Τα μελομακάρονα αποτελούν το δημοφιλέστερο ελληνικό γιορτινό γλυκό και η επιτυχία τους βασίζεται στη σωστή τεχνική και την ακριβή διαχείριση πρώτων υλών. Η διαδικασία ξεκινά με τον αερισμό του ελαιολάδου και της καστανής ζάχαρης για περίπου δέκα λεπτά, βήμα που εξασφαλίζει σταθερή υφή στη ζύμη. Στη συνέχεια ενσωματώνονται ο χυμός και το ξύσμα πορτοκαλιού, καθώς και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο). Η σόδα διαλύεται σε μπράντι για ομοιόμορφη κατανομή στο μείγμα.
Το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ προστίθενται σταδιακά, με προσοχή ώστε να μην παραζυμωθεί η ζύμη. Το ήπιο ζύμωμα αποτελεί κρίσιμο σημείο για την τελική μαλακή δομή του προϊόντος. Μετά το πλάσιμο, τα μελομακάρονα ψήνονται στους 175°C για περίπου 30 λεπτά, έως ότου επιτευχθεί ομοιογενές ρόδισμα.

Υλικά
Για τη ζύμη
-
2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 1 φλ. ελαιόλαδο + 1 φλ. βούτυρο γάλακτος)
-
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1 φλ. καστανή ζάχαρη
-
1 κ.σ. κανέλα
-
1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
-
1 κ.γ. σόδα
-
¼ φλ. μπράντι
-
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
-
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
-
2 φλ. μέλι
-
1 φλ. καστανή ζάχαρη
-
1½ φλ. νερό
-
Χυμό από ½ λεμόνι
1. Προετοιμασία ζύμης
Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με την καστανή ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά ώστε να αεριστεί το μείγμα. Προσθέτετε τον χυμό, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και το ενσωματώνετε.
2. Ενσωμάτωση αλευριού
Κοσκινίζετε αλεύρι και μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτετε σταδιακά, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα. Ολοκληρώνετε με σύντομο, ήπιο ζύμωμα στο χέρι ώστε να μην «σφίξει» η ζύμη.
3. Πλάσιμο – Ψήσιμο
Πλάθετε τα μελομακάρονα, τρυπάτε ελαφρά την επιφάνεια με πιρούνι ή τρίφτη και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνετε στους 175°C για περίπου 30 λεπτά.
4. Σιρόπιασμα
Βράζετε νερό και ζάχαρη για 3 λεπτά, προσθέτετε μέλι και λεμόνι και συνεχίζετε για 2 λεπτά ακόμη. Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό.
Ρίχνετε το ζεστό σιρόπι πάνω στα χλιαρά μελομακάρονα, τα αναποδογυρίζετε 2–3 φορές για πλήρη απορρόφηση και τα αφήνετε να σταθούν μέσα στο ταψί μέχρι να κρυώσουν.
5. Σερβίρισμα
Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε στρώσεις σε πιατέλα, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με καρυδόψιχα.

















