Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025 - 07:15
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Γιαχνί – Ένα ξεχασμένο αλλά κλασικό ραγού

Money & Life by Money & Life
1 Απριλίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Γιαχνί – Ένα ξεχασμένο αλλά κλασικό ραγού
Share on FacebookShare on Twitter

Το γιαχνί αναφέρεται στην παρασκευή κρέατος μαγειρεύοντάς το σε νερό, που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα ή ακόμα παλαιότερο. Με την προσθήκη λαχανικών, κάνει για μια απόλυτα νόστιμη εμπειρία.

Η προέλευση

Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος κρέατος ήταν δημοφιλής στη Μέση Ανατολή και η επίδραση των Ιρανικών τροφίμων στην οθωμανική κουζίνα είναι αναμφισβήτητη. Τα βιβλία μαγειρικής και οι σημειώσεις των κουζινών του παλατιού ήταν πολύ συγκεκριμένα για την προετοιμασία του γιαχνί. Το νερό που προστίθεται δεν πρέπει να είναι τόσο πολύ ώστε να γίνει σούπα, αλλά όχι πολύ λίγο ώστε να κάψει το κρέας, μια μέθοδος που καλεί για εμπειρογνωμοσύνη. Όπως και με τον πατσά, υπήρχαν εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούσαν μόνο αυτό το πιάτο. Ενώ πατσάς ήταν πράγματι ο πιο δημοφιλής, αριθμώντας 300 καταστήματα τον 17ο αιώνα που καταγράφηκαν από τον Evliya Çelebi στο ταξιδιωτικό του ημερολόγιο “Seyahatname”, υπήρχαν έως και 100 καταστήματα γιαχνί που αναφέρονται στην Κωνσταντινούπολη.


Λέγεται ότι αυτή η εξειδίκευση ήταν ο βασικός παράγοντας για την υψηλή κουζίνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία πολλών νέων πιάτων. Ένα παράδειγμα είναι ο πολιτικός του 17ου αιώνα, ο Defterdarzade Mehmed Pasha, ο οποίος, όταν ταξίδευε για κρατικές επιχειρήσεις, θα είχε 40 μάγειρες μαζί του, ο καθένας εξειδικευμένος σε ένα συγκεκριμένο πιάτο, συμπεριλαμβανομένου ενός για γιαχνί.
Οι μάγειρες είχαν λάβει διαταγή να μην κάνουν καμία δουλειά που θα λέρωνε ένα από τα εντελώς λευκά ενδύματα τους, όπως η σελωμένη τα άλογα. Επιπλήχθηκαν αν το πιάτο δεν ήταν μέχρι το άρτιο και ανταμείβεται αν καταλήξουν σε κάτι νέο και νόστιμο.
Εκτός από το κρέας, τα ρεβίθια ήταν επίσης στο πιάτο και λόγω της Ιρανικής τα φρούτα και οι ξηροί καρποί προστέθηκαν στο πιάτο, δίνοντάς του μια γλυκιά γεύση. Μέχρι τον 18ο αιώνα η τάση είχε αλλάξει και τα φρούτα και οι ξηροί καρποί δεν ήταν πλέον στο πιάτο. Ένα βιβλίο μαγειρικής του 19ου αιώνα από τον Mehmet Kamil απαριθμούσε συνολικά 14 κλασικά εκδοχές για γιαχνί και δύο εκδόσεις για στιφάδο. Προέρχεται από το Ιταλικό “stufata”, που είναι παρόμοιο με το γιαχνί αλλά όχι ακριβώς, επισημαίνοντας την αργή εμφάνιση νέων λαχανικών και κουζινών στην κλασική οθωμανική εποχή.

Ετυμολογία

Η λέξη γιαχνί προέρχεται από την Περσική λέξη “yaχnī” και παραμένει ίδια την σήμερον ημέρα στα Τουρκικά. Ανάλογα με το είδος του γιαχνί που προετοιμάζεται, το όνομα του κρέατος προστίθεται πριν από το γιαχνί. Για παράδειγμα, το “Tavuk yahnisi” σημαίνει κοτόπουλο γιαχνί.
Το Ελληνικό στιφάδο προέρχεται από το Ιταλικό “stufata”, το οποίο προέρχεται από το μεσαιωνικό λατινικό “stupha”, που σημαίνει στιφάδο.

