ο χοιρινό φιλέτο αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές και ευέλικτες επιλογές στο καθημερινό τραπέζι, ωστόσο για να ξεχωρίσει χρειάζεται συνήθως μια προσεγμένη σάλτσα που θα του χαρίσει γεύση, υφή και χαρακτήρα. Πρόκειται για κρέας που δεν θέλει πολλή ώρα στο τηγάνι ή στο φούρνο, καθώς στεγνώνει εύκολα· την ίδια στιγμή, έχει την ικανότητα να «ρουφά» τα αρώματα και τις γεύσεις των υλικών με τα οποία μαγειρεύεται, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα πλούσιο, ζεστό και ισορροπημένο.
Στη συγκεκριμένη πρόταση, το ψαρονέφρι συνδυάζεται με αποξηραμένα σύκα, μαύρες σταφίδες και μήλα — υλικά που δίνουν στο φαγητό γλυκύτητα, βάθος και χειμωνιάτικη αίσθηση. Τα σύκα και οι σταφίδες διατηρούν το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα, παραμένοντας ζουμερά και μαστιχωτά, ενώ τα μήλα μπορούν είτε να κοπούν «κυδωνάτα» για να μείνουν πιο σταθερά, είτε σε μικρά κομμάτια για να λειώσουν στη σάλτσα, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η γλυκιά ένταση των φρούτων ισορροπείται από τη δροσερή οξύτητα δύο βασικών υλικών: του λευκού βαλσαμικού ξιδιού και του ξηρού λευκού κρασιού. Ο συνδυασμός αυτός χαρίζει στο πιάτο φρεσκάδα και ένα «μελωμένο» τελείωμα που ταιριάζει ιδανικά με το χοιρινό. Το φρέσκο θυμάρι προσθέτει το απαραίτητο αρωματικό στοιχείο, ενώ το ελαιόλαδο, στο οποίο σοτάρεται το κρέας, λειτουργεί ως βάση για μια σάλτσα πλούσια και δεμένη.
Υλικά:
- 2 ψαρονέφρια κομμένα σε φέτες
- 8 σύκα αποξηραμένα κομμένα στη μέση
- 1 μήλο σε κομμάτια
- 3 κ.σ. σταφίδες μαύρες
- 1 φλ. βαλσαμικό ξύδι λευκό
- 1 φλ. κρασί λευκό ξηρό
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- τα φυλλαράκια από 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση:
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψαρονέφρι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάζουμε σε ένα πιάτο και κρατάμε το κρέας ζεστό.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα σύκα και το μήλο και ρίχνουμε το κρασί αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε, μετά, το ξύδι, το αλατοπίπερο και το θυμάρι.
Επιστρέφουμε το ψαρονέφρι στο τηγάνι, ρίχνουμε τις σταφίδες και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί το φαγητό μας, μέχρι να μελώσει.
Όλα τα συνοδευτικά και οι γαρνιτούρες ταιριάζουν με το πιάτο αυτό.















