Η λύση για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης ίσως βρίσκεται ήδη στην κουζίνα μας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση τροφίμων όπως το πράσινο τσάι, τα μούρα και το σκόρδο μπορεί να μειώσει την «επιγενετική ηλικία» έναν δείκτη που αντικατοπτρίζει τη βιολογική φθορά του οργανισμού.
Στη μελέτη συμμετείχαν 43 υγιείς άνδρες, ηλικίας 50 έως 72 ετών. Όσοι ακολούθησαν ειδικό διατροφικό πλάνο με συγκεκριμένες τροφές παρουσίασαν μείωση της επιγενετικής ηλικίας τους κατά περισσότερο από δύο χρόνια μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.
Οι τροφές που συσχετίστηκαν με τα θετικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν πράσινο και oolong τσάι, κουρκουμά, δεντρολίβανο, σκόρδο και ποικιλίες μούρων. Οι ουσίες που περιέχουν –όπως η κουρκουμίνη, η αλλικίνη και οι ανθοκυανίνες– φαίνεται να επηρεάζουν θετικά κυτταρικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη γήρανση.
Παρόλο που η έρευνα κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρόκειται για συσχετίσεις και όχι για απόλυτη αιτιώδη σχέση. Επιπλέον, το μικρό μέγεθος και η ομοιομορφία του δείγματος περιορίζουν τη δυνατότητα γενίκευσης των ευρημάτων.
Ωστόσο, τα δεδομένα ενισχύουν την ιδέα ότι η υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης διατροφής με φυσικές, καθημερινές τροφές μπορεί να αποτελέσει ένα προσιτό και πρακτικό εργαλείο για τη διατήρηση της νεότητας, χωρίς την ανάγκη πανάκριβων θεραπειών.