Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, 2025 - 14:28
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Η συνταγή για panettone που γίνεται viral: το κλασικό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων βήμα–βήμα

Money & Life by Money & Life
28 Νοεμβρίου 2025
in Γαστρονομία
0 0
0
panettone

panettone

Share on FacebookShare on Twitter

Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά των εορτών, το ιταλικό panettone, επιστρέφει δυναμικά ενόψει Χριστουγέννων, με μια συνταγή που συγκεντρώνει αυξανόμενο ενδιαφέρον στο διαδίκτυο. Το αφράτο, αρωματικό γλυκό με αποξηραμένα φρούτα θεωρείται απαιτητικό στην παρασκευή του, ωστόσο η συγκεκριμένη εκδοχή απλουστεύει τη διαδικασία και καθιστά το αποτέλεσμα προσιτό ακόμη και σε μη έμπειρους αρτοζαχαροπλάστες.

Η βάση της συνταγής περιλαμβάνει αλεύρι για τσουρέκι, ξηρή μαγιά, βούτυρο αγελάδος, αυγά, ζάχαρη, γάλα, ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλια, ενώ η γεύση ενισχύεται με αποξηραμένα φρούτα που μουλιάζουν από το προηγούμενο βράδυ σε ποτό της επιλογής του δημιουργού. Η διαδικασία εκκίνησης από το προηγούμενο βράδυ αποτελεί σημαντικό βήμα, καθώς προσθέτει άρωμα και υγρασία στο τελικό γλυκό.

Panettone με αποξηραμένα φρούτα

Υλικά

  • 200 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας

  • 50 ml ποτό της επιλογής σας

  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος (Lurpak)

  • 4 μέτρια αυγά

  • 15 γρ. ξηρή μαγιά

  • 120 γρ. ζάχαρη

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 κάψουλα βανίλιας

  • 60 ml γάλα

  • 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

  • 1 κρόκος αυγού (για την επάλειψη)

Το ζύμωμα πραγματοποιείται στον κάδο του μίξερ, με τα υλικά να αναμειγνύονται για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική και γυαλιστερή ζύμη. Η πρώτη φάση αναμονής διαρκεί τουλάχιστον μία ώρα, σε θερμό περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια η ζύμη ξαναδουλεύεται για να ενσωματωθούν τα στραγγισμένα φρούτα. Η δεύτερη φάση ωρίμανσης γίνεται απευθείας στην ειδική φόρμα του panettone, όπου η ζύμη πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πριν από το ψήσιμο, το γλυκό αλείφεται προσεκτικά με κρόκο αυγού αραιωμένο με γάλα ή νερό, ώστε να αποκτήσει χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα χωρίς να ξεφουσκώσει. Το panettone ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160–170 βαθμούς, για 50 έως 60 λεπτά.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα στάδια της τεχνικής είναι η αναστροφή του γλυκού αμέσως μετά το ψήσιμο. Μια μεταλλική ή ξύλινη βέργα τοποθετείται στη βάση του panettone και το γλυκό κρεμιέται ανάποδα μέχρι να κρυώσει, διαδικασία που επιτρέπει στη ζύμη να «στερεωθεί» και να διατηρήσει το ψηλό, χαρακτηριστικό σχήμα του χωρίς να καταρρεύσει.

Εκτέλεση – Ζύμη

  1. Ζύμωμα:
    Στον κάδο του μίξερ, χρησιμοποιώντας το γάντζο, τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης. Ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο, γυαλιστερό και ιδιαίτερα ελαστικό. Είναι φυσιολογικό να κολλάει.

  2. Πρώτη Φόρμα & Φούσκωμα:
    Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει σημαντικά.

  3. Ενσωμάτωση Φρούτων:
    Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα φρούτα. Μεταφέρουμε ξανά τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ώστε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.

  4. Δεύτερο Φούσκωμα στη Φόρμα:
    Αδειάζουμε τη ζύμη στην ειδική φόρμα για panettone. Αφήνουμε πάλι σε ζεστό σημείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ψήσιμο

  1. Αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια με κρόκο αυγού ανακατεμένο με 1 κουταλιά γάλα ή νερό. Η επάλειψη πρέπει να γίνει απαλά για να μην ξεφουσκώσει η ζύμη.

