Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, 2025 - 23:58
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Αγκινάρες αλά πολίτα – Το λαδερό φαγητό της άνοιξης

Money & Life by Money & Life
11 Μαΐου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Αγκινάρες αλά πολίτα – Το λαδερό φαγητό της άνοιξης
Share on FacebookShare on Twitter

Αγκινάρες αλά πολίτα, το λαδερό φαγητό της άνοιξης, γεμάτο λαχανικά μας κρατάει χορτάτους για ώρες και μαζί με φρέσκο ψωμί στην λεμονάτη σάλτσα του γίνεται χαμός. Οι φρέσκιες αγκινάρες της εποχής με ενέπνευσαν για τη σημερινή συνταγή, με τα γλυκά λαχανικά, το ντόπιο ελαιόλαδο και δεμένη σάλτσα του. Κάθε πιάτο έχει μεγάλη ποικιλία από αγκινάρες, αρακά, καρότα, πατάτα κι όλα αυτά λουσμένη με την πλούσια λεμονάτη σάλτσα του.

ΥΛΙΚΑ

  • 6 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα δύο
  • 450 γρ αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο καθαρισμένο
  • 5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 πατάτες κομμένες
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 1 ΚΣ αλεύρι για τις αγκινάρες
  • 2 λεμόνια για τις αγκινάρες
  • 2 κγ κόρν φλάουρ
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 5-6 ΚΣ ελαιόλαδο
  • ½ κγ αλάτι
  • 1/8 κγ πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Αρχικά καθαρίζω τις αγκινάρες αφαιρώντας με ένα μαχαίρι τα φύλλα τους. Ενδιάμεσα με μια κούπα λεμονιού, λεμονιάζω την αγκινάρα γιατί οξειδώνετε γρήγορα και μαυρίζει.
  • Όσο φτάνω προς το κέντρο δηλαδή την καρδιά της, τα φύλλα είναι πιο τρυφερά και βγαίνουν πολλά μαζί.
  • Εκεί θα δω τα μαλλιά της αγκινάρας τα οποία βγάζω με το μαχαίρι, κόβοντας τα κωνικά προς το κέντρο της.
  • Έπειτα καθαρίζω τον υπόλοιπο κορμό της (εκεί που έβγαλα τα φύλλα, να φύγουν τα πράσινα, ξερά κομμάτια) μέχρι και το κοτσάνι.
  • Αν είναι μεγάλη η αγκινάρα την κόβω στα δύο κάθετα και την βάζω μέσα σε μεγάλο μπολ που έχω προετοιμάσει με νερό, χυμό 2 λεμονιών και 1 ΣΚ αλεύρι. Σκεπάζω ανάποδα με ένα μικρό πιάτο για να μην προεξέχουν οι αγκινάρες από το νερό και μαυρίσουν.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρω σε αυτή τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά σε δυνατή ένταση.
  • Προσθέτω τα καρότα και μετά από 2 λεπτά ρίχνω λίγο βραστό νερό (να καλυφθούν μέχρι τη μέση), μειώνω την ένταση της εστίας σε μέτρια, και τα αφήνω να βράσουν για 15 λεπτά.
  • Βάζω τις αγκινάρες, συμπληρώνοντας νερό αν χρειάζεται, να βράσουν για 10 λεπτά και προσθέτω τον αρακά αφήνοντα τον άλλα 15 λεπτά.
  • Τελευταίες μπαίνουν οι πατάτες (κομμένες στα δύο ή τρία ανάλογα το μέγεθος τους) με το άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι, τα αφήνω μέχρι να βράσουν οι πατάτες να τις τσιμπάω να έχουν μαλακώσει, θα χρειαστούν περίπου 25 λεπτά.
  • Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σε ένα ποτηράκι διαλύω σε χυμό 1 ½ λεμονιού το κόρν φλάουρ και το ρίχνω διάσπαρτα στην κατσαρόλα ανακινώντας την από τα αυτιά και ανακατεύοντας απαλά με την κουτάλα.
  • Βάζω την κατσαρόλα πίσω στην εστία (δοκιμάζω και αν είναι καλό το λεμόνι και το αλάτι, διαφορετικά προσθέτω) και αφήνω να βράσει το φαγητό για 2 λεπτά.
  • Βγάζω το φαγητό από την εστία, το αφήνω να «σταθεί» για 10 λεπτά και σερβίρω παρέα με φρέσκο ψωμί.

ΠΗΓΗ

Tags: Αγκινάρες αλά πολίτα
Previous Post

Στα 12,3 δισ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές στο α’ τρίμηνο του 2024 μειωμένες κατά 11%

Next Post

Καρκίνος μαστού: Πόσο μειώνει τη θνησιμότητα ο τακτικός προληπτικός έλεγχος

Related Posts

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς
LIFESTYLE

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

9 Δεκεμβρίου 2025
Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο
Γαστρονομία

Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο

9 Δεκεμβρίου 2025
Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά
Γαστρονομία

Michelin Guide: Οι γαστρονομικές τάσεις που αλλάζουν τα εστιατόρια – Βιωσιμότητα, πειραματισμός και επιστροφή στη φωτιά

8 Δεκεμβρίου 2025
Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα
Γαστρονομία

Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα με ιδανικό σιρόπιασμα

7 Δεκεμβρίου 2025
Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση
Γαστρονομία

Μοσχαρόσουπα: Τα μυστικά για σωστό ζωμό και πλούσια γεύση

5 Δεκεμβρίου 2025
Τάρτα βανίλια χωρίς ψήσιμο με σαντιγί σφενδάμου
Γαστρονομία

Τάρτα βανίλια χωρίς ψήσιμο με σαντιγί σφενδάμου

3 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Καρκίνος μαστού: Πόσο μειώνει τη θνησιμότητα ο τακτικός προληπτικός έλεγχος

Καρκίνος μαστού: Πόσο μειώνει τη θνησιμότητα ο τακτικός προληπτικός έλεγχος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Κέλλυ Μαρινάκη, στην πρώτη γραμμή του επιχειρείν και του πολιτισμού

Κέλλυ Μαρινάκη, στην πρώτη γραμμή του επιχειρείν και του πολιτισμού

1 έτος ago
Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τα κόμματα και πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στα αγροτικά μπλόκα

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για τα κόμματα και πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι στα αγροτικά μπλόκα

12 ώρες ago
UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

8 ώρες ago
Γιατί η Alarco είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στα φίλτρα νερού ;

Γιατί η Alarco είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στα φίλτρα νερού ;

1 έτος ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς

9 Δεκεμβρίου 2025
Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κάτω από τις 2.100 μονάδες – Πιέσεις στις τράπεζες και νέα εταιρικά γεγονότα

9 Δεκεμβρίου 2025
Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο

Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο

9 Δεκεμβρίου 2025
UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

9 Δεκεμβρίου 2025
Νίκος Βέρτης

Νίκος Βέρτης: «Είμαστε στη 10η σεζόν στο YTON – Πριν βγω στη σκηνή κάνω την προσευχή μου»

9 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ρεβεγιόν στο Yellow: Γιορτινό μπουφέ και μοντέρνα ατμόσφαιρα στην καρδιά της Κηφισιάς
  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Κάτω από τις 2.100 μονάδες – Πιέσεις στις τράπεζες και νέα εταιρικά γεγονότα
  • Ψαρονέφρι με σύκα και μήλο: Η συνταγή που δίνει γεύση και άρωμα στο χοιρινό φιλέτο
  • UBS: Η Πειραιώς στην κορυφή των τραπεζικών επιλογών για το 2026 – «Ενσαρκώνει τη νέα ελληνική κανονικότητα»

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.