Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025 - 01:05
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Οινοποιοί: Βυθίζουν τα κρασιά – Απογειώνουν την ποιότητα

Money & Life by Money & Life
3 Μαρτίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Οινοποιοί: Βυθίζουν τα κρασιά – Απογειώνουν την ποιότητα
Share on FacebookShare on Twitter

Στο βυθό της θάλασσας σε βάθος μεταξύ 10 και 50 μέτρων παλαιώνονται ποσότητες με εξαιρετικά ελληνικά κρασιά, φέρνοντας στην επιφάνεια εκτός από …μυστήρια και προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.

Μπορεί οι ποσότητες που έχουν παλαιωθεί μέχρι σήμερα να είναι περιορισμένες, είναι όμως, ξεχωριστές. Μια ιδιαιτερότητα, που έχει ενισχυθεί τόσο από το συναρπαστική εικόνα, που κρύβει ένας βυθός αλλά και από την μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του ελληνικού αμπελώνα.

Η σταθερή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου στο βάθος που τοποθετούνται τα μπουκάλια, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για παλαίωση του κρασιού, αναδεικνύοντας μέσω του τρόπου αυτού, τα εξαιρετικά, ιδιαίτερα αλλά και μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κρασιού. Ακόμα και η όψη της η φιάλη, έχοντας συγκεντρώσει γύρω της οργανισμούς του βυθού, αποκτά πέρα από το περιεχόμενο, μια ιδιαίτερη ομορφιά, κουβαλώντας μύθους και μυστήρια.

Διαφορετικά …γευστικά

Αν και η παλαίωση με αυτόν τον τρόπο κοστίζει, με τις απώλειες σε μπουκάλια να είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, παρόλα αυτά έχει αναπτυχθεί διεθνώς.

Το έναυσμα δόθηκε από τα κρασιά που έχουν βρεθεί και ανασυρθεί από ναυάγια, τα οποία σύμφωνα με όσους τα έχουν δοκιμάσει – χωρίς όμως να μπορούν να το περιγράψουν ακριβώς – είναι διαφορετικά …γευστικό.

Η πρακτική της υποθαλάσσιας παλαίωσης οίνων δεν είναι κάτι καινούργιο. Συναντάται ακόμα και από την αρχαιότητα με αναφορές για «κρασί που ωριμάζει στη θάλασσα» αλλά και για «σταφύλια που είχαν αποθηκευτεί σε κιούπια σε βάθος έντεκα μέτρων στη θάλασσα με στόχο να ωριμάσουν».

Σήμερα, η τεχνική αυτή έχει «ζωή»  περίπου 15 χρόνια, με τους οινοποιούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, να βυθίζουν μπουκάλια κρασιού στο βυθό της θάλασσας, περιμένοντας καρτερικά να παλιώσουν έως και 5 χρόνια. 

Πολλές αποχρώσεις

«Το κρασί έχει πολλές αποχρώσεις και προσεγγίζεται με διάφορους τρόπους από τους οινοποιούς», μας λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, επισημαίνοντας ότι τα συστατικά, το άρωμα και η γεύση του κρασιού που παλιώνει στο βυθό της θάλασσας, διαφοροποιείται, απ’ αυτό που παλιώνει με τον κλασικό τρόπο σε ένα υπόγειο κελάρι.

«Αυτό είναι και που κεντρίζει και το ενδιαφέρον στον καταναλωτή, ο οποίος δοκιμάζει διάφορους τύπους κρασιών», συμπληρώνει, εξηγώντας ότι αυτή η μέθοδος παλαίωσης «δημιουργεί και έναν μύθο γύρω από το συγκεκριμένο κρασί. Συναρπάζει ο τρόπος, με τον οποίο έχει παλαιωθεί, κέντρισε το ενδιαφέρον των καταναλωτών και των οινοποιών και σιγά σιγά αναπτύσσεται».

Νέο πλαίσιο

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων μέσω υποθαλάσσιας πόντισης που αφορά στη διαδικασία αδειοδότησης για την υποβρύχια παλαίωσή τους, τον καθορισμό της θέσης, καθώς και τον έλεγχο και την επισήμανση των οίνων, που ψηφίστηκε πρόσφατα έρχεται να βάλει τάξη και κανόνες στην όλη τεχνική, αλλά και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα κρασιά.

Ο ΣΕΟ ήδη έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για την ψήφιση του σχετικού νόμου, επισημαίνοντας ότι οι αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις για την πόντιση και παλαίωση των οίνων θα καταστεί ένα ισχυρό εργαλείο καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού και ταυτόχρονα προστασίας του καταναλωτή. 

«Επομένως σωστά το υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν νομοθετήσει κανόνες έτσι ώστε το προϊόν να παλιώνει σωστά, η διαδικασία να είναι παρόμοια και σταθερή για όλους, να πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και να προστατεύεται ο καταναλωτής, ο οποίος θα γνωρίζει από την ετικέτα όλα τα στοιχεία (πχ χρόνος παραμονής στο βυθό). Με τις νέες αυτές διαδικασίες θα ανέβει και η αξία του προϊόντος», επισημαίνει ο κ. Βογιατζής.

Τα θαλάσσια πάρκα

Στα θαλάσσια πάρκα, που θα δημιουργηθούν και όχι ανεξέλεγκτα, οι οινοποιοί θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να παλαιώσουν τα κρασιά τους. Θα πρέπει να  έχει προηγηθεί σχετική άδεια από την κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας (ΔΑΟΚ).

