Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, 2025 - 10:49
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Ριόχα: To διαμάντι της ισπανικής οινοποιίας

Money & Life by Money & Life
28 Ιανουαρίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
κρασί

κρασί

Share on FacebookShare on Twitter

Ριόχα: Το πολύτιμο μυστικό της βόρειας Ισπανίας είναι το στιβαρό κρασί της και η πλούσια γαστρονομική παράδοση.

Το πολύτιμο μυστικό της βόρειας Ισπανίας, μιας από τις πιο πολυδιάστατες οινοπαραγωγούς ζώνες του κόσμου, δεν είναι άλλο από το στιβαρό κρασί της και την πλούσια γαστρονομική παράδοση που το συνοδεύει.

Κάθε Αύγουστο, ένα μικρό θαύμα συντελείται στη βόρεια Ισπανία. Στις πεδιάδες της αυτόνομης κοινότητας της Rioja (Ριόχα) κυριαρχούν τα μεθυστικά αρώματα των ώριμων σταφυλιών που περιμένουν τη συγκομιδή τους. Οι αμέτρητοι αμπελώνες προσφέρουν τον καρπό τους στους τρυγητές και μαζί την πρώτη ύλη για το πιο φημισμένο ισπανικό ΠΟΠ κρασί, το ευγενές Rioja.

Η συστηματική καλλιέργειά του είχε ξεκινήσει από τα ρωμαϊκά χρόνια. Oι οινοποιητικές μέθοδοι απείχαν από τις σημερινές, καθώς οι λευκές ποικιλίες (Viura) αναμειγνύονταν με τις κόκκινες (Tempranillo, Graciano) δίνοντας ένα κρασί χαμηλής ποιότητας, με υπερβολικό «σώμα», που προσομοίαζε σε μούστο.

Από τον 13ο αιώνα, όπως μαρτυρούν ιστορικά έγγραφα της εποχής, η παραγωγή του Rioja γίνεται πιο συστηματική, προωθούνται οι εξαγωγές και το ίδιο, ως προϊόν, αρχίζει πια να γίνεται γνωστό και εκτός του τόπου οινοποίησής του. Σήμερα αντιπροσωπεύει το 37% της κατανάλωσης εντός Ισπανίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κρασί, παγκοσμίως γνωστό, που δεν αποτελεί μόνο πηγή περηφάνιας για μία από τις πιο πολυδιάστατες οινοπαραγωγούς ζώνες του κόσμου, αλλά και την κύρια πηγή εισοδήματος των ανθρώπων της: όλη η οικονομία της περιοχής βασίζεται κατά κύριο λόγο σε αυτό.

Η πολιτεία, από την άλλη πλευρά, αναδιανέμει έξυπνα τα έσοδα που προέρχονται από την οινοπαραγωγή, επενδύοντας στoν οινοτουρισμό και προβάλλοντας ως εξαγώγιμο τουριστικό προϊόν τη μοναδική κουλτούρα, ιστορία και παράδοση που σχετίζονται με το κρασί.

Αντίστοιχα, οι ιδιώτες προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις, συνεργαζόμενοι με γνωστούς αρχιτέκτονες για τη δημιουργία των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων των επισκέψιμων οινοποιείων τους. Οι οινοδιαδρομές που έχουν διαμορφωθεί σε όλη τη Rioja επιτρέπουν στον ταξιδιώτη να ακολουθήσει τους δρόμους του κρασιού και να συμμετάσχει με τις πέντε αισθήσεις του στις διαδραστικές ξεναγήσεις που προσφέρουν τα οινοποιεία, να δοκιμάσει τα καλύτερα κρασιά της περιοχής και να γευτεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικών γεύσεων.

Με αφετηρία το Logrono

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την πρωτεύουσα Logroño, που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Έβρου, από τον οποίο πήρε το όνομά της όλη η Ιβηρική χερσόνησος. Σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός της περίφημης προσκυνηματικής διαδρομής του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα (Camino de Santiago), το Logroño ελκύει επίσης σημαντικό αριθμό εγχώριων και ξένων ταξιδιωτών λόγω του γαστρονομικού πλούτου του.

Στα στενά δρομάκια calle del Laurel και calle San Juan με τo πλήθος μικρών μπαρ για τάπας (πιατάκια με μεζέδες) ή πίντσος (ακόμα μικρότερα πιάτα), θα εντρυφήσετε στα νόστιμα μυστικά αυτής της κάπως «βαριάς», αλλά εύγευστης τοπικής κουζίνας. Δοκιμάστε patatas a la riojana (πατάτες φούρνου με κόκκινη σάλτσα και chorizo, είδος ισπανικού αλλαντικού) συνοδεία ενός βαθυκόκκινου Tempranillo, του πιο χαρακτηριστικού Rioja, και… δείτε τη ζωή αλλιώς.

