Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, 2025 - 13:35
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Ο «φούρνος του χωριού» που έγινε το «διεθνές» αρτοποιείο στη Ζίτσα Ιωαννίνων

Money & Life by Money & Life
14 Απριλίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share on FacebookShare on Twitter

Στην γαστρονομία, όταν η παραδοσιακή τεχνική συνδυάζεται με τις σύγχρονες προσεγγίσεις, τότε το αποτέλεσμα είναι δελεαστικό. Αυτή είναι η πρόταση, του Κώστα Καραμίχου, αρτοποιού στην Ζίτσα Ιωαννίνων, ο οποίος έχει αναδείξει το φούρνο του σε σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά για τον κάθε επισκέπτη στην περιοχή.

Η εμπειρία στο «Φούρνο του χωριού», είναι ξεχωριστή. Γεύεσαι, ζυμώνεις όπως παλιά, μαθαίνεις τα μυστικά της χειροποίητης πίτας, δημιουργείς τις αυθεντικές γεύσεις.

Ο Κώστας έχει εμπειρία 31 χρόνων. Είναι ένας τεχνίτης αρτοποιός με πάθος το οποίο μοιράζεται με την Αμερικανίδα σύζυγό του ‘Αννα.

Τον συναντήσαμε στο φούρνο. Μας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και κέρασμα, μια ζεστή λαχανόπιτα. Η μυρωδιά του ψημένου ψωμιού, πλημμυρίζει τον χώρο. Σε ένα μεγάλο τραπέζι 4 Βρετανοί τουρίστες, μαθαίνουν τα μυστικά μιας παραδοσιακής ηπειρώτικης αλευρόπιτας από την ‘Αννα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο στόχος μας, είναι να διαδώσουμε την υπέροχη γαστρονομία της Ηπείρου, σε όλο τον κόσμο», λέει ο Κώστας και ξετυλίγει την προσωπική του ιστορία. Τον φούρνο στη Ζίτσα, λειτούργησε πριν 32 χρόνια ο πατέρας του. Τότε, ο Κώστας τελείωνε το Λύκειο και είδε το μέλλον του, μέσα από την εξέλιξη του πατρικού επαγγέλματος. Πολύ γρήγορα έμαθε την τέχνη του αρτοποιού και σιγά- σιγά, μέσα από αναζητήσεις έβαζε και νέες συνταγές, «στο φούρνο». Οι ηπειρωτικές πίτες που ψήνει, είναι από αγνά υλικά. Τα χόρτα που χρησιμοποιούνται στις πίτες, έχουν μαζευτεί το ίδιο πρωί από την οικογενειακή φάρμα.

Το 2009 επισκέφθηκε την Ζίτσα και το φούρνο του χωριού, η Αμερικανίδα δικηγόρος ‘Αννα Έλλις, που έκανε διακοπές στην Ήπειρο. Όπως λέει η ίδια, η γνωριμία της με τον Κώστα, ήταν καθοριστική για την ζωή της. Ερωτεύτηκαν και όταν επέστρεψε στην Νέα Υόρκη, για 8 μήνες είχαν καθημερινή επικοινωνία .Μετά, ταξίδεψε και πάλι στη Ζίτσα, για να μείνει.

Η ‘Αννα ερωτεύτηκε και τη Ζίτσα . «Είναι ένα καταπληκτικό χωριό με όμορφη ενέργεια, στην κορυφή ενός βουνού που περιβάλλεται από αμπελώνες και χωράφια, με τη δική του ζωντανή κουλτούρα και ιστορία, ενώ απέχει περίπου μία ώρα από τη θάλασσα. Δεν είναι ένα τουριστικό χωριό .Είναι ένα ζωντανό χωριό με μια εξαιρετικά έντονη αίσθηση κοινότητας. Εδώ βρίσκεται, ό,τι πραγματικά έχει σημασία , οικογένεια, φίλοι, φύση, Η ζωή μας εδώ δεν είναι τόσο «ήσυχη» ,είμαστε πάντα απασχολημένοι », μας λέει με χαμόγελο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ‘Αννα και ο Κώστας «πάντρεψαν και τις ιδέες», έτσι ο Φούρνος της Ζίτσας, έγινε προορισμός , για τα μαθήματα γαστρονομίας στο εργαστήρι του.

Μοιράζονται, αυτό που αγαπάνε και το κάνουν καλύτερα . Το αρτοποιείο πλέον είναι γνωστό, τόσο για τις γλυκές όσο και για τις αλμυρές του γεύσεις, αλλά και την φιλοξενία του. Χαρακτηριστικά αναφέρει η ‘Αννα:

