Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025 - 13:48
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Χωρίς κατηγορία

Σουδάν: Εύθραυστη εκεχειρία με συνέχιση εχθροπραξιών

Money & Life by Money & Life
28 Απριλίου 2023
in Χωρίς κατηγορία
0 0
0
Σουδάν: Εύθραυστη εκεχειρία με συνέχιση εχθροπραξιών
Share on FacebookShare on Twitter

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε περιοχές του Σουδάν, παρά το ότι από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εφαρμόζεται –σε θεωρητικό επίπεδο- κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, μετά τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Πυρά και εκρήξεις ακούγονταν χθες βράδυ στην Ομντουρμάν, όπου ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters διαπίστωσε ότι ο στρατός χρησιμοποίησε UAVs για να πλήξει θέσεις παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ενώ αεροπορικά πλήγματα από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Μπαχρί, όπου ο τακτικός στρατός προσπάθησε να εμποδίσει τις ΔΤΥ να καταλάβουν διυλιστήριο. Βλήμα έπληξε νοσοκομείο της Ομντουρμάν νωρίτερα χθες, τραυματίζοντας 13 ανθρώπους, σύμφωνα με υπεύθυνο της δομής υγείας.

Η σύρραξη ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη της χώρας από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ξέσπασε την 15η Απριλίου, διαγράφοντας την προσπάθεια να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία.

ADVERTISING

Πάνω από 450 νεκροί – Ελλείψεις σε τρόφιμα
Πυκνοκατοικημένες περιοχές, ειδικά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μετατράπηκαν σε πεδία μαχών. Αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού και οδομαχίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει πάνω από 4.000, σύμφωνα με αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που όμως θεωρείται πως είναι πολύ υποτιμημένοι. Νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και η διανομή τροφίμων και άλλων ειδών πρακτικά ανεστάλη στη χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο εκ των οποίων χρειάζεται επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσει.

Η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) τόνιζε χθες πως δεν είναι σε θέση να στείλει εφόδια ούτε προσωπικό στο Σουδάν, εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου για να απομακρύνουν εσπευσμένα χιλιάδες υπηκόους τους. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για «εξαιρετικά οξείες» ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη χώρα, ραγδαία αύξηση των τιμών –σε όποια εμπορικά καταστήματα λειτουργούν–, ενώ επισήμανε επίσης πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να μειώσουν δραστικά τη δραστηριότητά τους. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περιμένει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Σουδανοί άμαχοι θα προσφύγουν σε γειτονικές χώρες.

«Το Σουδάν θα χάσει»
«Δεν υπάρχει προς το παρόν ουδεμία σαφής ένδειξη πως είτε ο ένας, είτε ο άλλος (στρατηγός) είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στ’ αλήθεια, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως και οι δυο τους πιστεύουν ότι η στρατιωτική επικράτηση επί της άλλης πλευράς παραμένει εφικτή», τόνισε χθες βράδυ τοποθετούμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Φόλκερ Πέρτες, ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν.

Πρόκειται για «λαθεμένο υπολογισμό», πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης, που ανέλαβε ειδικός επιτετραμμένος το 2021. Όποια κι από τις τις δυο πλευρές κι αν επικρατήσει σε περίπτωση συνέχισης των εχθροπραξιών, «το Σουδάν θα χάσει», επέμεινε. Ήδη, ο πόλεμος «προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή» και είναι οι πολίτες αυτοί που «πληρώνουν το τίμημα», συμπλήρωσε.

Κατήγγειλε πως οι αντιμαχόμενες πλευρές «περιφρονούν το δίκαιο του πολέμου», επιχειρώντας σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων. «Πολεμούν περιφρονώντας το δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου, επιτιθέμενα σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, επιδεικνύοντας ελάχιστη έγνοια για τους αμάχους, για τα νοσοκομεία, ή ακόμη για τα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους», είπε ο Φόλκερ Πέρτες.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας δέκα «σπαρακτικές» ημέρες «βίας και χάους», προειδοποίησε εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου. «Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ενεπλάκησαν όλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε συρράξεις ή εκτεταμένες πολιτικές ταραχές», θύμισε. «Η σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν δεν απειλεί μόνο το μέλλον της χώρας. Ανάβει μια σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη πέραν των συνόρων του, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και πηγαίνοντας πίσω την ανάπτυξη δεκαετίες», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες.

