Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025 - 19:19
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Γαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώρα

Έχουν ατμόσφαιρα χαλαρή και φρέσκες ιδέες στο φαγητό. Είναι μαγαζιά νέας γενιάς που μερικές φορές δεν ορίζονται εύκολα αλλά τελικά έχουν κάτι ωραίο για όλους.

Money & Life by Money & Life
8 Σεπτεμβρίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Γαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώρα
Share on FacebookShare on Twitter

Είναι εκείνες οι φορές που η παρέα δεν θέλει ούτε ταβέρνα ούτε και εστιατόριο «κυριλέ». Που αναζητάμε κλίμα χαλαρό και παρεΐστικο αλλά παράλληλα έχουμε όρεξη να δοκιμάσουμε και μια φρέσκια προσέγγιση στο φαγητό, κάτι λίγο διαφορετικό, πιθανότατα με ένα ωραίο κρασί για συνοδεία. Για εκείνες τις περιστάσεις υπάρχει μια ολόκληρη νέα γενιά μαγαζιών που είναι κάπως δύσκολο να την ορίσει κανείς. Πας να τα περιγράψεις, να τα βάλεις σε μια κατηγορία, είσαι κάπως σαν τον Κωνσταντίνου σε εκείνη την περίφημη σκηνή με το προφιτερόλ.

Εξελιγμένες ταβέρνες με στοιχεία εστιατορίου αλλά και χαλαρά, φιλικά εστιατόρια που βάζουν τα πιάτα στη μέση, νέας γενιάς μαγειρεία ή καφενεία με γευστικό ρεπερτόριο που ξεφεύγει κατά πολύ από τον απλό μεζέ… Πολλά τα γευστικά σενάρια που πάνε το φαγητό ένα-δυο ή αρκετά βήματα παραπέρα. Όσα βάλαμε εδώ μοιάζουν και δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Διαφοροποιούνται στο στιλ, στις μαγειρικές προσεγγίσεις και τεχνικές. Είναι μια δημιουργική επαναπροσέγγιση διαφόρων, πιο απλών, στην κλασική τους εκδοχή, κατηγοριών. Μια μεταφορά τους στο τώρα. Ή μια ευκαιρία για τους σεφ να δείξουν μια πιο χαλαρή τους πλευρά. Αλλά έχουν κοινά σημεία. Ψάχνουν την καλή πρώτη ύλη, προτιμούν μικρούς, ντόπιους παραγωγούς, μαγειρεύουν εποχικά, οπότε αλλάζουν μενού συχνά, φτιάχνουν διάφορα δικά τους προϊόντα, από ψωμιά μέχρι τουρσιά ή ζυμαρικά, δίνουν -τα περισσότερα τουλάχιστον- προσοχή στο κρασί. Βάζουν τη γαστρονομία σε ένα πιο οικείο, πιο φιλικό πλαίσιο. Μπορείς να τα πεις γαστροταβέρνες ή γαστρομαγειρεία, κάποια και γαστροκαφενεία ή γαστρομπιστρό, μπορείς να τα πεις και απλά με το όνομά τους.

Ταβέρνα των Φίλων: μπιστρό, ταβέρνα και εστιατόριο μαζί

Τα λαδερά της αυλήςΦωτογραφία: Άσπα Κουλύρα Τα λαδερά της αυλήςΦωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ιδιαίτερη περίπτωση μαγαζιού, η Ταβέρνα των Φίλων έχει και κάτι από ταβέρνα, κάτι από σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο και κάτι από μπιστρό. Ο συνδυασμός δεν έχει τίποτα το μπερδεμένο. Αντιθέτως είναι ένα από τα πιο χαλαρά, καλοστημένα και απροσποίητα μαγαζιά που έχουμε δει να ανοίγουν τον τελευταίο καιρό. Στα λευκοστρωμένα ταβερνίσια τραπέζια τρώμε ελληνικό φαγητό, τωρινό και φροντισμένο, συνδεδεμένο με την παραγωγή της κάθε εποχής: από λαδερά και αχνιστά ψάρια μέχρι όσπρια, γίδα κοκκινιστή και ψητά φρούτα για επιδόρπιο. Γ.Π.

Άργους 66, Κολωνός, Τ/ 210-51.27.506

Στο Ρίνι, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Η σεφ Μαρίνα Χρονά. Χυλοπιτάκι με γαρίδες στο Ρίνι.

Ντοματοσαλάτα αλλά με μπατάλες και καρπούζι, γαλένι και χαρουποπαξίμαδο. Φάβα, όμως φουρνιστή, από αφκό του Σαλαμουσά στην Λήμνο, σερβιρισμένη με καπνιστό σκουμπρί, ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι, άγρια κάππαρη, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σουμάκ. Βλίτα βραστά με βινεγκρέτ ψητής ντομάτας, σκορδοστούμπι και τουλουμοτύρι. Η σεφ Μαρίνα Χρονά αγαπάει τα ελληνικά προϊόντα –ψάχνει αρκετά τους μικρούς εγχώριους παραγωγούς–και φτιάχνει με αυτά πιάτα οικεία και δημιουργικά ταυτόχρονα. Τα δοκιμάζουμε στο μικρούλι Ρίνι, το εστιατόριό της, που είναι κρυμμένο πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, σε παρεΐστικη ατμόσφαιρα με τα ωραία ελληνικά κρασιά του καταλόγου για συνοδεία. Γ.Π.

