Οι κουραμπιέδες είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων. Με τη χαρακτηριστική βουτυρένια γεύση, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και την πλούσια άχνη ζάχαρη, αποτελούν σταθερή αξία στο γιορτινό τραπέζι και φέρνουν στη μνήμη εικόνες από κουζίνες που μοσχοβολούν και οικογενειακές στιγμές γύρω από τον φούρνο.
Η παρακάτω συνταγή ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και δίνει κουραμπιέδες αφράτους, αρωματικούς και «χιονισμένους», ιδανικούς για να τους απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας ή να τους προσφέρετε ως γιορτινό κέρασμα.

Υλικά
-
600 γρ. βούτυρο λιωμένο
-
2 κρόκοι αυγών
-
10 γρ. καθαρό οινόπνευμα
-
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-
250 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
-
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κιλό ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
-
Ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1:
Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε διαδοχικά τους κρόκους των αυγών, το οινόπνευμα και τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα λείο και αφράτο μείγμα.
Βήμα 2:
Μεταφέρετε το μείγμα σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές ζυμάρι.
Βήμα 3:
Πλάθετε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που προτιμάτε και τους τοποθετείτε σε ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν χωρίς να πάρουν έντονο χρώμα.
Βήμα 4:
Βγάζετε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο, τους ραντίζετε προαιρετικά με ανθόνερο, αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς και τους πασπαλίζετε γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη.
Το αποτέλεσμα είναι κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα και μυρίζουν Χριστούγεννα από την πρώτη μπουκιά.















