Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025 - 08:28
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία Αγορές

Σοκολάτα: Το κακό και το χειρότερο σενάριο για τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές του κακάο

Money & Life by Money & Life
11 Απριλίου 2024
in Αγορές
0 0
0
Σοκολάτα: Το κακό και το χειρότερο σενάριο για τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές του κακάο
Share on FacebookShare on Twitter

Διίστανται οι προβλέψεις -μεταξύ κακού και…χειρότερου σεναρίου – στην αγορά σε σχέση με τις προβλέψεις της τιμής του κακάο (μαζί και της σοκολάτας) η οποία συνεχίζει να κινείται σε δυσθεώρητα ύψη.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Barry Callebaut, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σοκολάτας στον κόσμο, Πέτερ Φελντ (Peter Feld) χθες (10.04.24), ο Feld διαβεβαίωσε τους υπεύθυνους αγορών από εταιρείες τροφίμων και λιανοπωλητές πως “είμαστε καλά εφοδιασμένοι με κόκκους” και οι παραδόσεις σοκολάτας στους πελάτες είναι ασφαλείς. Σύμφωνα με τον Feld, η κατάσταση είναι διαφορετική για ορισμένους ανταγωνιστές: “Η προμήθεια κακάο έχει γίνει πρόβλημα για ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά”. Ο λόγος είναι η απότομη αύξηση της τιμής του κακάο. Η τιμή του κακάο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE έχει αυξηθεί κατά περίπου 142% από την αρχή του έτους και κοστίζει πάνω από 10.000 δολάρια ανά τόνο – περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Το αφεντικό της Barry Callebaut εξηγεί ότι αυτό προκλήθηκε από τις κακές σοδειές στις δύο κύριες χώρες παραγωγής, τη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Η κατάσταση είχε επιδεινωθεί επειδή πολλοί παραγωγοί και έμποροι τροφίμων είχαν παραγγείλει “πολύ αργά” με την ελπίδα να πέσουν οι τιμές. Τέλος, τα hedge funds επενέβησαν σε μεγάλη κλίμακα και ενέτειναν μαζικά την ανοδική κίνηση των τιμών.

Ωστόσο, ο Feld υποθέτει ότι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές για τα ιστορικά δεδομένα θα διαρκέσουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Το αφεντικό της Barry Callebaut είναι πεπεισμένο πως “ό,τι ανεβαίνει γρήγορα, πέφτει επίσης γρήγορα”, σημειώνει η Handelsblatt.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τη μακροπρόθεσμη κατάσταση της προσφοράς μέχρι το καλοκαίρι. Τότε είναι που μπορεί να προβλεφθεί η αναμενόμενη κύρια συγκομιδή στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίες παράγουν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου κακάο.

Αλλά δεν είναι όλοι στην αγορά τόσο αισιόδοξοι όσο ο Feld. Πολλοί αναλυτές συνεχίζουν να αναμένουν τιμές ρεκόρ. Για παράδειγμα, ο στρατηγικός επενδυτής Μπεν Λάιντλερ (Ben Laidler) από τον διαδικτυακό χρηματιστή eToro, ο οποίος δεν βλέπει καμία βραχυπρόθεσμη λύση στην έλλειψη προσφοράς.

Η επόμενη μεγάλη συγκομιδή είναι τον Οκτώβριο και ακόμη και αν οι παραγωγοί αντιδράσουν στις υψηλότερες τιμές, “χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια για να παράγουν κόκκους τα νέα φυτά κακάο”.

Ειδικά καθώς οι παραγωγοί στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα δεν έχουν κίνητρα για να αυξήσουν την παραγωγή τους, εξηγεί ο Κάρλος Μέρα, αναλυτής γεωργικών προϊόντων στη Rabobank.

Πριν από την κύρια συγκομιδή καθορίζεται μια σταθερή τιμή, την οποία λαμβάνουν οι αγρότες. “Αυτό σημαίνει ότι δεν επωφελούνται από τις τρέχουσες τιμές ρεκόρ”.