Μερικές καλές στάσεις είναι το Torres Gastrobar (c/ San Juan, 31), το Bar Soriano (Travesía de Laurel, 2) ή το Bar Angel (c/ del Laurel, 12), αλλά και δεκάδες άλλα που θα ανακαλύψετε μόνοι σας καθώς θα πειραματίζεστε με έντονες γεύσεις, όπως μπριζολάκια ψημένα με αμπελόφυλλα ή πικάντικα αυγά με chorizo. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Plaza del Mercado, κλασική αφετηρία για τις βραδινές εξόδους των ντόπιων.

Η παρακείμενη calle Mayor, με τα γεμάτα κόσμο και ζωντάνια μπαρ της, διατηρεί δυνατό τον παλμό της ακόμα και τις προχωρημένες ώρες.Το πιο ρομαντικό στιγμιότυπο στην πόλη προσφέρει η γέφυρα Puente de Piedra με τη θέα στον Έβρο, τις λαξευτές πέτρινες καμάρες που καθρεφτίζονται στο νερό και τους δίδυμους πύργους του Καθεδρικού στο βάθος. Ο καθεδρικός της Santa Maria de la Redonda, που δεσπόζει πάνω από την πολυσύχναστη Πλατεία Mercado, πέραν των πύργων του που τον έχουν κάνει διάσημο, εντυπωσιάζει με τη λεπτοδουλεμένη του πρόσοψη και τον συνδυασμό γοτθικών και μπαρόκ στοιχείων που ενσωματώνει στην κατασκευή του.

Σε κοντινή απόσταση, το Centro de la Cultura del Rioja (www.centrodelaculturadelrioja.es) με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του έρχεται σε τολμηρή αντίθεση με τα γύρω κτίρια. Το μπορντό χρώμα του κρασιού κυριαρχεί στο κέλυφος του οικοδομήματος αλλά και στους εσωτερικούς χώρους, αποτελώντας must σταθμό για όποιον θέλει να εντρυφήσει στα οινικά μυστικά της βόρειας Ισπανίας.

Για να εκτιμήσετε την ξεχωριστή γαστρονομία της Rioja, αναζητήστε στον χάρτη το μικρό χωριό San Vicente de la Sonsierra, στα 35 χλμ. βορειοδυτικά του Logroño. Όποτε φέρνω στο μυαλό μου τα orejas de cerdo (αυτιά γουρουνιού) με τη χαρακτηριστική πικάντικη σάλτσα, νοσταλγώ το Casa Toni, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής. Οι ιδιοκτήτες του, τα έξι παιδιά ενός εμπνευσμένου εστιάτορα, χάρη στην αγάπη τους για τον τόπο τους και το πάθος τους για την ποιοτική κουζίνα, έχουν καταφέρει να κάνουν το χωριό προορισμό διάσημο σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να αποχαιρετήσετε… διονυσιακά τη Rioja, όπως της πρέπει δηλαδή. Η ανάμνηση του δείπνου που θα απολαύσετε εδώ θα είναι σίγουρα και λόγος για να επιστρέψετε.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Τα περισσότερα οινοποιεία της περιοχής αποτελούν μικρά –ή μεγαλύτερα– αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Κορυφαίοι αρχιτέκτονες έχουν κληθεί να σχεδιάσουν πρωτοποριακά κτίρια που σέβονται και αναδεικνύουν τη σπουδαία οινική παράδοση της Rioja, τοποθετώντας τη δυναμικά στον 21ο αιώνα.

Bodegas Darien (+34 941-258130, στο 7ο χλμ. της Ctra. Nacional 232). Δημιούργημα του Ριοχάνου αρχιτέκτονα Jesus Pascual Marino. Η θέα του στους αμπελώνες είναι μοναδική, χάρη στην ιδιαίτερη γεωμετρική κατασκευή του. Προσφέρει wine tours και γευσιγνωσίες. Κράτηση απαραίτητη για γκρουπ.

Cune (Barrio de la Estacion S/N, Haro, www.cvne.com). Πέντε γενιές οινοποιών της ίδιας οικογένειας έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ιστορικό οινοποιείο, που ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Το κελάρι του σχεδίασε ο Γουστάβος Άιφελ. Ξεναγήσεις στα αγγλικά και στα ισπανικά κατόπιν ραντεβού, γευστικές δοκιμές.

López-Heredia Villa Tondonia (Avenida de Vizcaya 3, Haro, www.lopezdeheredia.com). H διαδρομή του οινοποιείου στον χρόνο ταυτίζεται στην ουσία με την ίδια την ιστορία του κρασιού στην περιοχή. Ο Βάσκος ιδρυτής του, Rafael López-Heredia, έζησε για χρόνια εξόριστος στη Γαλλία, όπου εργάστηκε για λογαριασμό ενός εμπόρου κρασιού στην Bayonne, στα γαλλοϊσπανικά σύνορα.

Όταν επέστρεψε στην Ισπανία, αναγνώρισε στη Rioja αρκετές ομοιότητες με το Μπορντό. Εγκαταστάθηκε στο Haro, δημιούργησε το οινοποιείο και εισήγαγε σε αυτό τις καινοτόμες πρακτικές που διδάχθηκε στη γείτονα. Highlight: το σύγχρονο παράρτημα του οινοποιείου, σχεδιασμένο από την Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτονα Zaha Hadid, σε σχήμα καράφας κρασιού. Ξενάγηση και γευστικές δοκιμές κατόπιν ραντεβού.

