Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζει την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλών τους. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών.
Η προσέγγιση θα βασίζεται στο προφίλ των οφειλετών. Όσοι είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, θα απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια σε σχέση με εκείνους που δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.
Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι η σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών και η μείωση των ποσοστών παρακράτησης για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Αυτό αφορά όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο και επιθυμούν να εισπράξουν χρήματα ή προχωρούν στην πώληση ακινήτων.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μόλις το 4,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου χρέους, ύψους 83,34 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε ρύθμιση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,7 δισ. ευρώ. Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών παρατηρούνται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ), όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).
Επανεξετάζεται η ρύθμιση για τη σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η οποία εκκρεμεί από το 2019. Με βάση την ψηφισμένη ρύθμιση, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η Εφορία δεν θα μπορεί να “βάζει χέρι” θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του, έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις. Αυτό το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων.
Ταυτόχρονα, εξετάζεται η μείωση του ποσού που θα παρακρατά η εφορία από οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διακανονισμού και χρειάζονται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για πώληση ακινήτου ή είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα χρέη που είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων θα επιβραβεύονται άμεσα με μειωμένα ποσοστά παρακράτησης επί των τιμημάτων πώλησης των ακινήτων τους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή είναι ασυνεπείς. Η ενημέρωση της ΑΑΔΕ θα είναι άμεση και η χορήγηση των βεβαιώσεων θα γίνεται ψηφιακά.
Το ποσοστό παρακράτησης θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων που αποπληρώνονται κανονικά και το ύψος του υπόλοιπου χρέους. Σημειώνεται ότι με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, τα ποσοστά παρακράτησης κυμαίνονται από 10% έως και 70%, ανάλογα με τη χρήση του πιστοποιητικού, το ύψος της ρυθμισμένης οφειλής και τα ποσά που έχουν καταβληθεί.