Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025 - 05:22
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Μαγειρευτά και λευκά τραπεζομάντηλα: Μεσημέρι στα αστικά μαγειρεία της Αθήνας

Φαγητά σπιτικά, της θαλπωρής, και παλιά, αστική ευγένεια πάνε χέρι χέρι σε αυτά τα εστιατόρια-θεσμούς της πόλης.

Money & Life by Money & Life
30 Νοεμβρίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Μαγειρευτά και λευκά τραπεζομάντηλα: Μεσημέρι στα αστικά μαγειρεία της Αθήνας
Share on FacebookShare on Twitter

Φαγητά απλά, κλασικά, της θαλπωρής. Μοσχαράκι κοκκινιστό, λαχανοντολμάδες, όσπρια, σούπες, λαδερά. Τέτοια φαγητά έχουμε συνηθίσει να τρώμε ή στο σπίτι ή σε μαγαζιά πιο αφτιασίδωτα – κάποιες ταβέρνες και μαγειρεία ταπεινά, που δεν συνιστούν ακριβώς έξοδο, αλλά περισσότερο έχουν ως αποστολή να καλύψουν την ανάγκη της μεσημεριανής διατροφής. Υπάρχει όμως και μια άλλη, μικρή ομολογουμένως, κατηγορία, τα «αστικά μαγειρεία» που απέμειναν στην Αθήνα, όπου τα φαγητά σερβίρονται πάνω σε λευκά τραπεζομάντηλα και τα κρασιά σε ψηλά ποτήρια. Και όλα αυτά με την έξτρα φροντίδα που σε κάνει να θυμάσαι την πρώτη σημασία του «ρεστοράν» που αποκαθιστά και θεραπεύει.

Φιλίππου

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

«Το μαγαζί γεννήθηκε από τη φακή και τη φασολάδα και η φακή και η φασολάδα παραμένουν τα πιο δυνατά του πιάτα» λέει η Πατρίσια Φιλίππου, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού που κρατάει από το 1923. Οι γεύσεις είναι απλές, καθαρές και η φροντίδα έκδηλη σε κάθε πιάτο, από τα λαδερά και τις σούπες μέχρι το παστίτσιο και τον μουσακά. Για πολλούς από τους θαμώνες εδώ είναι το σπίτι τους και δεν είναι καθόλου σπάνιο, δίπλα στις παρέες που απολαμβάνουν την κοτόσουπά τους, την κότα μιλανέζα, την ψαρόσουπα ή το κοκκινιστό μοσχαράκι, άλλοι να πιάνουν μονά τραπέζια και να απλώνουν την εφημερίδα τους στα λευκά, κολλαριστά τραπεζομάντιλα. Φέτος κλείνει ένας αιώνας από τότε που ο Κωνσταντίνος Φιλίππου, από το Διχώρι στα Βαρδούσια, άνοιξε ένα παγοπωλείο-καρβουνιάρικο στις πλαγιές του Λυκαβηττού. Αργότερα το μαγαζί μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση λειτουργώντας, αρχικά, ως κρασοπουλειό με κεφτεδάκια και μεζέδες και έπειτα, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60, με τη σημερινή του μορφή, σερβίροντας φαγητά της κατσαρόλας, λαδερά, αυγολεμονάτα. Η ατμόσφαιρα παραμένει πάντα ζεστή, φιλική, περιποιητική.

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.16.390

Fatsio

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Καθησυχαστικά ίδιο, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση από τότε που ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης και ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος της πρωτεύουσας το είχε για στέκι του παραμένει το Fatsio. Η ιστορία του ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη. «Ο προπάππους μου είχε εκεί ένα ουζερί. Όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, το ανέλαβε ο παππούς μου, ο Κωνσταντίνος, και το μετέτρεψε σε εστιατόριο πολυτελείας, δυτικού τύπου» λέει ο σημερινός ιδιοκτήτης, Κώστας Φάτσιο. Το ’63 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα και τρία χρόνια αργότερα έστησε το εστιατόριό της στο Παγκράτι. Η διακόσμηση μένει ίδια από τότε –από τα ζωγραφισμένα ταβάνια και τα πορτατίφ στα τραπέζια μέχρι τις απλίκες και τα ξύλινα τρόλεϊ– ενώ στη βιτρίνα που θαμπώνει από τους υδρατμούς θα βρεις ιμάμ μπαϊλντί, κοτόπουλο φούρνου με πατάτες, λαχανοντολμάδες με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα, μουσακά κ.α. Για το τέλος, ρυζόγαλο φούρνου, κρέμα αμυγδάλου, σεκέρ παρέ.

