Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025 - 21:49
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Ο καθημερινός μόχθος για τον «Χαλβά Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη»

Money & Life by Money & Life
3 Μαρτίου 2025
in Γαστρονομία
0 0
0
Ο καθημερινός μόχθος για τον «Χαλβά Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη»
Share on FacebookShare on Twitter

Η επιχείρηση «Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη» έχει ιστορία που ξεκινά από την εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Παρά τις προκλήσεις, οι ιδρυτές δημιούργησαν ένα προϊόν που συνδυάζει παράδοση και ποιότητα, διατηρώντας πάντα έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα βασισμένο στην ακεραιότητα και την αυθεντικότητα.

Μια επιχείρηση που παράλληλα τηρεί στο ακέραιο τη δέσμευση στο φιλανθρωπικό έργο, με δράσεις που στηρίζουν την κοινωνία και το όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Αικατερίνη Γαβρίλη στην όμορφη και γεμάτη αναμνήσεις συζήτησή μας αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η επιχείρηση στα πρώτα βήματά της, τον ρόλο της οικογενειακής κληρονομιάς και την ισορροπία μεταξύ παράδοσης και σύγχρονων απαιτήσεων.

Του Νεκτάριου Ντ. Χορμοβίτη

Οι πρώτες μέρες της επιχείρησής σας «αναδύθηκαν» μέσα από δυσκολίες, μέσα στους Ελληνες πρόσφυγες που προσπαθούσαν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Πώς διαμόρφωσαν αυτοί οι αγώνες την εταιρεία και ποιες ήταν οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν εκείνη την εποχή;

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον “Ε.Κ.”

Το προϊόν αυτό είναι συνυφασμένο με τα κύματα Ελλήνων προσφύγων από τα Παράλια της Μικράς Ασίας, στον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους τα δικά μας αυτονόητα, ήταν όνειρα ζωής.

Σε μικρές πρόχειρες παράγκες και παραπήγματα  αντιμετωπίζοντας θαρραλέα την εξαντλητική φτώχεια στην οποία τόσο απρόσμενα είχαν περιέλθει- ξεκίνησαν να δημιουργούν και να πουλούν τα προϊόντα τους, χτίζοντας παράλληλα με μεγάλη γενναιοδωρία ψυχής έναν νέο ολόκληρο πολιτισμό, στην διατροφή, τον αθλητισμό, την ενδυμασία, τα έθιμα και τόσα άλλα.

Στην αρχή λοιδορήθηκαν όπως κάθε τι καινούργιο, αλλά ξεπερνώντας ο κόσμος εδώ σταδιακά τις φοβίες του διαπίστωνε, ότι μόνο καλό είχε να πάρει από τους πρόσφυγες καθώς και οι ίδιοι ήταν και παραμένουν πολύ εγκάρδιοι και δοτικοί άνθρωποι, όπως είμαστε όλοι μας κάτω από τις άμυνες που χτίζουμε.

Η ανάληψη μιας ιστορικής οικογενειακής επιχείρησης δεν μπορεί να ήταν εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν έπρεπε να εξισορροπήσετε την παράδοση με την ανάγκη για πρόοδο. Πώς ήταν να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο και ποια εμπόδια έπρεπε να ξεπεράσετε κατά τη διάρκεια της μετάβασης;

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον “Ε.Κ.”

Η ζωή ανοίγει και κλείνει κύκλους διαρκώς κι εγώ έχω δει σε αυτή την επιχείρηση πολλούς κύκλους να δημιουργούνται, άλλους να εδραιώνονται και άλλους να εξανεμίζονται στη φυσική φθορά του χρόνου.

Εχοντας μεγαλώσει από παιδί σε αυτό το χώρο, η ανάληψη της ευθύνης ενός ουσιαστικού για εμένα ρόλου, έφερε σαν δώρα κάποιες σκληρές εμπειρίες αλλά και πολλά διδάγματα σοφίας που δεν θα μπορούσα να αποκτήσω αλλιώς.

Οταν έχεις να διαχειριστείς πολλές και εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, συχνά χρειάζεσαι την ευελιξία ενός ακροβάτη παράλληλα με το στιβαρό λόγο ενός έμπειρου επιχειρηματία που συνδιαλέγεται πάντα με γνώμονα το ανώτερο καλό όλων.

