Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, 2025 - 00:24
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Το κρασί της ταβέρνας είναι το μόνο που δεν λαχταράμε σήμερα

Money & Life by Money & Life
18 Φεβρουαρίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Το κρασί της ταβέρνας είναι το μόνο που δεν λαχταράμε σήμερα
Share on FacebookShare on Twitter

Πώς η προσκόλληση σε μια κακώς εννοούμενη παράδοση δεν αφήνει το κρασί της ταβέρνας να βελτιωθεί.

Το ότι η ρετσίνα έφερε τον κόσμο στις ταβέρνες, και όχι η ελληνική κουζίνα, είναι μια αναπόδραστη παραδοχή. Στην παλιά ταβέρνα, που ήταν κρασοπουλειό ή οινομαγειρείο, το φαγητό είχε δεύτερο ρόλο. Η ρετσίνα ήταν αυτή που έκανε τα ρουθούνια να ανοίγουν διάπλατα από τα αρώματα του πεύκου. Και δώσ’ του να γεμίζουν το κατρούτσο οι βαρελόφρονες, να σηκώνουν ψηλά το ξέχειλο ποτηράκι και να συζητούν τον ανθρώπινο βίο. Η Ρωξάνη Μάτσα, οινοποιός, θυμάται πως κάθε χρόνο για μία μέρα ο ταβερνιάρης είχε φανερό άγχος: έπρεπε να γεμίσει με μούστο κάθε βαρέλι σε μερικές ώρες, να τιγκάρουν τα κρασοβάρελα για να βγει το λιμπιστικό γιοματάρι. Από τις αναθυμιάσεις δεν μπορούσε να πατήσει κανείς στο κελάρι για τις επόμενες μέρες. Ε, μαντέψτε. Αυτές τις αγωνίες ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας δεν τις έχει πια.

Τι άλλαξε; Οι συνήθειες αλλά και ο λόγος που προτιμάμε αυτό το είδος εστιατορίου. Παρά τις αμέτρητες επιλογές, τα street food, τα gastrobar και τα bistronomy, λαχταράμε συχνά –ή περισσότερο συχνά– το απλό φαγητό, που ταυτίζεται με τις γεύσεις της αγίας νοσταλγίας μας. Nτολμάδες, τηγανητές πατάτες στο γκάζι, κεφτέδια, μια γλυκιά φάβα, καρβουνισμένα παϊδάκια, όσα δεν τρώμε στα ακριβότερα εστιατόρια ή δεν μαγειρεύουμε στο σπίτι. Το κρασί του παππού, όμως, δεν το λαχταράμε. Αυτό είναι πια το αδύναμο σημείο της ταβέρνας.

Δυστυχώς, εγχωρίως σχεδόν το 60% του οίνου που καταναλώνεται αφορά το χύμα, όπως αναφέρει ο Γιώργος Κοτσερίδης, καθηγητής Οινολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και παρόλο που αυτό το ποσοστό τείνει να φθίνει τελευταία, δεν είναι αμελητέο. Γιατί άραγε κλείνουμε τα μάτια (και τη μύτη μας) και λέμε ναι στο χύμα, την ώρα που το επώνυμο ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί έχει διανύσει χιλιόμετρα προς την ποιότητα;

«Θα πιείτε», ρωτάει σχεδόν με σιγουριά, «από το δικό μας;». Το «δικό μας» σημαίνει τη φροντίδα, την υψηλή εποπτεία του κάπελα, αποτελεί ένα λεκτικό που ενισχύει την οικειότητα. Τα βαρέλια, μέσα στα οποία κόλλησε η ρετσίνα τη ρετσινιά της, είναι σήμερα διακοσμητικά. Στην πλειονότητα των επιχειρήσεων, ο οίνος δεν είναι ιδιοπαραγόμενος, κι όταν είναι, οφείλουν να διαθέτουν φορολογικά αποδεικτικά για την πώληση του στη λιανική. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες το αγοράζουν και οφείλουν να αναγράφουν το όνομα του οινοπαραγωγού στο μενού τους, να διευκολύνεται η ιχνηλασιμότητα.

Τι αγοράζουν; Στην καλύτερη των περιπτώσεων το χύμα που σερβίρουν σε κανάτες είναι από ασκό. Ο ασκός έλυσε πολλά προβλήματα στην διακίνηση του χύμα κρασιού, καθώς αποτελεί μια συσκευασία άσηπτη που προσφέρει την πρέπουσα προστασία από κλιματολογικές συνθήκες. Οι οινοπαραγωγικές εταιρείες διαθέτουν καλής ποιότητας προϊόν, με δεδομένο ότι τουλάχιστον ένας οινολόγος έχει εργαστεί για την παραγωγή του. Στη χειρότερη, συνεργάζονται με έμπορο ο οποίος γεμίζει τα βαρέλια με αντλία, με άγνωστης προέλευσης οίνο, πολλές φορές προϊόν άτεχνης οινοποίησης, ίσως και νοθείας. Άλλοι το νερώνουν, άλλοι προσθέτουν ζάχαρη. Ένα τέτοιο προϊόν η ταβέρνα το αγοράζει 1-2 ευρώ το λίτρο και το πουλάει 6-8 ευρώ το λίτρο. Ελληνικό κρασί – αισχροκέρδεια σημειώσατε δύο.

