Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025 - 17:24
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Αρθρογραφία Αφιερώματα

Το αληθινό παραμύθι του Pandoro

Money & Life by Money & Life
1 Ιανουαρίου 2024
in Αφιερώματα, Γαστρονομία
0 0
0
Το αληθινό παραμύθι του Pandoro
Share on FacebookShare on Twitter

Τα Χριστούγεννα περνούν και οι Ιταλοί γεμίζουν τα τραπέζια τους με νόστιμες γλυκές λιχουδιές, ειδικά με το panettone και το pandoro.

Ήδη έχουμε πει πως γεννήθηκε το panettone, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν την αληθινή ιστορία του Pandoro, ενός απολαυστικού κέικ με το χαρακτηριστικό άρωμα βουτύρου και βανίλιας, που απολαμβάνουν πολλοί. Ας μάθουμε λοιπόν πώς γεννήθηκε αυτό το διάσημο χριστουγεννιάτικο κέικ, ποια είναι η προέλευσή του.

Ένα γλυκό παραμύθι: Η γέννηση του Pandoro

Όπως και με το panettone, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την προέλευσή του. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τα πρώτα ίχνη του χρονολογούνται από το 1500, κατά την περίοδο της Ενετικής Δημοκρατίας, όταν κάποια πιάτα καλύπτονταν με λεπτά φύλλα χρυσού. Φαίνεται ότι ανάμεσα σε αυτά τα φαγητά ήταν και ένα κωνικό κέικ, που ονομαζόταν “pan de oro”.

Κάποιοι λένε ότι το pandoro είναι μια προέκταση άλλων γλυκών, που προέρχονται από το Nadalin ή το ψωμί της Βιέννης.
Το πρώτο είναι ένα χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο που είναι δημοφιλές στα τραπέζια του Βένετο από τον 13ο αιώνα, έχει σχήμα αστεριού, αλλά είναι λιγότερο βουτυρένιο και λιγότερο ζυμωμένο από το κλασικό pandoro.
Το δεύτερο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα παραδοσιακό αυστριακό γλυκό ψωμί, που επίσης φτιάχνεται με βούτυρο.

Ωστόσο, υπάρχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την εμπορική γέννηση του pandoro: είναι η 14η Οκτωβρίου 1884, η μέρα που ο Ιταλός ζαχαροπλάστης Domenico Melegatti κατέθεσε στο Υπουργείο Γεωργίας και Εμπορίου του Βασιλείου της Ιταλίας δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα ζυμωτό κέικ σε σχήμα αστεριού με οκτώ αιχμές. Η ιδέα για αυτό το γλυκό ψωμί προήλθε από ένα άλλο παραδοσιακό κέικ της Βερόνας, το Levà. Το Levà είναι ένα χριστουγεννιάτικο κέικ που οι γυναίκες της Βερόνας συνήθιζαν να φτιάχνουν την παραμονή των Χριστουγέννων, με κουκουνάρια, ζαχαρωμένα φρούτα και επικάλυψη από αμύγδαλα και ζάχαρη.

Ο Melegatti αποκτά ξανά αυτή τη συνταγή και την ανανεώνει αφαιρώντας μερικά υλικά (όπως κουκουνάρια, ζαχαρωμένα φρούτα και αμύγδαλα) και προσθέτοντας άλλα (όπως αυγά, βούτυρο και ζάχαρη). Έτσι δημιουργεί ένα κέικ με πολύ ζύμη, πολύ αφράτο και χωρίς φλούδα.Δημιούργησε επίσης έναν ειδικό φούρνο για να ψήνει ομοιόμορφα το pandoro και ζήτησε τη βοήθεια του ζωγράφου Angelo Dall’Oca Bianca για να φτιάξει το διάσημο καλούπι με την οκτάκτινη κολοβή πυραμίδα, που δίνει στο κέικ το σχήμα του.

Από τότε, το Pandoro έχει κάνει μια μεγάλη πορεία και έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Ακόμα και σήμερα, παραμένει ένα κέικ που είναι σχεδόν αδύνατο να φτιαχτεί στο σπίτι, λόγω του πολύ μεγάλου χρόνου προετοιμασίας: πραγματικά, χρειάζονται έως και 36 ώρες για να το φτιάξεις, τουλάχιστον 10 ώρες προζύμωσης και 7 κύκλοι ζύμωσης για να αποκτήσει την χαρακτηριστική του συνοχή.Στη συνέχεια, υπάρχει η δυσκολία του ψησίματος, καθώς είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία ομοιόμορφα με τους φούρνους που έχουμε στο σπίτι μας, και ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο σχηματισμός της κρούστας στην επιφάνεια, που είναι χαρακτηριστικό του panettone.

