Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, 2025 - 22:52
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Panforte, ένα χριστουγεννιάτικο γλύκισμα από τη Σιένα

Με φρουί γκλασέ, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, το panforte είναι από τα αγαπημένα γιορτινά γλυκά των Ιταλών. Εδώ το φτιάχνουμε με γλυκό του κουταλιού και σοκολάτα. Και το σερβίρουμε κομμένο σε λεπτές φέτες.

Money & Life by Money & Life
28 Νοεμβρίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Panforte, ένα χριστουγεννιάτικο γλύκισμα από τη Σιένα
Share on FacebookShare on Twitter

Είναι ένα από τα γλυκίσματα που η γέννησή του παραμένει ασαφής και με πολλές θεωρίες. Η πιο χαριτωμένη αναφέρει μια καθολική μοναχή στη Μονή Montecelso στη Σιένα, κάπου τον 13ο αιώνα, η οποία βρήκε σε μια γωνιά της αποθήκης στοιβαγμένα τσουβάλια με μέλι, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, προσφορές των πιστών, τα έβρασε όλα σε ένα καζάνι, καθ’ υπόδειξη μιας… μαύρης γάτας που λέγεται ότι ήταν ο ίδιος ο Διάβολος, και τελικά προέκυψε ένα θαυμάσια μοσχοβολιστό γλύκισμα, με πυκνή υφή. Άρχισε λοιπόν να παρασκευάζεται τακτικά αυτό το γλύκισμα στη μονή και σύντομα διαδόθηκε σε όλη τη Σιένα.

Μια πιο ρεαλιστική εκδοχή θέλει τους Σταυροφόρους από τη Σιένα να δοκιμάζουν ένα γλύκισμα περσικό με αυτά ακριβώς τα υλικά, το οποίο αποδείχτηκε πολύ νόστιμο και έξτρα θρεπτικό, γι΄αυτό και το ονόμασαν panforte, δηλαδή «δυνατό ψωμί». Το έφεραν πίσω στην πόλη τους όπου άρχισαν να το παρασκευάζουν τα μοναστήρια, καθώς εκείνα μόνο διέθεταν τα ακριβά υλικά που απαιτούνταν. Η παράδοση λέει πως πρέπει να περιέχει ακριβώς 17 υλικά, όσες και οι μονές της πόλης, αλλά κάθε ζαχαροπλάστης καμαρώνει για τη δική του συνταγή – και δεν είναι λίγες. Το 2014 το panforte έλαβε πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Η εκδοχή της Εύης Παπαδοπούλου αξιοποιεί σπιτικά γλυκά κουταλιού που αντικαθιστούν τα κλασικά φρουί γκλασέ, ενώ κυριαρχεί η γεύση της σοκολάτας. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια (νηστίσιμη) κόλαση! Διατηρείται (θεωρητικά) 2-3 μήνες, αλλά συνήθως εξαφανίζεται… μυστηριωδώς μέσα στις 3-4 πρώτες μέρες.

30′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
15′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: 14-16

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε panforte, ξεκινάμε προθερμαίνουντας τον φούρνο στους 160°C.
  2. Ντύνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή ένα τσέρκι διαμέτρου 22-24 εκ. με αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα με σπορέλαιο και πασπαλίζουμε με κοσκινισμένο κακάο.
  3. Αν χρησιμοποιήσουμε γλυκό του κουταλιού, το στραγγίζουμε καλά από το σιρόπι, το ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό, το σκουπίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε κυβάκια.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύ- ουμε το αλεύρι, το κακάο, τα μπαχαρικά, τους ξηρούς καρπούς και τα φρουί γκλασέ (ή το γλυκό του κουταλιού).
  5. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το μέλι μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει τους 115°C ή εμπειρικά, αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αν ρίξουμε μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα μπολ με κρύο νερό, τότε αυτό θα πρέπει να σχηματίσει μια μαλακή μπάλα, που στα δάχτυλά μας πλάθεται σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
  6. Ρίχνουμε το σιρόπι και τη λιωμένη κουβερτούρα στο μείγμα αλευριού και ξηρών καρπών που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με βρεγμένα χέρια, αν έχει κρυώσει αρκετά ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε.
  8. Το ψήνουμε για 35-40 λεπτά – όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνει. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, πρέπει να δείχνει σχεδόν άψητο στο κέντρο και η επιφάνειά του να μοιάζει με κρέμα φούρνου. Δεν ανησυχούμε γιατί όσο κρυώνει θα σφίγγει.
  9. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως για 12-15 λεπτά και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, πιέζοντάς τη με τα χέρια μας για να το καλύψει παντού.
  10. Το αποθηκεύουμε μακριά από υγρασία και μυρωδιές.
gastronomos.gr
Tags: panforteΣΥΝΤΑΓΕΣ
Previous Post

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Next Post

Στις φλόγες τυλίχθηκε επαγγελματικό όχημα στον Παπάγο – Άγνωστοι πέταξαν γκαζάκι

Related Posts

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς
LIFESTYLE

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

9 Δεκεμβρίου 2025
Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο
Γαστρονομία

Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο

9 Δεκεμβρίου 2025
Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά
Γαστρονομία

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

8 Δεκεμβρίου 2025
Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα
Γαστρονομία

Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα

7 Δεκεμβρίου 2025
Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση
Γαστρονομία

Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση

5 Δεκεμβρίου 2025
Τάρτα βανίλια χωρίς ψήσιμο με σαντιγί σφενδάμου
Γαστρονομία

Τάρτα βανίλια χωρίς ψήσιμο με σαντιγί σφενδάμου

3 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Στις φλόγες τυλίχθηκε επαγγελματικό όχημα στον Παπάγο – Άγνωστοι πέταξαν γκαζάκι

Στις φλόγες τυλίχθηκε επαγγελματικό όχημα στον Παπάγο – Άγνωστοι πέταξαν γκαζάκι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Κέλλυ Μαρινάκη, στην πρώτη γραμμή του επιχειρείν και του πολιτισμού

Κέλλυ Μαρινάκη, στην πρώτη γραμμή του επιχειρείν και του πολιτισμού

1 έτος ago
Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τα κόμματα και πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στα αγροτικά μπλόκα

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τα κόμματα και πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στα αγροτικά μπλόκα

11 ώρες ago
UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

7 ώρες ago
Γιατί η Alarco είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στα φίλτρα νερού ;

Γιατί η Alarco είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στα φίλτρα νερού ;

1 έτος ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

9 Δεκεμβρίου 2025
Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κάτω από τις 2.100 μονάδες – Πιέσεις στις τράπεζες και νέα εταιρικά γεγονότα

9 Δεκεμβρίου 2025
Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο

Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο

9 Δεκεμβρίου 2025
UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

9 Δεκεμβρίου 2025
Νίκος Βέρτης

Νίκος Βέρτης: «Είμαστε στη 10η σεζόν στο YTON – Πριν βγω στη σκηνή κάνω την προσευχή μου»

9 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Κάτω από τις 2.100 μονάδες – Πιέσεις στις τράπεζες και νέα εταιρικά γεγονότα
  • Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο
  • UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.