Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, αναμένεται να πραγματοποιήσει κρίσιμες συναντήσεις με τους Έλληνες ομολόγους της από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η καταγραφή αιτούντων άσυλο και οι συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα.
Το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου: Προτεραιότητα για τη Γερμανία
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Μαξιμίλιαν Καλ, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου αποτελεί βασικό σημείο στις συνομιλίες. Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η ΕΕ συμφώνησε στην εφαρμογή του συστήματος, κάτι που η Γερμανία θεωρεί απαραίτητο λόγω της πίεσης που ασκείται στη χώρα από τη δευτερογενή μετανάστευση.
Η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση μειοψηφίας του Όλαφ Σολτς να προσπαθεί να ολοκληρώσει σημαντικές συμφωνίες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη της Νάνσι Φέζερ αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα.
Εστίαση σε Συνθήκες Διαβίωσης και Κράτος Δικαίου
Μετά από πρόσφατο ναυάγιο στο Αιγαίο και τη διεθνή κριτική για τις συνθήκες στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα, η προστασία του κράτους δικαίου και οι όροι ανθρωπιστικής διαχείρισης θα είναι επίσης στην ατζέντα. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει εκφράσει ανησυχίες για φερόμενες παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) και τις συνθήκες ζωής σε προσφυγικές δομές, που στο παρελθόν αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικών αποφάσεων στη Γερμανία.
Ένταση και Προκλήσεις
Η πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη δομή της Μαλακάσας υπογράμμισε τη σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς συνοδεύτηκε από ένταση με αιτούντες άσυλο να ζητούν άμεσα μέτρα. Παρότι αποτελεί πρόκληση, η γερμανική και ελληνική πλευρά έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τον διάλογο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Δηλώσεις και Στόχοι
Η Νάνσι Φέζερ, σε προηγούμενες δηλώσεις της, είχε τονίσει τη σημασία της συνεργασίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο και την επιστροφή τους στην Ελλάδα όταν αυτό είναι αναγκαίο. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε αναγνωρίσει την κριτική που έχει δεχθεί η Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ως κράτος πρώτης υποδοχής.
Συμπέρασμα
Η επίσκεψη της Νάνσι Φέζερ στην Ελλάδα αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για τη βελτίωση της συνεργασίας σε ένα από τα πιο πολυσύνθετα ζητήματα της ΕΕ. Με δεδομένες τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις, οι συνομιλίες αυτές αναμένεται να επηρεάσουν τη μελλοντική κατεύθυνση της μεταναστευτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.