Τουλάχιστον αυτό έχει αλλάξει κάπως στο μεταξύ: Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αύξησαν τις τιμές αγοράς των κόκκων κακάο κατά 50% και 58% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η τιμή που λαμβάνουν τώρα οι αγρότες κακάο ανά τόνο εξακολουθεί να είναι κάτω από 2.500 δολάρια ΗΠΑ και επομένως μόνο το ένα τέταρτο περίπου της τιμής στην οποία διαπραγματεύονται σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο.

Στρεβλώσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων
Οι υψηλές τιμές πλήττουν ήδη σκληρά τους μεταποιητές κακάο, όπως η Barry Callebaut. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία έχει αντισταθμίσει την αξία των αποθεμάτων κακάο της στις προθεσμιακές αγορές. Η Barry Callebaut ποντάρει στην πτώση των τιμών με τα λεγόμενα short συμβόλαια, όπως εξηγεί ο CFO, Πέτερ Βανέστε (Peter Vanneste). Εάν οι τιμές πράγματι πέσουν, η αξία αυτών των τίτλων αυξάνεται και έτσι αντισταθμίζει την απώλεια της αξίας των πραγματικών αποθεμάτων.
Ωστόσο, επί του παρόντος παρατηρείται το αντίθετο αποτέλεσμα: η αξία των φυσικών αποθεμάτων αυξάνεται απότομα, ενώ τα συμβόλαια short χάνουν μαζικά την αξία τους. Οι τράπεζες που υποστηρίζουν την Barry Callebaut στις συναλλαγές αντιστάθμισης ζητούν πρόσθετα κεφάλαια από την εταιρεία για την αντιστάθμιση αυτών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Αυτές οι λεγόμενες κλήσεις περιθωρίου κέρδους οδήγησαν σε εκροή ρευστών κεφαλαίων συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων στην Barry Callebaut πέρυσι. Η εταιρεία αναγκάστηκε να εκδώσει ομόλογο ύψους 600 εκατ. ελβετικών φράγκων για να καλύψει την τεράστια βραχυπρόθεσμη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών.

Πολλοί παραγωγοί αισθάνονται το ίδιο με την Barry Callebaut. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι φυσικοί αγοραστές που είχαν αντισταθμίσει τα αποθέματά τους σε κακάο με short θέσεις επιτάχυναν πρόσφατα περαιτέρω το ράλι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί σοκολάτας που δεν μπορούν πλέον να συγκεντρώσουν τα χρήματα για να πληρώσουν τα margin calls πρέπει να ρευστοποιήσουν τις short θέσεις τους. Αυτό προκαλεί περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Νέος κανονισμός της ΕΕ
Ένας νέος κανονισμός της ΕΕ καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, όπως εξηγεί ο αναλυτής της Rabobank, Mera. Στο μέλλον, όλες οι αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να μπορούν να ανιχνεύονται μέχρι τα επιμέρους αγροτεμάχια, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από μια πρόσφατα αποψιλωμένη περιοχή. “Αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση: τα αγροτεμάχια βρίσκονται συχνά σε απομακρυσμένες, λοφώδεις περιοχές, οπότε είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβείς συντεταγμένες GPS”.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν τις νέες απαιτήσεις από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, θα είναι πιο δύσκολο γι’ αυτές να εξασφαλίσουν προμήθειες στο μέλλον – λόγος αρκετός για να εφοδιαστούν τώρα, παρά τις υψηλές τιμές.

Πηγή

Tags: τιμές του κακάο
Previous Post

11 Απριλίου 1890, οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στο νησί Έλις των ΗΠΑ

Next Post

Τέρμα το «τζάμπα» από δήμους για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Related Posts

Ανάσα στις αγορές από την προσωρινή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας – Σε επιφυλακή η Ευρώπη
Αγορές

Ανάσα στις αγορές από την προσωρινή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας – Σε επιφυλακή η Ευρώπη

18 Μαΐου 2025
Σε τροχιά νέας αναβάθμισης η Ελλάδα – Τι αναμένει η αγορά από Fitch και Scope τον Μάιο
Αγορές

Σε τροχιά νέας αναβάθμισης η Ελλάδα – Τι αναμένει η αγορά από Fitch και Scope τον Μάιο

