Η Φλωρεντία, μια πόλη απαράμιλλης ομορφιάς, φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία παγκοσμίως, την περίφημη Πινακοθήκη Ουφίτσι. Αποτελώντας σημείο αναφοράς για την αναγεννησιακή τέχνη του 16ου και 17ου αιώνα, η Ουφίτσι συγκεντρώνει αριστουργήματα καλλιτεχνών που σημάδεψαν την μετάβαση από τον Μεσαίωνα στη νέα εποχή.
Το υπέροχο κτήριο, έργο του Giorgio Vasari, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1560 και ολοκληρώθηκε το 1580. Φιλοξενεί έργα των Giotto, Piero della Francesca, Filippo Lippi, Botticelli, Leonardo da Vinci, Raffaello, Michelangelo και Caravaggio, αφήνοντας συχνά τους επισκέπτες άφωνους με την επιβλητική τους ομορφιά.
Η έντονη συναισθηματική επίδραση της Φλωρεντίας και των έργων τέχνης της έχει συνδεθεί με το λεγόμενο Σύνδρομο Stendhal. Ο Γάλλος συγγραφέας Marie-Henri Beyle (Stendhal) περιέγραψε το 1817 τα έντονα συναισθήματα δέους και πανικού που βίωσε κατά την επίσκεψή του στην πόλη. Έκτοτε, παρόμοια συναισθήματα έχουν αναφερθεί από άλλους ταξιδιώτες, αν και η ύπαρξη του συνδρόμου αμφισβητείται από ορισμένους επιστήμονες, οι οποίοι το αποδίδουν είτε στην υπερβολική προσδοκία είτε σε κρίσεις πανικού. Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό συνδρόμου Stendhal καταγράφηκε το 2018, όταν ένας επισκέπτης υπέστη έμφραγμα μπροστά στη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Botticelli.
Ανάμεσα στα αριστουργήματα της Ουφίτσι, ξεχωρίζουν η «Γέννηση της Αφροδίτης» και η «Άνοιξη» του Botticelli, καθώς και η καθηλωτική «Μέδουσα» του Caravaggio, φιλοτεχνημένη πάνω σε ασπίδα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην «Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη» της Artemisia Gentileschi, ένα έργο με βαθύ προσωπικό και ιστορικό συμβολισμό, φιλοτεχνημένο από μια γυναίκα καλλιτέχνη σε μια ανδροκρατούμενη εποχή.
Κατά την επίσκεψη στην Πινακοθήκη Ουφίτσι, συνιστάται η αφιέρωση χρόνου στη μόνιμη συλλογή. Αξίζει επίσης μια στάση στο πωλητήριο για βιβλία τέχνης και αναμνηστικά, καθώς και στο καφέ του μουσείου, το οποίο προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα της Φλωρεντίας.