Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025 - 12:36
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Διαδοχικά καιρικά σοκ φέρνουν πτώση αποδόσεων πάνω από 40% στον αμπελώνα Σαντορίνης

Money & Life by Money & Life
12 Αυγούστου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Διαδοχικά καιρικά σοκ φέρνουν πτώση αποδόσεων πάνω από 40% στον αμπελώνα Σαντορίνης
Share on FacebookShare on Twitter

Το νησί επηρεάστηκε από σειρά έντονων καιρικών γεγονότων με κυριότερα από αυτά το διπλό χτύπημα του παγετού της περασμένης άνοιξης, την ισχυρή χαλαζόπτωση του Απριλίου αλλά και τον καύσωνα διαρκείας του Ιουλίου. Ο Ματθαίος Δημόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Santo Wines επισημαίνει ότι η φετινή χρονιά είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών από πλευράς ποσοτήτων. «Συζητάμε για πτώση των αποδόσεων που υπερβαίνει το 40%. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η συνολική παραγωγή στο νησί ήταν περίπου 3.000 τόνοι σταφυλιού και φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1.500 τόνους».

«Επιπλέον, αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο της ακαρπίας, καθότι ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε χωρίς βροχοπτώσεις, οδήγησε τα φυτά σε έντονο στρες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι είχαμε μείωση της παραγωγής. Στις 27 Απριλίου εκδηλώθηκε μία πολύ έντονη χαλαζόπτωση, η οποία έπληξε τα χωριά του Πύργου και του Μεγαλοχωρίου, μία μεγάλη παραγωγική ζώνη του νησιού. Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε ο καύσωνας που εκδηλώθηκε στις αρχές Ιουλίου, με αποτέλεσμα να καούν σημαντικές ποσότητες σταφυλιών στο αρχικό στάδιο σχηματισμού των καρπών», συμπληρώνει.

Όπως επισημαίνει, οι καταστάσεις αυτές κινούνται εκτός κάθε κανονικότητας, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και εάν ένας παραγωγός πληρωθεί για το σταφύλι του ακόμα και 7 ευρώ το κιλό, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι απώλειες. «Εάν για παράδειγμα ένας παραγωγός διατηρούσε παραγωγή περίπου 350 κιλών σταφυλιού ανά στρέμμα με τιμή πώλησης περί τα 4 ευρώ που πληρώθηκε πέρυσι το Ασύρτικο, το εισόδημα που προκύπτει είναι 1.400 ευρώ. Φέτος, εάν οι αποδόσεις του δεν ξεπεράσουν τα 100 κιλά ανά στρέμμα, ακόμα και 6 ευρώ να λάβει, το τελικό ποσό ανά στρέμμα θα είναι 600 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη διαφορά που προκύπτει».

 

Πληρωμή σταφυλιού με τη μορφή «επιδότησης» για στήριξη των παραγωγών

Διευκρινίζει πως ό,τι επιπλέον πληρωθεί φέτος για το σταφύλι θα έχει τη μορφή «επιδότησης» από πλευράς των οινοποιών προς τους παραγωγούς, για να στηρίξουν τους αμπελουργούς. «Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη φέτος για το πού θα φτάσει η τιμή κιλού στο σταφύλι της Σαντορίνης. Μιλάμε για εντελώς αστάθμητες συνθήκες», λέει ο ίδιος.

Ο τρύγος εκτιμά ότι ο τρύγος για τους παραγωγούς του Συνεταιρισμού της Σαντορίνης θα ξεκινήσει πιθανώς στις 14 Αυγούστου με πρώτη ποικιλία να είναι το Αθήρι, ενώ το Ασύρτικο θα φτάσει στην ωριμότητά του από τις 16 του μηνός και ύστερα οπότε θα ξεκινήσει και ο τρύγος. Σε ό,τι αφορά το Μαυροτράγανο, είναι απροσδιόριστο το πότε θα είναι έτοιμο προς συγκομιδή. «Κάνουμε μετρήσεις στο Μαυροτράγανο, ωστόσο δεν μπορούμε προς το παρόν να προσδιορίσουμε πότε θα ξεκινήσει ο τρύγος. Δυσκολεύονται φέτος τα αμπέλια μετά τα διαδοχικά σοκ που έχουν υποστεί να προσφέρουν ώριμα σταφύλια».

Κτήμα Αργυρού: Μείωση αποδόσεων από 40% έως και 70%

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Ματθαίο Αργυρό, επικεφαλής του φερώνυμου Κτήματος της Σαντορίνης, αναφέρει ότι από πλευράς ποιότητας τα δείγματα είναι έως αυτή τη στιγμή θετικά. «Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, όπου σε εμάς θα είναι μειωμένες από 40% έως και 70%. Απώλειες εμφανίζονται σε όλες τις ποικιλίες, ωστόσο όπως αντιλαμβάνεστε το μεγαλύτερο μέρος του σαντορινιού αμπελώνα καλύπτεται από το Ασύρτικο».

Το Κτήμα Αργυρού, διατηρεί ένα μεγάλο μέρος ιδιόκτητων και ενοικιαζόμενων εκτάσεων, που υπερβαίνουν τα 1.300 στρέμματα γης. «Συνεργαζόμαστε με περίπου 30 παραγωγούς για περισσότερα από 30 χρόνια. Θα τρυγήσουμε και αμέσως μετά θα συζητήσουμε με τους παραγωγούς μας, την προσφορά μίας τιμής που θα καθιστά βιώσιμη τη φετινή χρονιά. Δεν είμαστε από τα οινοποιεία που θα πάμε να δώσουμε μία τιμή, αδιαπραγμάτευτα, απλά για να πάρουμε τα σταφύλια. Διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις με τους παραγωγούς μας που εκτείνονται από γενιά σε γενιά».