12 Μαΐου 2025
Ελληνικές εξαγωγές το Α’ τρίμηνο 2025: Ισχυρή ανάπτυξη εκτός καυσίμων, αλλά το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται
Αγορές

Ελληνικές εξαγωγές το Α’ τρίμηνο 2025: Ισχυρή ανάπτυξη εκτός καυσίμων, αλλά το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται

9 Μαΐου 2025
Greca: Oι τάσεις των καταναλωτών στις online αγορές
Αγορές

Greca: Oι τάσεις των καταναλωτών στις online αγορές

8 Μαΐου 2025
Στάσιμη συνεδρίαση στο χρηματιστήριο με χαμηλές συναλλαγές – Με το βλέμμα στις Αμερικανικές εκλογές
Αγορές

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία και ανησυχιών για τους δασμούς ΗΠΑ–Κίνας

6 Μαΐου 2025
Χαμόγελα στις αγορές μετά τη στροφή Τραμπ για τους δασμούς – «Παράθυρο» για δίκαιες συμφωνίες
Αγορές

Χαμόγελα στις αγορές μετά τη στροφή Τραμπ για τους δασμούς – «Παράθυρο» για δίκαιες συμφωνίες

10 Απριλίου 2025
Next Post
Τέρμα το «τζάμπα» από δήμους για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Τέρμα το «τζάμπα» από δήμους για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ημέρα της Μητέρας: Γιορτάζοντας την αγάπη και την προσφορά

Επίδομα Παιδιού Α21: Καταβολή δεύτερης δόσης στις 30 Μαΐου – Υποχρεωτική προπληρωμένη κάρτα από 15 Ιουνίου

2 ημέρες ago
Η Φενέρμπαχτσε στον τελικό της Euroleague – Σταμάτησε την πορεία του Παναθηναϊκού

Η Φενέρμπαχτσε στον τελικό της Euroleague – Σταμάτησε την πορεία του Παναθηναϊκού

2 ημέρες ago
Mega-logistics στον Ασπρόπυργο: Η Σκλαβενίτης εγκαινιάζει το μεγαλύτερο κέντρο διανομής της χώρας

Mega-logistics στον Ασπρόπυργο: Η Σκλαβενίτης εγκαινιάζει το μεγαλύτερο κέντρο διανομής της χώρας

2 ημέρες ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

3 εβδομάδες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις Βουλή ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στεγαστική πολιτική και αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων στο επίκεντρο του ΥΠΟΙΚ

Nομοσχέδια-κλειδιά για τελωνεία, δημοσιονομικούς κανόνες και κληροδοτήματα

25 Μαΐου 2025
Ύψη κτηρίων: Ποια ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν παράνομα – Τα σενάρια

«Σπίτι μου 2»: Γρήγορη απορρόφηση και θετικός αντίκτυπος – Τι αλλάζει για τα άτομα με αναπηρία

25 Μαΐου 2025
Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για τον Τζαφάρ Παναχί – Μυστικά γυρισμένη ταινία ενάντια στο ιρανικό καθεστώς

Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για τον Τζαφάρ Παναχί – Μυστικά γυρισμένη ταινία ενάντια στο ιρανικό καθεστώς

25 Μαΐου 2025
Σημαντικές διαφορές στις συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – Νέοι συνταξιούχοι και συνολική εικόνα

Πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε συντάξεις, επιδόματα και προγράμματα απασχόλησης καταβάλλονται έως 30 Μαΐου

25 Μαΐου 2025
Καιρός: Σχεδόν αίθριος – Από 13 έως 22 βαθμούς κελσίου η θερμοκρασία

Πρόγνωση Καιρού: Τοπικές βροχές και αφρικανική σκόνη

25 Μαΐου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Nομοσχέδια-κλειδιά για τελωνεία, δημοσιονομικούς κανόνες και κληροδοτήματα
  • «Σπίτι μου 2»: Γρήγορη απορρόφηση και θετικός αντίκτυπος – Τι αλλάζει για τα άτομα με αναπηρία
  • Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για τον Τζαφάρ Παναχί – Μυστικά γυρισμένη ταινία ενάντια στο ιρανικό καθεστώς
  • Πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε συντάξεις, επιδόματα και προγράμματα απασχόλησης καταβάλλονται έως 30 Μαΐου

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.