Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου, 2025 - 15:45
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Μουσακάς χωρίς κρέας, μια συνταγή για χορτοφάγους

Money & Life by Money & Life
22 Απριλίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Μουσακάς χορτοφαγικός
Share on FacebookShare on Twitter

Υλικά Συνταγής
40 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
2 κρεμμύδια
8 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Μισό στικ κανέλας
Ένα μάτσο φρέσκια ρίγανη, περίπου 30 γραμμάρια
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
2 μεγάλες μελιτζάνες, περίπου 400 γραμμάρια η κάθε μία
1 κιλό πατάτες
2 κονσέρβες με ολόκληρα ντοματίνια των 400 γραμμαρίων η κάθε μία
200 γραμμάρια φέτα
2 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
500 ml ημι-αποβουτυρωμένο γάλα
Ένα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση Συνταγής

Όπως συνιστούμε πάντα, είναι σκόπιμο να ετοιμάσετε και να κόψετε όλα τα υλικά σας πριν αρχίσετε να εκτελείτε τις οδηγίες.

Μόλις ολοκληρώσετε την προετοιμασία των υλικών, μπορείτε να χαλαρώσετε για λίγο κάνοντας μια επίσκεψη σε αυτόν τον ιστότοπο, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στους κουλοχέρηδες, σε ένα ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον με καλαίσθητα γραφικά.

Ρίξτε τα μανιτάρια πορτσίνι μέσα σε 500 ml βραστού νερού. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ρίξτε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε την κανέλα και αφήστε τη για ένα λεπτό, πριν ρίξετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέστε τη ρίγανη και το ξύδι και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει, καλυμμένο με το καπάκι, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας διαρκώς.

Εν τω μεταξύ, κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους ενός εκατοστού και ψήστε τις σε γκριλιέρα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε φέτες πάχους ενός εκατοστού, και ρίξτε τις στην κατσαρόλα με το νερό όπου έβρασαν τα μανιτάρια πορτσίνι, τα οποία έχετε προηγουμένως αφαιρέσει. Ρίξτε τα ντοματίνια στην κατσαρόλα και αφήστε τα να απορροφήσουν τα υγρά τους σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200º βαθμούς.

Βάλτε τα μανιτάρια στο μπλέντερ με τη μισή φέτα και τα αυγά. Προσθέστε το γάλα, τρίψτε το μισό μοσχοκάρυδο, και χτυπήστε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα. Καρυκεύστε τη σάλτσα ντομάτα με θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι, και βάλτε τη μισή με την κουτάλα σε ταψί διαστάσεων 25 x 35 εκ. Καλύψτε με τις μισές μελιτζάνες, περιχύστε με 4 κουταλιές της σούπας κρέμα, και επαναλάβετε, τελειώνοντας με μια στρώση κρέμας. Ρίξτε από πάνω την φέτα σε μικρά κομματάκια.

Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι ο μουσακάς να ροδίσει καλά.

Ο μουσακάς για χορτοφάγους συνοδεύεται με μια απλή σαλάτα λαχανικών με ντρέσινγκ λαδολέμονο.

Μπορείτε να προσθέσετε στις μελιτζάνες και κολοκύθια κομμένα σε φέτες πάχους ενός εκατοστού και να αντικαταστήσετε τη φέτα με τριμμένο χαλούμι.

Ταιριάζει πολύ ωραία με ένα φρέσκο αγιωργίτικο ή ακόμη με ένα αρωματικό νυχτέρι από τη Σαντορίνη.

Η ιστορία του μουσακά
Ο μουσακάς είναι ένα ανατολίτικο φαγητό, κοινό στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία) και στην Τουρκία. Η συνταγή του μουσακά, όπως τον ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 από τον σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ από τη Σίφνο. Αυτός πρόσθεσε τη σάλτσα της γαλλικής κουζίνας μπεσαμέλ και αφαίρεσε τα πολλά ανατολίτικα μπαχαρικά. Στην Ελλάδα ο μουσακάς σερβίρεται ζεστός, σε τετράγωνα κομμάτια από το ταψί.

Tags: Μουσακάς χωρίς κρέας
Previous Post

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές στο έντυπο Ε3 των επαγγελματιών

Next Post

Πίτσα Margherita: Ιστορία, μύθοι και γεύση

Related Posts

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα
Γαστρονομία

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

10 Δεκεμβρίου 2025
Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς
LIFESTYLE

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

9 Δεκεμβρίου 2025
Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο
Γαστρονομία

Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο

9 Δεκεμβρίου 2025
Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά
Γαστρονομία

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

8 Δεκεμβρίου 2025
Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα
Γαστρονομία

Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα

7 Δεκεμβρίου 2025
Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση
Γαστρονομία

Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση

5 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Πίτσα Margherita: Ιστορία, μύθοι και γεύση

Πίτσα Margherita: Ιστορία, μύθοι και γεύση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τα κόμματα και πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στα αγροτικά μπλόκα

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τα κόμματα και πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στα αγροτικά μπλόκα

1 ημέρα ago
Κέλλυ Μαρινάκη, στην πρώτη γραμμή του επιχειρείν και του πολιτισμού

Κέλλυ Μαρινάκη, στην πρώτη γραμμή του επιχειρείν και του πολιτισμού

1 έτος ago
UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

24 ώρες ago
Καιρός Κυριακής

Χειμωνιάτικη η σημερινή εικόνα του καιρού – Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

8 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ντορέττα Παπαδημητρίου

Ντορέττα Παπαδημητρίου: «Οι γιοι μου ξέρουν τα πάντα πριν γραφτεί οτιδήποτε – Δεν πέφτουν ποτέ από τα σύννεφα»

10 Δεκεμβρίου 2025
Brown Hotels: Τα επενδυτικά σχέδια έως το 2030 στην Ελλάδα

Brown Hotels: Τα επενδυτικά σχέδια έως το 2030 στην Ελλάδα

10 Δεκεμβρίου 2025
Αθηνά Οικονομάκου

Αθηνά Οικονομάκου: «Είναι όλα ψέματα» – Διαψεύδει τον γάμο με τον Μπρούνο Τσερέλα το καλοκαίρι του 2026

10 Δεκεμβρίου 2025
Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

10 Δεκεμβρίου 2025
Κυριάκος Πιερρακάκης

Bloomberg: Κρίσιμη δοκιμασία για την Ελλάδα – Ο Κυριάκος Πιερρακάκης διεκδικεί την προεδρία του Eurogroup

10 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ντορέττα Παπαδημητρίου: «Οι γιοι μου ξέρουν τα πάντα πριν γραφτεί οτιδήποτε – Δεν πέφτουν ποτέ από τα σύννεφα»
  • Brown Hotels: Τα επενδυτικά σχέδια έως το 2030 στην Ελλάδα
  • Αθηνά Οικονομάκου: «Είναι όλα ψέματα» – Διαψεύδει τον γάμο με τον Μπρούνο Τσερέλα το καλοκαίρι του 2026
  • Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.