Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται τη Δευτέρα στη Ρώμη, όπου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, θα ανακοινωθούν οι συμφωνίες που επετεύχθησαν για τον σιδηρόδρομο μετά τις διαπραγματεύσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, στην ιταλική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιταλικό Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η ιταλική πλευρά εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τη συνέχιση των επενδύσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας την επιθυμία για μια αμοιβαία κερδοφόρα συνεργασία.
Στη συνάντηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον Αντιπρόεδρο της Ιταλικής Κυβέρνησης και Υπουργό Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, επιβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία για ανάπτυξη στρατηγικών συνεργιών, ιδιαίτερα στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, το οποίο αποτελεί βασική υποδομή για την ολοκλήρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιταλική πλευρά φέρεται να επανέλαβε τη δέσμευσή της για επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια, προωθώντας καινοτόμες λύσεις στον σιδηροδρομικό τομέα. Κοινός στόχος είναι η οικοδόμηση μιας σταθερής και επωφελούς εταιρικής σχέσης, διευκολύνοντας τη διασύνδεση των δύο χωρών, τόσο στις εμπορευματικές μεταφορές όσο και στη βιώσιμη κινητικότητα. Και οι δύο αντιπροσωπείες εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τη διαλειτουργικότητα της σιδηροδρομικής υποδομής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων με την Ferrovie Dello Stato Italiane (μητρική της Hellenic Train), η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για την αναβάθμιση των σχέσεων είναι η υποχρέωση της εταιρείας να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα. Ενώ οι Ιταλοί ζητούσαν αρχικά την αποκατάσταση του δικτύου πριν φέρουν νέους συρμούς, στις 28 Απριλίου υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα έργα αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, μετά τις ζημιές από τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias”. Ο προϋπολογισμός αυτών των έργων ανέρχεται σε 450,12 εκατ. ευρώ και η διάρκειά τους είναι 15 μήνες. Το ραντεβού του κ. Κυρανάκη με τον CEO της Ferrovie Dello Stato Italiane, Στέφανο Ντοναρούμα, τον CEO της Hellenic Train, Ρομπέρτο Ρινάουντο, και τον Μ. Σαλβίνι, φαίνεται να ξεκλειδώνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Ρώμη, το οποίο είχε “παγώσει” από τον Φεβρουάριο.
Παράλληλα με τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Κρήτη για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του μεγαλύτερου τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που θα συνδέει το Ηράκλειο με τα Χανιά. Το συγκεκριμένο τμήμα έχει μήκος 157 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει συνοδό παραπλεύρο οδικό δίκτυο, γέφυρες, σήραγγες, κόμβους και αναβαθμίσεις των παρακάμψεων των πόλεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Το έργο έχει ενταχθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Χ. Δήμας δήλωσε χθες ότι ο ΒΟΑΚ ξεκινάει από τον Άγιο Νικόλαο στη Νεάπολη, όπου ήδη υπάρχουν εργοτάξια, και το τμήμα που υπογράφεται αφορά την παραχώρηση από τα Χανιά στο Ηράκλειο, με την προαίρεση προς Κίσσαμο να ακολουθεί.