Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025 - 08:42
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

“Sushi: Η Αρχαία Παράδοση και Η Τέχνη της Σύγχρονης Γαστρονομίας”

Η Ιστορία του sushi και δωράκι μια απλή αλλά συναρπαστική συνταγή για αρχάριους

Money & Life by Money & Life
12 Απριλίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
“Sushi: Η Αρχαία Παράδοση και Η Τέχνη της Σύγχρονης Γαστρονομίας”

Sushi-Tableau mit Nigiri, Maki und Inside-out-Rolls

Share on FacebookShare on Twitter

Η ιστορία του sushi είναι πλούσια και αρχίζει περίπου πριν από 2000 χρόνια στην Ανατολική Ασία. Το sushi, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, έχει εξελιχθεί από ένα αρχικά απλό φαγητό που ονομάζεται “narezushi” σε ένα πολύ πιο εκλεπτυσμένο και ποικίλο σύνολο γεύσεων και υλικών.

Το narezushi προέρχεται από την περιοχή του Νοτίου Ανατολικού Ασίας, όπου οι αλιείς το χρησιμοποιούσαν ως τρόπο να διατηρήσουν το ψάρι, αλατίζοντάς το και αφήνοντάς το να ζυμώνεται για αρκετό καιρό πριν το καταναλώσουν. Αυτή η μέθοδος επετράπει στο ψάρι να φυλάξει τη φρεσκάδα του, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει έναν πλούσιο, αλλά έντονο γεύση.

Το σημαντικό βήμα προς την εξέλιξη του sushi ήρθε όταν οι Ιάπωνες άρχισαν να προσθέτουν ξίδι στον ρύπο ρυζιού που συνόδευε το ψάρι. Το ξίδι αυτό δεν μόνο πρόσθετε ένα ξινό στοιχείο που ισορροπούσε τη γεύση, αλλά βοήθησε επίσης στη διατήρηση του ρυζιού και στην αποφυγή ασθενειών. Αυτή η πρακτική οδήγησε στη δημιουργία του “nigirizushi” (ή nigiri sushi), που αποτελείται από ένα κομμάτι ψαριού πάνω σε μια μικρή ποσότητα ρυζιού.

Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, το sushi αρχίζει να αναπτύσσεται σε μικρές γειτονιές  μιας περιοχής στο Τόκιο, όπου οι παραγωγοί ψαριών έβγαλαν στον δρόμο τα κομμάτια ψαριού με κάποια ρύζι, και οι πελάτες τα έτρωγαν ως εναλλακτική λύση για το φαγητό τους. Από εκεί, η παράδοση του sushi διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ιαπωνία και, με την πάροδο του χρόνου, σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, το sushi έχει γίνει ένα διεθνές φαινόμενο, με εκατοντάδες παραλλαγές και συνταγές, από τα παραδοσιακά nigiri και maki έως τα πιο σύγχρονα και πρωτότυπα όπως το sushi burrito και το sushi pizza. Ανεξαρτήτως της μορφής του, το sushi συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά παγκοσμίως, συνδυάζοντας γεύση, υγεία και τέχνη στην ιδανική ισορροπία.

sushi

Για τη συνταγή

Συστατικά:

4 πολύ μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες, καθαρισμένες
κραμβέλαιο, για το τηγάνισμα
1 φύλλο nori
½ φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι σούσι.
2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι, συν επιπλέον για διακόσμηση
1 σφιχτό ώριμο, αβοκάντο
αυγοτάραχο σολομού, για διακόσμηση
αγγούρι, για διακόσμηση
Βλαστάρια Φασολιών για διακόσμηση
Κρεμώδη μαγιονέζα για σούσι
τζίντζερ τουρσί
σάλτσα σόγιας για Sushi and Sashimi
wasabi, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Μείγμα Τεμπούρα

sushi

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε το κουρκούτι τεμπούρα ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου.
Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνετε μικρές τομές στις κάτω πλευρές των γαρίδων και, στη συνέχεια, περάστε μια οδοντογλυφίδα μέσα από κάθε γαρίδα (αυτά τα βήματα θα εμποδίσουν τις γαρίδες να κατσαρώσουν κατά το μαγείρεμα).
Γεμίστε ένα γουόκ ή μια κατσαρόλα με λάδι περίπου στο ένα τρίτο της χωρητικότητας.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Το λάδι είναι αρκετά ζεστό όταν μια ξύλινη κουτάλα βουτηγμένη στο λάδι σχηματίζει μικρές φυσαλίδες.

