Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει προσεκτική λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οφείλει να διατηρήσει στάση επιφυλακής, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν ασταθείς. Αυτό τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, από το ετήσιο συνέδριο της Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Μιλώντας στο Bloomberg την Τρίτη 1 Ιουλίου, ο Νάγκελ ανέφερε πως οι πρόσφατες διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθιστούν επιτακτική την προσοχή. «Μπορεί να βρισκόμαστε προσωρινά σε ήρεμα νερά, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», σημείωσε.
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για όγδοη φορά τον Ιούνιο, στέλνοντας σήμα ότι η περίοδος νομισματικής χαλάρωσης οδεύει προς το τέλος της. Αν και κάποιοι αξιωματούχοι στηρίζουν περαιτέρω μειώσεις για την ενίσχυση της οικονομίας, άλλοι –όπως ο Νάγκελ– επισημαίνουν την ανάγκη για προσεκτικά βήματα, λόγω των πιθανών αναζωπυρώσεων πληθωριστικών πιέσεων.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Ιούλιο, αναμένεται να φέρει προσωρινή παύση της χαλάρωσης. Ο Νάγκελ δήλωσε πως θα περιμένει τα νέα οικονομικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου για να διαμορφώσει άποψη σχετικά με τα επόμενα βήματα. «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα. Το φθινόπωρο θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε αναλόγως», τόνισε.
Τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν αργότερα σήμερα αναμένεται να δείξουν μικρή αύξηση του πληθωρισμού στο 2%, παραμένοντας εντός του στόχου της ΕΚΤ. Παρότι οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι θετικές, δεν λείπουν οι προκλήσεις – από τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ έως τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Ο Νάγκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για τους δασμούς θα καταλήξουν θετικά και παρατήρησε ότι η σταθεροποίηση στις αγορές εμπορευμάτων είναι ενθαρρυντική. Αναφερόμενος στο ευρώ, το οποίο έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, το χαρακτήρισε «έναν μόνο από τους παράγοντες» που επηρεάζουν τη σκέψη της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι το επίπεδο της ισοτιμίας δεν θεωρείται υπερβολικό ιστορικά.
Ρυθμίζεται νομοθετικά η δόμηση σε μικρούς οικισμούς – Τι αλλάζει με τα νέα πολεοδομικά εργαλεία