Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025 - 12:23
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Ο αγαπημένος μουσακάς – Η Κλασική σύνταγη

Money & Life by Money & Life
31 Ιουλίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Ο αγαπημένος μουσακάς – Η Κλασική σύνταγη
Share on FacebookShare on Twitter

Ο αγαπημένος μουσακάς, ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, στην κλασική του εκδοχή από τη σεφ Ντίνα Νικολάου. Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Υλικά
1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.
2 φλιτζ. σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
λίγο αλάτι
Για τον κιμά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γρ. χυμό ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 ξύλο κανέλας
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. κρασί κόκκινο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την μπεσαμέλ
120 γρ. βούτυρο
½ φλιτζ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα φρέσκο
½ φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Βήμα 1
Για τις μελιτζάνες:
Πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι τις φέτες της μελιτζάνας και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για 1 ½ ώρα σε ένα σουρωτήρι, για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε το σπορέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τις τηγανίζουμε γυρίζοντάς τες μια φορά. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 2
Για τον κιμά:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τον κιμά συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1΄ προσθέτουμε τη δάφνη, την κανέλα, τη ρίγανη, τον χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄ ανακατεύοντας μερικές φορές για να μη σβολιάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Βήμα 3
Για τη μπεσαμέλ:
Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με έναν αυγοδάρτη να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σβολιάσει.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 5΄ στην άκρη. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τα αυγά ανακατεύοντας δυνατά με τον αυγοδάρτη.

Βήμα 4
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε τον κιμά και τον στρώνουμε με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τέλος περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε τον μουσακά για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tags: μουσακάς
Previous Post

ΥΠΠΟ: Νόμιμη η ανάκληση της παραχώρησης του ακινήτου προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Next Post

Τι συνέβη στο διαγωνισμό για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Πελοπόννησο; Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας

Related Posts

Χριστούγεννα: Παραδοσιακή συνταγή για αφράτους και αρωματικούς κουραμπιέδες
Γαστρονομία

Χριστούγεννα: Παραδοσιακή συνταγή για αφράτους και αρωματικούς κουραμπιέδες

21 Δεκεμβρίου 2025
Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026
Γαστρονομία

Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026

20 Δεκεμβρίου 2025
Γιορτινή ατμόσφαιρα στον Πύργο του Πειραιά – Το Nice n Easy δίνει τον τόνο των φετινών γιορτών
Γαστρονομία

Γιορτινή ατμόσφαιρα στον Πύργο του Πειραιά – Το Nice n Easy δίνει τον τόνο των φετινών γιορτών

18 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικη γλυκοπικάντικη σούπα κολοκύθας με ξυνόχοντρο
Γαστρονομία

Χριστουγεννιάτικη γλυκοπικάντικη σούπα κολοκύθας με ξυνόχοντρο

17 Δεκεμβρίου 2025
Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο
Γαστρονομία

Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο

15 Δεκεμβρίου 2025
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Γαστρονομία

Το Καφενείο επιστρέφει στο Κολωνάκι με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και σεβασμό στην ιστορία του

14 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Τι συνέβη στο διαγωνισμό για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Πελοπόννησο; Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας

Τι συνέβη στο διαγωνισμό για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Πελοπόννησο; Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Μετατροπή σε ευρώ, «κούρεμα» ισοτιμίας και σταθερό επιτόκιο

Ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Μετατροπή σε ευρώ, «κούρεμα» ισοτιμίας και σταθερό επιτόκιο

1 ημέρα ago
Όμιλος ΛΑΜΨΑ: επένδυση 30 εκατ. ευρώ στο Elatos Resort και ισχυρές προοπτικές για το 2027

Όμιλος ΛΑΜΨΑ: επένδυση 30 εκατ. ευρώ στο Elatos Resort και ισχυρές προοπτικές για το 2027

22 ώρες ago
Χρυσή λίρα: Αγγίζει τα 1.000 ευρώ στην πώληση

Χρυσή λίρα: Αγγίζει τα 1.000 ευρώ στην πώληση – Έντονη κινητικότητα στην αγορά

21 ώρες ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′: «Μια Χρυσή Εποχή»

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Eurobank στο ReBrain Greece στη Νέα Υόρκη: Γέφυρα επανασύνδεσης με το ελληνικό ταλέντο της διασποράς

Η Eurobank στο ReBrain Greece στη Νέα Υόρκη: Γέφυρα επανασύνδεσης με το ελληνικό ταλέντο της διασποράς

21 Δεκεμβρίου 2025
Χριστούγεννα: Παραδοσιακή συνταγή για αφράτους και αρωματικούς κουραμπιέδες

Χριστούγεννα: Παραδοσιακή συνταγή για αφράτους και αρωματικούς κουραμπιέδες

21 Δεκεμβρίου 2025
Πρόοδος στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, λέει ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου

Πρόοδος στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, λέει ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου

21 Δεκεμβρίου 2025
Πότε θα υποβληθούν αυτόματα οι φορολογικές δηλώσεις

Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις και φόρους το 2026 – Όλα τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

21 Δεκεμβρίου 2025
κακοκαιρία

Άστατος καιρός την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου με βροχές και καταιγίδες – Το σκηνικό έως τα Χριστούγεννα

21 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η Eurobank στο ReBrain Greece στη Νέα Υόρκη: Γέφυρα επανασύνδεσης με το ελληνικό ταλέντο της διασποράς
  • Χριστούγεννα: Παραδοσιακή συνταγή για αφράτους και αρωματικούς κουραμπιέδες
  • Πρόοδος στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, λέει ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου
  • Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις και φόρους το 2026 – Όλα τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.