Δουλεύοντας σε παρτίδες, βουτήξτε τις γαρίδες στο κουρκούτι και στη συνέχεια, κρατώντας τις γαρίδες από την ουρά τοποθετήστε τις μέσα από στο λάδι και αφήστε τις να ψηθούν.
Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά.

Μεταφέρετε σε συρμάτινη σχάρα πάνω από δίσκο.

Τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης σε ένα χαλάκι από μπαμπού.
Χρησιμοποιήστε βρεγμένα χέρια για να απλώσετε σταθερά και ομοιόμορφα 1/2 φλιτζάνι ρύζι σούσι στα δύο τρίτα της μεβράνης.
Σκορπίζουμε από πάνω το σουσάμι.
Τοποθετήστε ένα κομμάτι nori, με την γυαλιστερή πλευρά πάνω από το ρύζι.
Κόψτε το φύλλο nori που περισσεύει.
Αφαιρέστε τις οδοντογλυφίδες από τις γαρίδες. Τοποθετήστε τις γαρίδες, τοποθετώντας τις σε μια γραμμή, κατά μήκος του κάτω μέρους του φύλλου nori (φροντίστε να αφήσετε μια ουρά γαρίδας να κρέμεται από την άκρη για να είναι η ουρά του δράκου). Τυλίξτε απαλά για να κλείσει. Πιέστε τα χέρια σας κατά μήκος του χαλιού για να δημιουργήσετε ένα σταθερό και τακτοποιημένο ρολό. Ξετυλίξτε και μεταφέρετε σε επιφάνεια εργασίας.

Κόψτε ένα αβοκάντο στη μέση και αφαιρέστε το κουκούτσι. Ξεφλουδίστε απαλά το δέρμα και πετάξτε. Τοποθετήστε το μισό αβοκάντο, με στρογγυλεμένη πλευρά προς τα πάνω, σε μια επιφάνεια εργασίας. Χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε σε λεπτές φέτες σταυρωτά.
Πολύ απαλά, αερίστε τις φέτες μέχρι να ταιριάζουν με το μήκος του ρολού σούσι. Περάστε το μαχαίρι σας κάτω από το αβοκάντο για να το μεταφέρετε στο σούσι, περνώντας το απαλά από πάνω.
Τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης πάνω από το αβοκάντο.
Πάρτε το πατάκι σας από μπαμπού και τοποθετήστε το πάνω από το πλαστικό και μετά πιέστε απαλά αλλά σταθερά το αβοκάντο πάνω στο ρύζι. Με το πλαστικό ακόμα επάνω, χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε το ρολό σε 8 κομμάτια, σκουπίζοντας τη λεπίδα του μαχαιριού με ένα υγρό πανί ανάμεσα στις τομές.
Αφαιρέστε και πετάξτε την πλαστική μεμβράνη.

Τοποθετήστε το σούσι σε κυρτό σχήμα για να δημιουργήσετε το σώμα του δράκου. Προσθέστε δύο αυγοτάραχα σολομού για τα μάτια και προσθέστε ένα μαύρο σουσάμι σε κάθε αυγοτάραχο για τις κόρες των ματιών.
Για το frill του δράκου, κόψτε το αγγούρι σε λεπτές λωρίδες και στη συνέχεια ξεβγάλετε τις λωρίδες για να σχηματίσετε ένα «frill».
Τοποθετήστε το σεντόνι πίσω από το πρώτο κομμάτι «dragon’s head».
Κόψτε ένα μικρό «χαμόγελο» από το αγγούρι και τοποθετήστε το στο κεφάλι του δράκου.

Προσθέστε φύτρα φασολιού για αυτιά. Πιέστε μικρές κουκκίδες μαγιονέζας πάνω στα «λέπια» του αβοκάντο.

Σερβίρετε με τζίντζερ τουρσί, σάλτσα σόγιας και wasabi.

