Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025 - 18:32
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Κόσμος

Σιωπηρό τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χεζμπολάχ: «Υποχωρήστε από τα σύνορα ή πάμε σε πόλεμο»

Στόχος της νέας στρατηγικής του Ισραήλ είναι ο εκτοπισμός της Χεζμπολάχ από τα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

Money & Life by Money & Life
22 Σεπτεμβρίου 2024
in Κόσμος
0 0
0
Σιωπηρό τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χεζμπολάχ: «Υποχωρήστε από τα σύνορα ή πάμε σε πόλεμο»
Share on FacebookShare on Twitter

Μία άνευ προηγουμένου κρίση έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ, βλέποντας ότι το πεδίο μάχης στη Λωρίδα της Γάζας καθίσταται στατικό, στρέφει την προσοχή του στη Χεζμπολάχ, προχωρώντας σε μία σειρά από επιθέσεις στους ηγέτες, διοικητές και στις υποδομές της στο Λίβανο με στόχο να υποχωρήσουν από τα σύνορα. Οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας σε βομβητές και ασύρματους αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ αλλοίωσε τα συστήματα επικοινωνίας της οργάνωσης, ενώ μια αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό σκότωσε μεγάλο μέρος της ηγεσίας της επίλεκτης δύναμης Radwan.

Αλλάζοντας την στρατηγική του, το Ισραήλ στέλνει σιωπηρά ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο στη Χεζμπολάχ: «Απομακρυνθείτε από τα σύνορα ή πάμε σε πόλεμο». Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, βλέποντας πως έχει εξελιχθεί η κατάσταση αυτή πιέζουν για την εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης. με αποτέλεσμα η Χεζμπολάχ να συμφωνήσει να μετακινήσει οικειοθελώς τη δύναμή της αρκετά μίλια μακριά από τα ισραηλινά σύνορα και να επιστρέψει προς τη γραμμή που συμφωνήθηκε μετά τον πόλεμο του 2006, πράγμα που αποτελεί αίτημα του Ισραήλ για να σταματήσει τις επιθέσεις.

Σημειώνεται πως ο Νασράλα προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο, θα εγκλωβιστεί στις μάχες. «Ελπίζουμε το Ισραήλ να εισέλθει στον Λίβανο, περιμένουμε τα τανκς τους μέρα και νύχτα, λέμε καλώς ήρθατε», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε αδιέξοδο και ότι ο χρόνος τελειώνει για να βρεθεί μια άλλη λύση εκτός από τον πόλεμο για να σταματήσουν οι διασυνοριακές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Συνεχίζονται οι εκρήξεις στην Γάζα

Δεν υποχωρεί το Ισραήλ παρά την πίεση
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχεται αυξημένες πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα, να σταματήσει τις επιθέσεις στη Χεζμπολάχ και να αφήσει περισσότερους από 50.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τον βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πράγμα που το Ισραήλ θεωρεί απώλεια κυριαρχίας. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον βορρά όπως είναι», δήλωσε ο Nir Barkat, υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, σε συνέντευξή του. «Δεν νομίζω ότι η Χεζμπολάχ θα μετακινηθεί εθελοντικά στο βορρά. Έτσι, υπάρχει ένα άλλο μέρος του πολέμου μπροστά μας».

Μέχρι τώρα, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πολεμούσαν με άτυπους κανόνες που καθορίζουν πού μπορούν να επιτεθούν οι δύο εχθροί, ποιους τύπους όπλων μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αν σκοτώνονται άμαχοι ή μαχητές. Τα χτυπήματα στη Νταχιγιέ ξεπερνούν αυτούς τους λεγόμενους κανόνες του παιχνιδιού. «Αν ο Νασράλα κλιμακώσει, τότε το τίμημα που θα πληρώσει στην Νταχιγιέ της Βηρυτού θα είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Το Ισραήλ δεν θα κρατηθεί από το να χτυπήσει ξανά το νευραλγικό κέντρο της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πού οφείλεται η αλλαγή στρατηγικής
Η στρατηγική στροφή του Τελ Αβίβ προσανατολίζεται στο να αλλάξει τους όρους μιας διασυνοριακής σύγκρουσης που έχει στοιχίσει ακριβά και στις δύο πλευρές, αλλά δεν έχει σαφή διπλωματική έξοδο. Η Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ μέχρι να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα, αλλά οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός είναι άκαρπες εδώ και μήνες και επί του παρόντος έχουν βαλτώσει. Υπενθυμίζεται πως η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους από τα σύνορα λίγο μετά τις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησαν τον πόλεμο στη Γάζα.

