Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025 - 22:41
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Οινοποιοί: Βυθίζουν τα κρασιά – Απογειώνουν την ποιότητα

Money & Life by Money & Life
3 Μαρτίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Οινοποιοί: Βυθίζουν τα κρασιά – Απογειώνουν την ποιότητα
Share on FacebookShare on Twitter

Στο βυθό της θάλασσας σε βάθος μεταξύ 10 και 50 μέτρων παλαιώνονται ποσότητες με εξαιρετικά ελληνικά κρασιά, φέρνοντας στην επιφάνεια εκτός από …μυστήρια και προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.

Μπορεί οι ποσότητες που έχουν παλαιωθεί μέχρι σήμερα να είναι περιορισμένες, είναι όμως, ξεχωριστές. Μια ιδιαιτερότητα, που έχει ενισχυθεί τόσο από το συναρπαστική εικόνα, που κρύβει ένας βυθός αλλά και από την μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του ελληνικού αμπελώνα.

Η σταθερή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου στο βάθος που τοποθετούνται τα μπουκάλια, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για παλαίωση του κρασιού, αναδεικνύοντας μέσω του τρόπου αυτού, τα εξαιρετικά, ιδιαίτερα αλλά και μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κρασιού. Ακόμα και η όψη της η φιάλη, έχοντας συγκεντρώσει γύρω της οργανισμούς του βυθού, αποκτά πέρα από το περιεχόμενο, μια ιδιαίτερη ομορφιά, κουβαλώντας μύθους και μυστήρια.

Διαφορετικά …γευστικά

Αν και η παλαίωση με αυτόν τον τρόπο κοστίζει, με τις απώλειες σε μπουκάλια να είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, παρόλα αυτά έχει αναπτυχθεί διεθνώς.

Το έναυσμα δόθηκε από τα κρασιά που έχουν βρεθεί και ανασυρθεί από ναυάγια, τα οποία σύμφωνα με όσους τα έχουν δοκιμάσει – χωρίς όμως να μπορούν να το περιγράψουν ακριβώς – είναι διαφορετικά …γευστικό.

Η πρακτική της υποθαλάσσιας παλαίωσης οίνων δεν είναι κάτι καινούργιο. Συναντάται ακόμα και από την αρχαιότητα με αναφορές για «κρασί που ωριμάζει στη θάλασσα» αλλά και για «σταφύλια που είχαν αποθηκευτεί σε κιούπια σε βάθος έντεκα μέτρων στη θάλασσα με στόχο να ωριμάσουν».

Σήμερα, η τεχνική αυτή έχει «ζωή»  περίπου 15 χρόνια, με τους οινοποιούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, να βυθίζουν μπουκάλια κρασιού στο βυθό της θάλασσας, περιμένοντας καρτερικά να παλιώσουν έως και 5 χρόνια. 

Πολλές αποχρώσεις

«Το κρασί έχει πολλές αποχρώσεις και προσεγγίζεται με διάφορους τρόπους από τους οινοποιούς», μας λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, επισημαίνοντας ότι τα συστατικά, το άρωμα και η γεύση του κρασιού που παλιώνει στο βυθό της θάλασσας, διαφοροποιείται, απ’ αυτό που παλιώνει με τον κλασικό τρόπο σε ένα υπόγειο κελάρι.

«Αυτό είναι και που κεντρίζει και το ενδιαφέρον στον καταναλωτή, ο οποίος δοκιμάζει διάφορους τύπους κρασιών», συμπληρώνει, εξηγώντας ότι αυτή η μέθοδος παλαίωσης «δημιουργεί και έναν μύθο γύρω από το συγκεκριμένο κρασί. Συναρπάζει ο τρόπος, με τον οποίο έχει παλαιωθεί, κέντρισε το ενδιαφέρον των καταναλωτών και των οινοποιών και σιγά σιγά αναπτύσσεται».

Νέο πλαίσιο

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων μέσω υποθαλάσσιας πόντισης που αφορά στη διαδικασία αδειοδότησης για την υποβρύχια παλαίωσή τους, τον καθορισμό της θέσης, καθώς και τον έλεγχο και την επισήμανση των οίνων, που ψηφίστηκε πρόσφατα έρχεται να βάλει τάξη και κανόνες στην όλη τεχνική, αλλά και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα κρασιά.

Ο ΣΕΟ ήδη έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για την ψήφιση του σχετικού νόμου, επισημαίνοντας ότι οι αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις για την πόντιση και παλαίωση των οίνων θα καταστεί ένα ισχυρό εργαλείο καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού και ταυτόχρονα προστασίας του καταναλωτή. 

«Επομένως σωστά το υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν νομοθετήσει κανόνες έτσι ώστε το προϊόν να παλιώνει σωστά, η διαδικασία να είναι παρόμοια και σταθερή για όλους, να πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και να προστατεύεται ο καταναλωτής, ο οποίος θα γνωρίζει από την ετικέτα όλα τα στοιχεία (πχ χρόνος παραμονής στο βυθό). Με τις νέες αυτές διαδικασίες θα ανέβει και η αξία του προϊόντος», επισημαίνει ο κ. Βογιατζής.

Τα θαλάσσια πάρκα

Στα θαλάσσια πάρκα, που θα δημιουργηθούν και όχι ανεξέλεγκτα, οι οινοποιοί θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να παλαιώσουν τα κρασιά τους. Θα πρέπει να  έχει προηγηθεί σχετική άδεια από την κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας (ΔΑΟΚ).

Τα κρασιά που έχουν υποστεί πόντιση τουλάχιστον για 1 έτος θα μπορούν να φέρουν την ένδειξη «παλαιωμένος στη θάλασσα»/«aged in the sea water» ή «aged underwater»/«veilli dans la mer», συνοδευόμενη απαραιτήτως από τη συνολική διάρκεια παλαίωσης

Η βύθιση θα γίνεται σε συγκεκριμένο σημείο, σε μεταλλικούς κλωβούς ενώ και οι φιάλες θα καταμετρώνται και ο κλωβός σφραγίζεται με αδιάβροχη σφραγίδα της ΔΑΟΚ.

Το κόστος συντήρησης των Περιφερειακών Θαλασσίων Πάρκων Παλαίωσης Οίνων βαρύνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, στις οποίες και επιμερίζεται, ανάλογα με τον όγκο των οίνων προς παλαίωση 

Δυναμική η πορεία του ελληνικού κρασιού

Σε έναν κοινό στόχο, ώστε τα πράγματα να πάνε καλύτερα και το ελληνικό κρασί να αναδεικνύεται, πορεύονται όλοι που εμπλέκονται με τον οίνο.

«Η δυναμική πορεία του ελληνικού κρασιού βασίζεται στον αγώνα και στη γνώση των παραγωγών, στα φανταστικά ελληνικά αμπελοτόπια και τις ποικιλίες που είναι μοναδικά στον κόσμο», επισημαίνει ο κ. Βογιατζής, εξηγώντας ότι υπάρχει άνοδος στις εξαγωγές κυρίως «γιατί καταφέραμε να λειτουργούμε συλλογικά, να έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό σαν κλάδος και καταφέραμε να ανεβάσουμε την αξία του προϊόντος. Η ζήτηση μάλιστα αυξάνεται σε κρασιά με υψηλότερες τιμές. Αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό κρασί, η οποία και βασίστηκε στη συλλογική προσπάθεια»

Πηγή

Tags: ΟΙΝΟΣ
Previous Post

Άρρηκτος Δεσμός: Μια ταινία του Γκάι Ρίτσι με σκηνικό την εμπόλεμη ζώνη στο Αφγανιστάν

Next Post

Μάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Related Posts

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
Gala

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη
Γαστρονομία

Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη

31 Μαΐου 2025
Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη
Γαστρονομία

Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη

27 Μαΐου 2025
Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη
Gala

Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη

23 Μαΐου 2025
Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική
Γαστρονομία

Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική

21 Μαΐου 2025
Next Post
Μάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Μάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Πληρωμές σε 79.617 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Ιουνίου

Πληρωμές σε 79.617 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Ιουνίου

2 ημέρες ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

2 μήνες ago
Circle Internet Group

Circle: Κέρδη 16% μετά την έγκριση νομοσχεδίου για τα σταθερά κρυπτονομίσματα

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

πρόωρες εκλογές

Τι σημαίνει το νέο σενάριο πρόωρων εκλογών – Όλα τα δεδομένα

19 Ιουνίου 2025
Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2024

Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2024

19 Ιουνίου 2025
Βρετανία: 23 δισεκ. ευρώ για τη χρηματοδοτική στήριξη εξαγωγικών επιχειρήσεων εν μέσω ανησυχίας για τους αμερικανικούς δασμούς

Ζημιές 200 εκατ.€ για την ελληνική οικονομία

19 Ιουνίου 2025
TEN Ltd. διεξάγει 32η ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων στην Αθήνα

TEN Ltd. διεξάγει 32η ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων στην Αθήνα

19 Ιουνίου 2025
Ευρώπη: Δουλειά πάνω από 11 ώρες ημερησίως και fast track επενδύσεις για να ετοιμαστεί πολεμικά η ΕΕ

Ευρώπη: Δουλειά πάνω από 11 ώρες ημερησίως και fast track επενδύσεις για να ετοιμαστεί πολεμικά η ΕΕ

19 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Τι σημαίνει το νέο σενάριο πρόωρων εκλογών – Όλα τα δεδομένα
  • Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2024
  • Ζημιές 200 εκατ.€ για την ελληνική οικονομία
  • TEN Ltd. διεξάγει 32η ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων στην Αθήνα

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.