Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, 2025 - 20:00
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Πώς να φτιάξεις την τέλεια ρεβιθάδα

Όποιος έχει πάει έστω μία φορά στη Σίφνο, σίγουρα έχει γευτεί την περίφημη ρεβιθάδα της. Σιγοβρασμένη για ώρες μέσα στην πήλινη γάστρα, που κι αυτή έχει καταγωγή από το νησί με τους περιζήτητους κεραμίστες, χυλωμένη και μοσχοβολιστή

Money & Life by Money & Life
15 Μαρτίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Πώς να φτιάξεις την τέλεια ρεβιθάδα
Share on FacebookShare on Twitter

Είναι εύκολο φαγητό, χορταστικό και θρεπτικό. Για την ακρίβεια, δεν θα ήμουν υπερβολική αν έλεγα ότι είναι ένα από τα πιο προσιτά super-foods που τρώγαμε από μικροί, χωρίς καν να πηγαίνει το μυαλό μας στη μεγάλη θρεπτική τους αξία. Αρχικά, έχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, κάτι που τα κάνει ιδανικά για όσους αποφεύγουν το κρέας. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όπως το φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το φώσφορο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το σελήνιο και το μαγγάνιο.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες, προσφέρουν άμεσα το συναίσθημα της πληρότητας. Νιώθοντας χορτάτοι ακόμη και με μια μικρή μερίδα, η οποία μάλιστα δεν περιέχει πολλές θερμίδες, αποφεύγουμε να καταναλώνουμε άλλες τροφές, κάτι που τα κάνει εξαιρετική τροφή για όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος ή την όρεξή τους.

Πολλές σημαντικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ρεβίθια βοηθούν, ακόμα, στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στην υγεία του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς και στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών. Οπότε, όντως τα ρεβίθια έχουν πολλούς και καλούς λόγους να βρίσκονται στο τραπέζι μας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιλογή των ρεβιθιών. Πρόκειται για ένα σκληρό όσπριο και έτσι είναι από την πρώτη στιγμή της σοδειάς του, γι’ αυτό και είναι αδύνατο να το ξεφλουδίσεις με τα δάχτυλα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι ψωνίζεις από τον μπακάλη που εμπιστεύεσαι. Στο μαγαζί δεν αφήνω ποτέ όσπρια δεύτερης χρονιάς. Έχω πάντα φετινής. Προτιμώ να πάρω σπίτι όσα μου μείνουν παρά να τα πουλήσω.
Και μπορεί να μην είχα ασχοληθεί καν με το πόσο καλό μού κάνουν τα ρεβίθια, γιατί τα λατρεύω έτσι κι αλλιώς, αλλά είμαι χρόνια πελάτισσα της Κάπαρης, ενός μπακάλικου των Εξαρχείων, και εκεί η Νατάσσα Περγαντή δύσκολα πουλάει κάτι χωρίς πρώτα να σου πει τους λόγους για τους οποίους έχει νόημα το εκάστοτε φαγητό να βρίσκεται στο τραπέζι σου. Και για τα όσπριά της δεν μπορεί κανείς να της πει κουβέντα.

Η Νατάσσα Περγαντή. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/LiFO

Έχοντας τσεκάρει πολλούς παραγωγούς και έχοντας δοκιμάσει πολλές ποικιλίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, φροντίζει να υπάρχουν στο μαγαζί της μόνο τα καλύτερα, τα πιο νόστιμα και τα πιο βραστερά. «Έχω δοκιμάσει πολλά ρεβίθια, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχω καταλήξει να φέρνω στο μαγαζί από τη Λάρισα και τη Λήμνο. Και οι δύο ποικιλίες είναι ευκολόβραστες και χορταστικές. Όταν μαγειρεύω τα ρεβίθια στην κατσαρόλα, προτιμώ εκείνα της Λάρισας. Για τη γάστρα, πάλι, βάζω εκείνα της Λήμνου, που είναι μικρόσπερμα κι έτσι, μετά το μούλιασμα, παραμένουν κομψά. Προέρχονται από την αρχαία ελληνική ποικιλία “Παναγιά” και είναι πολύ νόστιμα».

Ήξερα για την ποικιλία της Λήμνου και έχω αγαπήσει πραγματικά την προσπάθεια των ντόπιων να τη στηρίξουν σωστά και να την κάνουν γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Αυτό για το οποίο πάντα απορώ είναι αν μπορώ να είμαι σίγουρη για τα ρεβίθια που αγοράζω. Αν υπάρχει, δηλαδή, ένας τρόπος για να είμαι σίγουρη πως αυτά που θα βάλω στην κατσαρόλα μου θα βράσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα έχουν τη γεύση που θέλω και περιμένω.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιλογή των ρεβιθιών. Πρόκειται για ένα σκληρό όσπριο και έτσι είναι από την πρώτη στιγμή της σοδειάς του, γι’ αυτό και είναι αδύνατο να το ξεφλουδίσεις με τα δάχτυλα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι ψωνίζεις από τον μπακάλη που εμπιστεύεσαι. Στο μαγαζί δεν αφήνω ποτέ όσπρια δεύτερης χρονιάς. Έχω πάντα φετινής. Προτιμώ να πάρω σπίτι όσα μου μείνουν παρά να τα πουλήσω. Έτσι έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών μου».

