Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, 2025 - 13:24
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Γραβιέρα και κρασί μια σχέση πάθους

Money & Life by Money & Life
7 Μαρτίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
κρασί

κρασί

Share on FacebookShare on Twitter

Η γραβιέρα είναι αυτή που έχει την καλύτερη σχέση με το κρασί. Οι λόγοι είναι τόσο πολλοί όσες και οι διαφορετικές της εκφράσεις.

Γραβιέρα παρασκευάστηκε πρώτη φορά το 1914 από τον τυροκόμο Ζυγούρη, στην περιοχή της Μανωλάδας. Αν και βασίστηκε στα πρότυπα της ελβετικής gruyère, υπήρχε μια θεμελιώδης διαφορά, καθώς αντί για αγελαδινό γάλα, όπως στην Ελβετία, χρησιμοποιήθηκε αιγοπρόβειο. Η επιτυχία του πρώτου εγχειρήματος, οι πειραματισμοί και οι προσωπικές διαφοροποιήσεις πολλών άλλων τυροκόμων από διαφορετικές περιοχές στη συνέχεια, αλλά και το πέρασμα ενός και πλέον αιώνα από τότε, διαμόρφωσαν το σημερινό στιλ της ελληνικής γραβιέρας. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, τα στιλ που είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, όσο και από την ελβετική gruyère. Η γραβιέρα αποκτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από τη σύνθεση του γάλακτος. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος των βακτηρίων που συμβάλλουν στην πήξη, όσο και ο τρόπος, ο τόπος και οι συνθήκες που θα ωριμάσει το τυρί.

Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε μια γραβιέρα
Η γραβιέρα πρέπει να έχει σκληρή φυσική κόρα, χωρίς σκασίματα, και πολύ μικρές τρυπούλες στο εσωτερικό της. Το χρώμα πρέπει να είναι απαλό έως έντονο κίτρινο, κάτι που σχετίζεται με το είδος του γάλακτος. Αν υπάρχουν εξωτερικά σκασίματα, σημαίνει ότι κατά την ωρίμανση οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δεν ήταν σωστές. Αποκτά όλα τα ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά της χαρακτηριστικά κυρίως με την ωρίμανση, μια διαδικασία μαγική, αλχημιστική, «σκοτεινή» θα έλεγε κανείς, καθώς το φως πρέπει να απουσιάζει. Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία, με διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση, που διαφέρει σε κάθε είδος. Γραβιέρες με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι αυτές των Αγράφων, της Κρήτης και της Νάξου. Η γραβιέρα Αγράφων ήταν μέχρι πρόσφατα ένα σπάνιο τυρί. Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε και πάλι να παρασκευάζεται. Γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα, η κόρα της είναι φυσική, ενώ η μάζα της έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα με διάσπαρτες τρυπούλες. Απαιτείται ελάχιστη ωρίμανση τριών μηνών. Ανώτατης ποιότητας θεωρείται όταν γίνεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα. Έχει πλούσια γεύση και, πέρα από τα γαλατένια και πικάντικα αρώματά της, φέρει και τις βοτανικές νότες της χλωρίδας του ομώνυμου βουνού. Η γραβιέρα Κρήτης παρασκευάζεται με πρόβειο γάλα, που μπορεί να έχει και ένα μέρος γίδινου, σε κεφάλια βάρους 6 έως 25 κιλών. Έχει φυσική κόρα και απαλό κίτρινο χρώμα. Και αυτή, βάσει νόμου, χρειάζεται τρίμηνη ωρίμανση. Συνήθως όμως ωριμάζει για πολύ περισσότερους μήνες και μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια. Λόγω της παρατεταμένης ωρίμανσης, η γεύση της είναι αρκετά συμπυκνωμένη και έντονη, με αψύ, πικάντικο χαρακτήρα και νότες ξηρών καρπών.

Η μεγάλη διαφορά της γραβιέρας Νάξου από τις υπόλοιπες είναι ότι παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα. Αν και συμβαίνει σπάνια, ωστόσο επιτρέπεται και η προσθήκη ελάχιστου πρόβειου. Εδώ το γάλα πήζει με ένα συγκεκριμένο μείγμα διαφόρων βακτηρίων καλλιέργειας. Συνήθως κυκλοφορεί μετά από τρίμηνη ωρίμανση.

Εκτός από τις τρεις παραπάνω γραβιέρες που έχουν αναγνωριστεί ως τυριά ΠΟΠ, υπάρχουν πολλές ακόμη που παρασκευάζονται σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, με κάποιες να είναι πραγματικά εξαιρετικές. Μία απ’ αυτές είναι η γραβιέρα Τήνου, αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα, ενώ αξίζει να δοκιμάσει και να συγκρίνει κανείς τις γραβιέρες του Μετσόβου, της Αμφιλοχίας, της Μυτιλήνης και της Τρίπολης.

Οινικά ταιριάσματα
Η γραβιέρα, όπως τα περισσότερα σκληρά και ημίσκληρα τυριά, έχει χαμηλότερη υγρασία. Λόγω της συμπύκνωσης, η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι υψηλότερη και αποκτά έναν πολύπλοκο, γήινο και κάπως ξηροκαρπάτο αρωματικό χαρακτήρα. Όπως κάθε άλλο τυρί, όσο περισσότερο ωριμάζει τόσο πιο αλμυρή γίνεται, αποκτώντας πιο συμπυκνωμένα και εξελιγμένα αρώματα, ενώ σκληραίνει και αυξάνεται η αίσθηση του umami.

Μπορούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε υπέροχους συνδυασμούς με λευκά κρασιά που έχουν έντονα αρώματα και προσωπικότητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, καθόλου έως ελάχιστο βαρέλι, από ποικιλίες όπως το Βιδιανό, το Ασύρτικο, το Σαββατιανό, το Πρεκνάδι ή η Μαλαγουζιά, αλλά και διεθνείς, όπως Chardonnay και Sauvignon Blanc. Η υψηλή οξύτητα και η ελαφρά παλαίωση των παραπάνω κρασιών θα έκαναν το ταίριασμα ακόμη καλύτερο.

Η γραβιέρα θα μπορούσε να συνδυαστεί ωραία και με ερυθρά κρασιά με οξύτητα, μέτριες τανίνες και έντονο φρουτώδη χαρακτήρα, από ποικιλίες όπως Βλάχικο, Μοσχόμαυρο, τα Ξινόμαυρα του Αμυνταίου και το Λιάτικο, ενώ από τις ξενικές ένα Pinot Noir θα ήταν ιδανικό.

Όμως, όσο ωριμότερη είναι μια γραβιέρα, τόσο πιο συμπυκνωμένα και παλαιωμένα κρασιά τής ταιριάζουν, ενώ οι πιο τολμηροί θα συγκλονιστούν συνδυάζοντάς τη με επιδόρπια κρασιά, όπως ένα Vintage Port, ένα Vinsanto Σαντορίνης ή ένα παλαιωμένο γλυκό Μοσχάτο Σάμου ή Ρίου-Πατρών.

Όταν θέλουμε να συνδυάσουμε τη γραβιέρα με κρασί, πρέπει να έχουμε υπόψη και τα συνοδευτικά με τα οποία συνηθίζουμε να τη σερβίρουμε, όπως και την παρουσία της ως βασικού υλικού σε διάφορα κλασικά ή εναλλακτικά εδέσματα. Αυτό θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο σε πιο εύστοχες συνδυαστικές επιλογές.

Πηγή

Tags: ΚΡΑΣΙ
Previous Post

Τέμπη: Aντιδράσεις για τους καλλιτέχνες που βγήκαν στη σκηνή εν μέσω πένθους

Next Post

Κορωνοϊός: Ποιοι γλίτωσαν την Omicron – Ο παράγοντας που μείωσε 40% τον κίνδυνο νόσησης

Related Posts

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά
Γαστρονομία

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

8 Δεκεμβρίου 2025
Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα
Γαστρονομία

Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα

7 Δεκεμβρίου 2025
Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση
Γαστρονομία

Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση

5 Δεκεμβρίου 2025
Τάρτα βανίλια χωρίς ψήσιμο με σαντιγί σφενδάμου
Γαστρονομία

Τάρτα βανίλια χωρίς ψήσιμο με σαντιγί σφενδάμου

3 Δεκεμβρίου 2025
cookies μήλου
Γαστρονομία

Τα cookies μήλου που γίνονται viral για την απλότητα και τη γεύση τους

2 Δεκεμβρίου 2025
Η απλή μαρινάδα με τρία υλικά που κάνει το κοτόπουλο πιο ζουμερό και γευστικό
Γαστρονομία

Η απλή μαρινάδα με τρία υλικά που κάνει το κοτόπουλο πιο ζουμερό και γευστικό

30 Νοεμβρίου 2025
Next Post
Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ποιοι γλίτωσαν την Omicron – Ο παράγοντας που μείωσε 40% τον κίνδυνο νόσησης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

παλαιά ακίνητα

Νέο Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης: Πώς αλλάζει η δημοτική επιβάρυνση για ακίνητα

21 ώρες ago
Χειμερινός τουρισμός: Πληρότητες 75% στις γιορτές – Ποιοι προορισμοί πρωταγωνιστούν

Χειμερινός τουρισμός: Πληρότητες 75% στις γιορτές – Ποιοι προορισμοί πρωταγωνιστούν

20 ώρες ago
Καιρός: Παρασκευή 4 Οκτωβρίου – Οι πέντε περιοχές που αναμένονται ισχυρά φαινόμενα

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη και νότιο Αιγαίο

5 ώρες ago
Το Πτηνό Huia: Ένα Σπάνιο Κομμάτι Ιστορίας

Το Πτηνό Huia: Ένα Σπάνιο Κομμάτι Ιστορίας

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

8 Δεκεμβρίου 2025
Financial Times: Η Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης

Financial Times: Η Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης

8 Δεκεμβρίου 2025
Γαλλία: Εκατοντάδες βιβλία που αφορούν Αιγυπτιακές Αρχαιότητες υπέστησαν ζημιές

Γαλλία: Εκατοντάδες βιβλία που αφορούν Αιγυπτιακές Αρχαιότητες υπέστησαν ζημιές

8 Δεκεμβρίου 2025
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Μόνο 700.000 οδηγοί τα πλήρωσαν – 4,8 εκατ. ιδιοκτήτες σε αγώνα δρόμου

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Μόνο 700.000 οδηγοί τα πλήρωσαν – 4,8 εκατ. ιδιοκτήτες σε αγώνα δρόμου

8 Δεκεμβρίου 2025
Chevron: Επενδυτικό πρόγραμμα 19 δισ. δολαρίων για το 2026 με στρατηγική στροφή στην Ανατολική Μεσόγειο

Chevron: Επενδυτικό πρόγραμμα 19 δισ. δολαρίων για το 2026 με στρατηγική στροφή στην Ανατολική Μεσόγειο

8 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά
  • Financial Times: Η Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης
  • Γαλλία: Εκατοντάδες βιβλία που αφορούν Αιγυπτιακές Αρχαιότητες υπέστησαν ζημιές
  • Τέλη κυκλοφορίας 2026: Μόνο 700.000 οδηγοί τα πλήρωσαν – 4,8 εκατ. ιδιοκτήτες σε αγώνα δρόμου

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.