Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025 - 05:48
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Αρθρογραφία Αφιερώματα

Το αληθινό παραμύθι του Pandoro

Money & Life by Money & Life
1 Ιανουαρίου 2024
in Αφιερώματα, Γαστρονομία
0 0
0
Το αληθινό παραμύθι του Pandoro
Share on FacebookShare on Twitter

Τα Χριστούγεννα περνούν και οι Ιταλοί γεμίζουν τα τραπέζια τους με νόστιμες γλυκές λιχουδιές, ειδικά με το panettone και το pandoro.

Ήδη έχουμε πει πως γεννήθηκε το panettone, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν την αληθινή ιστορία του Pandoro, ενός απολαυστικού κέικ με το χαρακτηριστικό άρωμα βουτύρου και βανίλιας, που απολαμβάνουν πολλοί. Ας μάθουμε λοιπόν πώς γεννήθηκε αυτό το διάσημο χριστουγεννιάτικο κέικ, ποια είναι η προέλευσή του.

Ένα γλυκό παραμύθι: Η γέννηση του Pandoro

Όπως και με το panettone, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την προέλευσή του. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τα πρώτα ίχνη του χρονολογούνται από το 1500, κατά την περίοδο της Ενετικής Δημοκρατίας, όταν κάποια πιάτα καλύπτονταν με λεπτά φύλλα χρυσού. Φαίνεται ότι ανάμεσα σε αυτά τα φαγητά ήταν και ένα κωνικό κέικ, που ονομαζόταν “pan de oro”.

Κάποιοι λένε ότι το pandoro είναι μια προέκταση άλλων γλυκών, που προέρχονται από το Nadalin ή το ψωμί της Βιέννης.
Το πρώτο είναι ένα χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο που είναι δημοφιλές στα τραπέζια του Βένετο από τον 13ο αιώνα, έχει σχήμα αστεριού, αλλά είναι λιγότερο βουτυρένιο και λιγότερο ζυμωμένο από το κλασικό pandoro.
Το δεύτερο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα παραδοσιακό αυστριακό γλυκό ψωμί, που επίσης φτιάχνεται με βούτυρο.

Ωστόσο, υπάρχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την εμπορική γέννηση του pandoro: είναι η 14η Οκτωβρίου 1884, η μέρα που ο Ιταλός ζαχαροπλάστης Domenico Melegatti κατέθεσε στο Υπουργείο Γεωργίας και Εμπορίου του Βασιλείου της Ιταλίας δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα ζυμωτό κέικ σε σχήμα αστεριού με οκτώ αιχμές. Η ιδέα για αυτό το γλυκό ψωμί προήλθε από ένα άλλο παραδοσιακό κέικ της Βερόνας, το Levà. Το Levà είναι ένα χριστουγεννιάτικο κέικ που οι γυναίκες της Βερόνας συνήθιζαν να φτιάχνουν την παραμονή των Χριστουγέννων, με κουκουνάρια, ζαχαρωμένα φρούτα και επικάλυψη από αμύγδαλα και ζάχαρη.

Ο Melegatti αποκτά ξανά αυτή τη συνταγή και την ανανεώνει αφαιρώντας μερικά υλικά (όπως κουκουνάρια, ζαχαρωμένα φρούτα και αμύγδαλα) και προσθέτοντας άλλα (όπως αυγά, βούτυρο και ζάχαρη). Έτσι δημιουργεί ένα κέικ με πολύ ζύμη, πολύ αφράτο και χωρίς φλούδα.Δημιούργησε επίσης έναν ειδικό φούρνο για να ψήνει ομοιόμορφα το pandoro και ζήτησε τη βοήθεια του ζωγράφου Angelo Dall’Oca Bianca για να φτιάξει το διάσημο καλούπι με την οκτάκτινη κολοβή πυραμίδα, που δίνει στο κέικ το σχήμα του.

Από τότε, το Pandoro έχει κάνει μια μεγάλη πορεία και έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Ακόμα και σήμερα, παραμένει ένα κέικ που είναι σχεδόν αδύνατο να φτιαχτεί στο σπίτι, λόγω του πολύ μεγάλου χρόνου προετοιμασίας: πραγματικά, χρειάζονται έως και 36 ώρες για να το φτιάξεις, τουλάχιστον 10 ώρες προζύμωσης και 7 κύκλοι ζύμωσης για να αποκτήσει την χαρακτηριστική του συνοχή.Στη συνέχεια, υπάρχει η δυσκολία του ψησίματος, καθώς είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία ομοιόμορφα με τους φούρνους που έχουμε στο σπίτι μας, και ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο σχηματισμός της κρούστας στην επιφάνεια, που είναι χαρακτηριστικό του panettone.