Καταλαβαίνω τι λέει και θυμάμαι ότι από τα πρώτα πράγματα που με έμαθε στο μπακάλικο είναι να μην αγοράζω μεγάλες ποσότητες οσπρίων. Κάθε φορά που πήγαινα για φασόλια, φακές ή ρεβίθια, με ρωτούσε για πόσα άτομα πρόκειται να μαγειρέψω ή πόσα μαγειρέματα πρόκειται να κάνω το επόμενο μικρό διάστημα και μου έδινε μόνο την ποσότητα που χρειαζόμουν. Μου έχει πει, βέβαια, πως αν μείνουν όσπρια και πρέπει να τα αποθηκεύσω, το καλύτερο είναι να τα βάλω σε γυάλινο βάζο, σε δροσερό και ξηρό μέρος, και στην περίπτωση που μείνει μεγάλη ποσότητα και είναι καλοκαίρι δεν θα ήταν κακή ιδέα να βάλω το βάζο στο ψυγείο. Αυτό κάνω και δεν έχω να νοιαστώ για τα μαμούνια και τα μυγάκια που βολτάρουν στα ντουλάπια.

Πριν μαγειρέψουμε τα ρεβίθια στη γάστρα, τη ρώτησα να μου πει για άλλες αγαπημένες της συνταγές που γίνονται με αυτά αλλά και ποια είναι τα βότανα που κατά τη γνώμη της ταιριάζουν στο μαγείρεμά τους και αναδεικνύουν τη γεύση τους.

«Χρησιμοποιώ μόνο φρέσκο δενδρολίβανο, δάφνη και μπόλικο κρεμμύδι. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται κάτι άλλο για το μαγείρεμά τους στην κατσαρόλα ή στη γάστρα. Τα μαγειρεύω, όμως, με διάφορους τρόπους. Π.χ. μαζί με άλλα όσπρια, την οσπριάδα που έχω στο μαγαζί, η οποία γίνεται μόνο σούπα, με τα υπόλοιπα όσπρια να λιώνουν και να μένουν διακριτά μόνο τα ρεβίθια και τα φασόλια, ή τα κάνω κεφτέδες και, φυσικά, χούμους. Μια πολύ αγαπημένη μου συνταγή είναι τα ρεβίθια σαλάτα με πιπεριές πράσινες και Φλωρίνης, κρεμμυδάκι φρέσκο, ελιές πράσινες, κύμινο, καπνιστή πάπρικα, κουρκουμά, μαϊντανό και δυόσμο, στην οποία προσθέτω μια σος με λεμόνι, λευκό βαλσαμικό, λάδι και ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι. Αφού κάνετε τα ρεβίθια στη γάστρα, αξίζει να τα δοκιμάσετε».

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια (όχι αποφλοιωμένα, γιατί υστερούν σε γεύση και οργανοληπτική αξία)

3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 κλαράκια δενδρολίβανο (τα φύλλα, όχι κλαδί)

2-3 φύλλα δάφνη

Λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

Λάδι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό με αλάτι για τουλάχιστον 12 ώρες. Δεν χρησιμοποιούμε σόδα, γιατί καταστρέφει πολύ μεγάλο μέρος των θρεπτικών ουσιών και αφαιρεί τη νοστιμιά από τα όσπρια.

Σουρώνω τα ρεβίθια, τα ρίχνω σε μια βαμβακερή πετσέτα, προσθέτω λίγο αλάτι ακόμα και τα τρίβω με δύναμη στον πάγκο, για να αφαιρεθούν όσο περισσότερα φλούδια γίνεται. Μετά τα βυθίζω σε νερό, για να βγουν τα υπόλοιπα φλούδια στην επιφάνεια. Επιλέγουμε μια γάστρα με στενό στόμιο, ώστε τα ρεβίθια να μην απλώσουν στο σκεύος αλλά να είναι στριμωχτά.

Τοποθετούμε στη γάστρα τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, τα βότανα, αλάτι, χυμό λεμονιού, πιπέρι και λίγο λάδι και βάζουμε χλιαρό νερό που τα καλύπτει και τα ξεπερνά δύο δάχτυλα. Δεν χρειάζεται περισσότερο νερό, καθώς θα σφραγίσουμε τη γάστρα κι έτσι δεν θα έχουμε απώλειες. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε ένα ζυμάρι με αλεύρι και νερό, με το οποίο κλείνουμε και σφαλίζουμε το καπάκι της γάστρας. Έτσι, δεν θα στεγνώσουν τα ρεβίθια μας. Φτιάχνουμε ένα ζυμάρι με αλεύρι και νερό, με το οποίο κλείνουμε και σφαλίζουμε το καπάκι της γάστρας.
Ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 6 ώρες. Μόλις ανοίξουμε τη γάστρα, διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι, αν χρειάζεται, και προσθέτουμε ξύσμα και χυμό από λεμόνι, ανάλογα με το πόσο όξινα τα θέλουμε. Αν δούμε πως δεν έχουν χυλώσει, παίρνουμε μια χούφτα και την αλέθουμε με λίγο ζουμάκι στο μπλέντερ, αποφεύγοντας να ρίξουμε κορν φλάουρ.

