Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν ότι θα απαντήσει στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει δασμούς ως αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι «φυσικά, θα απαντήσουμε», κατηγορώντας την ΕΕ ότι έχει δημιουργηθεί για να εκμεταλλεύεται οικονομικά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, ανέφερε πως η Κομισιόν στοχεύει αμερικανικές εταιρείες, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόστιμο των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε στην Apple.
Η πολιτική των δασμών
Ο τότε υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε πως οι πρόσθετοι δασμοί 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο δεν πρόκειται να αρθούν έως ότου ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή της χώρας. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την προσθήκη του χαλκού στη λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε δασμούς.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Λούτνικ ανέφερε ότι προγραμματίζει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της καναδικής επαρχίας Οντάριο, Νταγκ Φορντ, με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ο Μαρκ Κάρνεϊ ως πρωθυπουργός του Καναδά.
Οι δασμοί αντιποίνων από την ΕΕ και τον Καναδά
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς, δημοσιοποίησε έναν εκτενή κατάλογο προϊόντων που ενδέχεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον δασμούς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται προϊόντα διατροφής όπως κρέας, πουλερικά, φρούτα και λαχανικά, καθώς και αλκοολούχα ποτά, τσίχλες και προϊόντα ατμίσματος.
Παράλληλα, ο Καναδάς αντέδρασε ανακοινώνοντας την επιβολή δασμών ύψους 25% σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 29,8 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων. Οι επιπλέον φόροι τέθηκαν σε ισχύ στις 13 Μαρτίου και αφορούν προϊόντα χάλυβα, αλουμινίου, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αθλητικό εξοπλισμό και αντικείμενα από χυτοσίδηρο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις ΗΠΑ υπόκεινται σε δασμούς. Ωστόσο, τόνισε ότι το Λονδίνο διαπραγματεύεται μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κρατώντας «όλες τις επιλογές στο τραπέζι».
«Διαπραγματευόμαστε μια οικονομική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και δασμούς, αν χρειαστεί», δήλωσε ο Στάρμερ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του υιοθετεί μια ρεαλιστική προσέγγιση για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων.