Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025 - 14:01
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

ΚΕΟΣΟΕ: Προετοιμασίες για τη νέα σήμανση στα κρασιά – Οι νέοι κανόνες

Money & Life by Money & Life
16 Ιουνίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
ΚΕΟΣΟΕ: Προετοιμασίες για τη νέα σήμανση στα κρασιά – Οι νέοι κανόνες
Share on FacebookShare on Twitter

Θα αναγράφονται τα συστατικά και η θρεπτική αξία των κρασιών

Από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 θα ισχύσουν οι νέοι κανόνες επισήμανσης για τα κρασιά, που στοχεύουν στην ενημέρωση του καταναλωτή για τη διατροφική αξία και τον κατάλογο των συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Έτσι, περισσότεροι από 900 αμπελουργοί και φορείς του αμπελοοινικού τομέα συμμετείχαν σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο, όπου και έθεσαν τις ερωτήσεις τους σε τρεις ειδικούς.

Η νομική διευθύντρια της Ομοσπονδίας Εμπόρων-Κτηνοτρόφων της Μεγάλης Βουργουνδίας (FNEB), η Peggy Robin συνοδεύει εκατό οινοποιεία που εδρεύουν στους αμπελώνες της Βουργουνδίας, του Μποζολέ, της Σαβοΐας-Μπουγκέ και της Γιούρα. «Αυτή τη στιγμή, πολλοί από αυτούς μας ρωτούν για τους μελλοντικούς κανονισμούς σχετικά με την επισήμανση των συστατικών και τη θρεπτική αξία», λέει στην εισαγωγή του σεμιναρίου με στόχο να βοηθήσει τους οινοποιούς να προετοιμαστούν.

Συμμόρφωση με τους κανονισμούς
Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, η πλειονότητα των φορέων στον τομέα, τα μέλη του FNEB πρέπει να δουν πιο ξεκάθαρα το εύρος της μεταρρύθμισης. «Αφορά όλους τους επαγγελματίες, ακόμη και αν, λόγω του μεγάλου αριθμού των ετικετών τους, θα είναι πιο περίπλοκη η εφαρμογή του από μεγάλες δομές». Οι εταιρείες πρέπει να προβλέπουν. «Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που επικυρώνει όλες τις μεθόδους επισήμανσης για τα συστατικά και τις θερμίδες δεν έχει εμφανιστεί ακόμα και δεν θα εμφανιστεί πριν από τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα αφήσει στους χρήστες λίγο χρόνο για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς», αναφέρει η νομικός διευθυντής.

Αυτό που γνωρίζουν σίγουρα οι ειδικοί είναι ότι επηρεάζονται όλα τα κρασιά που διατίθενται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι οίνοι που εισάγονται και διατίθενται στην αγορά και στην ΕΕ. Παραμένει ένα ερώτημα σχετικά με τα κρασιά που εξάγονται εκτός ΕΕ. «Θα θέλαμε μια λύση για να μην μας απαγορεύεται η πρόσβαση σε ορισμένες αγορές».

Εάν η έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων οριστεί για τις 8 Δεκεμβρίου 2023, «δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι εξαιρούνται οι τρύγοι του 2022 και προγενέστερο! Και για τον τρύγο του 2023, είναι βέβαιο ότι από τον νέο κανόνα εξαιρούνται μόνο τα κρασιά που έχουν παραχθεί και έχουν σημανθεί πριν από τις 8 Δεκεμβρίου; Ποιο θα είναι το χρονικό όριο εκποίησης των αποθεμάτων και η ενδεχόμενη ανοχή της ελεγκτικής διοίκησης;», συνεχίζει η Peggy Robin.

Στη λίστα των συστατικών πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα ή σε έναν QR-Code, και τα μέσα υπολογισμού της θρεπτικής αξίας των κρασιών. Η Peggy Robin εξηγεί ότι και οι οινοποιοί αναρωτιούνται πολύ για την αποϋλοποίηση της ετικέτας. «Αυτό είναι ένα ουσιαστικό θέμα για τις εταιρείες μας, οι οποίες δεν πρέπει να τροποποιούν τις ετικέτες τους με κάθε αλλαγή συστατικού ή χώρας προορισμού», επιμένει η νομικός διευθυντής.

Επιλέγοντας τον σωστό κωδικό QR
Η Peggy Robin ολοκληρώνει την παρέμβασή της υπενθυμίζοντας ότι καμία εταιρεία δεν εξαιρείται, αλλά όλοι οι επαγγελματίες έχουν κάθε συμφέρον να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με διάφορα κριτήρια, από το επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έως τη δυνατότητα χρήσης του QR Code για άλλες ψηφιακές συσκευές.

Δίνει τον λόγο στον Ignacio Sanchez Recarte, γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων στον Τομέα Οίνου (CEEV), ο οποίος δημιούργησε την πλατφόρμα U-Label, χωρίς να αντλεί δικαιώματα από αυτήν. «Δεν έχουμε περιθώρια για λάθη. Ο ΠΟΥ, ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, μέρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΜΚΟ καταναλωτών κατά του αλκοόλ, περιμένουν απλώς αυτό για να μας αναγκάσουν να κοινοποιήσουμε τα πάντα στην ετικέτα», προειδοποιεί. Ο Ignacio Sanchez Recarte φοβάται ότι οι πάροχοι που προσφέρουν πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα του ψηφιακού μέσου.