Γιαχνί – ένα ξεχασμένο αλλά κλασικό ραγού

Το αρνί ήταν το πιο εξέχον κρέας σε αυτό το πιάτο στις κουζίνες, αλλά αναφέρεται ένας συνδυασμός με κοτόπουλο εξίσου. Ο συνδυασμός των κρεάτων εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Αυτή είναι μια κλασική έκδοση βοείου κρέατος.
Συστατικά
  • 800 γρ μοσχάρι, κομμένο σεκύβους
  • 400 γρ ασκαλώνια
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κτσ ελαιόλαδο
  • 1 κτσ βούτυρο
  • 1 κτσ πελτέ ντομάτας
  • 1 κτ. ξύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κτσ αλάτι
  • 1 κτσ μαύρο πιπέρι

Οδηγίες

  • Σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο μέχρι να απελευθερώσει τους χυμούς του. Γεμίστε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας και αφήστε το να μαγειρευτεί χωρίς να κλείσετε το καπάκι. Προσθέστε νερό αν χρειαστεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τον πελτέ, το ξίδι ,αλάτι, πιπέρι και μια δάφνη και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Ξεφλουδίζουμε τα ασκαλώνια και τις σκελίδες σκόρδου και τα προσθέτουμε ολόκληρα. Ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί πλήρως όλο το μείγμα και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσουν το σκόρδο και τα ασκαλώνια. Σερβίρουμε ζεστό με τη σάλτσα.

Πηγή

Tags: Γιαχνί
Previous Post

Τεράστιο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων

Next Post

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας – 4 Απριλίου

Related Posts

Baghdad Market
Γαστρονομία

Γεύσεις του κόσμου στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης (Φωτογραφίες)

3 Σεπτεμβρίου 2025
Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού
Γαστρονομία

Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού με νέους οινοποιούς

21 Ιουλίου 2025
Τις φωγραφίες παραχώρησε η «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»
LIFESTYLE

Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»

12 Ιουλίου 2025
Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
LIFESTYLE

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη
Γαστρονομία

Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη

31 Μαΐου 2025
Next Post
Σχέση παιδιού και κατοικίδιου

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας - 4 Απριλίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Οδηγός σύνταξης

Οδηγός σύνταξης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι για προϋποθέσεις, διαδικασία και αυξήσεις

23 ώρες ago
ελληνικές Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων

Εκρηκτική ανάπτυξη για τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ: Επενδύσεις 6 δισ. ευρώ και νέοι στόχοι για το 2030

23 ώρες ago
Παπαστράτος στη ΔΕΘ

Παπαστράτος στη ΔΕΘ: Μύθοι και αλήθειες για τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης

23 ώρες ago
Γιάννης Μανιάτης

Γιάννης Μανιάτης: «Η CHEVRON και οι Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα»

2 ημέρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τζον Κράιερ - Τσάρλι Σιν

Τζον Κράιερ: «Έπαιρνα το ένα τρίτο από την αμοιβή του Τσάρλι Σιν στο Two and a Half Men»

15 Σεπτεμβρίου 2025
Πόπη Σεμερτζίδου

Πόπη Σεμερτζίδου: Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων άνω του 1,5 εκατ. ευρώ για ξέπλυμα χρήματος

15 Σεπτεμβρίου 2025
ελληνικές Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων

Εκρηκτική ανάπτυξη για τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ: Επενδύσεις 6 δισ. ευρώ και νέοι στόχοι για το 2030

15 Σεπτεμβρίου 2025
Παπαστράτος στη ΔΕΘ

Παπαστράτος στη ΔΕΘ: Μύθοι και αλήθειες για τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης

15 Σεπτεμβρίου 2025
Οδηγός σύνταξης

Οδηγός σύνταξης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι για προϋποθέσεις, διαδικασία και αυξήσεις

15 Σεπτεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Τζον Κράιερ: «Έπαιρνα το ένα τρίτο από την αμοιβή του Τσάρλι Σιν στο Two and a Half Men»
  • Πόπη Σεμερτζίδου: Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων άνω του 1,5 εκατ. ευρώ για ξέπλυμα χρήματος
  • Εκρηκτική ανάπτυξη για τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ: Επενδύσεις 6 δισ. ευρώ και νέοι στόχοι για το 2030
  • Παπαστράτος στη ΔΕΘ: Μύθοι και αλήθειες για τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • LIFESTYLE
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.