Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025 - 01:40
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Επιστήμη

Τα κέντρα δεδομένων του μέλλοντος μπορεί να έχουν ενσωματωμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Ένα κανονικό κέντρο δεδομένων χρειάζεται 32 μεγαβάτ ενέργειας να ρέουν στο κτήριο, ενώ για ένα κέντρο δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης τα μεγαβάτ είναι 80

Money & Life by Money & Life
20 Φεβρουαρίου 2024
in Επιστήμη
0 0
0
Τα κέντρα δεδομένων του μέλλοντος μπορεί να έχουν ενσωματωμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Chris Sharp είναι ο επικεφαλής τεχνολογίας στην Digital Realty, μια αμερικανική επιχείρηση που συνδυάζει τον τομέα των κατασκευών και της υψηλής τεχνολογίας.

Κατασκευάζει κέντρα δεδομένων, τις ανώνυμες αποθήκες γεμάτες υπολογιστές, που κρατούν τον διαδικτυακό κόσμο σε λειτουργια.

Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η οποία απαιτεί πολύ περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από τον τυπικό υπολογισμό, έχει αλλάξει τον κόσμο των κέντρων δεδομένων.

Η εταιρεία του μόλις έχτισε ένα τεράστιο νέο κέντρο δεδομένων στο Πόρτλαντ του Όρεγκον αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόσο διαφορετικό είναι αυτό από ένα συνηθισμένο κέντρο δεδομένων;

«Ένα κανονικό κέντρο δεδομένων χρειάζεται 32 μεγαβάτ ενέργειας να ρέουν στο κτήριο. Για ένα κέντρο δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης τα μεγαβάτ είναι 80», λέει ο Sharp.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν όλη αυτή την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια απλώς και μόνο επειδή κάνουν πολύ περισσότερη επεξεργασία από τον τυπικό υπολογιστη.

Αφομοιώνουν πολύ περισσότερα δεδομένα.

Ο Sharp επισημαίνει επίσης ότι ολόκληρος ο ιστός τεχνικής υποστήριξης, που απαιτεί η τεχνητή νοημοσύνη είναι μεγαλύτερος. «Έχουμε πέντε φορές περισσότερα καλώδια, για παράδειγμα».

Όλα αυτά αναδεικνύουν ένα πρόβλημα. Πώς θα μπορέσει να αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη όταν απαιτεί πολύ περισσότερη ισχύ για να λειτουργήσει; Η απαίτηση, ολοένα και περισσότερου μεριδίου από το υπάρχον δίκτυο, σημαίνει ανταγωνισμός με τα σπίτια και άλλες βιομηχανίες και δεν πρόκειται να κερδίσει πολλούς φίλους στον τομέα των κέντρων δεδομένων εάν προκύψουν διακοπές ρεύματος.

«Η βιομηχανία μας πρέπει να βρει άλλη πηγή ισχύος», δηλώνει ο Sharp, καθώς θεωρεί ότι αυτή είναι η πυρηνική ενέργεια.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι τα κέντρα δεδομένων στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα διαθέτουν τους δικούς τους αποκλειστικούς, ενσωματωμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η εν λόγω τεχνολογία είναι ο πολυδιαφημισμένος Small Modular Reactor (SMR). Αυτά είναι σχέδια προηγμένων αντιδραστήρων που παράγουν  περίπου το ένα τρίτο της  ενέργειας ενός παραδοσιακού, μεγάλου πυρηνικού σταθμού.

Ενώ επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πουθενά SMR σε εμπορική λειτουργία. Η Κίνα κατασκευάζει το πρώτο στον κόσμο, ενώ παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη από πυρηνικά υποβρύχια. Εν τω μεταξύ, πανεπιστήμια, όπως το Imperial College του Λονδίνου, λειτουργούν εδώ και χρόνια μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για εκπαίδευση και εξάσκηση φοιτητών. Ο αντιδραστήρας του Imperial, που βρίσκεται λίγο έξω από το Λονδίνο, λειτούργησε από το 1965 έως το 2010.

Σήμερα, οι περισσότερες εταιρείες που αναπτύσσουν SMR για εμπορική χρήση εστιάζουν στο να βοηθήσουν τις πόλεις να κρατήσουν τα φώτα τους αναμμένα. Ωστόσο, μια ομάδα εξειδικευμένων εταιρειών έχουν αποφασίσει ότι τα κέντρα δεδομένων είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για τα σχέδια SMR τους. Ο Δρ Michael Bluck που διευθύνει στο Κέντρο Πυρηνικής Μηχανικής στο Imperial College του Λονδίνου, λεει: «Τα κέντρα δεδομένων είναι πράγματα που απαιτούν ενέργεια και με την τεχνητή νοημοσύνη προχωράμε σε ένα νέο επίπεδο απαιτήσεων ενέργειας».

