2025
Next Post
Ο Τεντ Λεόνσις μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη βράβευσή του από την THI

Ο Τεντ Λεόνσις μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη βράβευσή του από την THI

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

ψηφιακό πελατολόγιο

Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο – Αντιδρούν έντονα οι επαγγελματίες

24 ώρες ago
Ηρώ Καριοφύλλη

Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο – Πέθανε η Ηρώ Καριοφύλλη

23 ώρες ago
Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα οφειλετών

Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα οφειλετών: Χρέη άνω των 75 δισ. ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα

23 ώρες ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

2 μήνες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελληνική οικονομία: Τριπλή πίεση από πληθωρισμό, τέλος στο πλαφόν κέρδους και πτώση προσδοκιών

Ελληνική οικονομία: Τριπλή πίεση από πληθωρισμό, τέλος στο πλαφόν κέρδους και πτώση προσδοκιών

2 Ιουλίου 2025
clouds over the desert

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα αεροπλάστ που παράγει πόσιμο νερό στην έρημο

2 Ιουλίου 2025
Euronext: Δημόσια πρόταση 399 εκατ. € για την πλήρη εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Euronext: Δημόσια πρόταση 399 εκατ. € για την πλήρη εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

2 Ιουλίου 2025
Ο Νάγκελ (ΕΚΤ) δήλωσε πως ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί, αλλά παραμένει ανάγκη για επαγρύπνηση

Ο Νάγκελ (ΕΚΤ) δήλωσε πως ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί, αλλά παραμένει ανάγκη για επαγρύπνηση

1 Ιουλίου 2025
Ρυθμίζεται νομοθετικά η δόμηση σε μικρούς οικισμούς – Τι αλλάζει με τα νέα πολεοδομικά εργαλεία

Ρυθμίζεται νομοθετικά η δόμηση σε μικρούς οικισμούς – Τι αλλάζει με τα νέα πολεοδομικά εργαλεία

1 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ελληνική οικονομία: Τριπλή πίεση από πληθωρισμό, τέλος στο πλαφόν κέρδους και πτώση προσδοκιών
  • Επιστήμονες δημιούργησαν ένα αεροπλάστ που παράγει πόσιμο νερό στην έρημο
  • Euronext: Δημόσια πρόταση 399 εκατ. € για την πλήρη εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών
  • Ο Νάγκελ (ΕΚΤ) δήλωσε πως ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί, αλλά παραμένει ανάγκη για επαγρύπνηση

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.