«Φιλοξενούμε ταξιδιώτες που χρειάζονται ένα μέρος για να μείνουν δωρεάν ,για μια νύχτα η περισσότερες. Έχουμε φιλοξενήσει περισσότερα από 1.400 άτομα από όλες τις γωνιές του πλανήτη . Δίνουμε και παίρνουμε τόσα πολλά από αυτούς . Ταξιδεύουμε, χωρίς να χρειαστεί να φύγουμε από τη Ζίτσα, μαθαίνουμε για νέους πολιτισμούς, κάποιοι λατρεύουν να μαγειρεύουν και να ψήνουν με τον Κώστα και να μοιραζόμαστε συνταγές και τεχνικές. Τα κοριτσάκια μας που είναι 8 και 5 ετών, γνωρίζουν διαφορετικούς ανθρώπους σχεδόν κάθε μέρα της ζωής τους, κάτι που ελάχιστα άλλα παιδιά του χωριού, μπορούν να κάνουν. Όχι μόνο είναι δίγλωσσα, αλλά ξέρουν λίγες λέξεις στα γαλλικά, γερμανικά, εβραϊκά, ισπανικά . Ήμουν τυχαίος ταξιδιώτης στην πρώτη μου επίσκεψη στη Ζίτσα πριν από 14 χρόνια, όταν γνώρισα τον Κώστα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κώστας Καραμίχος , όταν «παραδίδει» στην πράξη μαθήματα γαστρονομίας στους επισκέπτες ,έχει πάντα στο πλάνο του, το βραβευμένο κρασί Ζίτσα, που παράγεται στο μοναδικό σταφύλι Ντεμπίνα και σε μια σχολαστική διαδικασία διπλής ζύμωσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Previous Post

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων βούλιαξε μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Next Post

Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Related Posts

Η απλή μαρινάδα με τρία υλικά που κάνει το κοτόπουλο πιο ζουμερό και γευστικό
Γαστρονομία

Η απλή μαρινάδα με τρία υλικά που κάνει το κοτόπουλο πιο ζουμερό και γευστικό

30 Νοεμβρίου 2025
panettone
Γαστρονομία

Η συνταγή για panettone που γίνεται viral: το κλασικό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων βήμα–βήμα

28 Νοεμβρίου 2025
Χριστούγεννα στο σπίτι: Tips για να το διοργανώσετε εύκολα, χωρίς να αγχωθείτε
LIFESTYLE

Χριστούγεννα στο σπίτι: Tips για να το διοργανώσετε εύκολα, χωρίς να αγχωθείτε

27 Νοεμβρίου 2025
φετουτσίνι με μανιτάρια
Γαστρονομία

Λαχταριστά φετουτσίνι με μανιτάρια: Εύκολο και πλούσιο γεύμα στο σπίτι

26 Νοεμβρίου 2025
Green Academy: Μια πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα
Γαστρονομία

Green Academy: Μια πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα

25 Νοεμβρίου 2025
Πορτοκάλι με σοκολάτα
Γαστρονομία

Πορτοκάλι με σοκολάτα: Η νέα τάση στη ζαχαροπλαστική με απλή διαδικασία

23 Νοεμβρίου 2025
Next Post
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

gate dynamic holding

Gate Dynamic Holdings: Το πρόγραμμα «Αναπτύσσομαι έξυπνα στη Θεσσαλία» αποτρέπει το λουκέτο στις επιχειρήσεις

4 ώρες ago
Ο Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Η θερμοκρασία σε άνοδο

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές για σήμερα Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου

5 ώρες ago
Μανώλης Χριστοδουλάκης

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Για να γίνει η παράταξη ξανά μεγάλη, δεν μπορεί να είναι κλεισμένη στο καβούκι της»

1 ημέρα ago
Grecotel

Η Grecotel προχωρά σε επενδυτικό πλάνο 1 δισ. ευρώ και επεκτείνεται σε έξι προορισμούς έως το 2030

18 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άνοιγμα της Πλατφόρμας «myΘέρμανση» για το Επίδομα Θέρμανσης: Πώς να Υποβάλετε Αίτηση

Επίδομα Θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται προκαταβολή και πώς υπολογίζεται το ποσό

1 Δεκεμβρίου 2025
Χρήστος Μάστορας και Γαρυφαλλιά Καληφώνη

Χρήστος Μάστορας και Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Έτοιμοι για το επόμενο βήμα στη σχέση τους σύμφωνα με δημοσιεύματα

1 Δεκεμβρίου 2025
Πιερρακάκης: Η Ιρλανδία αποτελεί πρότυπο καινοτόμου οικονομίας – Στόχος η ενίσχυση σταθερότητας στην Ευρωζώνη

Πιερρακάκης: Η Ιρλανδία αποτελεί πρότυπο καινοτόμου οικονομίας – Στόχος η ενίσχυση σταθερότητας στην Ευρωζώνη

1 Δεκεμβρίου 2025
Παραγωγικές οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ουκρανίας στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Παραγωγικές οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ουκρανίας στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

1 Δεκεμβρίου 2025
gate dynamic holding

Gate Dynamic Holdings: Το πρόγραμμα «Αναπτύσσομαι έξυπνα στη Θεσσαλία» αποτρέπει το λουκέτο στις επιχειρήσεις

1 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Επίδομα Θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται προκαταβολή και πώς υπολογίζεται το ποσό
  • Χρήστος Μάστορας και Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Έτοιμοι για το επόμενο βήμα στη σχέση τους σύμφωνα με δημοσιεύματα
  • Πιερρακάκης: Η Ιρλανδία αποτελεί πρότυπο καινοτόμου οικονομίας – Στόχος η ενίσχυση σταθερότητας στην Ευρωζώνη
  • Παραγωγικές οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ουκρανίας στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.