Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, 2025 - 17:14
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Η κλιματική αλλαγή ευνοεί το γερμανικό κρασί

Money & Life by Money & Life
12 Ιουνίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Η κλιματική αλλαγή ευνοεί το γερμανικό κρασί
Share on FacebookShare on Twitter

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευνοεί προς το παρόν την ποιότητα του γερμανικού κρασιού. Επίσκεψη σε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας στο παλιό μοναστήρι Έμπερμπαχ

«Είναι σαν να δοκιμάζεις έναν δεινόσαυρο. Με την κλιματική αλλαγή δεν μπορείς να ξαναφτιάξεις αυτά τα κρασιά». Με κοστούμι και γραβάτα ο Ντίτερ Γκράινερ μιλάει μέσα σε μια αίθουσα με ξυλόγλυπτες επενδύσεις σε δέκα περίπου οινοποιούς. Κάθονται στα τραπέζια που είναι στημένα κατά μήκος του δωματίου. Μπροστά τους ο καθένας έχει εννέα ποτήρια κρασιού, το κάθε ένα με μια γουλιά από το κεχριμπαρένιο Rieslingγνωστό και ως Eiswein (κρασί πάγου), το οποίο χρονολογείται από το 1981.

Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, η Γερμανία από το 2012 δεν μπορεί να παράγει αυτό τον τύπο Riesling που βασίζεται στον κρύο καιρό, λέει ο Γκράινερ καθώς οι καλεσμένοι του μυρίζουν και στροβιλίζουν τα ποτήρια τους. Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας κρασιού είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Kloster Eberbach, ενός πρώην αβαείου των Κιστερκιανών, γνωστού ακόμα και σήμερα για την παραγωγή κρασιού. Εκεί λοιπόν οργανώθηκε ειδική εκδήλωση γευσιγνωσίας για επιλεγμένους οινοπαραγωγούς από όλη την Ευρώπη για να δοκιμάσουν 101 σοδειές του γερμανικού Riesling, το οποίο χρονολογείται από το 1893.

Κλιματική αλλαγή: Θα υπάρχει ακόμα κρασί το 2050;

«Η ιδέα είναι να επιστήσουμε την προσοχή στο γερμανικό κρασί και στη γερμανική κουλτούρα στο σύνολό της», λέει ο Γερμανός οινοποιός και σομελιέ Ραλφ Φρέντσελ σε συνέντευξή του στη DW πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Αυτό το «G20 του κρασιού», όπως το ονόμασε ο ίδιος, είναι μια συνεργασία μεταξύ του αβαείου και του περιοδικού κρασιού «Fine». Ελπίζει πως η εκδήλωση θα βοηθήσει έτσι στη διεύρυνση της γαστρονομικής εικόνας της Γερμανίας στο εξωτερικό, όπου θα περιλαμβάνεται κάτι περισσότερο από μπύρα και ξινολάχανο.

Τα τελευταία 40 χρόνια οι Γερμανοί οινοποιοί και σομελιέ έχουν δουλέψει πολύ ώστε να αναβιώσει η φήμη της παγκόσμιας κλάσης του γερμανικού κρασιού όπως ήταν πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Γερμανία ήταν δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους ευρωπαίους ευγενείς. Από την εκδήλωση όμως απουσιάζουν οι Γερμανικοί πολιτικοί που είχε προσκαλέσει ο Φρέντσελ.

2022, η πιο ζεστή χρονιά στη Γερμανία
Εάν η εκδήλωση γινόταν στο Παρίσι, ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας θα ήταν εκεί για να ανοίξει την τελετή, λέει ο Φρέντσελ. Η Γερμανία ωστόσο δεν υπερηφανεύεται αρκετά για την ποιότητα των κρασιών της. «Οι πολιτικοί θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα, ειδικά στο εξωτερικό για να μεταδώσουν τη γερμανική ποιότητα, γιατί είναι πραγματικά υπέροχη». Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός ίσως είναι ένας λόγος που οι πολιτικοί διστάζουν να παρευρεθούν σε μια εκδήλωση πολυτελείας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που ακολούθησαν ένας Αυστριακός οινοποιός ρωτάει έναν Γερμανό τι κάνει η βιομηχανία του για να προετοιμαστεί για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου το 2023, η Γαλλία και η Ιταλία αντιπροσωπεύουν το 11% και 10% αντίστοιχα της παγκόσμιας αμπελουργικής επιφάνειας, ενώ η Γερμανία μόλις το 1,2%. Αλλά η Γερμανία κάνει πολλά με τα λίγα. Το 2022 ήταν ο 9ος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο και η μόνη χώρα της ΕΕ που αύξησε το επίπεδο παραγωγής κρασιού πέρυσι, μια επιτυχία που αποδόθηκε στη ζεστή και ξηρή καλλιεργητική περίοδο. Το 2022 ήταν η πιο ζεστή χρονιά για τη Γερμανία από τότε που άρχισε η μέτρηση των θερμοκρασιών το 1881.

Η βιομηχανία πρέπει να αδράξει την ευκαιρία
Κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας επικρατεί ησυχία, όλοι είναι συγκεντρωμένοι σαν να γράφουν εξετάσεις. Το απόγευμα ξεναγούνται στους αμπελώνες του Eberbach. Πέρυσι οι γερμανικοί αμπελώνες κατά μήκος του Ρήνου δεν είχαν βροχή για δυόμισι μήνες. «Δεν το είχαμε ξαναδεί αυτό», δηλώνει ο Γκράινερ κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, κάτι που προκαλεί ανάμικτες αντιδράσεις. «Πιστεύω, όπως και πολλοί άνθρωποι στη Γαλλία, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι καλή (για το κρασί)», δηλώνει ένας Γάλλος οινοποιός. «Το κρασί δεν ήταν ποτέ καλύτερο».

