Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση. Αυτή η ιστορική απόφαση έρχεται στο πλαίσιο μιας νέας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας με την Τουρκία, μετά από τέσσερις δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης.
Η απόφαση για τη διάλυση ακολουθεί τις εκκλήσεις του ιστορικού, φυλακισμένου ηγέτη του κινήματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εδώ και μήνες είχε ζητήσει να κατατεθούν τα όπλα. Το PKK πραγματοποίησε το 12ο συνέδριό του από τις 5 έως τις 7 Μαΐου, με κεντρικό θέμα την αξιολόγηση της πρότασης του Οτσαλάν για αφοπλισμό και αυτοδιάλυση.
Η παρέμβαση του Οτσαλάν ήρθε σε συνέχεια πρότασης που είχε διατυπώσει τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Μπαχτσελί είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του Οτσαλάν υπό αυστηρούς όρους, με την προϋπόθεση να αποκηρύξει δημόσια την ένοπλη βία και να καλέσει τα μέλη του PKK να διαλύσουν την οργάνωση.
Ο Οτσαλάν απηύθυνε τελικά την έκκληση για αφοπλισμό και αυτοδιάλυση στις 27 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κλείσει ένας κύκλος που ξεκίνησε με την ίδρυση του PKK το 1978. Σε ανταπόκριση, το PKK ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός, με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2025.
PKK – Τουρκία: Το χρονικό μιας μακρόχρονης σύγκρουσης
Η σύγκρουση μεταξύ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του τουρκικού κράτους αποτελεί μια από τις πιο μακροχρόνιες και αιματηρές πολιτικοστρατιωτικές αντιπαραθέσεις της Μέσης Ανατολής. Η απαρχή της εντοπίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970, με στόχο την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους εντός της Τουρκίας. Η ένοπλη σύγκρουση ξέσπασε επίσημα στις 15 Αυγούστου 1984. Η δεκαετία του 1990 υπήρξε η πιο αιματηρή φάση.
Το 1999, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η σύλληψή του συνοδεύτηκε από κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός και μετάβαση σε πολιτικό αγώνα, αλλά οι ελπίδες για ειρήνη διαψεύστηκαν.
Κατά τη δεκαετία του 2000, υπήρξαν προσπάθειες διαλόγου, κορυφώθηκαν με την «ειρηνευτική διαδικασία» του 2013, όπου ο Οτσαλάν κάλεσε το PKK να αποσυρθεί από τα τουρκικά εδάφη. Ωστόσο, οι συνομιλίες κατέρρευσαν το 2015.
Από το 2015 και έπειτα, η βία αναζωπυρώθηκε. Το PKK πραγματοποίησε νέες επιθέσεις, ενώ η Άγκυρα εξαπέλυσε σφορές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Το 2024, ήρθε μία νέα παρέμβαση από τον Οτσαλάν για πλήρη αφοπλισμό και αυτοδιάλυση, σε μια περίοδο που ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Οτσαλάν. Το PKK ανταποκρίθηκε με νέα κατάπαυση του πυρός από την 1η Μαρτίου 2025.