Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025 - 04:53
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Κόσμος

Μέση Ανατολή: Η δολοφονία Νασράλα φέρνει την περιφερειακή σύγκρουση ακόμη πιο κοντά

Η επιλογή του Ισραήλ να δολοφονήσει τον Χασάν Νασράλα κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή και παραπέμπει σε άρνηση ειρηνευτικής διαδικασίας

Money & Life by Money & Life
28 Σεπτεμβρίου 2024
in Κόσμος
0 0
0
Μέση Ανατολή: Η δολοφονία Νασράλα φέρνει την περιφερειακή σύγκρουση ακόμη πιο κοντά
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση του Ισραήλ πανηγυρίζει ότι με τη δολοφονία του ηγέτη Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε συνέχεια προηγούμενων δολοφονιών ηγετικών στελεχών του κινήματος, στέλνει το μήνυμα ότι μπορεί να εκτελεί τους «εχθρούς του Ισραήλ» και ότι ανοίγει το δρόμο για να σταματήσουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ και άρα να μπορέσουν οι μονάδες που βρίσκονται εκεί να μετακινηθούν στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η επιλογή αυτή, που υλοποιήθηκε με την μέθοδο των μαζικών βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές, με πλήθος θυμάτων, θα κινηθεί τελικά θα φέρει αυτά τα αποτελέσματα.

Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ με την επιλογή αυτή απομακρύνει οποιαδήποτε προοπτική ειρηνευτικής διαδικασίας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το Ισραήλ επέλεξε να δολοφονήσει δύο ηγέτες με τους οποίους θα έπρεπε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ήταν να υπάρξει κάποια τέτοια διαδικασία, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τώρα τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Ναρσάλα. Είναι και ότι ο ίδιος ο σχεδιασμός παραπέμπει σε κλιμάκωση και επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Πρώτα από όλα είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να προχωρήσει μια συζήτηση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Ιδίως από τη στιγμή που όλα δείχνουν είναι ότι ο σχεδιασμός παραμένει η συνέχεια των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα, που ήδη έχουν οδηγήσει σε πάνω από 40.000 θύματα, τα περισσότερα μεταξύ των αμάχων, και ουσιαστικά ο μαζικός εκτοπισμός σημαντικού αριθμού Παλαιστινίων από την περιοχή, την ώρα που κλιμακώνεται η βία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Μία συνθήκη που εξηγεί και γιατί οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν ένοπλη αντίσταση μέσα στη Γάζα.

Μόνο που όσο το Ισραήλ συνεχίζει την πολεμική επιχείρηση στη Γάζα, ενταφιάζοντας κάθε προοπτική κατάπαυσης πυρός, ταυτόχρονα ακυρώνει και κάθε ευρύτερη προοπτική ειρηνευτικής διαδικασίας. Και βέβαια η συνέχιση αυτής της πολεμικής επιχείρησης θα σημαίνει ακόμη περισσότερα θύματα, ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή και τα ορατό ενδεχόμενο μαζικής πίεσης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα να βρεθούν ξανά στην προσφυγιά.

Δεύτερον, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η δολοφονία Νασράλα θα σημάνει και μια αυτόματη υποχώρηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της Χεζμπολάχ, ή ότι οι αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί στο Λίβανο από την ισραηλινή αεροπορία θα οδηγήσουν σε υποχώρηση της διάθεσης αντίστασης. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα τελειώσει το πρόβλημα στο βόρειο Ισραήλ ή ότι θα σταματήσουν οι ρουκέτες. Πράγμα που σημαίνει θα επανέρχεται το ερώτημα όχι της αποδέσμευσης δυνάμεων από το βόρειο Λίβανο, αλλά της χερσαίας επιχειρήσεις που σημαίνει δεύτερο πολεμικό μέτωπο και εκ των πραγμάτων άνοιγμα μιας περιφερειακής σύγκρουσης.

