Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου, 2025 - 10:45
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Γιορτινή συνταγή: Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός

Money & Life by Money & Life
24 Δεκεμβρίου 2025
in Γαστρονομία
0 0
0
Γιορτινή συνταγή: Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός
Share on FacebookShare on Twitter

Ο σοκολατένιος κορμός αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά, συνδυάζοντας παράδοση, αισθητική και έντονη σοκολατένια απόλαυση. Η παρουσία του στα γιορτινά τραπέζια δεν είναι τυχαία, καθώς η ιστορία του συνδέεται άμεσα με παλιά ευρωπαϊκά έθιμα και τη συμβολική σχέση των Χριστουγέννων με τη φύση και την αφθονία.

Πριν από αιώνες, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, τα Χριστούγεννα έκαιγαν στα τζάκια κορμούς από καρποφόρα δέντρα, πιστεύοντας ότι έτσι θα εξασφάλιζαν καλή σοδειά την επόμενη χρονιά. Τον 19ο αιώνα, Γάλλοι ζαχαροπλάστες μετέφεραν αυτό το έθιμο στη ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας τον περίφημο κορμό, γνωστό διεθνώς ως bûche de Noël. Από τότε, το γλυκό εξελίχθηκε, χωρίς όμως να χάσει τον εορταστικό του χαρακτήρα.

Υλικά:

  • σπρέι μαγειρέματος
  • 3/4 φλ. φαριν απ, κοσκινισμένο
  • 3/4 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 φλ. άγλυκο κακάο συν 2 κ.σ., διαχωρισμένες
  • 5 μεγάλα αυγά, χωρισμένα και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. λευκή ζάχαρη, διαχωρισμένη
  • 1/4 φλ. σοκο-κρέμα φουντουκιού
  • 2 κ.σ. φυτικό έλαιο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη γκανάς:

  • 168 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος

Για τη γέμιση κρέμας σοκολάτας με φουντούκι

  • 1 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. άγλυκο κακάο
  • 1/2 κ.γ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/3 φλ. σοκο-κρέμα φουντουκιού
  • 1 φλ. καβουρδισμένα ψιλοκομμένα φουντούκια

Για τη διακόσμηση:

  • ζαχαρωμένα κράνα και δεντρολίβανο (συνταγή παρακάτω)
  • έτοιμα μανιτάρια μαρέγκας
  • ζάχαρη άχνη

Ζαχαρωμένα Κράνα και Δεντρολίβανο

  • 320 γρ. φρέσκα κράνα
  • 2 έως 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο, κομμένα σε κομμάτια 5 εκατοστών
  • 1 φλ. λευκή ζάχαρη, διαχωρισμένη

Εκτέλεση:

Για τον κορμό:

Φτιάχνουμε παντεσπάνι σοκολάτας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί (30×43 εκατοστά) με χείλος. Ντύνουμε με λαδόκολλα και λαδώνουμε με το σπρέι την λαδόκολλα.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και ¼ του φλιτζανιού κακάο.

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με ½ φλιτζάνι ζάχαρη, με ένα μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές, 4 έως 5 λεπτά.

Σε δεύτερο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να πήξουν και να αποκτήσουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, 3 έως 4 λεπτά. Βάζουμε την σοκο-κρέμα φουντουκιού, το λάδι και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν, περίπου 1 λεπτό.

Ανακατεύουμε απαλά το μισό από τα χτυπημένα ασπράδια στους κρόκους, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα ασπράδια.

Ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα αλευριού σε δύο δόσεις.

Απλώνουμε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και ψήνουμε για 15 – 16 λεπτά. Όσο ψήνεται, τοποθετούμε μια πετσέτα κουζίνας στον πάγκο και ρίχνουμε, πάνω της, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές σούπας σκόνη κακάο.

Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, περνάμε ένα μαχαίρι με στρογγυλή μύτη από τα τοιχώματα του ταψιού για να ξεκολλήσει το κέικ, ενώ χαλαρώνουμε τις λαδόκολλες. Όσο είναι ακόμη ζεστό, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, πάνω στην προετοιμασμένη πετσέτα κουζίνας. Πετάμε την λαδόκολλα. Ξεκινώντας από τη μία στενή πλευρά, τυλίγουμε σφιχτά το παντεσπάνι μέσα στην πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Φτιάχνουμε τη γκανάς: Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα και την αφήνουμε να καθίσει για 5 λεπτά, στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να αποκτήσει μια λεία και υφή, ώστε να απλώνεται, θα χρειαστούν 15 έως 30 λεπτά.

Φτιάχνουμε τη γέμιση: Χτυπάμε την κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη κακάο και τη βανίλια με ένα μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές άκρες, 1 έως 2 λεπτά. Προσθέτουμε την σοκο-κρέμα φουντουκιού και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές άκρες, 1 ακόμη λεπτό.

Συναρμολογούμε τον κορμό: Αργά ξετυλίγουμε το παντεσπάνι και αφαιρούμε την πετσέτα κουζίνας. Απλώνουμε τη γέμιση, αφήνοντας περιθώριο 1½ εκατοστό, γύρω-γύρω.