Το pandoro είναι ένα γλυκό κέικ από τη Βερόνα, που ανταγωνίζεται το panettone από το Μιλάνο, το άλλο χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Tags: pandoro
Previous Post

Η παράδοση του panettone: Η ιστορία του γλυκού των Χριστουγέννων

Next Post

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, γεύση από τις παγκόσμιες παραδόσεις

Related Posts

Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026
Γαστρονομία

Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026

20 Δεκεμβρίου 2025
Γιορτινή ατμόσφαιρα στον Πύργο του Πειραιά – Το Nice n Easy δίνει τον τόνο των φετινών γιορτών
Γαστρονομία

Γιορτινή ατμόσφαιρα στον Πύργο του Πειραιά – Το Nice n Easy δίνει τον τόνο των φετινών γιορτών

18 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικη γλυκοπικάντικη σούπα κολοκύθας με ξυνόχοντρο
Γαστρονομία

Χριστουγεννιάτικη γλυκοπικάντικη σούπα κολοκύθας με ξυνόχοντρο

17 Δεκεμβρίου 2025
Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο
Γαστρονομία

Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο

15 Δεκεμβρίου 2025
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Γαστρονομία

Το Καφενείο επιστρέφει στο Κολωνάκι με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και σεβασμό στην ιστορία του

14 Δεκεμβρίου 2025
Achaia Clauss
Γαστρονομία

Achaia Clauss: Το ιστορικό οινόκαστρο της Πάτρας που αποτελεί πρότυπο οινοτουρισμού στην Ελλάδα

14 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, γεύση από τις παγκόσμιες παραδόσεις

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, γεύση από τις παγκόσμιες παραδόσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ακίνητα, τουρισμός και Διασπορά: Πού συναντιούνται οι πραγματικές ευκαιρίες;

Ακίνητα, τουρισμός και Διασπορά: Πού συναντιούνται οι πραγματικές ευκαιρίες;

11 ώρες ago
Γιώργος Μαζωνάκης: Θερμή υποδοχή στην πρεμιέρα του στην «Ακτή Πειραιώς»

Γιώργος Μαζωνάκης: Θερμή υποδοχή στην πρεμιέρα του στην «Ακτή Πειραιώς»

20 ώρες ago
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

23 ώρες ago
Χρυσή λίρα: Αγγίζει τα 1.000 ευρώ στην πώληση

Χρυσή λίρα: Αγγίζει τα 1.000 ευρώ στην πώληση – Έντονη κινητικότητα στην αγορά

2 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρυσή λίρα: Αγγίζει τα 1.000 ευρώ στην πώληση

Χρυσή λίρα: Αγγίζει τα 1.000 ευρώ στην πώληση – Έντονη κινητικότητα στην αγορά

20 Δεκεμβρίου 2025
Όμιλος ΛΑΜΨΑ: επένδυση 30 εκατ. ευρώ στο Elatos Resort και ισχυρές προοπτικές για το 2027

Όμιλος ΛΑΜΨΑ: επένδυση 30 εκατ. ευρώ στο Elatos Resort και ισχυρές προοπτικές για το 2027

20 Δεκεμβρίου 2025
Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026

Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026

20 Δεκεμβρίου 2025
Μίτσκοσκι: «Ιερό για μένα το όνομα Μακεδονία» – Νέα ένταση με την Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μίτσκοσκι: «Ιερό για μένα το όνομα Μακεδονία» – Νέα ένταση με την Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

20 Δεκεμβρίου 2025
Νυμφαίο: Για επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης

Νυμφαίο: Για επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης

20 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Χρυσή λίρα: Αγγίζει τα 1.000 ευρώ στην πώληση – Έντονη κινητικότητα στην αγορά
  • Όμιλος ΛΑΜΨΑ: επένδυση 30 εκατ. ευρώ στο Elatos Resort και ισχυρές προοπτικές για το 2027
  • Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026
  • Μίτσκοσκι: «Ιερό για μένα το όνομα Μακεδονία» – Νέα ένταση με την Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.