Τα κρασιά που έχουν υποστεί πόντιση τουλάχιστον για 1 έτος θα μπορούν να φέρουν την ένδειξη «παλαιωμένος στη θάλασσα»/«aged in the sea water» ή «aged underwater»/«veilli dans la mer», συνοδευόμενη απαραιτήτως από τη συνολική διάρκεια παλαίωσης

Η βύθιση θα γίνεται σε συγκεκριμένο σημείο, σε μεταλλικούς κλωβούς ενώ και οι φιάλες θα καταμετρώνται και ο κλωβός σφραγίζεται με αδιάβροχη σφραγίδα της ΔΑΟΚ.

Το κόστος συντήρησης των Περιφερειακών Θαλασσίων Πάρκων Παλαίωσης Οίνων βαρύνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, στις οποίες και επιμερίζεται, ανάλογα με τον όγκο των οίνων προς παλαίωση 

Δυναμική η πορεία του ελληνικού κρασιού

Σε έναν κοινό στόχο, ώστε τα πράγματα να πάνε καλύτερα και το ελληνικό κρασί να αναδεικνύεται, πορεύονται όλοι που εμπλέκονται με τον οίνο.

«Η δυναμική πορεία του ελληνικού κρασιού βασίζεται στον αγώνα και στη γνώση των παραγωγών, στα φανταστικά ελληνικά αμπελοτόπια και τις ποικιλίες που είναι μοναδικά στον κόσμο», επισημαίνει ο κ. Βογιατζής, εξηγώντας ότι υπάρχει άνοδος στις εξαγωγές κυρίως «γιατί καταφέραμε να λειτουργούμε συλλογικά, να έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό σαν κλάδος και καταφέραμε να ανεβάσουμε την αξία του προϊόντος. Η ζήτηση μάλιστα αυξάνεται σε κρασιά με υψηλότερες τιμές. Αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό κρασί, η οποία και βασίστηκε στη συλλογική προσπάθεια»

Πηγή

Tags: ΟΙΝΟΣ
Previous Post

Οι ταινίες που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 2 Μαρτίου

Next Post

Μάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Related Posts

Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο
Γαστρονομία

Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο

15 Δεκεμβρίου 2025
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Γαστρονομία

Το Καφενείο επιστρέφει στο Κολωνάκι με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και σεβασμό στην ιστορία του

14 Δεκεμβρίου 2025
Achaia Clauss
Γαστρονομία

Achaia Clauss: Το ιστορικό οινόκαστρο της Πάτρας που αποτελεί πρότυπο οινοτουρισμού στην Ελλάδα

14 Δεκεμβρίου 2025
Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά
Γαστρονομία

Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά

12 Δεκεμβρίου 2025
Λαχταριστά κανελόνια με κιμά κοτόπουλου και μοτσαρέλα
Γαστρονομία

Λαχταριστά κανελόνια με κιμά κοτόπουλου και μοτσαρέλα

11 Δεκεμβρίου 2025
Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα
Γαστρονομία

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

10 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Μάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Μάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καιρός σήμερα τετάρτη 30-08-2023

Καιρός σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Αίθριος στις περισσότερες περιοχές, παγετός στα βόρεια

16 ώρες ago
Χριστούγεννα στις παραδοσιακές «μονές» κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα

Χριστούγεννα στις παραδοσιακές «μονές» κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα

1 εβδομάδα ago
Πρεμιέρα Αργυρού – Βανδή: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ διασκέδασε με τη Μαριάννα Λάτση

Πρεμιέρα Αργυρού – Βανδή: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ διασκέδασε με τη Μαριάννα Λάτση

2 ημέρες ago
Ξάνθη: Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στην «αγκαλιά» της οροσειράς της Ροδόπης

Ξάνθη: Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στην «αγκαλιά» της οροσειράς της Ροδόπης

14 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μουτίδου μετά τον καβγά με Μπέο: «Με διασύρουν στα κανάλια, δεν μου κάνει εντύπωση»

Μουτίδου μετά τον καβγά με Μπέο: «Με διασύρουν στα κανάλια, δεν μου κάνει εντύπωση»

16 Δεκεμβρίου 2025
Στεγαστική κρίση: Η Κομισιόν παρουσίασε για πρώτη φορά σχέδιο για προσιτή στέγη και ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Στεγαστική κρίση: Η Κομισιόν παρουσίασε για πρώτη φορά σχέδιο για προσιτή στέγη και ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

16 Δεκεμβρίου 2025
BBC: Δεν υποχωρεί στη μήνυση Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμηση – Αγωγή 10 δισ. δολαρίων

BBC: Δεν υποχωρεί στη μήνυση Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμηση – Αγωγή 10 δισ. δολαρίων

16 Δεκεμβρίου 2025
Ξάνθη: Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στην «αγκαλιά» της οροσειράς της Ροδόπης

Ξάνθη: Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στην «αγκαλιά» της οροσειράς της Ροδόπης

16 Δεκεμβρίου 2025
Σάλεχ: Άκυρο το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο – Ανοίγει συζήτηση για οριοθετήσεις με Ελλάδα και Αίγυπτο

Σάλεχ: Άκυρο το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο – Ανοίγει συζήτηση για οριοθετήσεις με Ελλάδα και Αίγυπτο

16 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Μουτίδου μετά τον καβγά με Μπέο: «Με διασύρουν στα κανάλια, δεν μου κάνει εντύπωση»
  • Στεγαστική κρίση: Η Κομισιόν παρουσίασε για πρώτη φορά σχέδιο για προσιτή στέγη και ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων
  • BBC: Δεν υποχωρεί στη μήνυση Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμηση – Αγωγή 10 δισ. δολαρίων
  • Ξάνθη: Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στην «αγκαλιά» της οροσειράς της Ροδόπης

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.