Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025 - 03:41
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Έθιμα και Γαστρονομία: Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Money & Life by Money & Life
25 Μαρτίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Έθιμα και Γαστρονομία: Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο
Share on FacebookShare on Twitter

Οι συνταγές με παστό μπακαλιάρο είναι αμέτρητες. Αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα παστά ψάρια στο εδεσματολόγιο πολλών περιοχών. Τα σκήπτρα στο πλήθος των συνταγών με μπακαλιάρο λέγεται ότι κρατούν η Πορτογαλία και η Ισπανία γιατί το εμπόριό του ελεγχόταν για αιώνες από τις χώρες αυτές και είχε ενταχθεί δυναμικά στη διατροφή τους. Η ίδια η λέξη μπακαλιάρος έχει πορτογαλική προέλευση (bacalhau).
Παστός μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο με πατάτες
Στο δικό μας εδεσματολόγιο υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμοί του μπακαλιάρου με πολλά υλικά. Από χόρτα και όσπρια μέχρι πράσα και κρεμμύδια και διάφορα λαχανικά, ακόμη και με ρύζι! Από βραστός και τηγανητός ως μαγειρευτός με διάφορα συνοδευτικά. Ο «φτωχογιάννης», έθρεψε γενιές και γενιές και έχει περίοπτη θέση στο τραπέζι μας.

Παστός μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο με πατάτες
Κλασική συνταγή- όχι μόνο στην Κρήτη- ο μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο, άλλοτε με πατάτες και άλλοτε μόνο με τα κρεμμύδια. Κυρίως χειμωνιάτικο πιάτο , νόστιμο , υγιεινό, πλήρες, και καθόλου δύσκολο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλασικό μπακαλιάρο αφού τον ξαρμυρίσουμε, ή κατεψυγμένο που είναι ήδη ξαρμυρισμένος . Σας δίνω το δικό μου τρόπο για τον μπακαλιάρο πλακί.

Παστός μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο με πατάτες

Εκτύπωσε μόνο τη συνταγή!
Υλικά
1 φύλλο (χνάρι στα μέρη μας…) μπακαλιάρο 800-1000 γραμμάρια

4-5 μέτριες πατάτες

3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

¾ -1 κούπα ελαιόλαδο

3-4 ντομάτες (περίπου μισό κιλό) τριμμένες και μια κουταλιά πελτέ (ή 1 κουτάκι κονκασέ
ντοματάκια)

3 σκελίδες σκόρδο

½ – ¾ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

Πιπέρι

Ελάχιστο αλάτι

Επί το έργον
Αν ο μπακαλιάρος μας θέλει ξαρμύρισμα τον ξαρμυρίζουμε όπως περιγράφεται εδώ. Καθαρίζουμε από τα λέπια τα κομμάτια του, αλλά δεν χρειάζεται να βγάλουμε την πέτσα (αν δεν μας αρέσει την αφαιρούμε στο πιάτο ή στο σερβίρισμα).

Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και τα βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να μαραθούν ελαφρά . Προσθέτουμε τα σκόρδα και λίγο νεράκι για να μη τσιγαριστούν και βαρύνουν το φαγητό μας. Αφού βράσουν κανένα δεκάλεπτο προσθέτουμε τις ντομάτες και μετά από λίγο το μαϊντανό. Αλατίζουμε ελάχιστα (γιατί πάντα ο μπακαλιάρος κρατά αλάτι) και προσθέτουμε το
πιπέρι.

Αφήνουμε να βράσουν άλλα 10-15 λεπτά. Ωστόσο, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες πάχους 1-1,5 cm . Τις αλατίζουμε ελάχιστα και τις στρώνουμε σε ταψάκι (σε μια στρώση κατά προτίμηση) .

Απλώνουμε πάνω τους το μπακαλιάρο και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Προσθέτουμε αρκετό νεράκι, να είναι στο ίδιο ύψος σχεδόν με τις πατάτες ώστε να έχουν αρκετά υγρά οι πατάτες μας για να βράσουν.

Βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στην πρώτη θέση της σχάρας από την κάτω μεριά του φούρνου. Αφήνουμε να ψήνεται μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί κι άλλο νεράκι προσθέτουμε λίγο ακόμη, κατά προτίμηση ζεστό και όχι στο τελευταίο 15λεπτο για να μη γίνει νερουλή η σάλτσα μας. Σε μιάμιση ώρα περίπου (80-90 λεπτά ανάλογα με το φούρνο) είναι έτοιμο.

