Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, 2025 - 09:24
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Ο «φούρνος του χωριού» που έγινε το «διεθνές» αρτοποιείο στη Ζίτσα Ιωαννίνων

Money & Life by Money & Life
14 Απριλίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share on FacebookShare on Twitter

Στην γαστρονομία, όταν η παραδοσιακή τεχνική συνδυάζεται με τις σύγχρονες προσεγγίσεις, τότε το αποτέλεσμα είναι δελεαστικό. Αυτή είναι η πρόταση, του Κώστα Καραμίχου, αρτοποιού στην Ζίτσα Ιωαννίνων, ο οποίος έχει αναδείξει το φούρνο του σε σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά για τον κάθε επισκέπτη στην περιοχή.

Η εμπειρία στο «Φούρνο του χωριού», είναι ξεχωριστή. Γεύεσαι, ζυμώνεις όπως παλιά, μαθαίνεις τα μυστικά της χειροποίητης πίτας, δημιουργείς τις αυθεντικές γεύσεις.

Ο Κώστας έχει εμπειρία 31 χρόνων. Είναι ένας τεχνίτης αρτοποιός με πάθος το οποίο μοιράζεται με την Αμερικανίδα σύζυγό του ‘Αννα.

Τον συναντήσαμε στο φούρνο. Μας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και κέρασμα, μια ζεστή λαχανόπιτα. Η μυρωδιά του ψημένου ψωμιού, πλημμυρίζει τον χώρο. Σε ένα μεγάλο τραπέζι 4 Βρετανοί τουρίστες, μαθαίνουν τα μυστικά μιας παραδοσιακής ηπειρώτικης αλευρόπιτας από την ‘Αννα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο στόχος μας, είναι να διαδώσουμε την υπέροχη γαστρονομία της Ηπείρου, σε όλο τον κόσμο», λέει ο Κώστας και ξετυλίγει την προσωπική του ιστορία. Τον φούρνο στη Ζίτσα, λειτούργησε πριν 32 χρόνια ο πατέρας του. Τότε, ο Κώστας τελείωνε το Λύκειο και είδε το μέλλον του, μέσα από την εξέλιξη του πατρικού επαγγέλματος. Πολύ γρήγορα έμαθε την τέχνη του αρτοποιού και σιγά- σιγά, μέσα από αναζητήσεις έβαζε και νέες συνταγές, «στο φούρνο». Οι ηπειρωτικές πίτες που ψήνει, είναι από αγνά υλικά. Τα χόρτα που χρησιμοποιούνται στις πίτες, έχουν μαζευτεί το ίδιο πρωί από την οικογενειακή φάρμα.

Το 2009 επισκέφθηκε την Ζίτσα και το φούρνο του χωριού, η Αμερικανίδα δικηγόρος ‘Αννα Έλλις, που έκανε διακοπές στην Ήπειρο. Όπως λέει η ίδια, η γνωριμία της με τον Κώστα, ήταν καθοριστική για την ζωή της. Ερωτεύτηκαν και όταν επέστρεψε στην Νέα Υόρκη, για 8 μήνες είχαν καθημερινή επικοινωνία .Μετά, ταξίδεψε και πάλι στη Ζίτσα, για να μείνει.

Η ‘Αννα ερωτεύτηκε και τη Ζίτσα . «Είναι ένα καταπληκτικό χωριό με όμορφη ενέργεια, στην κορυφή ενός βουνού που περιβάλλεται από αμπελώνες και χωράφια, με τη δική του ζωντανή κουλτούρα και ιστορία, ενώ απέχει περίπου μία ώρα από τη θάλασσα. Δεν είναι ένα τουριστικό χωριό .Είναι ένα ζωντανό χωριό με μια εξαιρετικά έντονη αίσθηση κοινότητας. Εδώ βρίσκεται, ό,τι πραγματικά έχει σημασία , οικογένεια, φίλοι, φύση, Η ζωή μας εδώ δεν είναι τόσο «ήσυχη» ,είμαστε πάντα απασχολημένοι », μας λέει με χαμόγελο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ‘Αννα και ο Κώστας «πάντρεψαν και τις ιδέες», έτσι ο Φούρνος της Ζίτσας, έγινε προορισμός , για τα μαθήματα γαστρονομίας στο εργαστήρι του.