Το Ισραήλ είχε επιδιώξει να αποφύγει έναν πόλεμο, ενώ οι μάχες στη Γάζα ήταν σε πλήρη εξέλιξη και τα στρατεύματά του είχαν εξαντληθεί από τη μάχη. Αλλά καθώς η δραστηριότητα σε αυτό το μέτωπο έχει μειωθεί, το Ισραήλ έχει πιέσει το φάκελο στο βορρά, δήλωσαν Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και περιφερειακοί αναλυτές. Ο Yoav Gallant, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, επισκέφθηκε στρατεύματα σε αεροπορική βάση στο βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες και τους είπε να προετοιμαστούν για μια σκληρή μάχη. «Το κέντρο βάρους κινείται προς τα βόρεια», είπε.

Υπό πίεση ο Iron Dome – Υπερτερεί η Χεζμπολάχ

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις
Εδώ και μήνες το Ισραήλ σφυροκοπεί τη λιβανέζικη μαχητική ομάδα με όλο και πιο περίπλοκες μυστικές επιχειρήσεις, αεροπορικές επιδρομές βαθιά μέσα στο έδαφός της και στοχευμένες δολοφονίες κορυφαίων αξιωματούχων σε πλήγματα στη Βηρυτό που κάποτε θα ήταν εκτός ορίων σύμφωνα με τους μακροχρόνιους κανόνες της σύγκρουσης των δύο μαχητών. Στα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ σκότωσε τον κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ σε αεροπορική επιδρομή σε κτίριο στη Νταχίγια. Τον περασμένο μήνα, έστειλε περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη για να πραγματοποιήσει ένα βαρύ, προληπτικό πλήγμα σε θέσεις πυραύλων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Έχει επίσης πλήξει στόχους στο εξωτερικό που συνδέονται με την υποστήριξη της ομάδας από το Ιράν. Το Ισραήλ σκότωσε μια ομάδα ανώτερων Ιρανών στρατιωτικών αξιωματούχων σε μια επίθεση σε διπλωματικό κτίριο στη Δαμασκό τον Απρίλιο. Αυτόν τον μήνα, εξαπέλυσε επιδρομή κομάντος σε μια ελεγχόμενη από το Ιράν εγκατάσταση στη Συρία για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι κατασκεύαζε όπλα για τη Χεζμπολάχ.

Οι επιθέσεις δημιούργησαν μια σταθερή ανοδική πορεία της διασυνοριακής βίας, καθώς η Χεζμπολάχ εντείνει επίσης τις αντιδράσεις της. Περισσότεροι από 1.000 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, από περίπου 300 τον μήνα στις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet και του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Τελ Αβίβ. Διακόσιες από αυτές εκτοξεύθηκαν την Παρασκευή, πριν από το χτύπημα του Ισραήλ που σκότωσε τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Ακίλ και περισσότερους από δώδεκα άλλους, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Κόκκινες γραμμές
Για πολλά χρόνια, το Ισραήλ απέφευγε να εντείνει την άμεση αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ από φόβο μήπως πυροδοτήσει έναν κύκλο κλιμάκωσης. Ενώ το Ισραήλ χτυπούσε συχνά τις μεταφορές όπλων προς τη Χεζμπολάχ στη Συρία την τελευταία δεκαετία, ήταν προσεκτικό να αποφεύγει να σκοτώνει μέλη της Χεζμπολάχ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν τώρα ότι αυτή η στρατηγική άφησε τη Χεζμπολάχ να επανεξοπλιστεί και να οχυρωθεί μετά τον πόλεμο του 2006. Τον περασμένο χρόνο, το Ισραήλ σκότωσε 500 μαχητές της Χεζμπολάχ, πολλοί από τους οποίους ήταν ανώτεροι στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να συγκρατούνται. Απόδειξη της συγκράτησης αυτής είναι ότι παρόλο που η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να παραβιάσει τον Iron Dome, πλήττοντας ολόκληρο το Ισραήλ με πυραύλους ακριβείας, δεν το έχει κάνει.

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι περισσότερες ανταλλαγές πυρών εξακολουθούν να περιορίζονται σε λίγα μίλια εκατέρωθεν των κοινών συνόρων. Αλλά οι υπολογισμοί και των δύο πλευρών αλλάζουν γρήγορα. «Αυτές οι κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν πλέον», δήλωσε ο Carmit Valensi, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας και ειδικός στη Χεζμπολάχ. «Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά σε αυτούς τους κανόνες του παιχνιδιού».