Τώρα τι κάνουμε; Νομίζω πως ήρθε η ώρα να απορρίψουμε το παραθειαφισμένο ζουμί του κατρούτσου. Ιδιοκτήτες και πελάτες, προτιμήστε μπουκάλια. Μια λύση, που δεν απαιτεί κοσμογονικές αλλαγές, είναι να προτιμώνται οι εμφιαλωμένες οικονομικές ρετσίνες, του Κεχρή, η Μαλαματίνα, του Μπουτάρη, του Γεωργιάδη, του Γκαράλη. Η ρετσίνα είναι ποτό πασπαρτού για το ταβερνίσιο φαγητό, ταιριάζει σε ένα τραπέζι που περιλαμβάνει από γαύρο και γίγαντες μέχρι και μπριζολάκια και το αυστηρό pairing καταργείται. Δεν πίνετε ρετσίνα; Ζητήστε άλλα εμφιαλωμένα, Μοσχοφίλερα, Ροδίτες, Αγιωργίτικα, βρίσκουμε πια σε κάβες από 3 ή 4 ευρώ, κρασιά σωστά φτιαγμένα. Η φιάλη δεν είναι σύμβολο της ελίτ, το γυάλινο μπουκάλι είναι ο κατάλληλος περιέκτης. Όπως είναι και το ψηλό ποτήρι το καταλληλότερο σκεύος για να απολαύσουμε ένα καλό κρασί. Βέβαια, ο τρόπος που τρώμε στις ταβέρνες δεν διευκολύνει την παρουσία ψηλών ποτηριών. Κάνεις να πάρεις μια πατάτα, βουτάς ψωμάκι στο τζατζίκι, πάρ’ το κάτω το ψηλό. Αν όμως έχουμε την επιλογή του ποτηριού, θα τα συνηθίσουμε. Άλλη λύση είναι να επιτρέπουν οι ιδιοκτήτες να φέρεις τη φιάλη της επιλογής σου και να χρεώνουν ένα αντίτιμο (corkage fee). Tο BYOW (Bring Your Own Wine, δηλαδή φέρε το δικό σου κρασί) επιτρέπεται σε πολλά εστιατόρια. Για να μείνει η ταβέρνα ένα διαχρονικό και εις τους αιώνας των αιώνων σύμβολο, το πιο νόστιμο καταφύγιο της γαστρονομικής μας παράδοσης, οφείλουμε να τη διατηρήσουμε στην καλύτερη εκδοχή της.

Κείμενο: Νένα Δημητρίου

Πηγή

Tags: ΚΡΑΣΙ
Previous Post

Οι έξι λουκουμοποιοί της Σύρου μοιράζονται ένα βραβείο (Βίντεο)

Next Post

Ο Αντιδήμαρχος της Νέας Σμύρνης Οδυσσέας Νασιμπιάν στο Money & Life

Related Posts

Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Γαστρονομία

Το Καφενείο επιστρέφει στο Κολωνάκι με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και σεβασμό στην ιστορία του

14 Δεκεμβρίου 2025
Achaia Clauss
Γαστρονομία

Achaia Clauss: Το ιστορικό οινόκαστρο της Πάτρας που αποτελεί πρότυπο οινοτουρισμού στην Ελλάδα

14 Δεκεμβρίου 2025
Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά
Γαστρονομία

Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά

12 Δεκεμβρίου 2025
Λαχταριστά κανελόνια με κιμά κοτόπουλου και μοτσαρέλα
Γαστρονομία

Λαχταριστά κανελόνια με κιμά κοτόπουλου και μοτσαρέλα

11 Δεκεμβρίου 2025
Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα
Γαστρονομία

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

10 Δεκεμβρίου 2025
Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς
LIFESTYLE

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

9 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Οδυσσέας Νασιμπιάν

Ο Αντιδήμαρχος της Νέας Σμύρνης Οδυσσέας Νασιμπιάν στο Money & Life

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου  – Αναλυτικά το ωράριο σε αγορές και σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου – Αναλυτικά το ωράριο σε αγορές και σούπερ μάρκετ

13 ώρες ago
Πρόγνωση Καιρού: Τοπικές βροχές και καταιγίδες με άνοδο της θερμοκρασίας

Καιρός: Βροχές σε ανατολικά και νότια, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

16 ώρες ago
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου

Το Καφενείο επιστρέφει στο Κολωνάκι με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και σεβασμό στην ιστορία του

7 ώρες ago
Χατζηδάκης: Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής – «Ώρα διαλόγου με τους αγρότες»

Χατζηδάκης: Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής – «Ώρα διαλόγου με τους αγρότες»

8 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρεμιέρα Αργυρού – Βανδή: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ διασκέδασε με τη Μαριάννα Λάτση

Πρεμιέρα Αργυρού – Βανδή: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ διασκέδασε με τη Μαριάννα Λάτση

14 Δεκεμβρίου 2025
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου

Το Καφενείο επιστρέφει στο Κολωνάκι με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και σεβασμό στην ιστορία του

14 Δεκεμβρίου 2025
Χατζηδάκης: Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής – «Ώρα διαλόγου με τους αγρότες»

Χατζηδάκης: Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής – «Ώρα διαλόγου με τους αγρότες»

14 Δεκεμβρίου 2025

Μακελειό στο Σίδνεϊ: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση

14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου  – Αναλυτικά το ωράριο σε αγορές και σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου – Αναλυτικά το ωράριο σε αγορές και σούπερ μάρκετ

14 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Πρεμιέρα Αργυρού – Βανδή: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ διασκέδασε με τη Μαριάννα Λάτση
  • Το Καφενείο επιστρέφει στο Κολωνάκι με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και σεβασμό στην ιστορία του
  • Χατζηδάκης: Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής – «Ώρα διαλόγου με τους αγρότες»
  • Μακελειό στο Σίδνεϊ: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.