Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, 2025 - 12:39
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Ιταλική καρμπονάρα

pasta alla carbonari

Money & Life by Money & Life
4 Σεπτεμβρίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Ιταλική καρμπονάρα
Share on FacebookShare on Twitter

Από πού προήλθαν τα σπαγγέτι alla carbonara; Το Vicolo della Scrofa, για όσους γνωρίζουν τη Ρώμη, είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς και συμβολικούς δρόμους. Ακριβώς σε μια trattoria του δρόμου αυτού, εξ ου και το όνομα του στενού, φτιάχτηκε προφανώς η πρώτη καρμπονάρα, το 1944. Η πιο αξιόπιστη ιστορία για το πρώτο αυτό πιάτο, μάλιστα, μιλάει για τη συνάντηση μεταξύ των υλικών που είχαν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί στρατιώτες και της φαντασίας ενός Ρωμαίου μάγειρα. Το αποτέλεσμα ήταν το πρωτότυπο της σπαγγέτι alla carbonara: αυγά, μπέικον (αργότερα guanciale) και τυρί. Σταδιακά η συνταγή εξελίχθηκε σε αυτή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα και μπορούμε να απολαύσουμε στα σπίτια αληθινών (και αχόρταγων!) Ρωμαίων φίλων, σε trattorias καθώς και σε εστιατόρια με αστέρια στην πρωτεύουσα, σε όλη την Ιταλία και στο εξωτερικό, σε αμέτρητες εκδοχές: με ή χωρίς πιπέρι, με έναν κρόκο ανά άτομο ή την προσθήκη τουλάχιστον ενός ολόκληρου αυγού, με guanciale (μάγουλο από χοιρινό μάγουλο) ή pancetta tesa (μπέικον).

Η σάλτσα για την καρμπονάρα μπορεί να παρασκευαστεί μέσα σε λίγα λεπτά, όπως και πολλές άλλες ρωμαϊκές λιχουδιές (σκεφτείτε το cacio e pepe!). Το μόνο που χρειάζεστε είναι πικάντικο γκουαντσιάλε κομμένο σε λωρίδες, μια χρυσή κρέμα από κρόκους αυγών (στη δική μας εκδοχή) και πολύ φρεσκοτριμμένο τυρί Pecorino Romano.
Με την απλότητα και τον πλούτο των υλικών της, η συνταγή για σπαγγέτι alla carbonara είναι στενός συγγενής δύο άλλων ακρογωνιαίων λίθων της γνήσιας ιταλικής κουζίνας: της amatriciana και της gricia! Κλείνει επίσης το μάτι στα pasta alla zozzona, ένα στιβαρό πιάτο που συνδυάζει τα καλύτερα από τα βασικά παρασκευάσματα της κουζίνας του Λάτσιο. Κάντε μαζί μας μια βουτιά στη λαϊκή Ρώμη και ανακαλύψτε πώς να φτιάξετε κρεμώδη σπαγγέτι alla carbonara, ενημερώστε μας αν σας αρέσει η δική μας εκδοχή και, αν είστε περίεργοι για άλλες παραλλαγές, δοκιμάστε τις κι εσείς:

Υλικά

15-17′           2-3 μερίδες
500 γρ σπαγγέτι (εγώ προτιμώ μπουκατινι)
120 γρ τριμμένο Pecorino romano
5 κρόκοι αυγών
200 γρ guanciale (χοιρινό μάγουλο)
1 κουταλιά σούπας γεμάτη αλατι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Βήμα 1

    Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει, και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού ρίχνουμε το αλάτι.. Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν και τα βράζουμε ένα λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που γράφει η συσκευασία, γιατί το υπόλοιπο ένα λεπτό θα το δουλεψουμε στο τηγάνι.. δείτε τις εικόνες πιο κάτω

  2. Βήμα 2

    Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί και ρίξτε μέσα το γκουαντσιάλε. Αφήστε το για 1-2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίζει να λιώνει το λίπος, ανακατέψτε και χαμηλώστε την ένταση στο ½. Γυρίστε το λίγο για τα επόμενα 3 λεπτά ν’ αρπάξει από παντού και να γίνει ελαφρά τραγανό απ’ έξω, αλλά χωρίς να ξεραθεί

    spaghetti carbonara authentic italian recipe step 1
  3. Βήμα 3

    Σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε το τυρί και τους κρόκους των αυγών.. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με το σύρμα και προσθέτουμε λίγο λίγο 2 κουταλιές νερό από αυτό που βρασαμε τα μακαρόνια.. Προσοχή όμως το ρίχνουμε σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να μην ψηθούν τα αυγα…

    spaghetti carbonara authentic italian recipe step 2
  4. Βήμα 4

    Αφού λοιπόν η σάλτσα μας είναι έτοιμη και οριακά παχυρρευστη,τότε ρίχνουμε μέσα στο γκουαντσιάλε τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.. Στο τέλος ρίχνουμε την σάλτσα πεκορινο αυγό που φτιαξαμε πάνω στα σπαγγέτι μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε γερά… Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι..