Ντύλαν: μίνι chef’s table

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Στα ηχεία παίζει κλασικό ροκ από τις δεκαετίες 1960 έως 1990, εμείς καθόμαστε στο ενιαίο, γωνιακό τραπέζι που χωράει γύρω στα δέκα άτομα και ακριβώς μπροστά μας βρίσκεται η ανοιχτή κουζίνα, όπου ετοιμάζονται τα πιάτα και σερβίρονται απευθείας στους πελάτες. Υπάρχουν και λίγα τραπέζια έξω στον πεζόδρομο. Αυτό είναι όλο κι όλο το μαγαζί. Βγάζει μια οικειότητα το στήσιμο. Η αίσθηση αυτή περνάει και στο σέρβις, που είναι ζεστό και απροσποίητο, χωρίς να σου αφήνει απορίες. Το μενού είναι στημένο στη φιλοσοφία του μοιράσματος: έξι μικρά πιάτα συν το ψωμί και το γλυκό. Είναι δομημένα έτσι ώστε να συμπληρώνουν το ένα το άλλο και να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Γι’ αυτό ο σεφ Βαγγέλης Βέης προτείνει να παραγγείλουμε ολόκληρο το μενού για δύο άτομα. Το βλέπει σαν μικρογραφία ενός ελληνικού τραπεζιού, όπου όλα τα πιάτα σερβίρονται στη μέση και ο καθένας παίρνει όσο θέλει. Αυτόν τον καιρό ξεχωρίζουμε την δροσερή σαλάτα που έχει έμπνευση το τζατζίκι – έχει καρδιές μαρουλιού αγγούρι σε ζύμωση, άγριο σκόρδο και σιναπορόσπορο πίκλα, φινόκιο σε ζύμωση και λάδι εστραγκόν. Το ημίπαστο μυλοκόπι με σάλτσα θαλασσινών, κουκουνάρι και πιπεριά τσίλι και τον κόκορα «φρικασέ», με άγρια χόρτα και κολοκύθια περασμένα από τα κάρβουνα και άψογα φτιαγμένο αυγολέμονο. Για γλυκό έχουν παρφέ αμυγδάλου με μαρμελάδα ροδάκινο, που το φτιάχνουν σε συνεργασία με το Feelings. Στα συν και τα προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά της λίστας και οι ελληνικές μπίρες μικροζυθοποιίας. Μ.Π.

Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη, Τ/210-86.68.899

Rawbata: φρέσκο, συναρπαστικό φαγητό και value for money

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αυτό το Σαββατοκύριακο λέμε να κλείσουμε ραντεβού στο RawBata του χαρισματικού σεφ Χρόνη Δαμαλά. Σε αυτό το εστιατόριο κάθε φορά που τρως είναι σαν να είναι η πρώτη, μια και το μενού είχε αλλάξει εντελώς. Είναι στη φιλοσοφία του Δαμαλά να μαγειρεύει αποκλειστικά εποχικά, με λαχανικά και ψάρια που προμηθεύεται από τη λαϊκή των Αμπελοκήπων και κρέατα που θα μαγείρευε κάποιος στο σπίτι του. Τα απογειώνει βέβαια μαγειρεύοντάς τα στην αγαπημένη του ρομπάτα (ιαπωνική ψησταριά), με γνώση και εμπειρία. Την τελευταία φορά που φάγαμε ήταν για άλλη μια φορά όλα νόστιμα: από το σιγομαγειρεμένο στιφάδο με κουνέλι και τις χυλοπίτες με καραβίδες, μέχρι τον τόνο τατάκι και τη μεστή ντοματοσαλάτα. Μ.Π.

Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι, Τ/210-69.23.796

Δείτε περισσότερα

Tags: Γαστροταβέρνες
Previous Post

Παγωμάρα στο στρατόπεδο Κασσελάκη από την πρώτη ήττα – Η ώρα της κρίσης

Next Post

Τα επόμενα βήματα ως την εκλογή νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής – Ποιοι θέλουν την ηγεσία, ποιοι το σκέφτονται

Related Posts

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
Gala

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη
Γαστρονομία

Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη

31 Μαΐου 2025
Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη
Γαστρονομία

Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη

27 Μαΐου 2025
Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη
Gala

Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη

23 Μαΐου 2025
Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική
Γαστρονομία

Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική

21 Μαΐου 2025
Next Post
Τα επόμενα βήματα ως την εκλογή νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής – Ποιοι θέλουν την ηγεσία, ποιοι το σκέφτονται

Τα επόμενα βήματα ως την εκλογή νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής – Ποιοι θέλουν την ηγεσία, ποιοι το σκέφτονται

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τα «SOS» και οι «παγίδες» για τους ιδιοκτήτες

12 ώρες ago
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

1 ημέρα ago
ΑΑΔΕ

Στην ΑΑΔΕ περνούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ – Τι αλλάζει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

12 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ειρήνη Γεωργίου

Θλίψη προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η είδηση του θανάτου της Ειρήνης Γεωργίου

16 Ιουνίου 2025
Νέο επίδομα 250€ για συνταξιούχους και ευάλωτους

Νέο επίδομα 250€ για συνταξιούχους και ευάλωτους

16 Ιουνίου 2025
Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα

Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα

16 Ιουνίου 2025
Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία

Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία

16 Ιουνίου 2025
Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις

Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις

16 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Θλίψη προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η είδηση του θανάτου της Ειρήνης Γεωργίου
  • Νέο επίδομα 250€ για συνταξιούχους και ευάλωτους
  • Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα
  • Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.