Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, 2025 - 22:07
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Ετοιμάζουμε σαρακοστιανές λιχουδιές για την Καθαρά Δευτέρα

Money & Life by Money & Life
25 Φεβρουαρίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα

Share on FacebookShare on Twitter

Όλα όσα χρειάζεστε για ένα υπέροχο σαρακοστιανό γεύμα παρέα με φίλους και συγγενείς, είτε αποφασίσετε να μείνετε σπίτι είτε να κάνετε εξόρμηση στην εξοχή.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι σε λίγες μέρες και εμείς ανυπομονούμε για τις σαρακοστιανές λιχουδιές. Είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα, οπότε όλα τα εδέσματα είναι νηστίσιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να είναι και γευστικά.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι παραδοσιακά ένα γεύμα με πεντανόστιμα σαρακοστιανά, καλό κρασί, ουζάκι ή τσίπουρο, γέλια, χορό και τραγούδι και φυσικά τον πατροπαράδοτο χαρταετό για μικρούς και μεγάλους.

Οι κλασικές λιχουδιές της ημέρας είναι η ταραμοσαλάτα, τα πιάτα με θαλασσινά και οστρακοειδή, οι πράσινες σαλάτες, οι χορτοφαγικές σούπες, αλλά και συνοδευτικά όπως πουρέδες, σκορδαλιά και φυσικά η παραδοσιακή λαγάνα. Παρακάτω σας ετοιμάζουμε τρία πιάτα που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι. Καλή Σαρακοστή!

Ένα σημαντικό εργαλείο στις σαρακοστιανές μαγειρικές είναι το ραβδομπλέντερ Braun MultiQuick 7. Με τα εξαρτήματά του θα φτιάξετε τις νηστίσιμες συνταγές που ετοιμάσαμε για εσάς παρακάτω!

Σαρακοστιανή ταραμοσαλάτα

Για να ετοιμάσουμε τη σαρακοστιανή ταραμοσαλάτα θα χρησιμοποιήσουμε τον κάδο/κοπτήριο 1,5L. Αυτός ο πολυκόφτης είναι ο απόλυτος βοηθός «όλα σε ένα» στην κουζίνα, καθώς είναι ιδανικός για όλες τις δουλειές – κόψιμο και ανάμειξη, καθώς και κόψιμο σε φέτες, τεμαχισμό, τηγανητές πατάτες – ακόμη και ζύμωμα.

Προετοιμασία: 15′

Υλικά:

  • 120 γρ. ταραμάς λευκός
  • 200 γρ. ξερό ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 80 ml χυμός λεμονιού (ή λιγότερο αν δεν μας αρέσει πολύ το λεμόνι)
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 300 – 350 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία:

  • Βάζουμε το κρεμμύδι σε ψιλό σουρωτήρι, το πιέζουμε να φύγουν όλα τα υγρά και το αδειάζουμε στον κάδο/κοπτήριο 1,5L της Braun.
  • Προσθέτουμε τον ταραμά, το ψωμί και το χυμό και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το λάδι.
  • Αν το μείγμα γίνει πολύ πηχτό, αραιώνουμε με λίγο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια κρέμα με την υφή μαγιονέζας.

Σούπα καρότου βελουτέ

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 40′

Υλικά:

  • 10 καρότα μεγάλα, χοντροκομμένα
  • 2 πράσα, σε ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
  • 2 πατάτες μέτριες, σε κύβους
  • 30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1½ λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό (+λίγο επιπλέον)
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία: 

  • Για τη σούπα βελουτέ ξεκινάμε και σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το πράσο και το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
  • Ρίχνουμε τις πατάτες και αλατοπίπερο.
  • Προσθέτουμε το τζίντζερ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε τα λαχανικά με το ραβδομπλέντερ της Braun μέσα στην κατσαρόλα.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό ή ζωμό, επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ξαναβράζουμε μέχρι η σούπα μας να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχουμε έναν αραιό πουρέ.
  • Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, διορθώνουμε το αλάτι και σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος.