«Προς το παρόν», συμπληρώνει ένας άλλος. Ο Γκράινερ αναφέρει πως αντμετωπίζουν νέες προκλήσεις αλλά η γενική ποιότητα είναι υψηλότερη. Ο Λιβανέζος οινοποιός Μαρκ Χοχάρ από το Chateau Musar σε ερώτηση της DW για την αύξηση των θερμοκρασιών ως ευκαιρία για την παραγωγή κρασιού απαντά: «Υπάρχει αλλαγή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, γι’ αυτό και επηρεάζονται κάποιοι περισσότερο από άλλους και κάποιοι ωφελούνται».Ο ίδιος επισημαίνει πως η ποιότητα των γερμανικών και αγγλικών αφρωδών οινών βελτιώνεται, ενώ οι πιο νότιες χώρες υποφέρουν.

Τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης σερβίρονται κρασιά, τα οποία εμφιαλώθηκαν το 1910, το 1905 και το 1901. Οι γευσιγνώστες ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες σπάνια έχουν πιεί τόσο παλιό κρασί. Δόθηκε η ευκαιρία να γευτούν το παλαιότερο στη χώρα κρασί, από το 1893. Ο Φρέντσελ επισημαίνει ότι μελλοντικά υπάρχει η ευκαιρία να παραχθούν υπέροχα γερμανικά κρασιά, ιδιαίτερα με τις κλιματικές συνθήκες να είναι υπέρ της Γερμανίας, τουλάχιστόν προς το παρόν. Αλλά η γερμανική βιομηχανία κρασιού πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να αδράξει την ευκαιρία και να αποφύγει τον εφησυχασμό με όσα έχει πετύχει.

Deutsche Welle – Κρίστι Πλάντσον – Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

ΠΗΓΗ

Tags: γερμανικό κρασί
Previous Post

Zeus International: Nέα επένδυση 120 εκατ. ευρώ από την Zeus στη Χαλκιδική

Next Post

Η Αμάλθεια και ο Μεσοπόλεμος ή πώς η ανέχεια αποσαθρώνει τις πολιτικές κοινωνίες

Related Posts

panettone
Γαστρονομία

Η συνταγή για panettone που γίνεται viral: το κλασικό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων βήμα–βήμα

28 Νοεμβρίου 2025
Χριστούγεννα στο σπίτι: Tips για να το διοργανώσετε εύκολα, χωρίς να αγχωθείτε
LIFESTYLE

Χριστούγεννα στο σπίτι: Tips για να το διοργανώσετε εύκολα, χωρίς να αγχωθείτε

27 Νοεμβρίου 2025
φετουτσίνι με μανιτάρια
Γαστρονομία

Λαχταριστά φετουτσίνι με μανιτάρια: Εύκολο και πλούσιο γεύμα στο σπίτι

26 Νοεμβρίου 2025
Green Academy: Μια πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα
Γαστρονομία

Green Academy: Μια πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα

25 Νοεμβρίου 2025
Πορτοκάλι με σοκολάτα
Γαστρονομία

Πορτοκάλι με σοκολάτα: Η νέα τάση στη ζαχαροπλαστική με απλή διαδικασία

23 Νοεμβρίου 2025
γαλακτομπούρεκο
Γαστρονομία

Το γιορτινό γαλακτομπούρεκο της Φλώρινας: Ένα γλυκό με ιστορία και υπογραφή

17 Νοεμβρίου 2025
Next Post
Δημήτρης Βουρλιωτάκης

Η Αμάλθεια και ο Μεσοπόλεμος ή πώς η ανέχεια αποσαθρώνει τις πολιτικές κοινωνίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με ήπια υποχώρηση

22 ώρες ago
ΑΤΜ: καταβολή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Επιστροφή ενός ενοικίου σε δικαιούχους και καταβολή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

8 ώρες ago
Black Friday 2025: Πότε «απογειώνονται» οι προσφορές σε Aegean και Sky Express

Black Friday 2025: Πότε «απογειώνονται» οι προσφορές σε Aegean και Sky Express

2 εβδομάδες ago
Πρόγνωση Καιρού: Τοπικές Ισχυρές Βροχοπτώσεις και Χαμηλές Θερμοκρασίες

Καιρός 27 Νοεμβρίου: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

panettone

Η συνταγή για panettone που γίνεται viral: το κλασικό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων βήμα–βήμα

28 Νοεμβρίου 2025
Βραζιλία: H προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου κοσμεί πλέον την Πρεσβεία της Ελλάδας

Βραζιλία: H προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου κοσμεί πλέον την Πρεσβεία της Ελλάδας

28 Νοεμβρίου 2025
Μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης με επιδότηση έως 70% και προϋπολογισμό έως 425.000 ευρώ

Μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης με επιδότηση έως 70% και προϋπολογισμό έως 425.000 ευρώ

28 Νοεμβρίου 2025
ΑΤΜ: καταβολή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Επιστροφή ενός ενοικίου σε δικαιούχους και καταβολή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

28 Νοεμβρίου 2025
Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα διατηρεί τη 10η θέση, ενώ η Πολωνία αυξάνει την πίεση

Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα διατηρεί τη 10η θέση, ενώ η Πολωνία αυξάνει την πίεση

28 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η συνταγή για panettone που γίνεται viral: το κλασικό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων βήμα–βήμα
  • Βραζιλία: H προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου κοσμεί πλέον την Πρεσβεία της Ελλάδας
  • Μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης με επιδότηση έως 70% και προϋπολογισμό έως 425.000 ευρώ
  • Επιστροφή ενός ενοικίου σε δικαιούχους και καταβολή επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.