Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, 2025 - 20:18
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Οι Έλληνες νομάδες της ανοιχτής κουζίνας, της φωτιάς και του δωρικού art de la table

Money & Life by Money & Life
7 Φεβρουαρίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Οι Έλληνες νομάδες της ανοιχτής κουζίνας, της φωτιάς και του δωρικού art de la table
Share on FacebookShare on Twitter

Ανάμεσα στα λαμπερά Michelin αστέρια που φιγουράρουν στα High end εστιατόρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο casual dining που κρατά τα σκήπτρα της γαστρονομίας στην Ελλάδα, και το street food που δεν θα σταματήσει ποτέ να διηγείται την ιστορία της χώρας, μια διαφορετική, πολύ παλαιά αλλά ταυτόχρονα φρεσκοδοσμένη κουλτούρα αναδύεται στο γαστρονομικό τοπίο.

Nomade et Sauvage

Ανοιχτές κουζίνες, φωτιά, πρώτες ύλες που έρχονται απευθείας από τη γη, premium κοπές, μυρωδιά από υγρό χώμα και νοτισμένο γρασίδι, ορχηστρικές μουσικές και ένα δωρικό αλλά εντελώς φινετσάτο art de la table συνθέτουν ένα σχεδόν εξωπραγματικό σκηνικό. Ένα raw αφήγημα όπου η μαγειρική σκέψη και τεχνική είναι σε οργανική σύνδεση με την παράδοση του τόπου, με τα υλικά, τις συνταγές και τις γεύσεις να βρίσκονται σε διάλογο με τη νομαδική μαγειρική της φωτιάς και του καπνού των ξύλων. Μια εμπειρία που υπόσχεται να συνεπάρει τους aficionados του καλού φαγητού.

«Τη Nomade et Sauvage, ως ιδέα μιας νομαδικής μαγειρικής σε ανοιχτές φωτιές με ξύλα τη σκεφτήκαμε στα μέσα του 2018 με το φίλο και συνέταιρο μου Λευτέρη Καρναχωρίτη» μου αποκαλύπτει ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης.
Photo: Nomade et Sauvage
Photo: Nomade et Sauvage

«Ήδη από κάποια χρόνια πριν, βάδιζα στο δρόμο της μαγειρικής της ανοιχτής φωτιάς των ξύλων μελετώντας τεχνικές μαγειρικής, εργαλεία. Ωστόσο από τότε που πήραμε την απόφαση με το Λευτέρη να κάνουμε τη Nomade et Sauvage αφιερωθήκαμε ολοκληρωτικά στις ανοιχτές φωτιές και στο νομαδισμό, εμβαθύνοντας σε πρακτικές θεωρητικές αναλύσεις της μαγειρικής φωτιάς και της νομαδικής μετακίνησης. Την περίοδο εκείνη για μεγάλη μας τύχη συναντήσαμε τεχνίτες, σιδεράδες, χαλκουργούς, μαραγκούς που είχαν την τεχνογνωσία να κατασκευάσουν σκεύη και εργαλεία μαγειρικής για τις ανοιχτές φωτιές. Για ένα χρόνο περίπου μελετούσαμε θέματα τεχνικής και νομικής φύσης για τη υπαίθρια μαγειρική» αναφέρει ο Ιορδάνης καθώς μου διηγείται την ιστορία της εταιρίας.

«Βρεθήκαμε λοιπόν στην αρχή ενός δρόμου που είχε χαραχτεί από μία ιδέα και ένα όνειρο.
Η νομαδική μαγειρική είναι το αντικείμενό μας και το βασικό στοιχείο της είναι η γοητεία της φωτιάς των ξύλων όπως αυτή αγγίζει τη γεύση των υλικών του κάθε τόπου όπου μαγειρεύουμε.

Photo: Nomade et Sauvage
Photo: Nomade et Sauvage
Photo: Nomade et Sauvage

Ο τόπος

Ποιος όμως καθορίζει το μενού σε έναν τόπο; Ρωτάω τον Ιορδάνη τι λαμβάνει υπόψιν η ομάδα της Nomade et Sauvage, προκειμένου να στρώσει τραπέζι.