«Επι του παρόντος υπάρχουν περίπου 50 σχέδια SMR. Η πρόκληση είναι να τα κατασκευάσουμε σε επαναλαμβανόμενες μονάδες, με εργοστασιακό στυλ, τυποποιώντας τις γραμμές παραγωγής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένας μικρός γρήγορος αντιδραστήρας δεν θα μπορουσε να τροφοδοτήσει ένα κέντρο δεδομένων, εκτός από το ότι πρέπει να εγκριθεί από την ρυθμιστική αρχή», συμπληρώνει.

Στις ΗΠΑ, ένα σχέδιο SMR από μια εταιρεία που ονομάζεται NuScale έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Γραφείο Πυρηνικής Ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο το Γραφείο για τον Πυρηνικό Κανονισμό συνεχίζει να μελετά σχέδια SMR από τη Rolls-Royce και την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Holtec International.

αντιδραστήρες

Η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Westinghouse θέλει να κατασκευάσει τέσσερα SMR στη βορειοανατολική Αγγλία, στην κοιλάδα Tees, κοντά στον υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό Hartlepool.

Ο Δρ. Bluck πιστεύει ότι τα πυρηνικά υποβρύχια προσφέρουν μια συναρπαστική περίπτωση ασφάλειας για την τεχνολογία SMR.

«Φτιάχνουμε έναν αντιδραστήρα και τον βάζουμε σε ένα υποβρύχιο και οι άνθρωποι κοιμούνται σε απόσταση δύο μέτρων από αυτόν».

Προβλέπει επίσης ότι η συμμετοχή του τεχνολογικού τομέα στην ανάπτυξη SMR θα αποδειχθεί αποφασιστική. «Αυτοί οι τύποι έχουν πολλά μετρητά», προσθέτει.

Αντίθετα, ο Δρ. Doug Parr, επικεφαλής επιστήμονας της Greenpeace UK, λέει ότι το υψηλό κόστος των SMR θα αποδειχθεί πολύ μεγάλο εμπόδιο. «Η μη ρεαλιστική φιλολογία κρύβεται πίσω από τις εκτιμήσεις κόστους για τα SMR», λέει. «Αυτή η συζήτηση για αυτα θα εξαφανιστεί καθώς εμφανίζονται καθυστερήσεις και δυσκολίες».

Ο Δρ. Parr υποστηρίζει ότι οι χειριστές των κέντρων δεδομένων θα χάσουν τον ενθουσιασμό τους όταν προκύψουν αναθεωρημένες κοστολογήσεις που θα καταστήσουν τα SMR μη ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Greenpeace αντιτίθεται επίσης στην πυρηνική ενέργεια για λόγους ασφαλείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων και την ανάγκη αντιμετώπισης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Ο Spencer Lamb, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής στη βρετανική εταιρεία ανάπτυξης κέντρων δεδομένων Kao Data, δεν θεωρεί ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι επικείμενο.

«Έχω ακούσει για SMR, αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί ένα κέντρο δεδομένων με πυρηνική υποστήριξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και η τεχνητή νοημοσύνη συμβαίνει τώρα», λέει.

Πίσω στην Καλιφόρνια, μια εταιρεία που ονομάζεται Oklo λέει ότι έχει ένα σχέδιο SMR που είναι σχεδόν έτοιμο να κυκλοφορήσει.

«Η AI είναι ο καταλύτης, ο κύριος μοχλός», λέει ο Brian Gitt, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιχειρηματική ανάπτυξη της  εταιρείας.

Η Oklo σχεδιάζει να παρουσιασει SMR που, όπως λέει, μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα και με ασφάλεια. «Οι άνθρωποι αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας λόγω των αποβλήτων και του κινδύνου ατυχήματος», λέει ο Gitt.

«Ανακυκλώνουμε το καύσιμο μέσω του αντιδραστήρα μας πολλές φορές, αντιμετωπίζοντας τα απόβλητα και οι νέοι αντιδραστήρες δεν μπορούν να λιώσουν, είναι αυτοψυκτόμενοι και αυτορυθμιζόμενοι».

Ο Gitt αρνείται να αποκαλύψει αν κάποιες εταιρείες κέντρων δεδομένων έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια, αλλά λέει ότι «όλοι οι μεγάλοι πάροχοι ενδιαφέρονται».

Προσθέτει: «Η ισχύς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους και θέλουν να αναπτύξουν αυτήν την τεχνολογία μέσα σε τέσσερα χρόνια, έως το 2028».

Ο Gitt λέει ότι τα 25 χρόνια εργασίας του στην ενεργειακή επιχείρηση τον έπεισαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη απάντηση στις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος των νέων κέντρων δεδομένων AI.

«(Χωρίς εμάς) απλώς δεν έχουν τη δύναμη να ενεργοποιήσουν όλα τα μηχανήματα που χρειαζονται. Υπογράφουμε επιστολές προθέσεων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες κέντρων δεδομένων με χρονικό πλαίσιο το 2028», συμπληρώνει.

