Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025 - 04:51
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Αρθρογραφία

Η Ιρλανδία, μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, έχει επιτύχει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη

Money & Life by Money & Life
8 Φεβρουαρίου 2024
in Αρθρογραφία
0 0
0
Η Ιρλανδία, μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, έχει επιτύχει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφει ο Βαγγέλης Ρηγάτος, εκλεγμένο μέλος της ΣτΑ στο ΟΕΕ. Εκλεγμένος εκπρόσωπος εργαζομένων στην ΟΔΥΕ, ΜΒΑ.


Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Ιρλανδία: Ένα Μοντέλο Οικονομικής Επιτυχίας

Η Ιρλανδία, μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, έχει επιτύχει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) να αποτελούν καίριο παράγοντα για τη δυναμική της αναπτυξιακή πορεία. Οι επενδύσεις από διεθνείς εταιρείες συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ιρλανδία

Η Ιρλανδία έχει καταφέρει να προσελκύσει εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα ΑΞΕ, καθιστώντας τη μια από τις πιο ελκυστικές προοπτικές για επενδύσεις στην Ευρώπη. Κύριος παράγοντας αυτής της επιτυχίας είναι η φορολογική πολιτική της χώρας, η οποία προσφέρει φιλικό περιβάλλον για τις εταιρείες. Η χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων και το σταθερό φορολογικό κλίμα έχουν προσελκύσει επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.

Οι τομείς που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις ξένες επενδύσεις περιλαμβάνουν την τεχνολογία, τη φαρμακευτική, τη χημική βιομηχανία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Πολυεθνικές εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και η Pfizer έχουν εγκατασταθεί στην Ιρλανδία, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομία.

Επίδραση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)

Ο συνδυασμός των αυξημένων επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας από αυτές τις επιχειρήσεις έχει συμβάλει στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ιρλανδίας. Ο τομέας των υπηρεσιών, ειδικότερα οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, έχει εμφανίσει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Μάλιστα το έτος 2022 κατέκτησε την 5η θέση στην ΕΕ, σύμφωνα με τον δείκτη DESI.

Βαγγέλης Ρηγάτος

Η παρουσία πολυεθνικών εταιρειών στην Ιρλανδία έχει επίσης συνεισφέρει στην εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου σε ό,τι αφοράτο εγχώριο εργατικό δυναμικό. Η συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχει δημιουργήσει ένα επίπεδο τεχνολογικής καινοτομίας που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Το επιτυχημένο μοντέλο της Ιρλανδίας στηρίζεται στην προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών και τη στρατηγική τους θέση ως πύλης προς την Ευρώπη. Οι επενδύσεις αυτές έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική αύξηση στις εξαγωγές, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το συνολικό ΑΕΠ της χώρας.

Προκλήσεις και Προοπτικές

Παρά την επιτυχημένη πορεία, υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μία από αυτές είναι η ανάγκη για διατήρηση του φορολογικού κλίματος που έχει καθιερωθεί, καθώς και η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων για να διασφαλιστεί η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες δείχνουν αδυναμία ανταγωνισμού των ξένων.

Περαιτέρω, οι παγκόσμιοι γεωπολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι μπορούν να επηρεάσουν τις προοπτικές της Ιρλανδίας. Η εξάρτηση της Ιρλανδίας στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επενδύσεις συνεχίζουν να παραμένουν σημαντικές. Οι συνέπειες των γεγονότων στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια ζήτηση, τις τιμές των εμπορευμάτων και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε μια εξωστρεφή οικονομία όπως η ιρλανδικήκαι αυτό να συμβάλει αρνητικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας εν γένει.

Οι αυξημένοι συστημικοί χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, όπως η επιθετική πολιτική επιτοκίων της Ε.Κ.Τ και ο υψηλός πληθωρισμός που επιμένει στους κόλπους της Ε.Ε., αποτελούν παράγοντες που ενδεχομένως να έχουν αρνητική επιρροή σε μια μικρή και ανοικτή οικονομία όπως η ιρλανδική.

Βαγγέλης Ρηγάτος

Σε γενικές γραμμές, η Ιρλανδία έχει δείξει πώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική ευημερία και καινοτομία. Οι πολυάριθμες πολυεθνικές εταιρείες που επέλεξαν την Ιρλανδία ως κεντρική πύλη για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες αντιστοιχούν σε ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής δυναμικής της χώρας. Διασκορπισμένες σε όλο το νησί, αυτές οι εταιρείες συνθέτουν το 70% των συνολικών εξαγωγών της Ιρλανδίας, αντικατοπτρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη διεθνή αγορά.

Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν την Ιρλανδία ως ιδανική πλατφόρμα για την εξαγωγή προϊόντων τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκμεταλλευόμενες την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην εξωτερική εμπορική ισορροπία της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουν την οικονομική βιωσιμότητα της Ιρλανδίας και συμβάλλουν στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της.

