Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025 - 00:32
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ταξίδια Τουρισμός

Yachting: Ο θησαυρός των ελληνικών θαλασσών και του θαλάσσιου τουρισμού

Money & Life by Money & Life
9 Μαρτίου 2025
in Τουρισμός
0 0
0
Yachting: Ο θησαυρός των ελληνικών θαλασσών και του θαλάσσιου τουρισμού
Share on FacebookShare on Twitter

Παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού συχνά αναφέρουν ότι η Ελλάδα αποτελεί ”παράδεισο” του γιώτινγκ, εντούτοις εκτιμούν ότι είναι ένας τομέας που έχει ακόμα σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης ενώ ειδικά για τους νέους ανθρώπους αποτελεί μια μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία. Για αυτό η εκπαίδευση του προσωπικού στο συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν μέσα από εξειδικευμένες σχολές αποτελεί μια πρόκληση που αρχίζει να γίνεται εμφανής και δημιουργεί νέες προοπτικές.

Η Ελλάδα είναι από τους πρώτους προορισμούς στον κόσμο σε ό,τι αφορά το γιώτινγκ, όπως ανέφερε ο Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της Vernicos Yachts, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών τουριστικών σκαφών και γγ του ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Γιώτινγκ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ορισμένες κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του. «Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν ”γκρι” σημεία όσον αφορά θέματα φορολόγησης και ΦΠΑ στις ναυλώσεις των σκαφών. Εξίσου σημαντική είναι και η αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τους επαγγελματίες του κλάδου μας και η αναθεώρηση των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν τη ναύλωση σκαφών με εξεχώριες σημαίες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Δίνουμε πάντα ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία των σκαφών μας με το Λιμενικό Σώμα», επισημαίνει ο κ. Βερνίκος και προσθέτει: «Στην κορυφή των θεμάτων είναι πάντα οι θέσεις ελλιμενισμού και ιδιαίτερα η ανάγκη νέων θέσεων στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο και στην περιοχή Ελευσίνα- Νέα Πέραμος- Σαλαμίνα. Σημειώνω τη θετική πορεία της κατασκευής της νέας μεγάλης μαρίνας σκαφών στην Κέρκυρα, αλλά και το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαρινών της χώρας με τη συμβολή του προγράμματος του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας με επενδύσεις της τάξης των 180 εκατ. ευρώ. Από τις σαράντα προτάσεις που έχουν υποβληθεί, έχουν εγκριθεί και προχωρούν, έστω και με αργό ρυθμό, είκοσι προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η βελτίωση της διαχείρισης μαρινών με την υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων για τη συλλογή αποβλήτων από τα σκάφη, τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα, αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στήριξης των νέων τεχνολογιών για την ηλεκτροκίνηση των σκαφών, που περιμένουμε να έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο, η χωροθέτηση μαρινών στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, με περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τοπικές αντιδράσεις. Η χωροθέτηση μαρινών, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι πιο αναγκαίες, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό απαιτείται προσεκτική στρατηγική και διαχείριση.

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι θετικό που έχει σημειωθεί πρόοδος στην ανάπτυξη ελαφρών κατασκευών και πλωτών προβλητών. «Οι πλωτές προβλήτες μπορούν να λειτουργήσουν υπό αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την περιβαλλοντική συμμόρφωση. Πρόκειται άλλωστε για μία προσέγγιση που προσφέρει ευέλικτες λύσεις σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ελλιμενισμό κατά τη θερινή περίοδο».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βερνίκος, «η διαχρονικά θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού, όπως και η περαιτέρω ανάπτυξη του γιώτινγκ, απαιτεί συνεχή προσαρμογή και καινοτόμες λύσεις, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Απαιτεί τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε οι επαγγελματίες του κλάδου στους πελάτες μας. Μόνον έτσι και με το πάθος και την τεχνογνωσία που χαρακτηρίζει όσους ασχολούμαστε με τη θάλασσα, σ’ ένα πλαίσιο μέτρου και ισορροπίας, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το brand Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεων των διεθνών ταξιδιωτών και τη χώρα μας σαν τον παράδεισο του θαλάσσιου τουρισμού».