Συνοδεύουμε τα ρεβίθια μας με αλίπαστα, όπως καπνιστή ρέγκα ή σκουμπρί, διάφορα τουρσιά, όπως αγκιναράκι, που είναι η εποχή του, και ζυμωτό ψωμί.

Αν μείνουν ρεβίθια, μπορείτε να τα μαγειρέψετε με ρύζι Basmati και φρέσκο άνηθο που θα προσθέσετε αφού το ρύζι βράσει. Το ρεβιθόρυζο έχει υπέροχη γεύση.

Δώρα Μάστορα

Tags: ρεβιθάδα
Previous Post

Κούλουμα 2024 στο Λόφο Πανί: Ο Δήμος Αλίμου θα μοιράσει δωρεάν χαρταετούς

Next Post

Ο Ανδρέας Κονδύλης εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αθήνας (ΣυΔΝΑ)

Related Posts

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά
Γαστρονομία

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

8 Δεκεμβρίου 2025
Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα
Γαστρονομία

Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα

7 Δεκεμβρίου 2025
Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση
Γαστρονομία

Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση

5 Δεκεμβρίου 2025
Τάρτα βανίλια χωρίς ψήσιμο με σαντιγί σφενδάμου
Γαστρονομία

Τάρτα βανίλια χωρίς ψήσιμο με σαντιγί σφενδάμου

3 Δεκεμβρίου 2025
cookies μήλου
Γαστρονομία

Τα cookies μήλου που γίνονται viral για την απλότητα και τη γεύση τους

2 Δεκεμβρίου 2025
Η απλή μαρινάδα με τρία υλικά που κάνει το κοτόπουλο πιο ζουμερό και γευστικό
Γαστρονομία

Η απλή μαρινάδα με τρία υλικά που κάνει το κοτόπουλο πιο ζουμερό και γευστικό

30 Νοεμβρίου 2025
Next Post
Ο Ανδρέας Κονδύλης εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αθήνας (ΣυΔΝΑ)

Ο Ανδρέας Κονδύλης εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αθήνας (ΣυΔΝΑ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καιρός: Παρασκευή 4 Οκτωβρίου – Οι πέντε περιοχές που αναμένονται ισχυρά φαινόμενα

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη και νότιο Αιγαίο

12 ώρες ago
Το Πτηνό Huia: Ένα Σπάνιο Κομμάτι Ιστορίας

Το Πτηνό Huia: Ένα Σπάνιο Κομμάτι Ιστορίας

2 έτη ago
Κόστος δανεισμού: Στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο τα γερμανικά ομόλογα μετά τα μηνύματα της ΕΚΤ

Κόστος δανεισμού: Στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο τα γερμανικά ομόλογα μετά τα μηνύματα της ΕΚΤ

3 ώρες ago
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Μόνο 700.000 οδηγοί τα πλήρωσαν – 4,8 εκατ. ιδιοκτήτες σε αγώνα δρόμου

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Μόνο 700.000 οδηγοί τα πλήρωσαν – 4,8 εκατ. ιδιοκτήτες σε αγώνα δρόμου

10 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι πιο μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Η Βιέννη στην κορυφή της εορταστικής παράδοσης

Οι πιο μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Η Βιέννη στην κορυφή της εορταστικής παράδοσης

8 Δεκεμβρίου 2025
Κόστος δανεισμού: Στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο τα γερμανικά ομόλογα μετά τα μηνύματα της ΕΚΤ

Κόστος δανεισμού: Στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο τα γερμανικά ομόλογα μετά τα μηνύματα της ΕΚΤ

8 Δεκεμβρίου 2025
νοσοκομεία

Υγεία: Έρχονται νέοι οργανισμοί στα νοσοκομεία – Η επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ

8 Δεκεμβρίου 2025
Πόσο μπορεί να μείνει μόνη της μια γάτα; Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες πριν λείψουν από το σπίτι

Πόσο μπορεί να μείνει μόνη της μια γάτα; Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες πριν λείψουν από το σπίτι

8 Δεκεμβρίου 2025
Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

8 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Οι πιο μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Η Βιέννη στην κορυφή της εορταστικής παράδοσης
  • Κόστος δανεισμού: Στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο τα γερμανικά ομόλογα μετά τα μηνύματα της ΕΚΤ
  • Υγεία: Έρχονται νέοι οργανισμοί στα νοσοκομεία – Η επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ
  • Πόσο μπορεί να μείνει μόνη της μια γάτα; Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες πριν λείψουν από το σπίτι

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.