«Ο τόπος είναι αυτός που καθορίζει τα πάντα, ενώ δεν υπάρχει κριτήριο για την επιλογή του. Όλοι οι τόποι είναι φοβερά ελκυστικοί από όλες τις απόψεις, γαστρονομικά, αισθητικά, πολιτιστικά.
Η γεύση του τόπου και η εποχή είναι και το βασικό στοιχείο που πρέπει να προσεγγίσουμε κάθε φορά στα γεύματά μας. Όταν δουλεύουμε με τον φίλο και συνάδελφο μου Παναγιώτη Σιαφάκα για να σχεδιάσουμε πιάτα, τον πρώτο λόγο έχει ο τόπος και η εποχή και έπειτα ανατρέχουμε στις συνθέσεις των γεύσεων των υλικών, ανατρέχοντας σε παραδόσεις, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα και ενσωματώνοντάς τα στη μαγειρική της φωτιάς».

Photo: Nomade et Sauvage
Photo: Nomade et Sauvage

Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό που κάνει η Nomade et Sauvage; Ξεκινώντας από την επιλογή του τόπου, την προετοιμασία του φαγητού, το στρώσιμο του τραπεζιού και μετά την εμπειρία του δείπνου, σε συνδυασμό με τον απρόβλεπτο καιρό, πολλά μπορούν να συμβούν.

«Μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι ξαφνικό μη διαχειρίσιμο ή αν συνέβη κάτι και το αντιμετωπίσαμε δεν το θυμάμαι. Ο Λουκάκης, όταν έρχεται κάποια δύσκολη κατάσταση λέει “Ωραία, παιδιά. Πάμε και βλέπουμε”. Το ίδιο λέει και ο Πάνος όταν τα πράγματα ζορίζουν και γελάμε» αποκαλύπτει ο Ιορδάνης.

Αναρωτιέμαι πολλές φορές κι εγώ ποια μπορεί να ήταν η καλύτερη στιγμή, όταν επιστρέφω σπίτι μου» μου λέει ο ιδρυτής της Nomade et Sauvage, όταν τον ρωτώ αν έχει ξεχωρίσει κάποιο μαγειρικό ταξίδι. «Αναζητώ την πιο ωραία στιγμή του ταξιδιού αλλά δεν μπορώ να απομονώσω κάποια για να την ξεχωρίσω. Είναι σαν κουρελού η ζωή μας, πατσγουρκ στιγμών, που ράβονται και δε χωρίζουν» καταλήγει.

Photo: Nomade et Sauvage
Photo: Nomade et Sauvage
Photo: Nomade et Sauvage

Οι μνήμες

Το φαγητό είναι πρώτα από όλα μνήμη. Αναμνήσεις μέσα από εικόνες και μυρωδιές, από το καταφύγιο ακόμα, της παιδικής μας ηλικίας. «Τη μνήμη του φαγητού και του ταξιδιού την αντιλαμβάνομαι μέσα μου ως έννοια που με οδηγεί στην παιδική μου ηλικία» μου εξηγεί ο Ιορδάνης. «Αναφορικά με τη σύνδεση των δύο εννοιών ταξίδι και φαγητό, στην παιδική μου ηλικία ζούσα τα μεγάλα ταξίδια της γεύσεις μέσα από της αφηγήσεις της μητέρας μου, μέσα από ιστορίες για φαγητά βοσκών στα μητάτα του Ψηλορείτη, για τη μαγειρική της γιαγιάς της που ήρθε από τον Πόντο, για τις βάφλες του Βελγίου και ένα σωρό άλλες ιστορίες που κάνανε τη φαντασία μου να τρέχει σε μυστικούς και μεγαλειώδεις τόπους της γεύσεις» μου λέει ο Ιορδάνης, για να τον ρωτήσω: Βουνό ή θάλασσα; «Μεγαλειώδεις έννοιες και τα βουνά και οι θάλασσες. Εκεί που σταματάω πάντα εγώ είναι στα ορεινά σιτοχώραφα των Γρεβενών».