Πώς θα μοιάζει λοιπόν ο πυρηνικός αντιδραστήρας ενός κέντρου δεδομένων;

Η Oklo προβλέπει μια μεγάλη δεξαμενή από ανοξείδωτο χάλυβα που περιέχει το SMR, τοποθετημένη  σε μια τρύπα βάθους 15 μέτρων στο έδαφος.

Στη συνέχεια, το κέντρο δεδομένων θα κατασκευαστεί πάνω και γύρω από αυτόν.

Ίσως ο απόλυτος δεσμός μεταξύ SMR, AI και κέντρων δεδομένων είναι εμφανής στο διοικητικο συμβούλιο της Oklo.

Ο Sam Altman, ο υψηλού προφίλ ηγέτης της κορυφαίας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, είναι ο πρόεδρός της από το 2015.

Όπως λέει ο Gitt για τον Altman, «εντόπισε αυτό το ζήτημα πριν από 10 χρόνια».

Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης zougla.gr 

Πηγή: BBC News

Tags: Digital RealtyΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Previous Post

Έλενα Αμανατίδου: Στο Survivor η σέξι αδελφή της Άννας Αμανατίδου από το GNTM

Next Post

Στο Κάστρο Βοιωτίας τα τρακτέρ-Δεκάδες λεωφορεία ετοιμάζονται για την Αθήνα

Related Posts

Ήλιος με μέτρο: Τα βασικά για σωστή αντηλιακή προστασία
Επιστήμη

Ήλιος με μέτρο: Τα βασικά για σωστή αντηλιακή προστασία

13 Ιουλίου 2025
Life: Τα μυστικά για νόημα, χαρά και μακροζωία
Επιστήμη

Life: Τα μυστικά για νόημα, χαρά και μακροζωία

12 Ιουλίου 2025
Agape Zoe Corfu Summer Festival
Gala

Agape Zoe Corfu Summer Festival 2025: Η Κέρκυρα φοράει τα ακουστικά της

9 Ιουλίου 2025
Αναπνοή και ψυχική υγεία
Επιστήμη

Αναπνοή και ψυχική υγεία: Μπορεί η σωστή αναπνοή να λειτουργήσει σαν θεραπεία;

7 Ιουλίου 2025
clouds over the desert
Επιστήμη

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα αεροπλάστ που παράγει πόσιμο νερό στην έρημο

2 Ιουλίου 2025
Καλοκαιρινά σπορ: Γιατί το σώμα και το μυαλό σας τα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ
Αθλητικά

Καλοκαιρινά σπορ: Γιατί το σώμα και το μυαλό σας τα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ

23 Ιουνίου 2025
Next Post
Στο Κάστρο Βοιωτίας τα τρακτέρ-Δεκάδες λεωφορεία ετοιμάζονται για την Αθήνα

Στο Κάστρο Βοιωτίας τα τρακτέρ-Δεκάδες λεωφορεία ετοιμάζονται για την Αθήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

1 έτος ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

2 μήνες ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′ : Μια Χρυσή Εποχή

1 έτος ago
Φορολογικές δηλώσεις

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις – Πάνω από 6,4 εκατ. έχουν ήδη υποβληθεί

18 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελλάδα: Ενσωμάτωσε ήδη τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον ΦΠΑ – Στη Βουλή το σχέδιο νόμου

Ελλάδα: Ενσωμάτωσε ήδη τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον ΦΠΑ – Στη Βουλή το σχέδιο νόμου

18 Ιουλίου 2025
Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ενισχύουν την εγχώρια ναυπηγική δραστηριότητα

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ενισχύουν την εγχώρια ναυπηγική δραστηριότητα

18 Ιουλίου 2025
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξάνθη: «Γιορτές Παλιάς Πόλης» – Ενα παράθυρο στη μνήμη, στην καρδιά της πόλης

18 Ιουλίου 2025
Λούλα κατά Τραμπ

Λούλα κατά Τραμπ: «Απαράδεκτος εκβιασμός» οι νέοι δασμοί στα βραζιλιάνικα προϊόντα Υπότιτλος:

18 Ιουλίου 2025
Νέες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ από την Περιφέρεια Αττικής

Αντιπλημμυρικά φράγματα , Κέντρο Υγείας δρομολογεί στο Δήμο Μάνδρας , η Περιφέρεια Αττικής

18 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ελλάδα: Ενσωμάτωσε ήδη τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον ΦΠΑ – Στη Βουλή το σχέδιο νόμου
  • Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ενισχύουν την εγχώρια ναυπηγική δραστηριότητα
  • Ξάνθη: «Γιορτές Παλιάς Πόλης» – Ενα παράθυρο στη μνήμη, στην καρδιά της πόλης
  • Λούλα κατά Τραμπ: «Απαράδεκτος εκβιασμός» οι νέοι δασμοί στα βραζιλιάνικα προϊόντα Υπότιτλος:

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.