Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025 - 00:23
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Γεύσεις από Θάλασσα: Μπαρμπούνια σαβόρο

Μια παραδοσιακή συνταγή που εφευρέθηκε για να συντηρούνται τα άφθονα ψάρια αφού δεν υπήρχε ψυγείο. Σαβόρο συναντούμε στα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου με μικρές παραλλαγές.

Money & Life by Money & Life
21 Μαρτίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Γεύσεις από Θάλασσα: Μπαρμπούνια σαβόρο
Share on FacebookShare on Twitter
Ψάρια σαβόρο έφτιαχναν στα νησιά αφενός για να παίρνουν οι ψαράδες φαγητό μαζί τους στα ταξίδια τους (γιατί αφού δεν υπήρχαν ψυγεία, το ξύδι και το λάδι συντηρούσαν τα ψάρια και το δεντρολίβανο λειτουργούσε σαν αντισηπτικό), αφετέρου γιατί ήταν ένας τρόπος να αξιοποιούν τα άφθονα φρέσκα ψάρια και να τα συντηρούν σε αυτή τη σάλτσα. Είναι συνταγή που συναντούμε στα νησιά Αιγαίου και Ιονίου πελάγους και η ονομασία προέρχεται από τους βυζαντινούς που ονόμαζαν σαβούρες όλες τις σάλτσες που περιέχυναν τα φαγητά. Ένας τέλειος μεζές ή ορεκτικό που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Χρόνος μαγειρέματος: 120 λεπτά

Υλικά
1 κ. ψάρια μπαρμπούνια ή κουτσομούρες ή γόπες καθαρισμένα
3/4 φλ. ελαιόλαδο
Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
4 σκελ. σκόρδο σε λεπτές φέτες
1 κ.γ. κοφτό δεντρολίβανο
1/2 φλ. ξύδι από κρασί
1/2 φλ. παριανό πετιμέζι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και φροντίζουμε να ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας, όσα περισσότερα υγρά μπορούμε από την κοιλιά και την επιφάνεια του ψαριού.

Αλατίζουμε τα ψάρια και τα πανάρουμε στο αλεύρι.

Τινάζουμε τα ψάρια να μείνει όσο το δυνατόν λιγότερο αλεύρι πάνω σε κάθε ψάρι.

Σε τηγάνι με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Τηγανίζουμε τα ψάρια σε δόσεις.

Βάζοντας λίγα λίγα τα ψάρια στο τηγάνι, αποκτούν καλύτερη κρούστα και δεν πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Σε περίπτωση που τα βάλετε όλα μαζί σε μεγάλο τηγάνι, αντί να τηγανιστούν και να ροδοκοκκινίσουν, θα αρχίσουν να βράζουν και να απορροφούν λάδι, με αποτέλεσμα να γίνει βαρύ το φαγητό.

Όσα ψάρια ροδοκοκκινίουν, θέλουν ακόμα περίπου 3´από κάθε πλευρά.

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.

Συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να τηγανίσουμε όλα τα ψάρια.

Στο καυτό λάδι προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και σοτάρουμε για 1,5 λεπτό μέχρι να αρχίσει να μοσχομυρίζει το σκόρδο χωρίς να ροδίσει.

Σβήνουμε με το ξύδι, με προσοχή γιατί πιτσιλάει.

Αφήνουμε για 1΄να εξατμιστεί το περισσότερο ξύδι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το πετιμέζι.

Προσθέτουμε αλάτι κι πιπέρι στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πυκνώσει να μελώσει και να πάρει την υφή από σιρόπι.

Βάζουμε τα τηγανητά ψάρια σε γυάλινο σκεύος και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.

Τα ψάρια σαβόρο, διατηρούνται σκεπασμένα στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.

Στην Πάρο, το σαβόρο ήταν εβδομαδιαία συνήθεια αφού τα ψάρια ήταν άφθονα και τα έφτιαχναν τηγανητά για την οικογένεια και τα υπόλοιπα που περίσσευαν τα πάντρευαν σαβόρο για να συντηρηθούν και μην πάμε χαμένα. Ήταν δηλαδή ο τρόπος συντήρησης του τηγανισμένου ψαριού. Μάλιστα οι ντόπιοι προτιμούσαν το σαβόρο ημερών, από το φρέσκο, γιατί τα αρώματα του φαγητού πότιζαν τα ψάρια και γίνονταν πεντανόστιμα.

Στις ημέρες μας το σαβόρο σερβίρεται σαν μεζές και όχι σαν κυρίως φαγητό.