Το pandoro είναι ένα γλυκό κέικ από τη Βερόνα, που ανταγωνίζεται το panettone από το Μιλάνο, το άλλο χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Tags: pandoro
Previous Post

Η παράδοση του panettone: Η ιστορία του γλυκού των Χριστουγέννων

Next Post

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, γεύση από τις παγκόσμιες παραδόσεις

Related Posts

Λαχταριστά κανελόνια με κιμά κοτόπουλου και μοτσαρέλα
Γαστρονομία

Λαχταριστά κανελόνια με κιμά κοτόπουλου και μοτσαρέλα

11 Δεκεμβρίου 2025
Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα
Γαστρονομία

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

10 Δεκεμβρίου 2025
Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς
LIFESTYLE

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

9 Δεκεμβρίου 2025
Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο
Γαστρονομία

Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο

9 Δεκεμβρίου 2025
Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά
Γαστρονομία

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

8 Δεκεμβρίου 2025
Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα
Γαστρονομία

Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα

7 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, γεύση από τις παγκόσμιες παραδόσεις

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, γεύση από τις παγκόσμιες παραδόσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Μητσοτάκης: Ταξίδια εντός ΕΕ μόνο με 3η δόση εμβολίου για τους άνω των 60

Νέοι αυστηροί κανόνες στις ΗΠΑ: Υποχρεωτική η παράδοση ιστορικού social media για τουρίστες

20 ώρες ago
Το Χριστουγεννιάτικο Δείπνο Αγάπης της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στο Four Seasons – Μια βραδιά στήριξης για τα παιδιά με καρκίνο

Το Χριστουγεννιάτικο Δείπνο Αγάπης της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στο Four Seasons – Μια βραδιά στήριξης για τα παιδιά με καρκίνο

1 ημέρα ago
Grand Hyatt Athens

Ελληνικός τουρισμός: στις 15 Δεκεμβρίου το 7ο συνέδριο «Μια εθνική υπόθεση» στο Grand Hyatt Athens

19 ώρες ago
Αλλαγή ονομασίας για το Ladose: Συνεχίζεται η διάθεση της φλουοξετίνης στην Ελλάδα με νέο εμπορικό σήμα

Αλλαγή ονομασίας για το Ladose: Συνεχίζεται η διάθεση της φλουοξετίνης στην Ελλάδα με νέο εμπορικό σήμα

15 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος: Μουσική, φως και γιορτινές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους

Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος: Μουσική, φως και γιορτινές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους

11 Δεκεμβρίου 2025
Κυριάκος Πιερρακάκης νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης νέος πρόεδρος του Eurogroup: Ιστορική εκλογή με ισχυρό μήνυμα για την Ελλάδα

11 Δεκεμβρίου 2025
Τι αλλάζει για τις επενδύσεις στην ΕΕ και πώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα

Τι αλλάζει για τις επενδύσεις στην ΕΕ και πώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα

11 Δεκεμβρίου 2025
Στον εισαγγελέα ο «Φραπές» μετά την επίκληση του δικαιώματος της σιωπής στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στον εισαγγελέα ο «Φραπές» μετά την επίκληση του δικαιώματος της σιωπής στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

11 Δεκεμβρίου 2025
Αλλαγή ονομασίας για το Ladose: Συνεχίζεται η διάθεση της φλουοξετίνης στην Ελλάδα με νέο εμπορικό σήμα

Αλλαγή ονομασίας για το Ladose: Συνεχίζεται η διάθεση της φλουοξετίνης στην Ελλάδα με νέο εμπορικό σήμα

11 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος: Μουσική, φως και γιορτινές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους
  • Ο Κυριάκος Πιερρακάκης νέος πρόεδρος του Eurogroup: Ιστορική εκλογή με ισχυρό μήνυμα για την Ελλάδα
  • Τι αλλάζει για τις επενδύσεις στην ΕΕ και πώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα
  • Στον εισαγγελέα ο «Φραπές» μετά την επίκληση του δικαιώματος της σιωπής στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.