Tags: Ιστορία του Σούσι
Previous Post

Πάσχα στην Ελλάδα: Τρία νησιά που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο

Next Post

Συνάντηση Αμπατζόγλου – Ασκητή

Related Posts

Taste Atlas: Οι ελληνικές σαλάτες κατακτούν την κορυφή
Γαστρονομία

Taste Atlas: Οι ελληνικές σαλάτες κατακτούν την κορυφή

19 Απριλίου 2025
Εύκολα Σμυρναίικα κουλουράκια με λιγότερη ζάχαρη
Γαστρονομία

Εύκολα Σμυρναίικα κουλουράκια με λιγότερη ζάχαρη

15 Απριλίου 2025
Περπατήστε στους δρόμους της Καλλιθέας, μιας ζωντανής γειτονιάς της Αθήνας γεμάτης ιστορία και πολυπολιτισμικές γεύσεις.
Γαστρονομία

Περπατήστε στους δρόμους της Καλλιθέας, μιας ζωντανής γειτονιάς της Αθήνας γεμάτης ιστορία και πολυπολιτισμικές γεύσεις.

11 Απριλίου 2025
Taste Atlas: Κατρακύλησε στην 55η θέση το σουβλάκι στην φετινή «χρυσή» λίστα street food
Γαστρονομία

Taste Atlas: Κατρακύλησε στην 55η θέση το σουβλάκι στην φετινή «χρυσή» λίστα street food

10 Απριλίου 2025
Η Νέα Ορλεάνη αναδείχθηκε η κορυφαία πόλη για φαγητό στον κόσμο
Γαστρονομία

Η Νέα Ορλεάνη αναδείχθηκε η κορυφαία πόλη για φαγητό στον κόσμο

7 Απριλίου 2025
Ποια εστιατόρια της χώρας έκοψαν πρώτα το νήμα στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025
Gala

Ποια εστιατόρια της χώρας έκοψαν πρώτα το νήμα στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025

6 Απριλίου 2025
Next Post
Συνάντηση Αμπατζόγλου – Ασκητή

Συνάντηση Αμπατζόγλου - Ασκητή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

4 ημέρες ago
Συνήγορος του Πολίτη: Οι 7 απειλές για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στον τουρισμό

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025–2026 – Ποιοι δικαιούνται επιταγές και πότε κάνουν αίτηση

1 ημέρα ago
Σταθερές οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων το φετινό καλοκαίρι — Τι αναμένουν οι τουριστικοί φορείς

Κοινωνικός τουρισμός 2025: Πώς θα κάνετε αίτηση

1 ημέρα ago
Βατικανό: Λευκός καπνός – Επιλέχθηκε νέος Πάπας

Βατικανό: Λευκός καπνός – Επιλέχθηκε νέος Πάπας

13 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ 2025: Χιλιάδες αιτήσεις, προθεσμίες και οδηγίες

Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ 2025: Χιλιάδες αιτήσεις, προθεσμίες και οδηγίες

9 Μαΐου 2025
Παράταση για τις έρευνες υδρογονανθράκων – Σε κομβικό σημείο το έργο ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY

Εξαγωγές καυσίμων: Ανησυχία για το εμπορικό έλλειμμα και την εξωστρέφεια της οικονομίας

9 Μαΐου 2025
Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Μπύρας “World of beer” – Από 9 έως 11 Μαΐου στην Τεχνόπολη

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Μπύρας “World of beer” – Από 9 έως 11 Μαΐου στην Τεχνόπολη

9 Μαΐου 2025
ΥΠΕΞ: H συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο βήμα για διασφάλιση της προστασίας και της αειφόρου χρήσης της βιοποικιλότητας

ΥΠΕΞ: H συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο βήμα για διασφάλιση της προστασίας και της αειφόρου χρήσης της βιοποικιλότητας

9 Μαΐου 2025
Καιρός: Σχεδόν αίθριος – Από 13 έως 22 βαθμούς κελσίου η θερμοκρασία

Καιρός σήμερα: Αφρικανική σκόνη στην Αττική και τοπικές βροχές

9 Μαΐου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ 2025: Χιλιάδες αιτήσεις, προθεσμίες και οδηγίες
  • Εξαγωγές καυσίμων: Ανησυχία για το εμπορικό έλλειμμα και την εξωστρέφεια της οικονομίας
  • Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Μπύρας “World of beer” – Από 9 έως 11 Μαΐου στην Τεχνόπολη
  • ΥΠΕΞ: H συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο βήμα για διασφάλιση της προστασίας και της αειφόρου χρήσης της βιοποικιλότητας

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.