Ευφρονίου 5, Παγκράτι, Τ/ 210-72.17.421

Βλάσσης

Βασίλης Παπαγιαννόπουλος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Βασίλης Παπαγιαννόπουλος

Ένα εστιατόριο όπου ο κόσμος μπορεί και ευχαριστιέται καλό, σπιτικό, ελληνικό φαγητό. Αυτό έψαχνε ο Βλάσσης Παπαγιαννόπουλος και, αφού είδε και απόειδε, αποφάσισε να το φτιάξει μόνος του. Στα σαράντα χρόνια που ακολούθησαν ο «Βλάσσης» άλλαξε πολλές διευθύνσεις πριν καταλήξει στο σημερινό του πόστο στα Ιλίσια, με το ψηλοτάβανο καθιστικό και τους πίνακες που καλύπτουν τους τοίχους μέχρι πάνω. Οικογένειες, ζευγάρια, εργένηδες βρίσκουν εδώ καταφύγιο. Καλοφτιαγμένο, ειλικρινές φαγητό και σέρβις έμπειρο, ευγενικό – όλο το πακέτο που χρειάζεσαι για να στυλωθείς και να ανασυγκροτηθείς. Το μενού έχει ποικιλία: από σοφρίτο και παστιτσάδα μέχρι φρυγαδέλια, φανταστικούς λαχανοντολμάδες και επικά λαδερά που ακολουθούν τις εποχές, από σελινόριζα ή αγκινάρες αλά πολίτα μέχρι κουνουπίδι γιαχνί, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο, αρακά, ακόμα και κολοκυθοκορφάδες.

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, Τ/210-72.56.335

gastronomos.gr
Tags: ΑθήναΓαστρονομία
Previous Post

Πώς ένα αυτοάνοσο νόσημα στέρησε τη ζωή του Βλάσση Μπονάτσου

Next Post

Ο Τεντ Λεόνσις μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη βράβευσή του από την THI

Related Posts

Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά
Γαστρονομία

Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά

12 Δεκεμβρίου 2025
Λαχταριστά κανελόνια με κιμά κοτόπουλου και μοτσαρέλα
Γαστρονομία

Λαχταριστά κανελόνια με κιμά κοτόπουλου και μοτσαρέλα

11 Δεκεμβρίου 2025
Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα
Γαστρονομία

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

10 Δεκεμβρίου 2025
Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς
LIFESTYLE

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

9 Δεκεμβρίου 2025
Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο
Γαστρονομία

Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο

9 Δεκεμβρίου 2025
Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά
Γαστρονομία

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

8 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Ο Τεντ Λεόνσις μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη βράβευσή του από την THI

Ο Τεντ Λεόνσις μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη βράβευσή του από την THI

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καιρός

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα σήμερα Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: Έως 20 βαθμούς η θερμοκρασία

22 ώρες ago
Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

2 έτη ago
Αλλαγή ονομασίας για το Ladose: Συνεχίζεται η διάθεση της φλουοξετίνης στην Ελλάδα με νέο εμπορικό σήμα

Αλλαγή ονομασίας για το Ladose: Συνεχίζεται η διάθεση της φλουοξετίνης στην Ελλάδα με νέο εμπορικό σήμα

2 ημέρες ago
Καταβολές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων από τις 17 Δεκεμβρίου – Ποιοι πληρώνονται

22 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιχείρηση «σκούπα» στην Κρήτη για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ – 15 συλλήψεις και ζημιά 1,7 εκατ. ευρώ

Επιχείρηση «σκούπα» στην Κρήτη για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ – 15 συλλήψεις και ζημιά 1,7 εκατ. ευρώ

12 Δεκεμβρίου 2025
Στενή Ευβοίας: Η πράσινη απόδραση στη Δίρφη που αξίζει κάθε εποχή

Στενή Ευβοίας: Η πράσινη απόδραση στη Δίρφη που αξίζει κάθε εποχή

12 Δεκεμβρίου 2025
Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά

Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά

12 Δεκεμβρίου 2025
Η Νότιγχαμ Φόρεστ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης τίμησαν τον «ήρωα του τρένου» Στέφεν Κρεάν

Η Νότιγχαμ Φόρεστ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης τίμησαν τον «ήρωα του τρένου» Στέφεν Κρεάν

12 Δεκεμβρίου 2025
Εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: Στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης

Εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: Στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης

12 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Επιχείρηση «σκούπα» στην Κρήτη για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ – 15 συλλήψεις και ζημιά 1,7 εκατ. ευρώ
  • Στενή Ευβοίας: Η πράσινη απόδραση στη Δίρφη που αξίζει κάθε εποχή
  • Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά
  • Η Νότιγχαμ Φόρεστ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης τίμησαν τον «ήρωα του τρένου» Στέφεν Κρεάν

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.