Τρίτον, από ένα σημείο και μετά η τακτική που έχει ακολουθήσει το Ιράν, που είναι να μην έχει απαντήσει στα πλήγματα που έχουν δεχτεί συμμαχικές δυνάμεις του, αλλά και το ίδιο, δεν είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί. Και τότε θα μιλάμε για πολύ μεγάλης κλίμακας πολεμική σύγκρουση.

Τέταρτον, το γεγονός ότι οι Χούθι έχουν επιλέξει να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη τόσο με τις επιθέσεις σε πλοία που θεωρούν ισραηλινών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και με πυραυλικές επιθέσεις προς το Ισραήλ, υπογραμμίζει άλλη μια παράμετρο που έχει ευρύτερο αντίκτυπο.

Πέμπτον, η ιστορία των ενόπλων κινημάτων αντίστασης δείχνει ότι η αντιμετώπισή τους ως τακτικών στρατών με μια σαφή και άκαμπτη ιεραρχία, που αποδιαρθρώνονται όταν σκοτωθούν οι ηγέτες, συνήθως διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Και εύλογα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ παράγουν φόβο, παράγουν όμως και οργή και είναι πιθανό αρκετοί να θελήσουν να στραφούν προς την ένοπλη αντίσταση. Ούτε πρέπει να παραβλέπουμε ότι στα μάτια ευρύτερων κομματιών τόσο στον Αραβικό Κόσμο, όσο και στον Παγκόσμιο Νότο ο Νασράλα είναι απλώς άλλη μια προσθήκη σε ένα μακρύ κατάλογο μαρτύρων που δικαιολογεί και νομιμοποιεί τις πράξεις ένοπλης αντίστασης.

Προφανώς και στο εσωτερικό του Ισραήλ η δολοφονία Νασράλα θα ενισχύσει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου, αυτό όμως πολύ περισσότερο θα αντανακλά τις μετατοπίσεις της ισραηλινής κοινωνίας σε μια αποδοχή της βαναυσότητας ως μέσο άσκησης πολιτικής, παρά σε μια υποστήριξη με όρους πολιτικού οράματος. Απλώς, σε μια συγκυρία που τόσο το πολιτικό σύστημα του Ισραήλ όσο και μεγάλο μέρος της ισραηλινής κοινωνίας στρατεύεται γύρω από τη λογική της άρνησης οποιασδήποτε λύσης με όρους που να περιλαμβάνουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην κρατική υπόσταση, εύλογο είναι να είναι δημοφιλής ο Νετανιάχου. Και για τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό η συνέχεια μιας εμπόλεμης κατάστασης σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει ούτε της κατηγορίες σε βάρος τους, ούτε τη βαθιά διαίρεση της ισραηλινής κοινωνίας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η δολοφονία Νασράλα θα φέρει πιο κοντά και δεν θα απομακρύνει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σε τελική ανάλυση το γεγονός ότι ακόμη και τώρα οι περισσότερες δυτικές δυνάμεις ούτε επί της ουσίας καταδικάζουν τις ισραηλινές επιλογές, ούτε ασκούν οποιαδήποτε πραγματική πίεση σε βάρος της ισραηλινής κυβέρνησης, ερμηνεύεται από την τελευταία ως ένα διαρκές πράσινο φως στις όποιες επιλογές της. Μόνο που αυτό τις καθιστά στα μάτια αρκετών και συνυπεύθυνες για την παράταση της σύγκρουσης και της αιματοχυσίας. Ούτως ή άλλως όλα δείχνουν ότι πλέον η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να παίρνει μείζονες πρωτοβουλίες χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, εκτιμώντας ότι ούτως ή άλλως και οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές χώρες θα αποδεχτούν τα τετελεσμένα.