Η εποχή που ζούμε άλλωστε είναι από μόνη της, μια εποχή μετάβασης και ουδείς γνωρίζει πού θα μας οδηγήσει. Ακόμα και αυτοί που είναι βέβαιοι ότι γνωρίζουν καλά και έχουν τον έλεγχο μίας κατάστασης, αγνοούν μάλλον ότι τα σημαντικά σε αυτή τη ζωή είναι πέραν του δικού μας ελέγχου.

Ελπίζουμε ωστόσο, με πυξίδα τις αγνές προθέσεις και τις καλές πρώτες ύλες, να βγούμε σε έναν νέο πιο φωτεινό κόσμο, όπου η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα ανθίσει και πάλι, καρποφορώντας τα πλούσια δώρα της ελληνικής γης σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες εμπορίου από αυτές που βρισκόμαστε την τελευταία δεκαετία.

Καθώς οι επιχειρήσεις εκσυγχρονίζονται, στοχεύοντας στη μαζική αύξηση, καταφέρατε να διατηρήσετε το χειροποίητο χαρακτηριστικό του χαλβά και την ποιότητά του, τιμώντας την ιστορία του. Υπήρχαν στιγμές που βρεθήκατε σε δίλημμα ανάμεσα στο ιδιαίτερα δύσκολο δίπολο της ποσότητας έναντι της ποιότητας;

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον “Ε.Κ.”

Πολλές φορές μας τέθηκε αυτό το δίλλημα, μα ούτε μία δεν διστάσαμε να το σκεφτούμε.

Ποτέ αυτή η επιχείρηση δεν θα έκανε κι ούτε θα κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα των πρώτων υλών αλλά και στη χειροποίητη διαδικασία παρασκευής.

Η μαζικότητα δεν συνάδει με την ταυτότητά μας που έχει σαν πυρήνα της την αυθεντικότητα. Η εκβιομηχανοποίηση της διαδικασίας άλλωστε, αντιτίθεται στις βασικές αρχές και αξίες μας, για ένα προϊόν που θα ωφελεί και θα ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις να μην σκέφτονται μακρόπνοα και να πορεύονται με έλλειψη οράματος αλλά και ταυτότητας. Πιστεύετε πως οι σύγχρονες επιχειρήσεις είναι εύκολο να χάσουν τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα; 

Οσο πίσω και αν κοιτάξουμε στην Ιστορία, οι οραματιστές ήταν πάντα η μειοψηφία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον ανθρώπινο πολιτισμό να εξελιχθεί. Συνεχίζω να ελπίζω λοιπόν, παρ’ όλο που διαπιστώνω συχνά πως τείνουμε να γίνουμε μια μηχανιστική κοινωνία ευκολίας, όπου το καλύτερο είναι αυτό με το μικρότερο κόστος και την μεγαλύτερη δυνατή απήχηση, είτε σε δημοφιλία είτε σε καθαρό κέρδος.

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον “Ε.Κ.”

Φυσικά ως επιχειρηματίες θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τους αριθμούς και τα εμπορικά οφέλη. Συνυπολογίζοντας όμως την ευθύνη και τις μακροχρόνιες συνέπειες των επιλογών μας. Καλούμαστε από την ίδια την εποχή που διανύουμε, να είμαστε πολίτες με επίγνωση και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία.

Αναπόφευκτα λοιπόν από αυτή τη σχέση με τον συνάνθρωπο-καταναλωτή δεν θα πρέπει να μένει εκτός η διατήρηση της ποιότητας, η καλή υγεία του καθώς και πολιτιστικά στοιχεία παράδοσης που διαφυλάσσουν την ίδια την ταυτότητά μας.

Προσωπικά θεωρώ ύψιστο στόχο μια εγκάρδια και ανθρωποκεντρική προσέγγιση καθώς είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον για να εξελισσόμαστε και να συλλειτουργούμε αποτελεσματικά και με ουσιαστικά οφέλη.

Ως κάποια που έχει ζήσει τις αλλαγές υπάρχει κάτι από τις παλιές μέρες της παρασκευής χαλβά που σας λείπει περισσότερο;

Ο κόσμος είναι πάντα εγκάρδιος και φιλικός μαζί μας, ωστόσο αναπολώ συχνά τις εποχές που όλα ήταν πιο απλά κι ο κόσμος ερχόταν ξέγνοιαστος και γεμάτος χαρά να πάρει δωράκια για το σπίτι αλλά και για τους αγαπημένους του.