Μοιράζονται, αυτό που αγαπάνε και το κάνουν καλύτερα . Το αρτοποιείο πλέον είναι γνωστό, τόσο για τις γλυκές όσο και για τις αλμυρές του γεύσεις, αλλά και την φιλοξενία του. Χαρακτηριστικά αναφέρει η ‘Αννα:

«Φιλοξενούμε ταξιδιώτες που χρειάζονται ένα μέρος για να μείνουν δωρεάν ,για μια νύχτα η περισσότερες. Έχουμε φιλοξενήσει περισσότερα από 1.400 άτομα από όλες τις γωνιές του πλανήτη . Δίνουμε και παίρνουμε τόσα πολλά από αυτούς . Ταξιδεύουμε, χωρίς να χρειαστεί να φύγουμε από τη Ζίτσα, μαθαίνουμε για νέους πολιτισμούς, κάποιοι λατρεύουν να μαγειρεύουν και να ψήνουν με τον Κώστα και να μοιραζόμαστε συνταγές και τεχνικές. Τα κοριτσάκια μας που είναι 8 και 5 ετών, γνωρίζουν διαφορετικούς ανθρώπους σχεδόν κάθε μέρα της ζωής τους, κάτι που ελάχιστα άλλα παιδιά του χωριού, μπορούν να κάνουν. Όχι μόνο είναι δίγλωσσα, αλλά ξέρουν λίγες λέξεις στα γαλλικά, γερμανικά, εβραϊκά, ισπανικά . Ήμουν τυχαίος ταξιδιώτης στην πρώτη μου επίσκεψη στη Ζίτσα πριν από 14 χρόνια, όταν γνώρισα τον Κώστα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κώστας Καραμίχος , όταν «παραδίδει» στην πράξη μαθήματα γαστρονομίας στους επισκέπτες ,έχει πάντα στο πλάνο του, το βραβευμένο κρασί Ζίτσα, που παράγεται στο μοναδικό σταφύλι Ντεμπίνα και σε μια σχολαστική διαδικασία διπλής ζύμωσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Previous Post

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων βούλιαξε μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Next Post

Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Related Posts

γαλακτομπούρεκο
Γαστρονομία

Το γιορτινό γαλακτομπούρεκο της Φλώρινας: Ένα γλυκό με ιστορία και υπογραφή

17 Νοεμβρίου 2025
Zonar’s: Ένα τοπόσημο της κοσμικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας
Αφιερώματα

Zonar’s: Ένα τοπόσημο της κοσμικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας

16 Νοεμβρίου 2025
Υποψήφια η Ελλάδα για το «UNWTO Global Wine tourism Conference 2024»
Γαστρονομία

Η γιορτή του ελληνικού κρασιού επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

15 Νοεμβρίου 2025
Πορτοκάλι με μαύρη σοκολάτα
Γαστρονομία

Πορτοκάλι με μαύρη σοκολάτα: Η πιο αρωματική γλυκιά «παρέα»

12 Νοεμβρίου 2025
ελληνικό single malt ουίσκι
Γαστρονομία

Παρουσιάστηκε το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι

11 Νοεμβρίου 2025
Βιβλιοθήκη Οίνου στη Νάουσα - Τις συνημμένες φωτογραφίες παραχώρησε η ΒΙΒΟΝ
Γαστρονομία

ΒΙΒΟΝ: Η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας στη Νάουσα

11 Νοεμβρίου 2025
Next Post
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση

12 ώρες ago
Video Club: “Το Τέλος της Συνοικιακής Ευδαιμονίας” – Του Χρήστου Θεοφιλάτου (Mέρος 2ο)

Video Club: “Το Τέλος της Συνοικιακής Ευδαιμονίας” – Του Χρήστου Θεοφιλάτου (Mέρος 2ο)

1 έτος ago
Σύγχρονο marketing: Από τους ψηφιακούς «μέντορες» στη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς

Σύγχρονο marketing: Από τους ψηφιακούς «μέντορες» στη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς

1 ημέρα ago
Black Friday 2025: Πότε «απογειώνονται» οι προσφορές σε Aegean και Sky Express

Black Friday 2025: Πότε «απογειώνονται» οι προσφορές σε Aegean και Sky Express

1 εβδομάδα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελλάδα – Ρωσία: Διπλωματική ένταση για τη συνεργασία Αθήνας–Κιέβου στην παραγωγή drones

Ελλάδα – Ρωσία: Διπλωματική ένταση για τη συνεργασία Αθήνας–Κιέβου στην παραγωγή drones

21 Νοεμβρίου 2025
Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση

20 Νοεμβρίου 2025
Βουλή

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός: Μειώσεις φόρων εισοδήματος, έμμεσων φόρων και ΕΝΦΙΑ

20 Νοεμβρίου 2025
Επίθεση ακτιβιστών κατά του πρέσβη της Πολωνίας στη Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη

Επίθεση ακτιβιστών κατά του πρέσβη της Πολωνίας στη Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη

20 Νοεμβρίου 2025
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προσωπικά δεσμευτεί να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ελλάδα»

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προσωπικά δεσμευτεί να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ελλάδα»

20 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ελλάδα – Ρωσία: Διπλωματική ένταση για τη συνεργασία Αθήνας–Κιέβου στην παραγωγή drones
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση
  • Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός: Μειώσεις φόρων εισοδήματος, έμμεσων φόρων και ΕΝΦΙΑ
  • Επίθεση ακτιβιστών κατά του πρέσβη της Πολωνίας στη Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.