Πηγή

Tags: Έλληνες νομάδες
Previous Post

Δύο αδέλφια στην Κερκίνη παράγουν ένα νέο λευκό τυρί που φιλοδοξεί να γίνει εμβληματικό προϊόν της

Next Post

Χάρης Ρώμας: «Μου είπε Ρώμα πως έγινες έτσι, είσαι βόδι» – Ένιωσα άσχημα

Related Posts

φετουτσίνι με μανιτάρια
Γαστρονομία

Λαχταριστά φετουτσίνι με μανιτάρια: Εύκολο και πλούσιο γεύμα στο σπίτι

26 Νοεμβρίου 2025
Green Academy: Μια πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα
Γαστρονομία

Green Academy: Μια πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα

25 Νοεμβρίου 2025
Πορτοκάλι με σοκολάτα
Γαστρονομία

Πορτοκάλι με σοκολάτα: Η νέα τάση στη ζαχαροπλαστική με απλή διαδικασία

23 Νοεμβρίου 2025
γαλακτομπούρεκο
Γαστρονομία

Το γιορτινό γαλακτομπούρεκο της Φλώρινας: Ένα γλυκό με ιστορία και υπογραφή

17 Νοεμβρίου 2025
Zonar’s: Ένα τοπόσημο της κοσμικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας
Αφιερώματα

Zonar’s: Ένα τοπόσημο της κοσμικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας

16 Νοεμβρίου 2025
Υποψήφια η Ελλάδα για το «UNWTO Global Wine tourism Conference 2024»
Γαστρονομία

Η γιορτή του ελληνικού κρασιού επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

15 Νοεμβρίου 2025
Next Post
Χάρης Ρώμας: «Μου είπε Ρώμα πως έγινες έτσι, είσαι βόδι» – Ένιωσα άσχημα

Χάρης Ρώμας: «Μου είπε Ρώμα πως έγινες έτσι, είσαι βόδι» - Ένιωσα άσχημα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Eurostat: Άνοδος 22,3% στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων την τελευταία εξαετία

Eurostat: Άνοδος 22,3% στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων την τελευταία εξαετία

1 ημέρα ago
Επιδόματα: Αλλαγή στην ημερομηνία πληρωμών λόγω εορτών

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης” των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου

12 ώρες ago
Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με βελτίωση από το βράδυ

Καιρός 26 Νοεμβρίου: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Έως 7 μποφόρ στα πελάγη

13 ώρες ago
Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πέμπτη συνεχόμενη άνοδος – Στις 2.073 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στο επίκεντρο η Metlen

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξεταστική επιτροπή: Αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου – Σεμερτζίδου

Ένταση στην εξεταστική επιτροπή: Σφοδρή αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου – Σεμερτζίδου

26 Νοεμβρίου 2025
Η γήρανση του πληθυσμού απειλεί το μέλλον του ΑΕΠ προειδοποιεί η EBRD

Η γήρανση του πληθυσμού απειλεί το μέλλον του ΑΕΠ προειδοποιεί η EBRD

26 Νοεμβρίου 2025
Γενεύη: Sotheby’s και Christie’s παρουσιάζουν δύο από τα πιο πολύτιμα διαμάντια στον κόσμο

Γενεύη: Sotheby’s και Christie’s παρουσιάζουν δύο από τα πιο πολύτιμα διαμάντια στον κόσμο

26 Νοεμβρίου 2025
φετουτσίνι με μανιτάρια

Λαχταριστά φετουτσίνι με μανιτάρια: Εύκολο και πλούσιο γεύμα στο σπίτι

26 Νοεμβρίου 2025
Οικονομία - Ελλάδα

Eurostat: Η Ελλάδα μεταξύ των δύο χωρών της ΕΕ με μείωση κατά κεφαλήν εισοδήματος την τελευταία 20ετία

26 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ένταση στην εξεταστική επιτροπή: Σφοδρή αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου – Σεμερτζίδου
  • Η γήρανση του πληθυσμού απειλεί το μέλλον του ΑΕΠ προειδοποιεί η EBRD
  • Γενεύη: Sotheby’s και Christie’s παρουσιάζουν δύο από τα πιο πολύτιμα διαμάντια στον κόσμο
  • Λαχταριστά φετουτσίνι με μανιτάρια: Εύκολο και πλούσιο γεύμα στο σπίτι

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.