 

Έναρξη τρύγου στις 14 Αυγούστου για το Κτήμα Αργυρού

Ο κύριος Αργυρός επιφυλάσσεται να κάνει αναφορά ως προς την εξέλιξη των τιμών στο σταφύλι. Τα αμπελοτόπια που αξιοποιεί κατά κύριο λόγο το Κτήμα βρίσκονται στα τρία χωριά Επισκοπή, Μεγαλοχώρι και Πύργο που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση. «Διαθέτουμε επίσης αμπέλια στο Ημεροβίγλι (Καβαλιέροι), στο Ακρωτήρι, στη Μεσαριά, στον Καρτεράδο, ωστόσο τα συγκεκριμένα δεν επλήγησαν από την χαλαζόπτωση του Απριλίπου». Πιθανή ημερομηνία έναρξης του τρύγου για το Κτήμα Αργυρού είναι η 14η Αυγούστου με Ασύρτικο. Θα ακολουθήσουν το Αθήρι, το Μαυροτράγανο και το Αηδάνι.

ΠΗΓΗ

Tags: Σαντορίνη
Previous Post

Νέους δρόμους αναζητά στο Μοσχόμαυρο και στο Ασύρτικο αμφορέα το Κτήμα Βογιατζή

Next Post

Σαν άλλος Ζεν Πρεμιέ στη Μύκονο ο Πάνος Καμμενος

Related Posts

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα
Γαστρονομία

Taste Atlas 2025: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως – Ποια χώρα κατέκτησε την κορυφή και ποιες ελληνικές πόλεις μπήκαν στη λίστα

10 Δεκεμβρίου 2025
Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς
LIFESTYLE

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

9 Δεκεμβρίου 2025
Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο
Γαστρονομία

Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο

9 Δεκεμβρίου 2025
Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά
Γαστρονομία

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

8 Δεκεμβρίου 2025
Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα
Γαστρονομία

Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα

7 Δεκεμβρίου 2025
Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση
Γαστρονομία

Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση

5 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Σαν άλλος Ζεν Πρεμιέ στη Μύκονο ο Πάνος Καμμενος

Σαν άλλος Ζεν Πρεμιέ στη Μύκονο ο Πάνος Καμμενος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Το Χριστουγεννιάτικο Δείπνο Αγάπης της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στο Four Seasons – Μια βραδιά στήριξης για τα παιδιά με καρκίνο

Το Χριστουγεννιάτικο Δείπνο Αγάπης της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στο Four Seasons – Μια βραδιά στήριξης για τα παιδιά με καρκίνο

18 ώρες ago
Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τα κόμματα και πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στα αγροτικά μπλόκα

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τα κόμματα και πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στα αγροτικά μπλόκα

2 ημέρες ago
Γιάννης Βασιλάκος

Fourlis: Σχέδιο για ενιαία πλατφόρμα λιανικής που θα υποστηρίζει όλα τα brands του ομίλου

19 ώρες ago
Μητσοτάκης: Ταξίδια εντός ΕΕ μόνο με 3η δόση εμβολίου για τους άνω των 60

Νέοι αυστηροί κανόνες στις ΗΠΑ: Υποχρεωτική η παράδοση ιστορικού social media για τουρίστες

2 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανάληψη μετρητών απευθείας στο ταμείο: Η Mastercard φέρνει στην Ελλάδα νέο μοντέλο συναλλαγών από το 2026

Ανάληψη μετρητών απευθείας στο ταμείο: Η Mastercard φέρνει στην Ελλάδα νέο μοντέλο συναλλαγών από το 2026

11 Δεκεμβρίου 2025
Grand Hyatt Athens

Ελληνικός τουρισμός: στις 15 Δεκεμβρίου το 7ο συνέδριο «Μια εθνική υπόθεση» στο Grand Hyatt Athens

11 Δεκεμβρίου 2025
Οι 6 αλλαγές στο εργασιακό που θα εφαρμοστούν φέτος

Αναβάλλονται ξανά οι αυξήσεις στις εισφορές επαγγελματιών: Ποια θα είναι τα νέα ποσά από το 2026

11 Δεκεμβρίου 2025
Μητσοτάκης: Ταξίδια εντός ΕΕ μόνο με 3η δόση εμβολίου για τους άνω των 60

Νέοι αυστηροί κανόνες στις ΗΠΑ: Υποχρεωτική η παράδοση ιστορικού social media για τουρίστες

11 Δεκεμβρίου 2025
EUROKINISSI

Επιλογή νέου προέδρου του Eurogroup σήμερα: Η υποψηφιότητα Πιερρακάκη και το διακύβευμα για την Ελλάδα

11 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ανάληψη μετρητών απευθείας στο ταμείο: Η Mastercard φέρνει στην Ελλάδα νέο μοντέλο συναλλαγών από το 2026
  • Ελληνικός τουρισμός: στις 15 Δεκεμβρίου το 7ο συνέδριο «Μια εθνική υπόθεση» στο Grand Hyatt Athens
  • Αναβάλλονται ξανά οι αυξήσεις στις εισφορές επαγγελματιών: Ποια θα είναι τα νέα ποσά από το 2026
  • Νέοι αυστηροί κανόνες στις ΗΠΑ: Υποχρεωτική η παράδοση ιστορικού social media για τουρίστες

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.