Η Ελλάδα στα βήματα της Ιρλανδίας

Η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ένα επίπεδο παρόμοιο με την Ιρλανδία απαιτεί σύνθετες και στρατηγικές προσπάθειες σε πολλούς τομείς. Η Ιρλανδία έχει επωφεληθεί από φορολογικά κίνητρα, σταθερό νομικό πλαίσιο, και εξειδικευμένη εκπαίδευση. Συνεπώς, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει παρόμοιες πολιτικές αλλαγές για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Η βελτίωση του φορολογικού πλαισίου για επιχειρήσεις, η διασφάλιση της νομικής σταθερότητας, και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικά βήματα. Επιπλέον, η ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, και η ανάπτυξη βιώσιμων κλάδων θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Το κλειδί είναι η διαφάνεια και η συνεχής δέσμευση σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές. Ενώ η Ιρλανδία έχει πετύχει σε αυτούς τους τομείς, η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει παρόμοια μονοπάτια, αναζητώντας τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Παραπομπές: 1, 2, 3, 4, 5

Βαγγέλης Ρηγάτος – Email: vrigatos73@gmail.com

Tags: Βαγγέλης ΡηγάτοςΙρλανδίαΟικονομική Ανάπτυξη
Previous Post

Πίτερ Γεωργιόπουλος -Ποιος είναι ο ελληνοαμερικανός εφοπλιστής

Next Post

Κρήτη: Σημαντικά μειωμένη η ελαιοπαραγωγή – Πού οφείλεται

Related Posts

Χρήστος Μπαξεβάνης: Ο Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας – μια μεγάλη τομή στη Δικαιοσύνη
Αρθρογραφία

Χρήστος Μπαξεβάνης: Ο Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας – μια μεγάλη τομή στη Δικαιοσύνη

27 Ιουνίου 2025
Ανδρέας Παπανδρέου: Από το Πεδίο του Άρεως στην κρίση του Sismik και την «Πρωτοβουλία των Έξι»
Αρθρογραφία

Ανδρέας Παπανδρέου: Από το Πεδίο του Άρεως στην κρίση του Sismik και την «Πρωτοβουλία των Έξι»

23 Ιουνίου 2025
Η Ελλάδα στον δρόμο της πυρηνικής ενέργειας και το «υπαρξιακό ζήτημα»
Αρθρογραφία

Η Ελλάδα στον δρόμο της πυρηνικής ενέργειας και το «υπαρξιακό ζήτημα»

20 Ιουνίου 2025
Βαγγέλης Ρηγάτος: Από το We the people στην ελληνική πραγματικότητα
Αρθρογραφία

Βαγγέλης Ρηγάτος: Από το We the people στην ελληνική πραγματικότητα

14 Ιουνίου 2025
Το πολιτικό σχόλιο της εβδομάδας: Όπου φθείρει ο Τσίπρας, φυτρώνει ο Λιάκος
Αρθρογραφία

Το πολιτικό σχόλιο της εβδομάδας: Όπου φθείρει ο Τσίπρας, φυτρώνει ο Λιάκος

13 Ιουνίου 2025
Δρ. Χρήστος Μπαξεβάνης: Η πολιτική παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη
Αρθρογραφία

Δρ. Χρήστος Μπαξεβάνης: Η πολιτική παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη

12 Ιουνίου 2025
Next Post
Κρήτη: Σημαντικά μειωμένη η ελαιοπαραγωγή – Πού οφείλεται

Κρήτη: Σημαντικά μειωμένη η ελαιοπαραγωγή – Πού οφείλεται

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2025

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Προθεσμία έως 15 Ιουλίου για την έκπτωση 2% – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

20 ώρες ago
καύσωνας - δελτίο καιρού

Καιρός: Καύσωνας μέχρι την Τετάρτη – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού

20 ώρες ago
φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024–2025

13 ώρες ago
Γιοχάνα Αλεξανδράκη: Πως είναι και τι κάνει σήμερα η άγνωστη Ελβετίδα κόρη του αείμνηστου Αλέκου Αλεξανδράκη

Γιοχάνα Αλεξανδράκη: Πως είναι και τι κάνει σήμερα η άγνωστη Ελβετίδα κόρη του αείμνηστου Αλέκου Αλεξανδράκη

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024–2025

6 Ιουλίου 2025
αναβάθμιση πανεπιστημίων

Έργα 7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση έξι πανεπιστημίων ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη

6 Ιουλίου 2025
Επενδύσεις ΕΥΔΑΠ

Επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ ύψους 2,5 δισ. για το νερό του αύριο

6 Ιουλίου 2025
Σύνοδος BRICS χωρίς Κίνα και Ρωσία: Ενιαίο μέτωπο κατά του προστατευτισμού Τραμπ

Σύνοδος BRICS χωρίς Κίνα και Ρωσία: Ενιαίο μέτωπο κατά του προστατευτισμού Τραμπ

6 Ιουλίου 2025
τουριστικές επιχειρήσεις

Σαρωτικοί έλεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις και παραλίες για φοροδιαφυγή και αυθαιρεσίες

6 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Άνοιξαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024–2025
  • Έργα 7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση έξι πανεπιστημίων ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη
  • Επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ ύψους 2,5 δισ. για το νερό του αύριο
  • Σύνοδος BRICS χωρίς Κίνα και Ρωσία: Ενιαίο μέτωπο κατά του προστατευτισμού Τραμπ

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.