  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160–170°C για 50–60 λεπτά.

Η συνταγή θεωρείται αντιπροσωπευτική της παραδοσιακής ιταλικής παρασκευής και, σύμφωνα με επαγγελματίες της ζαχαροπλαστικής, μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη βάση τόσο για κλασική όσο και για εμπλουτισμένη εκδοχή του δημοφιλούς γλυκού.

Tags: panettoneσυνταγή
Previous Post

Βραζιλία: H προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου κοσμεί πλέον την Πρεσβεία της Ελλάδας

Related Posts

Χριστούγεννα στο σπίτι: Tips για να το διοργανώσετε εύκολα, χωρίς να αγχωθείτε
LIFESTYLE

Χριστούγεννα στο σπίτι: Tips για να το διοργανώσετε εύκολα, χωρίς να αγχωθείτε

27 Νοεμβρίου 2025
φετουτσίνι με μανιτάρια
Γαστρονομία

Λαχταριστά φετουτσίνι με μανιτάρια: Εύκολο και πλούσιο γεύμα στο σπίτι

26 Νοεμβρίου 2025
Green Academy: Μια πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα
Γαστρονομία

Green Academy: Μια πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα

25 Νοεμβρίου 2025
Πορτοκάλι με σοκολάτα
Γαστρονομία

Πορτοκάλι με σοκολάτα: Η νέα τάση στη ζαχαροπλαστική με απλή διαδικασία

23 Νοεμβρίου 2025
γαλακτομπούρεκο
Γαστρονομία

Το γιορτινό γαλακτομπούρεκο της Φλώρινας: Ένα γλυκό με ιστορία και υπογραφή

17 Νοεμβρίου 2025
Zonar’s: Ένα τοπόσημο της κοσμικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας
Αφιερώματα

Zonar’s: Ένα τοπόσημο της κοσμικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας

16 Νοεμβρίου 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με ήπια υποχώρηση

19 ώρες ago
Black Friday 2025: Πότε «απογειώνονται» οι προσφορές σε Aegean και Sky Express

Black Friday 2025: Πότε «απογειώνονται» οι προσφορές σε Aegean και Sky Express

2 εβδομάδες ago
ΑΤΜ: καταβολή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Επιστροφή ενός ενοικίου σε δικαιούχους και καταβολή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

5 ώρες ago
Big Tech: Ρεκόρ επενδύσεων 390 δισ. $ στην ΤΝ – Ποια αντέχει το κόστος και ποια «ζορίζεται»

Big Tech: Ρεκόρ επενδύσεων 390 δισ. $ στην ΤΝ – Ποια αντέχει το κόστος και ποια «ζορίζεται»

4 εβδομάδες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

panettone

Η συνταγή για panettone που γίνεται viral: το κλασικό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων βήμα–βήμα

28 Νοεμβρίου 2025
Βραζιλία: H προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου κοσμεί πλέον την Πρεσβεία της Ελλάδας

Βραζιλία: H προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου κοσμεί πλέον την Πρεσβεία της Ελλάδας

28 Νοεμβρίου 2025
Μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης με επιδότηση έως 70% και προϋπολογισμό έως 425.000 ευρώ

Μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης με επιδότηση έως 70% και προϋπολογισμό έως 425.000 ευρώ

28 Νοεμβρίου 2025
ΑΤΜ: καταβολή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Επιστροφή ενός ενοικίου σε δικαιούχους και καταβολή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

28 Νοεμβρίου 2025
Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα διατηρεί τη 10η θέση, ενώ η Πολωνία αυξάνει την πίεση

Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα διατηρεί τη 10η θέση, ενώ η Πολωνία αυξάνει την πίεση

28 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η συνταγή για panettone που γίνεται viral: το κλασικό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων βήμα–βήμα
  • Βραζιλία: H προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου κοσμεί πλέον την Πρεσβεία της Ελλάδας
  • Μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης με επιδότηση έως 70% και προϋπολογισμό έως 425.000 ευρώ
  • Επιστροφή ενός ενοικίου σε δικαιούχους και καταβολή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.