ΠΗΓΗ

Tags: δολοφονία ΝασράλαΜέση ΑνατολήΧεζμπολάχ
Previous Post

Ποιος είναι ο Καθηγητής Κ. Φουντάς που θα κρατά τα ηνία του CERN

Next Post

Μάγκι Σμιθ: Μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη της υποκριτικής

Related Posts

Λίντα Γιακαρίνο
Ειδήσεις

Αποχωρεί η CEO του X, Λίντα Γιακαρίνο – Σκιές πίσω από την απόφαση μετά το περιστατικό με το Grok

9 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στο Eternity C: τρεις νεκροί ναυτικοί μετά από επίθεση Χούθι
Ειδήσεις

Τραγωδία στο Eternity C: τρεις νεκροί ναυτικοί μετά από επίθεση Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

8 Ιουλίου 2025
Wall Street
Ειδήσεις

Πτώση στη Wall Street μετά τις εξαγγελίες Τραμπ για νέους δασμούς

8 Ιουλίου 2025
Financial Times: Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην αγορά της Γροιλανδίας
Ειδήσεις

O Τραμπ απειλεί με επιπλέον δασμούς 10% για όσες χώρες στηρίξουν τις BRICS

7 Ιουλίου 2025
Σύνοδος BRICS χωρίς Κίνα και Ρωσία: Ενιαίο μέτωπο κατά του προστατευτισμού Τραμπ
Κόσμος

Σύνοδος BRICS χωρίς Κίνα και Ρωσία: Ενιαίο μέτωπο κατά του προστατευτισμού Τραμπ

6 Ιουλίου 2025
νέοι δασμοί
Ειδήσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Έρχεται κύμα επιστολών σε ξένες χώρες για νέους δασμούς εισαγωγών

4 Ιουλίου 2025
Next Post
Μάγκι Σμιθ: Μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη της υποκριτικής

Μάγκι Σμιθ: Μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη της υποκριτικής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Δημήτρης Βουρλιωτάκης: «Θεομπαῖχτες καί χαμαίζηλοι»

Δημήτρης Βουρλιωτάκης: «Θεομπαῖχτες καί χαμαίζηλοι»

1 ημέρα ago
Θεοδωρικάκος

Υπουργείο Ανάπτυξης:Τέλος για 1.400 ανενεργά επενδυτικά σχέδια με τροπολογία Θεοδωρικάκου

21 ώρες ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

2 μήνες ago
Χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις

Χρηματοδότηση έως 80.000€ σε επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ για εξωστρέφεια

21 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πλαίσιο: Από 14 τ.μ. σε κορυφαίο retailer και εργοδότη – Η πορεία ενός ελληνικού success story

Πλαίσιο: Από 14 τ.μ. σε κορυφαίο retailer και εργοδότη – Η πορεία ενός ελληνικού success story

11 Ιουλίου 2025
Θεοδωρικάκος

Υπουργείο Ανάπτυξης:Τέλος για 1.400 ανενεργά επενδυτικά σχέδια με τροπολογία Θεοδωρικάκου

11 Ιουλίου 2025
Vodafone: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2029 και καμία σκέψη αποχώρησης από την Ελλάδα

Vodafone: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2029 και καμία σκέψη αποχώρησης από την Ελλάδα

11 Ιουλίου 2025
Χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις

Χρηματοδότηση έως 80.000€ σε επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ για εξωστρέφεια

11 Ιουλίου 2025
Wall Street: Επιστρέφουν στο κόκκινο οι δείκτες στη, παρά το χθεσινό ράλι

Wall Street: Νέα ιστορικά ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq παρά το κύμα δασμών

11 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Πλαίσιο: Από 14 τ.μ. σε κορυφαίο retailer και εργοδότη – Η πορεία ενός ελληνικού success story
  • Υπουργείο Ανάπτυξης:Τέλος για 1.400 ανενεργά επενδυτικά σχέδια με τροπολογία Θεοδωρικάκου
  • Vodafone: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2029 και καμία σκέψη αποχώρησης από την Ελλάδα
  • Χρηματοδότηση έως 80.000€ σε επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ για εξωστρέφεια

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.