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα φουντούκια. Προσεκτικά τυλίγουμε ξανά τον κορμό και τον τοποθετούμε, με τη ραφή προς τα κάτω, σε έναν πάγκο κοπής. Κόβουμε διαγώνια ένα κομμάτι 10 πόντων, από τη μία άκρη. Τοποθετούμε μεγάλο κομμάτι του γλυκού σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και βάζουμε το κομμένο κομμάτι στο πλάι της τούρτας για να σχηματίσουμε ένα κλαδί. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει, τουλάχιστον 30 λεπτά.

Απλώνουμε τη γκανάς στην κορυφή και στις πλευρές του κορμού, αφήνοντας τα εκτεθειμένα άκρα, ακάλυπτα. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για να δημιουργήσουμε γραμμές στη γκανάς, ώστε να μοιάζουν με φλοιό δέντρου.

Διακοσμούμε με ζαχαρωμένα κράνα, ζαχαρωμένο δεντρολίβανο, μανιτάρια μαρέγκας και ζάχαρη άχνη, πριν το σερβίρισμα.

Για τα ζαχαρωμένα κράνα και δεντρολίβανο:

Τοποθετούμε τα κράνα και το δεντρολίβανο σε ένα μπολ. Ντύνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Συνδυάζουμε ½ φλιτζάνι ζάχαρη και ½ φλιτζάνι νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Φέρνουμε σε σιγανή βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, 2 έως 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το σιρόπι ζάχαρης πάνω από τα κράνα και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε προσεκτικά για να καλυφθούν. Χρησιμοποιούμε μια τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρουμε τα κράνα και το δεντρολίβανο στο προετοιμασμένο ταψί. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Μεταφέρουμε τα κράνα και το δεντρολίβανο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύουμε για να καλυφθούν. Αφήνουμε να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα. Χρησιμοποιούμε άμεσα ή αποθηκεύουμε, σκεπασμένα, στο ψυγείο για 1 έως 2 ημέρες.

Tags: : χριστουγεννιάτικος κορμόςσοκολατένιος κορμόςΣΥΝΤΑΓΕΣχριστουγεννιάτικα γλυκά
Previous Post

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 25,3 εκατ. ευρώ σε 43.077 αγρότες και κτηνοτρόφους σε νέο κύκλο ενισχύσεων

Related Posts

Πορκέτα στον φούρνο: τραγανή απ’ έξω, πλούσια και αρωματική μέσα
Γαστρονομία

Πορκέτα στον φούρνο: τραγανή απ’ έξω, πλούσια και αρωματική μέσα

22 Δεκεμβρίου 2025
Χριστούγεννα: Παραδοσιακή συνταγή για αφράτους και αρωματικούς κουραμπιέδες
Γαστρονομία

Χριστούγεννα: Παραδοσιακή συνταγή για αφράτους και αρωματικούς κουραμπιέδες

21 Δεκεμβρίου 2025
Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026
Γαστρονομία

Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026

20 Δεκεμβρίου 2025
Γιορτινή ατμόσφαιρα στον Πύργο του Πειραιά – Το Nice n Easy δίνει τον τόνο των φετινών γιορτών
Γαστρονομία

Γιορτινή ατμόσφαιρα στον Πύργο του Πειραιά – Το Nice n Easy δίνει τον τόνο των φετινών γιορτών

18 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικη γλυκοπικάντικη σούπα κολοκύθας με ξυνόχοντρο
Γαστρονομία

Χριστουγεννιάτικη γλυκοπικάντικη σούπα κολοκύθας με ξυνόχοντρο

17 Δεκεμβρίου 2025
Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο
Γαστρονομία

Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο

15 Δεκεμβρίου 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Live ενημέρωση

Βροχερός ο καιρός σήμερα Τρίτη 23 Δεκεμβρίου

1 ημέρα ago
Αλλαγή ονομασίας για το Ladose: Συνεχίζεται η διάθεση της φλουοξετίνης στην Ελλάδα με νέο εμπορικό σήμα

Αλλαγή ονομασίας για το Ladose: Συνεχίζεται η διάθεση της φλουοξετίνης στην Ελλάδα με νέο εμπορικό σήμα

2 εβδομάδες ago
Εώς 50% οι ακυρώσεις στον τουρισμό λόγω των μπλόκων

Εώς 50% οι ακυρώσεις στον τουρισμό λόγω των μπλόκων

17 ώρες ago
Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία

Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία

4 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιορτινή συνταγή: Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός

Γιορτινή συνταγή: Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός

24 Δεκεμβρίου 2025
υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 25,3 εκατ. ευρώ σε 43.077 αγρότες και κτηνοτρόφους σε νέο κύκλο ενισχύσεων

24 Δεκεμβρίου 2025
Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία

Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία

24 Δεκεμβρίου 2025
Καιρός: Κακοκαιρία ανήμερα Χριστουγέννων με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

Καιρός: Κακοκαιρία ανήμερα Χριστουγέννων με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

24 Δεκεμβρίου 2025
ΑΑΔΕ: Από 100.000 ευρώ στους 12 νικητές της χριστουγεννιάτικης φορολοταρίας

ΑΑΔΕ: Από 100.000 ευρώ στους 12 νικητές της χριστουγεννιάτικης φορολοταρίας

24 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Γιορτινή συνταγή: Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 25,3 εκατ. ευρώ σε 43.077 αγρότες και κτηνοτρόφους σε νέο κύκλο ενισχύσεων
  • Wall Street: Τέταρτη διαδοχική άνοδος με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη παρά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία
  • Καιρός: Κακοκαιρία ανήμερα Χριστουγέννων με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.