Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025 - 21:40
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Μέλι: Bee Naturalles: Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας

Money & Life by Money & Life
12 Φεβρουαρίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
μέλι

μέλι

Share on FacebookShare on Twitter

Μπορεί ένα μέλι να έχει μικρασιάτικες ρίζες; Όταν οι μέλισσες τρυγάνε μάραθο, που καλλιεργείται με σπόρο που έφεραν στην περιοχή Μικρασιάτες, τότε ναι! Σαν το μέλι της Bee Naturalles.

Στη Βόρεια Εύβοια, στις όχθες της λιμνοθάλασσας Ιστιαίας, που αποτελεί υδροβιότοπο Natura, καλλιεργείται μια ποικιλία μάραθου που έφεραν από τις πατρίδες τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το νέκταρ από τα άνθη αυτών των μάραθων τρυγάνε οι μέλισσες του μελισσοκόμου Γιώργου Αθανασιάδη και παράγουν ένα μέλι ιδιαίτερο από κάθε άποψη: το πολυβραβευμένο βιολογικό, αρωματικό μέλι Μάραθου/Γλυκάνισου της «Bee Naturalles», όπως λέγεται η μελισσοκομική εταιρεία του Γιώργου.

Ο μελισσοκόμος Γιώργος Αθανασιάδης, σε μελισσοτόπι της Βόρειας Εύβοιας
 

Κάπνισμα της κυψέλης
 

Ο μελισσοκόμος Γιώργος Αθανασιάδης, εκτός από φυσικός με δύο μεταπτυχιακά (ένα στη Μετεωρολογία και ένα στη Μηχανική Ήχου & Πολυμέσα), μελετά και τον ήχο της μέλισσας, τη «μουσική των μελισσών», όπως λέει.

Ο Γιώργος Αθανασιάδης, με καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μελισσοκόμου. Έχει σπουδάσει φυσικός, με δύο μεταπτυχιακά, ένα στη Μετεωρολογία και ένα στη Μηχανική Ήχου και τα Πολυμέσα, με ειδικότητα στην καταγραφή των ήχων τη μέλισσας, τη «μουσική των μελισσών», όπως λέει. Είναι πιστοποιημένος βιολογικός μελισσοκόμος και εκπαιδευτής στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με συνεργασίες με το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, ενώ είναι και ερευνητής στη μελισσοκομία ακριβείας. Το μικρόβιο της μελισσοκομίας μπήκε στη ζωή του περισσότερο σαν αστείο, αλλά το λάτρεψε από την πρώτη στιγμή που άνοιξε μια κυψέλη. Από το 2013, που ίδρυσε την Bee Naturalles μαζί με τη βιοτεχνολόγο σύζυγό του, Χαρά Μαγγανά, έχοντας ως βάση τη Νέα Αρτάκη στην Εύβοια, παράγει μέλια το ένα πιο ξεχωριστό από το άλλο.

Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Ενα από τα σμήνη μελισσών από τις κυψέλες του Γιώργου Αθανασιάδη
 

Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Το μέλι Δάσους, γνωστό και ως «μελούρα» παράγεται από μελιτώματα κωνοφόρων και νέκταρ αγριολούλουδων και βοτάνων του δάσους
 

Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Εκτός από μέλι, η Bee Naturalles παρασκευάζει και φυσικά καλλυντικά με βάση τα προϊόντα της μέλισσας
Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Η Χαρά Μαγγανά, βιοτεχνολόγος και σύζυγος του Γιώργου

Για τη συλλογή του βιολογικού μελιού Άγριων Βοτάνων, το οποίο θεωρεί απόσταγμα της ελληνικής άγριας φύσης, έχει «στρατολογήσει» ένα ξεχωριστό κοπάδι από μέλισσες που το τρυγάει μόνο μία φορά στη διάρκεια του μελισσοκομικού έτους διάρκειας έξι μηνών, αφού το έχει μεταφέρει σε σχεδόν 20 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, από τη Βόρεια Εύβοια και το Πήλιο μέχρι την Πελοπόννησο, σε δρυμούς, υδροβιότοπους και περιοχές Natura, απάτητα βουνά και παρθένα λιβάδια, ώστε οι μέλισσες να τρυγήσουν συνολικά πάνω από 14 άγρια βότανα και φυτά. Άλλο ένα ιδιαίτερο, σπάνιο μέλι του, με καραμελένια γεύση και σπουδαία χαρακτηριστικά, είναι το βιολογικό μέλι Δάσους & Γαλάζιου Αγκαθιού, από μέλισσες που τρυγάνε στα υποαλπικά δάση των Βαρδουσίων και της Οίτης και παίρνουν το νέκταρ από έλατα και από τη «γαλαζούλα», ένα εξαιρετικά σπάνιο αγκάθι που φύεται σε ορεινές, απάτητες χαράδρες.