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί Ελλήνων
Την απομάκρυνση από το Σουδάν ακόμα 13 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Τετάρτης, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των αρμόδιων υπουργείων για την παροχή αρωγής και στους υπόλοιπους που παραμένουν στην αφρικανική χώρα.

Οι δεκατρείς, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας, έφτασαν αργά χθες το βράδυ στο Αμμάν της Ιορδανίας.

ΠΗΓΗ

Tags: Σουδάν
Previous Post

Γυάλινες «φούσκες» θα σώσουν τους πάγους

Next Post

Σμύρνη μου Αγαπημένη: Μετά το «Maestro», η ταινία της Μιμής Ντενίση μπαίνει στο Netflix

Related Posts

Wall Street
Χωρίς κατηγορία

Άνοδος στη Wall Street εν μέσω εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας στο Λονδίνο

11 Ιουνίου 2025
Καιρός: Λιακάδα, άνοδος της θερμοκρασίας και άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο
Χωρίς κατηγορία

Άστατος ο καιρός με τοπικές βροχές και άνοδο της θερμοκρασίας – Αναλυτικά η πρόγνωση

23 Μαΐου 2025
καιρός Δευτέρας
Χωρίς κατηγορία

Καιρός σήμερα: Σύννεφα και βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

13 Μαΐου 2025
Καιρός – Μύρισε άνοιξη από νωρίς ο Φλεβάρης
Χωρίς κατηγορία

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε Θεσσαλία και Σποράδες

12 Μαΐου 2025
Ο τουρισμός έκανε το «θαύμα» του – Μειώθηκαν κατά 50% οι επιδοτούμενοι άνεργοι
Χωρίς κατηγορία

Προς τα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός – Αυξήσεις 5,6% το 2025 προβλέπει η ΤτΕ

28 Απριλίου 2025
Financial Times: Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην αγορά της Γροιλανδίας
Χωρίς κατηγορία

Οι πρώτοι μήνες με Τραμπ: Η επιστροφή του απόλυτου disruptor

22 Απριλίου 2025
Next Post
Σμύρνη μου Αγαπημένη: Μετά το «Maestro», η ταινία της Μιμής Ντενίση μπαίνει στο Netflix

Σμύρνη μου Αγαπημένη: Μετά το «Maestro», η ταινία της Μιμής Ντενίση μπαίνει στο Netflix

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Δημήτρης Βουρλιωτάκης: «Θεομπαῖχτες καί χαμαίζηλοι»

Δημήτρης Βουρλιωτάκης: «Θεομπαῖχτες καί χαμαίζηλοι»

2 ημέρες ago
Vodafone: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2029 και καμία σκέψη αποχώρησης από την Ελλάδα

Vodafone: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2029 και καμία σκέψη αποχώρησης από την Ελλάδα

1 ημέρα ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

2 μήνες ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′ : Μια Χρυσή Εποχή

1 έτος ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

latsios

Άγγελος Λάτσιος: Το νέο του εγχείρημα στην Άνδρο και η συνεργασία με τον Μάκη Παντζόπουλο

12 Ιουλίου 2025
Τις φωγραφίες παραχώρησε η «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»

Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»

12 Ιουλίου 2025
συναλλαγές IRIS

Αυξήθηκαν τα όρια στις συναλλαγές IRIS – Τι αλλάζει για ιδιώτες και επιχειρήσεις

12 Ιουλίου 2025
φυτοφάρμακα στην Ελλάδα

Αυξάνονται τα παράνομα φυτοφάρμακα στην Ελλάδα: Οι αγρότες σε απόγνωση λόγω κόστους και επιβίωσης

12 Ιουλίου 2025
επιδόματα - παροχές

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα λάβουν έως 69,4 εκατ. ευρώ από 14 έως 18 Ιουλίου

12 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Άγγελος Λάτσιος: Το νέο του εγχείρημα στην Άνδρο και η συνεργασία με τον Μάκη Παντζόπουλο
  • Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»
  • Αυξήθηκαν τα όρια στις συναλλαγές IRIS – Τι αλλάζει για ιδιώτες και επιχειρήσεις
  • Αυξάνονται τα παράνομα φυτοφάρμακα στην Ελλάδα: Οι αγρότες σε απόγνωση λόγω κόστους και επιβίωσης

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.