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης, τόνισε ο Γιώργος Παρίσης, πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού και πρόεδρος της επιτροπής εκπαίδευσης HYCA ( ellenic Yacht Crew Association) μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Υπάρχει ένα κενό σε αυτό το θέμα. Γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια αλλά δεν υπάρχουν ακόμα εξειδικευμένες σχολές για το προσωπικό, πλην των καπετάνιων. Βλέπουμε όμως, ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ενδιαφέρον οι ιδιώτες για να επενδύσουν στον τομέα της εκπαίδευσης», επισήμανε ο κ. Παρίσης. «Ο κλάδος του γιώτινγκ στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει ενιαία πολιτική στους προορισμούς. Εκτιμώ ότι ως χώρα δεν αξιοποιούμε ακόμα στο έπακρο τους πόρους που θα μπορούσαμε να έχουμε από το γιώτινγκ. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο του γιώτινγκ στην Μεσόγειο», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε εξειδίκευση των πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, τεχνικών ξηράς αλλά και στο προσωπικό γραφείου στο αντικείμενο της ναυλομεσιτείας και της διαχείρισης σκαφών αναψυχής», επισήμανε από την πλευρά του ο Γιάννης Δημητριάδης γενικός διευθυντής Istion Yachting. «Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες σχολές δεν υπάρχει εξειδίκευση σε αυτόν τον κλάδο- οι περισσότεροι μαθαίνουν μπαίνοντας στον χώρο. Το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό είναι υψηλού επιπέδου αλλά χρειάζεται και μπορεί να ενισχυθεί με νέα άτομα. Είναι ένας τομέας με πολύ καλές απολαβές και προοπτικές, στον οποίον δραστηριοποιούνται αξιόπιστες και μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting που διοργανώνεται από τους Trinity Events και Boats Advisor Hub & Events, πραγματοποιήθηκε εφέτος για 4η χρονιά, υπό την αιγίδα -μεταξύ άλλων- του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Νικόλ Καζαντζίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: YachtingΤουρισμός
Previous Post

Έξυπνα όπλα κατά φοροδιαφυγής, «μαύρου χρήματος»

Next Post

Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός επανεκκίνησης με «μήνυμα» στην κοινωνία

Related Posts

Χάλκη: Το ελληνικό νησί-πρότυπο βιώσιμου τουρισμού και ενεργειακής αυτάρκειας
Ταξίδια

Χάλκη: Το ελληνικό νησί-πρότυπο βιώσιμου τουρισμού και ενεργειακής αυτάρκειας

4 Ιουλίου 2025
Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη – Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ
Ταξίδια

ΕΟΤ: Δυναμική προβολή της Σαντορίνης στην ιταλική αγορά

3 Ιουλίου 2025
Ανακάλυψη της Αρκαδικής Ριβιέρας: Ένας προορισμός υψηλής ποιότητας στον τουρισμό
Ταξίδια

Ανακάλυψη της Αρκαδικής Ριβιέρας: Ένας προορισμός υψηλής ποιότητας στον τουρισμό

29 Ιουνίου 2025
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ταξίδια

Χάλκη: Πρότυπο βιώσιμου τουρισμού με 150.000 επισκέπτες και μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος

28 Ιουνίου 2025
ΕΟΤ: H Ελλάδα στην πρώτη θέση της προτίμησης των Κύπριων ταξιδιωτών
Ταξίδια

ΕΟΤ: H Ελλάδα στην πρώτη θέση της προτίμησης των Κύπριων ταξιδιωτών

24 Ιουνίου 2025
Ελλάδα - Τουρισμός
Ειδήσεις

Τουρισμός: Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών κρατήσεων

22 Ιουνίου 2025
Next Post
Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός επανεκκίνησης με «μήνυμα» στην κοινωνία

Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός επανεκκίνησης με «μήνυμα» στην κοινωνία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2025

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Προθεσμία έως 15 Ιουλίου για την έκπτωση 2% – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

16 ώρες ago
καύσωνας - δελτίο καιρού

Καιρός: Καύσωνας μέχρι την Τετάρτη – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού

16 ώρες ago
φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024–2025

9 ώρες ago
Γιοχάνα Αλεξανδράκη: Πως είναι και τι κάνει σήμερα η άγνωστη Ελβετίδα κόρη του αείμνηστου Αλέκου Αλεξανδράκη

Γιοχάνα Αλεξανδράκη: Πως είναι και τι κάνει σήμερα η άγνωστη Ελβετίδα κόρη του αείμνηστου Αλέκου Αλεξανδράκη

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024–2025

6 Ιουλίου 2025
αναβάθμιση πανεπιστημίων

Έργα 7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση έξι πανεπιστημίων ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη

6 Ιουλίου 2025
Επενδύσεις ΕΥΔΑΠ

Επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ ύψους 2,5 δισ. για το νερό του αύριο

6 Ιουλίου 2025
Σύνοδος BRICS χωρίς Κίνα και Ρωσία: Ενιαίο μέτωπο κατά του προστατευτισμού Τραμπ

Σύνοδος BRICS χωρίς Κίνα και Ρωσία: Ενιαίο μέτωπο κατά του προστατευτισμού Τραμπ

6 Ιουλίου 2025
τουριστικές επιχειρήσεις

Σαρωτικοί έλεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις και παραλίες για φοροδιαφυγή και αυθαιρεσίες

6 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Άνοιξαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024–2025
  • Έργα 7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση έξι πανεπιστημίων ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη
  • Επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ ύψους 2,5 δισ. για το νερό του αύριο
  • Σύνοδος BRICS χωρίς Κίνα και Ρωσία: Ενιαίο μέτωπο κατά του προστατευτισμού Τραμπ

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.