    spaghetti carbonara authentic italian recipe step 3-min
  5. Βήμα 5

    Είναι πάρα πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.. Στην ουσία μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά μας ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα βήματα…

    spaghetti carbonara authentic italian recipe step 4

    spaghetti carbonara authentic italian recipe step 5

    spaghetti carbonara authentic italian recipe step 6

    spaghetti carbonara authentic italian recipe step 7

    spaghetti carbonara authentic italian recipe step 8

Tags: Μαγειρικήμακαρονιασπαγγέτι alla carbonaraΣΥΝΤΑΓΕΣ
Previous Post

Το «τερμάτισαν» στην Κόρινθο… Μπέρδεψαν το ουράνιο τόξο με την ΛΟΑΤΚΙ. Αποστομωτική απάντηση Γκεζερλή

Next Post

Ξεκίνησε η κακοκαιρία: Τι ώρα «χτυπά» την Αττική

Related Posts

γαλακτομπούρεκο
Γαστρονομία

Το γιορτινό γαλακτομπούρεκο της Φλώρινας: Ένα γλυκό με ιστορία και υπογραφή

17 Νοεμβρίου 2025
Zonar’s: Ένα τοπόσημο της κοσμικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας
Αφιερώματα

Zonar’s: Ένα τοπόσημο της κοσμικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας

16 Νοεμβρίου 2025
Υποψήφια η Ελλάδα για το «UNWTO Global Wine tourism Conference 2024»
Γαστρονομία

Η γιορτή του ελληνικού κρασιού επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

15 Νοεμβρίου 2025
Πορτοκάλι με μαύρη σοκολάτα
Γαστρονομία

Πορτοκάλι με μαύρη σοκολάτα: Η πιο αρωματική γλυκιά «παρέα»

12 Νοεμβρίου 2025
ελληνικό single malt ουίσκι
Γαστρονομία

Παρουσιάστηκε το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι

11 Νοεμβρίου 2025
Βιβλιοθήκη Οίνου στη Νάουσα - Τις συνημμένες φωτογραφίες παραχώρησε η ΒΙΒΟΝ
Γαστρονομία

ΒΙΒΟΝ: Η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας στη Νάουσα

11 Νοεμβρίου 2025
Next Post
Ξεκίνησε η κακοκαιρία: Τι ώρα «χτυπά» την Αττική

Ξεκίνησε η κακοκαιρία: Τι ώρα «χτυπά» την Αττική

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη με άνοδο 1,15% στον Γενικό Δείκτη και ενισχυμένες τράπεζες και ενέργεια

17 ώρες ago
Σύγχρονο marketing: Από τους ψηφιακούς «μέντορες» στη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς

Σύγχρονο marketing: Από τους ψηφιακούς «μέντορες» στη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς

5 ώρες ago
EUROKINISSI

Ανακατατάξεις στο Eurogroup μετά την αποχώρηση Ντόναχιου – Στο προσκήνιο ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τη διαδοχή

19 ώρες ago
Video Club: “Το Τέλος της Συνοικιακής Ευδαιμονίας” – Του Χρήστου Θεοφιλάτου (Mέρος 2ο)

Video Club: “Το Τέλος της Συνοικιακής Ευδαιμονίας” – Του Χρήστου Θεοφιλάτου (Mέρος 2ο)

1 έτος ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ανάπλαση του ΦΙΞ

Στην τελική ευθιεία για την ανάπλαση του ΦΙΞ, έρχεται και τρίτο project στην περιοχή

20 Νοεμβρίου 2025
Λίνα Σουλούκου

Λίνα Σουλούκου: Πώς η συνεργασία Ολυμπιακού – Νότιγχαμ Φόρεστ ενισχύει αγωνιστικά και εμπορικά τους δύο συλλόγους

20 Νοεμβρίου 2025
Bitcoin: 17 χρόνια μετά τη γέννησή του, η αγορά crypto περνά το πιο ώριμο – και επικίνδυνο – stress test

Bitcoin: 17 χρόνια μετά τη γέννησή του, η αγορά crypto περνά το πιο ώριμο – και επικίνδυνο – stress test

20 Νοεμβρίου 2025
λιμάνι του Πειραιά

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ–Κίνας για το λιμάνι του Πειραιά – «Ατυχής» επένδυση λέει η Γκιλφόιλ

20 Νοεμβρίου 2025
Σύγχρονο marketing: Από τους ψηφιακούς «μέντορες» στη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς

Σύγχρονο marketing: Από τους ψηφιακούς «μέντορες» στη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς

20 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Στην τελική ευθιεία για την ανάπλαση του ΦΙΞ, έρχεται και τρίτο project στην περιοχή
  • Λίνα Σουλούκου: Πώς η συνεργασία Ολυμπιακού – Νότιγχαμ Φόρεστ ενισχύει αγωνιστικά και εμπορικά τους δύο συλλόγους
  • Bitcoin: 17 χρόνια μετά τη γέννησή του, η αγορά crypto περνά το πιο ώριμο – και επικίνδυνο – stress test
  • Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ–Κίνας για το λιμάνι του Πειραιά – «Ατυχής» επένδυση λέει η Γκιλφόιλ

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.