Στο εργαστήριο της Bee Naturalles στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, η βιοτεχνολόγος Χαρά Μαγγανά παρασκευάζει φυσικά καλλυντικά με προϊόντα όπως την πρόπολη
Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Η νωπή πολυανθική γύρη, η πρόπολη, το μελισσοκέρι, τα άγρια βότανα και τα μπαχαρικά είναι η πρώτη ύλη για τα φυσικά καλλυντικά της Bee Naturalles

Η γκάμα μελιών της Bee Naturalles συμπληρώνεται από το μέλι Πεύκου, το μέλι Δάσους «Μελούρα», όπως ονομάζεται το μέλι από μελιττώματα κωνοφόρων και νέκταρ αγριολούλουδων και βοτάνων του δάσους, το μέλι Ελάτης και το μέλι Ερείκης, όλα βιολογικά.

Η μελισσοκομία είναι μια δύσκολη, επίπονη και υπεύθυνη απασχόληση, προσφέρει όμως πολλές χαρές και ιδιαίτερα την επαφή με τη φύση στην πιο αγνή μορφή της
Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
«Ο άνθρωπος υπάρχει χάρη στη μέλισσα, αφού αυτή επικονιάζει το μεγαλύτερο μέρος από τις φυτικές τροφές του», λέει ο Γιώργος, ο οποίος, όπως όλοι οι καλοί μελισσοκόμοι, τρέφει μεγάλο σεβασμό για το θαυματουργό έντομο.

Η Bee Naturalles παρασκευάζει επίσης φυσικά καλλυντικά, με βάση την πρόπολη, το μελισσοκέρι και άγρια βότανα, καθώς και βρώσιμα σκευάσματα όπως βάμμα πρόπολης, βασιλικό πολτό και νωπή πολυανθική γύρη. Τα μέλια της έχουν αποσπάσει 30 σημαντικά διεθνή πλατινένια και χρυσά βραβεία, και βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα βραβευμένα με Χρυσό Μετάλλιο βιολογικά μέλια του κόσμου.

Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Η γκάμα των μελιών της Bee Naturalles περιλαμβάνει το Μέλι Μάραθου / Γλυκάνισου, το Μέλι Δάσους / Γαλάζιου Αγκαθιού και το Μέλι Άγριων Βοτάνων από ειδικά «στρατολογημένο» κοπάδι μελισσών

Bee Naturalles, 25ης Μαρτίου 8, Νέα Αρτάκη, Τ/22210-41.733

Πού τα βρίσκουμε: Ολόκληρη η γκάμα προϊόντων αποκλειστικά στο e-shop www.beenaturalles.com και στo Olicatessen (Βίκτωρος Ουγκώ 4, Θεσσαλονίκη, T/2313-030.286).

Ο Γιώργος Αθανασιάδης πανευτυχής την ημέρα της βράβευσής του από τον «Γαστρονόμο» / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση της Bee Naturalles:

Πηγή

Tags: μέλι
Previous Post

Γλυκό για τον Άγιο Βαλεντίνο: Μους σοκολάτας με φρούτα του δάσους

Next Post

Τσικνοπέμπτη: Αυτά είναι τα κατάλληλα κρασιά για το κρέας και το… λίπος της Τσικνοπέμπτης

Related Posts

Πορκέτα στον φούρνο: τραγανή απ’ έξω, πλούσια και αρωματική μέσα
Γαστρονομία

Πορκέτα στον φούρνο: τραγανή απ’ έξω, πλούσια και αρωματική μέσα

22 Δεκεμβρίου 2025
Χριστούγεννα: Παραδοσιακή συνταγή για αφράτους και αρωματικούς κουραμπιέδες
Γαστρονομία

Χριστούγεννα: Παραδοσιακή συνταγή για αφράτους και αρωματικούς κουραμπιέδες

21 Δεκεμβρίου 2025
Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026
Γαστρονομία

Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στον οδηγό Michelin – Ενισχύεται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας για το 2026

20 Δεκεμβρίου 2025
Γιορτινή ατμόσφαιρα στον Πύργο του Πειραιά – Το Nice n Easy δίνει τον τόνο των φετινών γιορτών
Γαστρονομία

Γιορτινή ατμόσφαιρα στον Πύργο του Πειραιά – Το Nice n Easy δίνει τον τόνο των φετινών γιορτών

18 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικη γλυκοπικάντικη σούπα κολοκύθας με ξυνόχοντρο
Γαστρονομία

Χριστουγεννιάτικη γλυκοπικάντικη σούπα κολοκύθας με ξυνόχοντρο

17 Δεκεμβρίου 2025
Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο
Γαστρονομία

Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο

15 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Τσικνοπέμπτη: Αυτά είναι τα κατάλληλα κρασιά για το κρέας και το… λίπος της Τσικνοπέμπτης

Τσικνοπέμπτη: Αυτά είναι τα κατάλληλα κρασιά για το κρέας και το… λίπος της Τσικνοπέμπτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Πίτερ Γεωργιόπουλος  -Ποιος είναι ο ελληνοαμερικανός εφοπλιστής

Πίτερ Γεωργιόπουλος -Ποιος είναι ο ελληνοαμερικανός εφοπλιστής

2 έτη ago
Ακίνητα Διασποράς: Από την αδράνεια στην αξιοποίηση και την επένδυση

Ακίνητα Διασποράς: Από την αδράνεια στην αξιοποίηση και την επένδυση

1 εβδομάδα ago
Παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο 2.000 ΑΦΜ και δεκάδες υποθέσεις πριν τις διώξεις

Παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο 2.000 ΑΦΜ και δεκάδες υποθέσεις πριν τις διώξεις

15 ώρες ago
Ανασχηματισμός γενικών γραμματέων σε τρία υπουργεία: οι αποχωρήσεις και οι νέες τοποθετήσεις

Ανασχηματισμός γενικών γραμματέων σε τρία υπουργεία: οι αποχωρήσεις και οι νέες τοποθετήσεις

4 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανασχηματισμός γενικών γραμματέων σε τρία υπουργεία: οι αποχωρήσεις και οι νέες τοποθετήσεις

Ανασχηματισμός γενικών γραμματέων σε τρία υπουργεία: οι αποχωρήσεις και οι νέες τοποθετήσεις

22 Δεκεμβρίου 2025
Έρχονται 23 νέα τρένα στον ελληνικό σιδηρόδρομο – Υπογράφεται η σύμβαση Δημοσίου και Hellenic Train

Έρχονται 23 νέα τρένα στον ελληνικό σιδηρόδρομο – Υπογράφεται η σύμβαση Δημοσίου και Hellenic Train

22 Δεκεμβρίου 2025
Ρήγμα στην οικογένεια Beckham: «Unfollow» στα social media και φήμες έντασης

Ρήγμα στην οικογένεια Beckham: «Unfollow» στα social media και φήμες έντασης

22 Δεκεμβρίου 2025
Πορκέτα στον φούρνο: τραγανή απ’ έξω, πλούσια και αρωματική μέσα

Πορκέτα στον φούρνο: τραγανή απ’ έξω, πλούσια και αρωματική μέσα

22 Δεκεμβρίου 2025
Παρεμβάσεις για στέγη και ενέργεια: Μετατροπή ακινήτων, διεύρυνση του «Σπίτι μου 2» και επιτάχυνση του «Εξοικονομώ»

Παρεμβάσεις για στέγη και ενέργεια: Μετατροπή ακινήτων, διεύρυνση του «Σπίτι μου 2» και επιτάχυνση του «Εξοικονομώ»

22 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ανασχηματισμός γενικών γραμματέων σε τρία υπουργεία: οι αποχωρήσεις και οι νέες τοποθετήσεις
  • Έρχονται 23 νέα τρένα στον ελληνικό σιδηρόδρομο – Υπογράφεται η σύμβαση Δημοσίου και Hellenic Train
  • Ρήγμα στην οικογένεια Beckham: «Unfollow» στα social media και φήμες έντασης
  • Πορκέτα στον φούρνο: τραγανή απ’ έξω, πλούσια και αρωματική μέσα

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.