Στο ενδιάμεσο μετακινούμε λίγο τις πατάτες με ένα πιρούνι για να μη πιάσουν στο ταψί (δεν ανακατεύουμε) . Σερβίρεται ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις
Έχω σχεδόν πάντα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο στον καταψύκτη γιατί δίνει πολλές λύσεις στο πρόβλημα «τι θα φάμε σήμερα». Είτε κρατάω λίγες μερίδες από φύλλο που ξαρμυρίζω εγώ είτε αγοράζω κατεψυγμένο ξαρμυρισμένο που κυκλοφορεί πλέον σε ολόκληρα φύλλα κι αυτός (αν και νομίζω ότι υστερεί λίγο σε νοστιμιά).
Το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου μπορεί να διαρκέσει από 24-48 ώρες ανάλογα με το πάχος του φύλλου και ίσως τη διαδικασία με την οποία παστώθηκε. Έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσθήκη αλατιού. Μερικές φορές δεν χρειάζεται καθόλου αλάτισμα το φαγητό μας.
Το πλακί μας μπορεί να γίνει και χωρίς πατάτες . Τότε θα βάλουμε περισσότερα κρεμμύδια και μπορούμε να συνοδεύσουμε με τηγανισμένες τις πατατούλες μας.

Tags: 25 ΜΑΡΤΊΟΥμπακαλιάρος
Previous Post

Εθνικός Ύμνος: Ο Ύμνος εις την Ελευθερία που έγραψε ο Σολωμός και μελοποίησε ο Μάντζαρος

Next Post

Ουκρανία: Διακοπές ρεύματος στην Οδησσό μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή

Related Posts

Baghdad Market
Γαστρονομία

Γεύσεις του κόσμου στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης (Φωτογραφίες)

3 Σεπτεμβρίου 2025
Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού
Γαστρονομία

Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού με νέους οινοποιούς

21 Ιουλίου 2025
Τις φωγραφίες παραχώρησε η «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»
Gala

Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»

12 Ιουλίου 2025
Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
Gala

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη
Γαστρονομία

Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη

31 Μαΐου 2025
Next Post
Ουκρανία: Διακοπές ρεύματος στην Οδησσό μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή

Ουκρανία: Διακοπές ρεύματος στην Οδησσό μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ανδρέας Δούκας: «Το Frankie είναι συνδυασμός φιλοξενίας και κορυφαίας γαστρονομικής πρότασης»

Ανδρέας Δούκας: «Το Frankie είναι συνδυασμός φιλοξενίας και κορυφαίας γαστρονομικής πρότασης»

1 έτος ago
Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2025

Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2025: 300.000€ σε τρεις ελληνικές startups

21 ώρες ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′ : Μια Χρυσή Εποχή

1 έτος ago
Θάνος Ασκητής: «Ο άνδρας σήμερα έχει μαλθακοποιηθεί. Είναι φοβικός και δεν διεκδικεί»

Θάνος Ασκητής: «Ο άνδρας σήμερα έχει μαλθακοποιηθεί. Είναι φοβικός και δεν διεκδικεί»

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλέξανδρος Εξάρχου, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για τον Όμιλο AKTOR στο Α’ Εξάμηνο 2025

5 Σεπτεμβρίου 2025
REUTERS / Claudia Greco

Giorgio Armani: Από το Μιλάνο στην κορυφή της παγκόσμιας μόδας

5 Σεπτεμβρίου 2025
Great Sea Interconnector

Great Sea Interconnector: Έργο στρατηγικής σημασίας για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

5 Σεπτεμβρίου 2025
Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2025

Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2025: 300.000€ σε τρεις ελληνικές startups

5 Σεπτεμβρίου 2025
Εθνική Ελλάδας μπάσκετ

Ελλάδα – Ισπανία: Θρίαμβος της Εθνικής και πρόκριση στους “16” του Eurobasket

5 Σεπτεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για τον Όμιλο AKTOR στο Α’ Εξάμηνο 2025
  • Giorgio Armani: Από το Μιλάνο στην κορυφή της παγκόσμιας μόδας
  • Great Sea Interconnector: Έργο στρατηγικής σημασίας για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ
  • Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2025: 300.000€ σε τρεις ελληνικές startups

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.