ΠΗΓΗ

Tags: ΙΣΡΑΗΛΜέση ΑνατολήΧεζμπολάχ
Previous Post

Το μήνυμα Μητσοτάκη προς κάθε…ενδιαφερόμενο με τη διαγραφή Σαλμά

Next Post

Ασπρόπυργος: Αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση σε καταυλισμό Ρομά

Related Posts

Φρίντριχ Μερτς
Ειδήσεις

Μερτς υπέρ των δασμών της ΕΕ για τον χάλυβα: Στόχος η προστασία παραγωγής και θέσεων εργασίας στη Γερμανία

7 Νοεμβρίου 2025
Στιγμιότυπο από το διήμερο φεστιβάλ στο Oakleigh. Φωτογραφία: Κώστας Ντέβες/ Νέος Κόσμος
Ειδήσεις

Μελβούρνη: Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς επισκέφθηκαν το 10ο Οakleigh Glendi

3 Νοεμβρίου 2025
ΗΠΑ: Δικαστική εντολή «ξεμπλοκάρισε» πληρωμές SNAP εν μέσω shutdown
Ειδήσεις

ΗΠΑ: Δικαστική εντολή «ξεμπλοκάρισε» πληρωμές SNAP εν μέσω shutdown

2 Νοεμβρίου 2025
Μπαράκ Ομπάμα
Ειδήσεις

Μπαράκ Ομπάμα: Δριμύ «κατηγορώ» κατά του Ντόναλντ Τραμπ για τις πολιτικές του

1 Νοεμβρίου 2025
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Πολιτική βούληση για την Άμυνα – «Αγκάθι»η χρηματοδότηση
Ειδήσεις

Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο: Ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια και άμυνα χωρίς υποχώρηση σε ΚΑΠ και συνοχή

30 Οκτωβρίου 2025
αμερικανικό χρέος
Κόσμος

ΔΝΤ προειδοποιεί για αμερικανικό χρέος: Έως το 2030 ξεπερνά Ιταλία και Ελλάδα

28 Οκτωβρίου 2025
Next Post
Ασπρόπυργος: Αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση σε καταυλισμό Ρομά

Ασπρόπυργος: Αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση σε καταυλισμό Ρομά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών: ΓΔ 1.986,89 μονάδες (-0,58%) με τζίρο 257,92 εκατ. ευρώ

23 ώρες ago
Κόσμος - ΔΕΗ - ΕΛΤΑ

Νεκταριος Ντ. Χορμοβίτης: Πολιτική με όρους real estate και «φιλελεύθερα λουκέτα» στο όνομα του Υπερταμείου

9 ώρες ago
Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

1 έτος ago
Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το επενδυτικό κλίμα ευθυγραμμίζεται με τις διακυμάνσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scope Ratings: Αναβάθμιση προοπτικών σε «θετικές» – Σταθερή ανάπτυξη και ταχεία αποκλιμάκωση χρέους

Scope Ratings: Αναβάθμιση προοπτικών σε «θετικές» – Σταθερή ανάπτυξη και ταχεία αποκλιμάκωση χρέους

8 Νοεμβρίου 2025
Κόσμος - ΔΕΗ - ΕΛΤΑ

Νεκταριος Ντ. Χορμοβίτης: Πολιτική με όρους real estate και «φιλελεύθερα λουκέτα» στο όνομα του Υπερταμείου

8 Νοεμβρίου 2025
Βουλευτές της ΝΔ ζητούν παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας

Βουλευτές της ΝΔ ζητούν παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας

8 Νοεμβρίου 2025
Μαρία Παναγοπούλου

Μαρία Παναγοπούλου: «Έχω ακόμη δρόμο στο πένθος για τον Κώστα Χαρδαβέλλα»

8 Νοεμβρίου 2025
Καιρός το Σαββατοκύριακο

Καιρός: Φθινοπωρινό κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο – Αναλυτική πρόγνωση ΕΜΥ

8 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Scope Ratings: Αναβάθμιση προοπτικών σε «θετικές» – Σταθερή ανάπτυξη και ταχεία αποκλιμάκωση χρέους
  • Νεκταριος Ντ. Χορμοβίτης: Πολιτική με όρους real estate και «φιλελεύθερα λουκέτα» στο όνομα του Υπερταμείου
  • Βουλευτές της ΝΔ ζητούν παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας
  • Μαρία Παναγοπούλου: «Έχω ακόμη δρόμο στο πένθος για τον Κώστα Χαρδαβέλλα»

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.