Από την πρακτική πλευρά, ο γενικός γραμματέας ανέφερε στους 900 ακροατές ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να αναφέρουν στην ετικέτα την παρουσία ουσιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες. Αυτό θα ισχύει ήδη για τη δήλωση «περιέχει θειώδη. Το ίδιο ισχύει και για την ενεργειακή αξία για 100 ml σε KJ και σε Kcal, με το σύμβολο «E».

Ο κωδικός QR (ο μόνος εξουσιοδοτημένος τρόπος σύνδεσης της ετικέτας της φιάλης και της ηλεκτρονικής ετικέτας) θα κατευθύνει τον καταναλωτή στη λίστα των συστατικών και στην πλήρη διατροφική δήλωση. Πρέπει να τοποθετηθεί στο ίδιο οπτικό πεδίο με τις υπόλοιπες υποχρεωτικές πληροφορίες.

Απλοποιημένη λίστα συστατικών
Καλά νέα σύμφωνα με τον Ignacio Sanchez Recarte, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που ενέκρινε η Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες απλοποιεί τον τρόπο καταχώρισης των συστατικών: ο όρος «σταφύλι» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της πρώτης ύλης. ο όρος «συμπυκνωμένο γλεύκος» μπορεί να αντικαταστήσει το «MCR»· Τα «θειώδη», «αυγά», «γάλα»… μπορεί να αντικαταστήσουν την ακριβή ονομασία του πρόσθετου· θα είναι δυνατό να γραφεί «περιέχει τρυγικό, και/ή κιτρικό και/ή γαλακτικό οξύ», υπό την προϋπόθεση ότι έχει χρησιμοποιηθεί ένα από τα τρία προϊόντα. Για τα αέρια εμφιάλωσης, οι όροι «αργό», «άζωτο» ή «CO2» μπορούν να αντικατασταθούν από τις λέξεις εμφιαλωμένο σε προστατευτική ατμόσφαιρα. Τέλος, οι οινοποιοί θα εξουσιοδοτηθούν να χρησιμοποιούν «liqueur de tirage ή «liqueur d’expedition» χωρίς να αναφέρουν τη σύνθεση αυτών των λικέρ.

Οι οινοποιοί θα μπορούν να αναλύουν τη θρεπτική αξία των οίνων τους ή απλά να την υπολογίζουν από γνωστές μέσες τιμές που σχετίζονται με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται (τύποι σακχάρων, υπολειμματικό επίπεδο, περιεκτικότητα σε αλκοόλ κ.λπ.). «Προσπαθούσαμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει ότι το αλάτι, η πρωτεΐνη και το λίπος είναι ασήμαντα στο κρασί, κάτι που θα απέτρεπε τον χρήστη να περάσει από ένα εργαστήριο», προσθέτει ο Ignacio Sanchez Recarte.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της CEEV, το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο συμφώνησαν ότι οι νέοι κανονισμοί θα αφορούν μόνο κρασιά που παράγονται (χωρίς σήμανση) μετά τις 8 Δεκεμβρίου.

Πολλά ερωτήματα απομένουν ακόμη να κριθούν: η δυνατότητα τοποθέτησης δύο κωδικών QR σε μια ετικέτα, η διαχείριση των παρτίδων ή ο διαχωρισμός των πληροφοριών μάρκετινγκ.

Ο ειδικός στην οινοποίηση στο IFV, ο Philippe Cottereau κλείνει το σεμινάριο αναφέροντας στους οινοποιούς τις οινολογικές διεργασίες που δεν υπόκεινται σε επισήμανση και τις δυνατότητες εναλλακτικών ουσιών στα πρόσθετα, «πολύ πιο περιορισμένες για τα βιολογικά».

ΠΗΓΗ

Tags: κρασιά
Previous Post

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Οριστική διακοπή στον 4ο τελικό – Ρίψη καπνογόνων και αντικειμένων στο παρκέ

Next Post

Νέα συνάντηση Μακρόν και ‘Ιλον Μασκ

Related Posts

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
Gala

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη
Γαστρονομία

Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη

31 Μαΐου 2025
Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη
Γαστρονομία

Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη

27 Μαΐου 2025
Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη
Gala

Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη

23 Μαΐου 2025
Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική
Γαστρονομία

Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική

21 Μαΐου 2025
Next Post
Νέα συνάντηση Μακρόν και ‘Ιλον Μασκ

Νέα συνάντηση Μακρόν και ‘Ιλον Μασκ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

1 ημέρα ago
ΑΑΔΕ

Στην ΑΑΔΕ περνούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ – Τι αλλάζει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

7 ώρες ago
φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τα «SOS» και οι «παγίδες» για τους ιδιοκτήτες

7 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα

Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα

16 Ιουνίου 2025
Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία

Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία

16 Ιουνίου 2025
Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις

Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις

16 Ιουνίου 2025
Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

16 Ιουνίου 2025
Τρεις συλληφθέντες για κλοπή τσάντας στο αεροδρόμιο

Τρεις συλληφθέντες για κλοπή τσάντας στο αεροδρόμιο

16 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα
  • Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία
  • Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις
  • Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.