Vivanco (Carretera Nacional 232, Βriones, www.dinastiavivanco.com). Στη σχέση ανθρώπου-κρασιού όπως έχει εξελιχθεί μέσα σε 8.000 χρόνια κοινής διαδρομής συνοψίζεται η φιλοσοφία του εξαιρετικού μουσείου, ενός από τα σημαντικότερα στον κόσμο στο είδος του. Με επιφάνεια 4.000 τ.μ., εκτείνεται σε 6 αίθουσες, που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις αφιερωμένες φυσικά στο κρασί. Στον εξωτερικό «Κήπο του Βάκχου» καλλιεργούνται πάνω από 220 διαφορετικές οινικές ποικιλίες από όλο τον κόσμο. Διαθέτει εστιατόριο, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ξεναγήσεις και σεμινάρια οινογευσιγνωσίας.

Bodega Ontañón (3ο χλμ. Avda. de Aragón, Logroño, ontanon.es). Mόλις 5 λεπτά οδικώς από το κέντρο του Logroño, εκτός από την πλούσια κάβα του, έχει να επιδείξει και τη μόνιμη συλλογή έργων τέχνης του Ισπανού καλλιτέχνη Miguel A. Sáinz, εμπνευσμένων από το βακχικό σύμπαν και το κρασί. Προσφέρονται ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές.

Πηγή: kathimerini.com

 

Tags: ΚΡΑΣΙοινοποιία
Previous Post

Ελληνικά κρασιά: Ο αισθησιασμός του Pinot Noir σε 5 ελληνικές ετικέτες

Next Post

Μετρό Αθήνας: Φιλόδοξα σχέδια για 5 γραμμές και 110 σταθμούς – Ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο δίκτυο

Related Posts

Ανοιχτά Ζυθοποιεία
Γαστρονομία

H Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών και τα μέλη της υποδέχονται το κοινό στις εγκαταστάσεις τους

18 Σεπτεμβρίου 2025
Baghdad Market
Γαστρονομία

Γεύσεις του κόσμου στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης (Φωτογραφίες)

3 Σεπτεμβρίου 2025
Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού
Γαστρονομία

Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού με νέους οινοποιούς

21 Ιουλίου 2025
Τις φωγραφίες παραχώρησε η «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»
LIFESTYLE

Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»

12 Ιουλίου 2025
Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
LIFESTYLE

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Next Post
Μετρό Αθήνας:

Μετρό Αθήνας: Φιλόδοξα σχέδια για 5 γραμμές και 110 σταθμούς – Ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο δίκτυο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

2 έτη ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′: «Μια Χρυσή Εποχή»

2 έτη ago
Εμβληματική ημερίδα από τις Αθηναΐδες: «Ψυχική και σωματική υγεία της γυναίκας»

Εμβληματική ημερίδα από τις Αθηναΐδες: «Ψυχική και σωματική υγεία της γυναίκας»

3 ώρες ago
Μεταξύ 200.000 και 250.000 η πρόβλεψη της ΕΔΟΕ για την εφετινή παραγωγή ελαιολάδου

Μεταξύ 200.000 και 250.000 η πρόβλεψη της ΕΔΟΕ για την εφετινή παραγωγή ελαιολάδου

16 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εμβληματική ημερίδα από τις Αθηναΐδες: «Ψυχική και σωματική υγεία της γυναίκας»

Εμβληματική ημερίδα από τις Αθηναΐδες: «Ψυχική και σωματική υγεία της γυναίκας»

26 Οκτωβρίου 2025
Μόλις 4.000 βήματα, μία μέρα την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Μόλις 4.000 βήματα, μία μέρα την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

26 Οκτωβρίου 2025
Τρεβίζο

Τρεβίζο: Η πρώτη ιταλική πόλη με το ευρωπαϊκό βραβείο Green Leaf και πρότυπο βιωσιμότητας

26 Οκτωβρίου 2025
Άλλαξε η ώρα από τις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής (26/10), καθώς οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μία ώρα πίσω, δείχνοντας 03:00.

Άλλαξε η ώρα στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής

26 Οκτωβρίου 2025
Μεταξύ 200.000 και 250.000 η πρόβλεψη της ΕΔΟΕ για την εφετινή παραγωγή ελαιολάδου

Μεταξύ 200.000 και 250.000 η πρόβλεψη της ΕΔΟΕ για την εφετινή παραγωγή ελαιολάδου

25 Οκτωβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Εμβληματική ημερίδα από τις Αθηναΐδες: «Ψυχική και σωματική υγεία της γυναίκας»
  • Μόλις 4.000 βήματα, μία μέρα την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
  • Τρεβίζο: Η πρώτη ιταλική πόλη με το ευρωπαϊκό βραβείο Green Leaf και πρότυπο βιωσιμότητας
  • Άλλαξε η ώρα στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.