Tags: Μπαρμπούνια σαβόρο
Previous Post

Κύκλωμα μαστροπείας: «Η 25χρονη έβαζε τα κορίτσια να διακινούν και ναρκωτικά» λένε οι γονείς των ανήλικων

Next Post

Συνάντηση του δημάρχου Αλεξανδούπολης Γιάννη Ζαμπούκη με τον νέο Διοικητή της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού

Related Posts

Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο
Γαστρονομία

Ραβιόλι με σάλτσα και τέσσερα τυριά: Η συνταγή που αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζυμαρικά στον φούρνο

15 Δεκεμβρίου 2025
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Γαστρονομία

Το Καφενείο επιστρέφει στο Κολωνάκι με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και σεβασμό στην ιστορία του

14 Δεκεμβρίου 2025
Achaia Clauss
Γαστρονομία

Achaia Clauss: Το ιστορικό οινόκαστρο της Πάτρας που αποτελεί πρότυπο οινοτουρισμού στην Ελλάδα

14 Δεκεμβρίου 2025
Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά
Γαστρονομία

Βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα Χριστουγέννων μόνο με 4 υλικά

12 Δεκεμβρίου 2025
Λαχταριστά κανελόνια με κιμά κοτόπουλου και μοτσαρέλα
Γαστρονομία

Λαχταριστά κανελόνια με κιμά κοτόπουλου και μοτσαρέλα

11 Δεκεμβρίου 2025
Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα
Γαστρονομία

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

10 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Συνάντηση του δημάρχου Αλεξανδούπολης Γιάννη Ζαμπούκη με τον νέο Διοικητή της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού

Συνάντηση του δημάρχου Αλεξανδούπολης Γιάννη Ζαμπούκη με τον νέο Διοικητή της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καιρός σήμερα τετάρτη 30-08-2023

Καιρός σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Αίθριος στις περισσότερες περιοχές, παγετός στα βόρεια

15 ώρες ago
Χριστούγεννα στις παραδοσιακές «μονές» κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα

Χριστούγεννα στις παραδοσιακές «μονές» κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα

1 εβδομάδα ago
Πρεμιέρα Αργυρού – Βανδή: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ διασκέδασε με τη Μαριάννα Λάτση

Πρεμιέρα Αργυρού – Βανδή: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ διασκέδασε με τη Μαριάννα Λάτση

2 ημέρες ago
Maestro: Παπακαλιάτης και Ανδριολάτου στη Βουδαπέστη για τα γυρίσματα της τέταρτης σεζόν

Maestro: Παπακαλιάτης και Ανδριολάτου στη Βουδαπέστη για τα γυρίσματα της τέταρτης σεζόν

2 ημέρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μουτίδου μετά τον καβγά με Μπέο: «Με διασύρουν στα κανάλια, δεν μου κάνει εντύπωση»

Μουτίδου μετά τον καβγά με Μπέο: «Με διασύρουν στα κανάλια, δεν μου κάνει εντύπωση»

16 Δεκεμβρίου 2025
Στεγαστική κρίση: Η Κομισιόν παρουσίασε για πρώτη φορά σχέδιο για προσιτή στέγη και ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Στεγαστική κρίση: Η Κομισιόν παρουσίασε για πρώτη φορά σχέδιο για προσιτή στέγη και ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

16 Δεκεμβρίου 2025
BBC: Δεν υποχωρεί στη μήνυση Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμηση – Αγωγή 10 δισ. δολαρίων

BBC: Δεν υποχωρεί στη μήνυση Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμηση – Αγωγή 10 δισ. δολαρίων

16 Δεκεμβρίου 2025
Ξάνθη: Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στην «αγκαλιά» της οροσειράς της Ροδόπης

Ξάνθη: Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στην «αγκαλιά» της οροσειράς της Ροδόπης

16 Δεκεμβρίου 2025
Σάλεχ: Άκυρο το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο – Ανοίγει συζήτηση για οριοθετήσεις με Ελλάδα και Αίγυπτο

Σάλεχ: Άκυρο το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο – Ανοίγει συζήτηση για οριοθετήσεις με Ελλάδα και Αίγυπτο

16 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Μουτίδου μετά τον καβγά με Μπέο: «Με διασύρουν στα κανάλια, δεν μου κάνει εντύπωση»
  • Στεγαστική κρίση: Η Κομισιόν παρουσίασε για πρώτη φορά σχέδιο για προσιτή στέγη και ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων
  • BBC: Δεν υποχωρεί στη μήνυση Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμηση – Αγωγή 10 δισ. δολαρίων
  • Ξάνθη: Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στην «αγκαλιά» της οροσειράς της Ροδόπης

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.