Στα πιο εύρωστα σπίτια της Φλώρινας, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είχε πάντοτε έναν επίλογο γεμάτο άρωμα: ένα σιροπιαστό γλυκό που έκλεινε τη γιορτή όσο αρωματικά έκαιγε το τζάκι. Μπακλαβάς και γαλακτομπούρεκο θεωρούνταν αναπόσπαστα από τις μεγάλες μέρες του δωδεκαημέρου, δείχνοντας όχι μόνο τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής, αλλά και την οικονομική ευμάρεια της οικογένειας.
Οι πιο φτωχές οικογένειες, αντίθετα, δημιουργούσαν τη δική τους γιορτή με ταπεινά μέσα: έναν ζεστό, αρωματικό σιμιγδαλένιο χαλβά, φτιαγμένο με ό,τι υπήρχε στο ντουλάπι αλλά με πολλή αγάπη. Αυτή η διπλή πραγματικότητα της φλωρινιώτικης κουζίνας είναι και η γοητεία της άλλος γιορτάζει με φύλλο, βούτυρο και σιρόπι, άλλος με σιμιγδάλι και ζάχαρη, όλοι όμως μοιράζονται την ίδια χαρά.

Στο βιβλίο Βαλκανική κουζίνα. Γεύσεις και συνταγές της Φλώρινας της Ιωάννας Πιτόσκα, η συγκεκριμένη συνταγή γαλακτομπούρεκου παρουσιάζεται με την επιμέλεια της Φλωρινιώτισσας Μαριλένας Στόιου, ιδιοκτήτριας του μικρού αλλά ξακουστού ζαχαροπλαστείου Sweet Art. Το γαλακτομπούρεκο της έχει αποκτήσει φήμη σε ολόκληρη την περιοχή συχνά θεωρείται ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και καλοφτιαγμένα της Φλώρινας, ακριβώς γιατί συνδυάζει την απλότητα της παράδοσης με τεχνική ακρίβεια.
Παρακάτω ακολουθεί μια πίστη, αλλά ευκολοδιάβαστη απόδοση της συνταγής, με όλους τους χρόνους και τα υλικά για όσους θέλουν να αναβιώσουν το αυθεντικό γιορτινό άρωμα της Φλώρινας στο σπίτι τους.
Γαλακτομπούρεκο Φλώρινας
Συνολικός χρόνος: περίπου 2 ώρες
• 45′ προετοιμασία
• 45′ ψήσιμο
• 30′ αναμονή
Για ταψί 25 × 30 εκ.
Υλικά
Για το φύλλο
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
180 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα
1 κιλό φρέσκο γάλα
1 φλιτζάνι ανάμεικτο σιμιγδάλι (μισό χοντρό – μισό ψιλό)
½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 + ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Ετοιμασία σιροπιού
Ζεσταίνετε όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει, το αποσύρετε και το αφήνετε να γίνει χλιαρό. Το γαλακτομπούρεκο θέλει πάντα ζεστό γλυκό – χλιαρό σιρόπι για τέλειο αποτέλεσμα.
2. Παρασκευή κρέμας
Βάζετε όλα τα υλικά της κρέμας σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι και να γίνει μια λεία, πυκνή κρέμα. Αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά.
3. Στήσιμο
Βουτυρώνετε καλά το ταψί.
Απλώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο.
Ρίχνετε από πάνω την κρέμα και ισιώνετε την επιφάνεια.
Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης βουτυρωμένα ένα προς ένα.
Αφήνετε το γλυκό να «ηρεμήσει» για μισή ώρα ώστε να σφίξει η κρέμα και να μην «σπάσει» κατά το ψήσιμο.
Χαράζετε σε τετράγωνα κομμάτια.
4. Ψήσιμο
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C.
Ψήνετε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρυσαφί χρώμα και τα φύλλα να είναι τραγανά.
5. Σιρόπιασμα
Σιροπιάζετε αμέσως το καυτό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνετε τουλάχιστον 1 ώρα να το απορροφήσει πριν το κόψετε και σερβίρετε.
