Η τέλεια σκορδαλιά

Προετοιμασία: 10′

Μαγείρεμα: 50′

Υλικά:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμός 1 λεμονιού
  • ζωμός λαχανικών
  • αλάτι

Διαδικασία: 

  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο νερό τις πατάτες με το φλούδι τους, μέχρι να γίνουν (τις τρυπάμε με ένα ξύλο για σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι – πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία).
  • Βάζουμε σε μια λεκάνη  τις βρασμένες πατάτες και το σκόρδο και χτυπάμε με το εξάρτημα για πουρέ του ραβδομπλέντερ MQ9, σε κανονική ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθούν οι πατάτες.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι και τα χτυπάμε για λίγο ακόμη.
  • Το μείγμα θα είναι πηχτό, οπότε ρίχνουμε σιγά-σιγά τον ζωμό λαχανικών, που πρέπει να είναι χλιαρός, και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει κάπως μελάτο. Προσέχουμε να μη γίνει πολύ νερουλή η σκορδαλιά ούτε πολύ σφιχτή.
  • Ελέγχουμε το αλάτι, μπορεί να χρειάζεται λίγο.

Πηγή

Tags: Καθαρά Δευτέρα
Previous Post

Από την πληροφορική στη σύγχρονη καλλιέργεια καρυδιών -Η ιστορία του Θεμιστοκλή από τις Σέρρες

Next Post

Καιρός: Συννεφιά με νοτιάδες και σκόνη – Πού θα βρέξει

Related Posts

ελληνικό single malt ουίσκι
Γαστρονομία

Παρουσιάστηκε το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι

11 Νοεμβρίου 2025
Βιβλιοθήκη Οίνου στη Νάουσα - Τις συνημμένες φωτογραφίες παραχώρησε η ΒΙΒΟΝ
Γαστρονομία

ΒΙΒΟΝ: Η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας στη Νάουσα

11 Νοεμβρίου 2025
European Best Destinations: Η Πρέβεζα ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης
Γαστρονομία

European Best Destinations: Η Πρέβεζα ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης

27 Οκτωβρίου 2025
Ανοιχτά Ζυθοποιεία
Γαστρονομία

H Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών και τα μέλη της υποδέχονται το κοινό στις εγκαταστάσεις τους

18 Σεπτεμβρίου 2025
Baghdad Market
Γαστρονομία

Γεύσεις του κόσμου στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης (Φωτογραφίες)

3 Σεπτεμβρίου 2025
Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού
Γαστρονομία

Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού με νέους οινοποιούς

21 Ιουλίου 2025
Next Post
Καιρός: Συννεφιά με νοτιάδες και σκόνη – Πού θα βρέξει

Καιρός: Συννεφιά με νοτιάδες και σκόνη - Πού θα βρέξει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′: «Μια Χρυσή Εποχή»

2 έτη ago
Athens International Tourism & Culture Expo 2025

Athens International Tourism & Culture Expo 2025 τον Δεκέμβρη στο Ζάππειο

12 ώρες ago
Ήρκος Αποστολίδης: Ένας απο τους τελευταίους υπερασπιστές του ορθού λόγου

Ήρκος Αποστολίδης: Ένας απο τους τελευταίους υπερασπιστές του ορθού λόγου

2 έτη ago
Πέτρος Κωστόπουλος: «Δεν κατάλαβε κανείς τον χωρισμό μας με…»

Πέτρος Κωστόπουλος: «Δεν κατάλαβε κανείς τον χωρισμό μας με…»

5 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρηματιστήριο

Ήπιες ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Στις 2.024,44 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11 Νοεμβρίου 2025
Πέτρος Κωστόπουλος: «Δεν κατάλαβε κανείς τον χωρισμό μας με…»

Πέτρος Κωστόπουλος: «Δεν κατάλαβε κανείς τον χωρισμό μας με…»

11 Νοεμβρίου 2025
Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκάς – Σχιστό – Ναυπηγεία: έργο – κλειδί για την αποσυμφόρηση της Αττικής

Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκάς – Σχιστό – Ναυπηγεία: έργο – κλειδί για την αποσυμφόρηση της Αττικής

11 Νοεμβρίου 2025
Τα πρώτα τεστ ηλικίας σε αιτούντες άσυλο: πάνω από 60% όσων δήλωναν ανήλικοι είναι ενήλικες

Τα πρώτα τεστ ηλικίας σε αιτούντες άσυλο: πάνω από 60% όσων δήλωναν ανήλικοι είναι ενήλικες

11 Νοεμβρίου 2025
ελληνικό single malt ουίσκι

Παρουσιάστηκε το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι

11 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ήπιες ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Στις 2.024,44 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
  • Πέτρος Κωστόπουλος: «Δεν κατάλαβε κανείς τον χωρισμό μας με…»
  • Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκάς – Σχιστό – Ναυπηγεία: έργο – κλειδί για την αποσυμφόρηση της Αττικής
  • Τα πρώτα τεστ ηλικίας σε αιτούντες άσυλο: πάνω από 60% όσων δήλωναν ανήλικοι είναι ενήλικες

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.