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον “Ε.Κ.”

Ηταν μια πιο αθώα και γενναιόδωρη εποχή, μεγαλύτερης  αυθεντικότητας.

Ωστόσο πιστεύω ειλικρινά, πως κάθε εποχή έχει πολλά θετικά να μας προσφέρει, αρκεί να είμαστε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι, σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.

Η διεύθυνση μιας επιχείρησης σχεδόν εκατονταετίας συνεπάγεται ευθύνη απέναντι στο μέλλον. Πώς οραματίζεστε τα επόμενα βήματα της εταιρείας και ποια κληρονομιά ελπίζετε να κληροδοτήσετε;

Κάθε δημιουργικός άνθρωπος με όραμα, έχει βαθύτερους στόχους αλλά και γνώση της ευθύνης που αυτοί συνεπάγονται.

Τα βραχυχρόνια όνειρά μου είναι να δημιουργήσουμε διατροφικές επιλογές, συμβατές με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Που όμως θα κρατούν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της παράδοσης στην ποιότητα και τις άριστες πρώτες ύλες!

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον “Ε.Κ.”

Οσο για τα μακροχρόνια όνειρά μου, αυτά προτιμώ να τα εναποθέτω στον Θεό κι εκείνος θα με καθοδηγήσει στο καταλληλότερο μονοπάτι. Σε συνδυασμό πάντα και με την δική μου προσπάθεια, καθώς και όλης της ομάδας, η οποία στηρίζει με τον καθημερινό της μόχθο τον «Χαλβά Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη». Στα χέρια και το μυαλό όλων αυτών των ανθρώπων που εργάζονται στην επιχείρησή μας, σκύβουμε με άπειρη ευγνωμοσύνη και σεβασμό.

Συμπερασματικά και σαν κληροδότημα στις επόμενες γενιές, θα ήθελα να εδραιωθούν τροφές που χάθηκαν για λίγο στη λήθη του χρόνου. Τροφές οι οποίες ισχυροποιούν τον ανθρώπινο οργανισμό απέναντι στις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας.

Θα ήμουν ιδιαιτέρως ευτυχής να βλέπω γύρω μου ανθρώπους ψυχικά και σωματικά υγιείς, που θα χαμογελούν με τα μάτια και την καρδιά τους.

Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τις ιδιαίτερα εμπνευσμένες ερωτήσεις σας.

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον “Ε.Κ.”
Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον “Ε.Κ.”
Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον “Ε.Κ.”ΠΗΓΗ

Tags: Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη
Previous Post

Εαρινή ισημερία 2025: Πότε μπαίνει επίσημα η άνοιξη

Next Post

Σύμβουλος Εμπορίου του Λευκού Οίκου: Ο πρόεδρος Τραμπ δεν αμφιταλαντεύεται για την επιβολή δασμών

Related Posts

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
Gala

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη
Γαστρονομία

Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη

31 Μαΐου 2025
Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη
Γαστρονομία

Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη

27 Μαΐου 2025
Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη
Gala

Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη

23 Μαΐου 2025
Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική
Γαστρονομία

Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική

21 Μαΐου 2025
Next Post
Σύμβουλος Εμπορίου του Λευκού Οίκου: Ο πρόεδρος Τραμπ δεν αμφιταλαντεύεται για την επιβολή δασμών

Σύμβουλος Εμπορίου του Λευκού Οίκου: Ο πρόεδρος Τραμπ δεν αμφιταλαντεύεται για την επιβολή δασμών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

8 ώρες ago
συντάξεις

Συντάξεις Ιουνίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές

15 ώρες ago
Φορολογικές δηλώσεις 2025

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ποιοι προλαβαίνουν την έκπτωση 3% και ποιοι πέφτουν στο 2%

2 ημέρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη

Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη

15 Ιουνίου 2025
Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω

Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω

15 Ιουνίου 2025
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

15 Ιουνίου 2025
Βασίλης Κορκίδης

Βασίλης Κορκίδης: Ο Τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας

15 Ιουνίου 2025
Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

15 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
  • Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω
  • Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία
  • Βασίλης Κορκίδης: Ο Τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.